delita

XXX.XXX.156.2
Dobrý den,
mám obrovské trable. Během ledna jsem se přihlásila jako zájemce o štěně v jedné CHS. Chovatelka výborná, milá, komunikativní. Rovnou mě upozornila, že si mě sice vede jako zájemce, ale štěně rezervuje nejdříve v 5 týdnech - po moji návštěvě.
Chápu jí, ale zároveň mám strach. Štěňata se narodila koncem května.
O štěně mám obrovský zájem a bojím se, že zájemců bude tolik, že mi ho prostě někdo vyfoukne.
Jak chovatelce naznačit, že mám velký zájem a šikovně se ji zeptat, zda se mnou počítá (tedy jak velkou šanci mám?) Nechci působit moc horlivě, nedočkavě a zároveň se nechci za 6 týdnů dozvědět, že bohužel, ostatní zájemci jsou pro štěňata lepší a proto je prodám jim.
Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a co jí říct, že máte obrovský zájem a klidně hned zaplatíte zálohu?

Já hned při prohlídce, která následovala pouhé dva dny po telefonátu na dotaz volného štěněte, zaplatila zálohu, dostala jsem hned předkupní smlouvu a štěně mi tak nikdo vyfouknout nemohl.
delita

XXX.XXX.156.2
Štěně bylo předběžně rezervováno někdy v lednu, tou dobou ještě nebylo na světě.
Při té příležitosti chovatelka rovnou sdělila, že štěně pevně rezervuje až v 5 týdnech. Nyní mají štěňata něco málo přes týden.
Se zálohou samozřejmě nemám problém, ale v podstatě už je to "pevná rezervace", která má dle slov chovatelky proběhnout až za pár týdnů. Proto si myslím, že s okamžitou zálohou ji moc neoslním, ačkoliv jsem nad tím taky přemýšlela.
Já jsem měla pro své zájemce již předpřipravenou rezervační smlouvu a pokud se mi líbili (a my jim samozřejmě , složili zálohu, podepsali jsme smlouvu hned na místě v den prohlídky a štěně bylo jejich.
Vůbec bych se nebála chovatelce opakovaně napsat, že máte veliký zájem. Každý chovatel je rád (nebo by měl být), když ví, že zájem je opravdový a upřimný a že není třeba jeden z mnoha oslovených chovatelů.
delita
napsal(a):
Štěně bylo předběžně rezervováno někdy v lednu, tou dobou ještě nebylo na světě.
Při té příležitosti chovatelka rovnou sdělila, že štěně pevně rezervuje až v 5 týdnech. Nyní mají štěňata něco málo přes týden.
Se zálohou samozřejmě nemám problém, ale v podstatě už je to "pevná rezervace", která má dle slov chovatelky proběhnout až za pár týdnů. Proto si myslím, že s okamžitou zálohou ji moc neoslním, ačkoliv jsem nad tím taky přemýšlela.
Tak samozřejmě záleží kolikátá jste byla v pořadí, jestli se pro vás štěňátko narodilo. Já jsem taky před narozením měla zájemců (kteří se mi líbili a prošli moc "lustrací" )na fenky cca 6, když se narodily dvě, tak jsme hned těm 4 na které nezbylo dávala vědět, aby zbytečně nečekali.
segafredo

XXX.XXX.156.160
Nebojte se komunikovat (emailem, přes sociální síť apod). Pište formou, že je to pro vás hotová věc např. "tak jsem tomu drobečkovi pořídila další hračku, neskutečně se těším, jak se má?" případně konzultujte vyhlédlý druh granulí atd. Zeptejte se co by se jim na rezervační návštěvu hodilo dovézt, zda chtějí něco pro prcky nebo raději sladkost pro sebe. Rozumím, že chtějí počkat až jak budete se štěnětem vzájemně fungovat. Zároveň bych ale měla zadní vrátka i u jiných CHS s požadavkem na štěně s tím, že bych uváděla popravdě i zájem jinde. Jestliže je paní milá, komunikativní, jistě vás neodbyde pokud se i na rovinu se svou obavou svěříte. Pokud máte pěkné zázemí a uděláte dobrý dojem na návštěvě, štěndo bude vaše, nebojte.
