Výběr plemene - Jezevčík nebo šeltie?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nika087

9.6.2017 15:22
Nika087

XXX.XXX.232.141

Ahoj všem,
už dlouhou dobu přemýšlím nad tím jakého pejska si pořídit.
V rodině jsme měli jezevčíka, který byl opravdu úžasný a proto mám jezevčíky moc ráda.
ALE! Okouzlili mě šeltie.
Nemůžu se rozhodnout jaké plemeno by bylo vhodnější.

U jezevčíka mám strach kvůli : onemocnění páteře, agresivitě( naše jezevčice často "štípala" cizi lidi a prý to dělá mnoho jezevčíků)
U šeltie mám strach kvůli : uštěkanosti, bázlivosti, přílišné aktivitě(aby nechtěla od rána do večera běhat)

Chci prostě parťáka do bytu, na výlety, aby mu nevadila častá společnost dětí.

Vím, že každý pes je jiný a záleží více na výchově než na plemeni, ale stejně..

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.6.2017 16:12

"aby mu nevadila častá společnost dětí" - jezevčíkovi bych se asi spíš vyhnula.

9.6.2017 16:20
Terven

XXX.XXX.110.147

Též bych volila šeltii, jezevčík je lovecké plemeno se specifickými vlastnostmi, ne úplně snadno vychovávatelné, ale běžně se dnes pořizuje jako společenský pejsek - možná proto je jich tolik zkažených.Výlety by vám též mohly komplikovat jeho úprky za zvěří.
Šeltie oproti tomu s velkou pravděpodobností lovit nebude. Více štěká, to ano. Od rána do večera běhat snad ani ne, ale zaměstnání potřebuje.

9.6.2017 16:57
Ebi

XXX.XXX.104.139

I když sama chovám jezevčíky, k vašim aktivitám bych doporučovala šeltie. Přece jen ne každý jezevčík je přítulný, přesně jak píšete.A abych pravdu řekla, na vycházkách musím mít oči na stopkách, protože ty lovecké pudy i při sebelepší výchově se potlačit úplně nedají.
A pokud chcete chodit do přírody, v podstatě si neodpočinete, protože zvěře je kolem docela dost.

9.6.2017 20:08
koňadra

XXX.XXX.128.31

Rozhodně doporučuji šeltii. Znala jsem jednu rodinu, měla postupně 2. Žádné aktivity s nimi nedělali, jen chodili na delší procházky a psi byli spokojení. Ten jeden byl úplně tichý, ten druhý uštěkaný. Takže záleží na původu (dobře vybírat) a potom se dá něco doladit výchovou.

9.6.2017 21:39

Taky radím šeltii, mám doma doma je zlatičko, spíš takový povaleč, venku poběhá po zahradě, pak prochajdu, a je spokojený.Jezevčíka mněl tchán, neměla ráda déti, ustavičně uražená a venku zdrhala jak mohla.

Giguter

12.3.2026 14:21
Giguter

XXX.XXX.222.72

Beru na vědomí

Přidejte reakci

Přidat smajlík