Klidně napište. já psala když štěnatům bylo 14 dní. paní mě rovnou řekla že fenky jsou zamluvené a nabídla pejska. my chtěli jenom fenku, ale říkala že kdyby zájemce odpadnul což se taky stává dá vědět. asi za měsíc mě psala jestli mám ještě zájem at napíšu. Hned jsme psala že zájem trvá, i jsme nabízela že pošlu zálohu. To nechtěla, prý i kdybych si pro ní nedojela fenku udá vždycky. Nakonec neodřekl zájemce ale chovatelka si jí chtěla nechat , ale manžel už jí dal stopku že z minulého vrhu si nechala taky štěně takže teď at jí dá někomu kdo měl zájem a asi jsme zapůsobili a nabídla jí jako prvním nám . Jinak by jsme čekali na další odchov. ale ozvala bych se že můj zájem trvá a kdyby cokoliv at dá vědět . taky říkala že rozhodnutí až mají alespoň 5 týdnů a pak teprve se spojí se zájemci
Segafredo, nepřehánějte! Chovat se zájemce o štěně Vámi doporučovaným způsobem - tedy jako nefalšovaný "Hujer", zařadím coby chovatel rychle zpátečku. Vždy jsem upřednostňovala ze strany majitelů spíše racionální přístup, ze kterého je cítit, že vědí do čeho jdou. Není totiž výjimkou, že počáteční infantilní nekritické nadšení pro "ňuňu" štěňátko po konfrontaci s realitou zase brzy opadne.
Pokud chovatelka trvá na závazné rezervaci až od pátého týdne, asi má k tomu svůj důvod - chce si být jistá, že štěňata jdou životaschopná, dobře se vyvíjejí a nevykazují žádné vylučující vady. Zájemce by měl její rozhodnutí respektovat.
Nicméně nevidím nic špatného se na chovatelky přímo zeptat, kolik má o vrh zájemců, zda si vede alespoň nezávazný pořadník a jaké je má šance štěně získat, příp. zda se mám raději ohlížet také jinde.
balisek
napsal(a):
Segafredo, nepřehánějte! Chovat se zájemce o štěně Vámi doporučovaným způsobem - tedy jako nefalšovaný "Hujer", zařadím coby chovatel rychle zpátečku. Vždy jsem upřednostňovala ze strany majitelů spíše racionální přístup, ze kterého je cítit, že vědí do čeho jdou. Není totiž výjimkou, že počáteční infantilní nekritické nadšení pro "ňuňu" štěňátko po konfrontaci s realitou zase brzy opadne.
Pokud chovatelka trvá na závazné rezervaci až od pátého týdne, asi má k tomu svůj důvod - chce si být jistá, že štěňata jdou životaschopná, dobře se vyvíjejí a nevykazují žádné vylučující vady. Zájemce by měl její rozhodnutí respektovat.
Nicméně nevidím nic špatného se na chovatelky přímo zeptat, kolik má o vrh zájemců, zda si vede alespoň nezávazný pořadník a jaké je má šance štěně získat, příp. zda se mám raději ohlížet také jinde.
Přesně tak něco jsem chtěla napsat také. Jako chovatel úplně nesnáším ty ťuťu ňuňu zájemce, zkušenost mne poučila, že ti bývají zpravidla nejhorší, případně si štěně nakonec stejně nevezmou.
Mám ráda ty, kteří vědí do čeho jdou, projeví přiměřený zájem, ale neotravují pořád maily, telefony... Mám jinou práci, u 6-ti štěňat bych asi nic jiného nedělala než se věnovala zájemcům. Nemám nic proti, aby se přijeli na štěňata podívat cca v 5-ti týdnech, případně jsme se dohodli na konkrétním štěněti. V té době také vybírám zálohu, je to pojistka pro obě strany.
Pro delitu: i kdyby na vás štěně nezbylo, tak snad nešlo o jediný vrh v ČR? Berte to tak, že v životě je všechno zlé pro něco dobré, třeba to další štěně bude nakonec ještě lepší než to, co byste měla teď.
delita
napsal(a):
Dobrý den,
mám obrovské trable. Během ledna jsem se přihlásila jako zájemce o štěně v jedné CHS. Chovatelka výborná, milá, komunikativní. Rovnou mě upozornila, že si mě sice vede jako zájemce, ale štěně rezervuje nejdříve v 5 týdnech - po moji návštěvě.
O štěně mám obrovský zájem a bojím se, že zájemců bude tolik, že mi ho prostě někdo vyfoukne.
Jak chovatelce naznačit, že mám velký zájem a šikovně se ji zeptat, zda se mnou počítá (tedy jak velkou šanci mám?) Nechci působit moc horlivě, nedočkavě a zároveň se nechci za 6 týdnů dozvědět, že bohužel, ostatní zájemci jsou pro štěňata lepší a proto je prodám jim.
Děkuji za rady.
Normálně bych se pani optala, kolik ma zajemcu a jaka je sance, ze na vas stene vyjde. Ze mate veliký zajem o toto spojeni. A nedelala bych z toho takovou kovbojku. ;).
delita
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za rady.
..nabídla bych zálohu...

"nic proti, aby se přijeli na štěňata podívat cca v 5-ti týdnech"
proč tak pozdě? Co znám chovatele, tak od 3 týdnů bez problémů, a spíše jsou návštěvy právě kvůli štěňatům vítány, jako socializační prvek.

Konstituce, tvar hlavy např. (moje velká důležitost), i ten temperament, povaha je znát...a štěňata vstřebávají ty cizí lidi.
napsal(a):
Konstituce, tvar hlavy např. (moje velká důležitost), i ten temperament, povaha je znát...a štěňata vstřebávají ty cizí lidi.
Povaha se u takových štěňat mění. To nejvíc odvážné je za týden nejvíc ustrašené. A exteriér? Mohu poznat tak max. hrubé anatomické vady - rozštěp, zálomek apod. Vše ostatní je ve 3 týdnech ještě hodně ve vývoji a mam-li být upřímná, ani ve 2 měsících se toho až tolik nepozná. Proč si chovatelé (a já nejsem výjimka) nechávají více štěňat třeba do půl roku a pak si teprve vybírají to, které si nechají?
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
"nic proti, aby se přijeli na štěňata podívat cca v 5-ti týdnech"
proč tak pozdě? Co znám chovatele, tak od 3 týdnů bez problémů, a spíše jsou návštěvy právě kvůli štěňatům vítány, jako socializační prvek.
Třeba u pidi plemen ještě ve třech týdnech vůbec není jasné zda se štěně dožije věku odběru. Pidi plemena typu čivavy apod. mohou přesně v tomto věku začít stagnovat a v pěti týdnech už ani přes velkou péči chovatele nejsou... Je asi něco jiného plemeno, kde má třítýdenní štěně kilo a víc a začíná se batolit, a plemeno, kde má v tu samou dobu štěně 300 gramů maximálně a je rádo, že leží přisáté u mámy... o plemenné příslušnosti vybraného jedince zadavatelka nic nepíše, takže nikdo nemůže říct proč... já osobně bych si bývala za dob, kdy jsem chovala, ke třítýdenním štěňatům lidi taky nepouštěla - chovala jsem relativně malé a křehké plemeno a lidi jsou dost neopatrní a nešikovní, snaha tahat a zvedat štěňata do náruče mě i v těch 5ti týdnech dováděla k šílenství. Jo, chovat ovčouny nebo rotvíky, asi bych to brala jináč...
delita

XXX.XXX.156.2
Zdravím po delší době.
Bohužel to dopadlo přesně tak, jak jsem se obávala - spíš hůř.
Celou dobu vše vypadalo v pořádku, čtvrtek 22.6.2017 jsem ji psala, jak to vypadá a kdy by bylo možné přijet na návštěvu a domluvit podrobnosti. Bez odpovědi...
Tak jsem ji v středu následující týden psala, zda dostala můj email. Dostala jsem pouze zprávu o tom, že email četla.
A včera jsem se na jejich stránkách dočetla, že pejsek o kterého jsem měla zájem je již zadaný...
Měl to být můj první pes s PP a pokud mají stejné jednaní všichni chovatelé, tak se není čemu divit, že množení jen kvete...
delita
napsal(a):
Zdravím po delší době.
Celou dobu vše vypadalo v pořádku, čtvrtek 22.6.2017 jsem ji psala, jak to vypadá a kdy by bylo možné přijet na návštěvu a domluvit podrobnosti. Bez odpovědi...
Tak jsem ji v středu následující týden psala, zda dostala můj email. Dostala jsem pouze zprávu o tom, že email četla.
A včera jsem se na jejich stránkách dočetla, že pejsek o kterého jsem měla zájem je již zadaný...
Měl to být můj první pes s PP a pokud mají stejné jednaní všichni chovatelé, tak se není čemu divit, že množení jen kvete...
Z jedné neseriózní chovatelky nemůžete dělat závěry. Totéž se vám může stát i v množírně. Přeji vám příště šťastnější ruku při výběru chovatelky.
delita
napsal(a):
Zdravím po delší době.
Myslím, že situaci trochu dramatizujete. Vy určujete, o které odchovy máte zájem a chovatel určuje, komu své odchovy prodá. Chovatelka jednoduše upřednostnila jiného zájemce.
Ano, bylo by slušné dát Vám vědět, že pejsek je zadaný a nemáte s ním počítat. Nicméně jste se zcela zbytečně upnula na jedno konkrétní štěně.
Podívejte se na klubové stránky a zjistěte si, kdo má nakryto, kde se narodil vrh. Obešlete s dotazem několik chovatelů a pokud se nejedná o mimořádně raritní plemeno, jistě brzy seženete náhradu.
Případně napište rovnou sem, o jaké plemeno máte zájem. Dost možná Vám někdo z členů fóra dá doporučení či tip.
delita
napsal(a):
Zdravím po delší době.
Nemají, nedělejte závěr kvůli jednomu nepodařenému kupu, asi to tak mělo být a někde na Vás čeká pes právě pro Vás.
Napíši pohled prodejce. Nabízím ještě králíky.
Ozve se mi týdně i +- 10 zájemců (celoročně). Někteří chtějí králíka za týden, jiní za měsíc, další čekají jaké bude pohlaví, další si chce vybrat. Prostě opravdu si nepamatuji týden, měsíc co přesně kdo chce. Občas se rozhodnu až mladí vyrostou že si nějaké (i zamluvené) mladé nechám, nebo pokud chce někdo králíka na chov s rodokmenem a ozve se třeba poslední a mám zrovna hezké králíky, má u mě přednost. Stejně jako ten, kdo bydlí v okolí (ostatní chtějí králíky poslat přes dopravce). Zájemcům píši ať se mi po nějaké době sami znovu ozývají. Opravdu není v mojich silách denně hledat co kdo chtěl a každý den všem psát.
U psů moc vrhů nemám. Pokud se ozve více zájemců na koknkrétní štěně, prostě někdo ho dostane a jiný má smůlu. S tím se nedá nic dělat. A chování Vámi popisované chovatelky mi nepřijde nijak divné. Sama píšete že o štěňata byl obrovský zájem. To štěně nejde rozkrájet pro víc lidí.
U mě čekají lidi na králíky i půl roku, rok a to mám několik vrhů ročně.
Nevzdávejte to a koukněte se jinde.

Štěně sice rozkrájet nelze, ale komunikovat se zájemcem snad lze, ne...obyčejná lidská slušnost, ani do toho nemusíme plést nějakou chovatelskou etiku.
A chovatelka zamluvila jednoho konkrétního psa, co se vám líbil, nebo už má zadaná všechna štěňata? Určitě vám to měla dát vědět.
Na druhé straně jako chovatelka bych taky chtěla mít možnost vybrat si majitele podle toho, jak se mi k jednotlivým psům hodí nebo jaké mají zkušenosti (v rámci toho, co je možné u 5týdenních štěňat odhadnout) a neřešila bych, kdo se ozval jako první.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Chovatelka vám nic neslíbila, možná jste se jí nelíbila. Třeba přišel někdo u koho je předpoklad, že toho psa někam dovede, výstavně nebo pracovně apod. Možná jen zapomněla...
Každopádně je to její věc komu štěně prodá, nárok na něj nemáte i kdybyste byla první. Zas tak dramaticky to nevidím.
Lorie161
napsal(a):
Nemají, nedělejte závěr kvůli jednomu nepodařenému kupu, asi to tak mělo být a někde na Vás čeká pes právě pro Vás.
Souhlasím, když jsem si chtěla rezervovat štěně, tak jsem taky kontaktovala chovatelku, která mi odpověděla až napodruhé a zamlčela mi, že se jí narodil vrh štěňátek (to jsem se dozvěděla pak až z inzerce).
Prostě jsem jí asi nesedla. Štěně jsem si nakonec vybrala v jiné chovatelské stanici, kde byla paní chovatelka ochotná, poradila a vždy je nadšená, když se jí ozvu, jak se psovi u mě daří.
Nezoufejte a najděte si CHS, kde s Vámi chovatelka bude komunikovat pěkně (také bych volila telefonický kontakt, uděláte lepší dojem). Ochotný chovatel se vyplatí to i do budoucna, když budete potřebovat radu nebo bude nedejbože něco se psem.
delita
napsal(a):
Zdravím po delší době.
Prostě pejskovi našla zájemce, který se jí jevil jako vhodnější. Pokud je toto pro Vás důvod jít si pořídit bezpapíráka z množky, tak prostě běžte a pořiďte si ho.
Evidentně chovatelka odhalila Vaše myšlení a nespletla se..
Nechápu, proč nehledáte chybu primárně u sebe. No jo, ale ono je vždy tak jednoduché pomluvit a hodit vinu na jiného.
Ak je u chovateľov bežné záujemcov naťahovať mesiace o tom, či mu šteňa dajú alebo nie, tak sa potom nemôžu diviť že si záujemcovia zamluvia šteňa v viac chovkach aby sa im aspoň nejaké ušlo (za predpokladu že je viac z ich pohľadu rovnako dobrých spojení +- naraz) a potom rušia rezerve docela neskoro, až keď je jasné kde im šteňa dajú a kde nie.
L(phi)
napsal(a):
Ak je u chovateľov bežné záujemcov naťahovať mesiace o tom, či mu šteňa dajú alebo nie, tak sa potom nemôžu diviť že si záujemcovia zamluvia šteňa v viac chovkach aby sa im aspoň nejaké ušlo (za predpokladu že je viac z ich pohľadu rovnako dobrých spojení +- naraz) a potom rušia rezerve docela neskoro, až keď je jasné kde im šteňa dajú a kde nie.
Solidní a slušný zájemce nemusí mít obavu že se na něj štěně nedostane a většina chovatelu kteří už trochu déle chovají a nejsou to zoufalci co se musí zbavit štěnat za každou cenu už má nos na zájemce o svoje štěnata.Chovatel není facebook který je k dispozici 24 hodin denně komukoliv holt má praci a píše mu někdy vícero lidí a holt některá komunikace vypadne a nebo prostě ani nestojí za to ji dořešit.
napsal(a):
Štěně sice rozkrájet nelze, ale komunikovat se zájemcem snad lze, ne...obyčejná lidská slušnost, ani do toho nemusíme plést nějakou chovatelskou etiku.
Vždyť stačilo, aby chovatelka napsala, ze ma tech zájemců víc a da vědět, až se rozhodne, komu z nich to štěně da.
delita
napsal(a):
Zdravím po delší době.
Udivuje mne, jak jste dopředu předpověděla.
Mne by ani nenapadlo dumat nad tím, že jsem projevila v lednu zájem o štěně a když se štěňata narodila, tak zakládat diskuse, jak to udělat, aby mi chovatelka prodala štěně.
O jaké plemeno se jednalo?
Hm, takhle vypadají dotazy na možnou koupi štěněte. Ono vás pak přejde chuť každému sáhodlouze odpovídat a vysvětlovat proč on ano nebo proč on ne. Slušně jsem odpověděla i na tyto dva "dotazy" s tím, ať mi napíší něco o sobě. Toto došlo přes inzertní server. Samozřejmě se nikdo neozval. Mám v inzerátu jak telefon, tak i mail, takže normálně průměrně inteligentní člověk pochopí, že lze napsat přímo. A k tématu - mám hodně zájemců o fenky, takže pravděpodobně budu muset taky dělat výběr když vše dobře dopadne. Holt se s tím bude muset někdo smířit.
Dobrý den mám zájem o fenku máte na ke foto dekuji
Dobry den kdy budou stenatka k odberu a muzu poprosit o nejake fotky ? I rodicu ? Dekuji s pozdravem...
vava69
napsal(a):
Hm, takhle vypadají dotazy na možnou koupi štěněte. Ono vás pak přejde chuť každému sáhodlouze odpovídat a vysvětlovat proč on ano nebo proč on ne. Slušně jsem odpověděla i na tyto dva "dotazy" s tím, ať mi napíší něco o sobě. Toto došlo přes inzertní server. Samozřejmě se nikdo neozval. Mám v inzerátu jak telefon, tak i mail, takže normálně průměrně inteligentní člověk pochopí, že lze napsat přímo. A k tématu - mám hodně zájemců o fenky, takže pravděpodobně budu muset taky dělat výběr když vše dobře dopadne. Holt se s tím bude muset někdo smířit.
Dobrý den mám zájem o fenku máte na ke foto dekuji
Dobry den kdy budou stenatka k odberu a muzu poprosit o nejake fotky ? I rodicu ? Dekuji s pozdravem...
A ještě lepší je tohle:
"A cena?"
impact
napsal(a):
A nebo "my jsme až z... (město do 50km vedle), dáte nám slevu, když si pojedeme tak daleko?"...
To je taky fajn. Mně psali zájemci z Dánska, že sem jedou v srpnu. Jelikož je to ještě brzo na odběr, tak se sem "otočí" 1000 km znovu na začátku září. To je pak rozdíl v zájemcích.

vava69
napsal(a):
To je taky fajn. Mně psali zájemci z Dánska, že sem jedou v srpnu. Jelikož je to ještě brzo na odběr, tak se sem "otočí" 1000 km znovu na začátku září. To je pak rozdíl v zájemcích.
No ale tohle přeci automaticky neznamená, že to jsou extra kvalitní zájemci...spíš, že rádi cestují...
napsal(a):
No ale tohle přeci automaticky neznamená, že to jsou extra kvalitní zájemci...spíš, že rádi cestují...
No to neznamená, ale paní je Češka, takže nemá problém sem zajet dvakrát. Spíš jsem tím chtěla říct, že pro někoho není prolém investovat 2000 km do štěněte a pro někoho je problém jet 50 km. A jasně že si je prolustruju a nedám jen tak, že si přijedou z dálky.