Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K.

13.6.2017 22:50
K.

XXX.XXX.245.2

Dneska jsme byly s kokřicí na procházce, ona na vodítku pár kroků za mnou, protože hárá, najednou zakňourala a hned ke mně, ať jí zachránim - něco s levým uchem. Nic jsem tam ale neviděla, třepala hlavou, hlavu trochu nakloněnou na stranu. Když leží, hlavou netřepe.
Šly jsme na veterinu, napřed měl pan doktor (milý, pečlivý, mladý) podezření na cizí těleso, potom jí ucho vyčistil a řekl, že to byly jenom chlupy slepené mazem. Prý tam má velký zánět, kvůli kterému pravděpodobně praskl bubínek. V druhém uchu prý také začínající záněť.
Přitom když jí ucho čistil, ubrousek, kterým jí ho potom vytíral, byl jenom lehce znečištěný, ani jedno ucho nijak nezapáchá, do té doby hlavou nijak netřepala, ani si uši nedrbala.
Je to vůbec možné, že by byl zánět takhle skrytý uvnitř a nebyl navenek nijak patrný?
Dostala antibiotika - tablety, druhé ucho máme čistit.
Potom řekl, že často zánět vzniká kvůli alergii a že má i trochu červené oči (to má ale pořád, má trochu volnější spodní víčka), tak dostala Apoquel. Ted o něm čtu a připadá mi to trochu přehnané. Tak váhám, jestli jí to mám dávat.
Neměla bych zítra radši zajít ještě jinam?

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2017 23:44

K.

14.6.2017 00:11
K.

XXX.XXX.245.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Http://cms2.netnews.cz/files/attachments/67030/22662-Herriot-28.pdf
třeba tady od strany 38.

Díky za článek. Abych shrnula to, co mi připadá, že souvisí s naším případem:

* není dobré používat antibiotika bez stěru
* když už antibiotika, je lepší lokální
* záněty uší mohou souviset s různými alergiemi

Stěr nebylo možné provést kvůli tomu, že vet ucho nejprve vyčistil, kvůli podezření na cizí těleso. Lokální antibiotika zase není možné použít kvůli pravděpodobně protrženému bubínku.
S tou alergii nevim, moc se v alergiích nevyznám, ale když měli doktoři podezření na alergii u mě, tak nejdřív zkoušeli, na co bych mohla být alergická.
Jinak to není můj první kokr a uši kontroluju každý den při česání. Proto mě taky překvapil tak rozvinutý zánět. Pokud jsou čisté, nesmrdí, pes se nedrbe (a zatím mi vždycky připadaly v normě), čistím jednou za pár týdnů.

14.6.2017 00:26

Je to vůbec možné, že by byl zánět takhle skrytý uvnitř a nebyl navenek nijak patrný?
Je. Z vlastní zkušenosti se nám něco podobného stalo u psa s chronickým zánětem uší. Ani si je moc nedrbal, uši bez mazu či zápachu a pak najednou "něco" prasklo a naštěstí tedy skrytý zánět vytekl ven.
Chápu, že jste nějak naštvaná na svého veterináře. Zajít jinam není špatný nápad, minimálně tam, kde vám u psa udělají vyšetření otoskopem. Tam se prasklý bubínek pozná na stopro a ne jen nějakým úsudkem z výtěru sluchovodu.

K.

14.6.2017 00:45
K.

XXX.XXX.245.2

Je. Z vlastní zkušenosti se nám něco podobného stalo u psa s chronickým zánětem uší. Ani si je moc nedrbal, uši bez mazu či zápachu a pak najednou "něco" prasklo a naštěstí tedy skrytý zánět vytekl ven.
Chápu, že jste nějak naštvaná na svého veterináře. Zajít jinam není špatný nápad, minimálně tam, kde vám u psa udělají vyšetření otoskopem. Tam se prasklý bubínek pozná na stopro a ne jen nějakým úsudkem z výtěru sluchovodu.

No, naštvaná, spíš mi to připadá trochu divný, tak se vyptávám, nechci zase nějak hysterčit kvůli uchu a lítat po všech veterinách. On jí právě do ucha koukal otoskopem, když hledal to cizí těleso. Taky jsem myslela, že by se to mělo poznat stopro, ale ve zprávě máme napsáno "dnes pravděpodobně praskl bubínek". A že je zvukovod velice oteklý. Tak možná tam nebylo pořádně vidět, nevím.

S tím skrytým zánětem je to zajímavé.

14.6.2017 00:53

Rozlišujeme zánět středního ucha a zánět zvukovodu...
Důkladné čištění uší- zatlačení ušního mazu k bubínku, pod mazem může vzniknout zánět...já předešlé psině uši pořádně nikdy nečistila, jen "plachetky"(chápu že u kokra je protrhávání a péče o uši důležité-převislé ucho nevětrá).

K.

14.6.2017 01:02
K.

XXX.XXX.245.2

Rozlišujeme zánět středního ucha a zánět zvukovodu...
Důkladné čištění uší- zatlačení ušního mazu k bubínku, pod mazem může vzniknout zánět...já předešlé psině uši pořádně nikdy nečistila, jen "plachetky"(chápu že u kokra je protrhávání a péče o uši důležité-převislé ucho nevětrá).

To jo. Ve zprávě má psaný oba dva. A laicky bych řekla, že by si měla to ucho aspoň drbat nebo něco. Budu si o tom muset ještě něco přečíst.
Díky za reakce :) Je fajn, když člověk má s kým sdílet svoje obavy.

14.6.2017 01:05

Nebyla třeba plavat v rybníku?

K.

14.6.2017 01:07
K.

XXX.XXX.245.2

Nebyla třeba plavat v rybníku?

Jo, to byla, chvíli před tím, ale to je každý den.

14.6.2017 01:10

A řekla jste to vetovi, že pes plave každý den v rybníku? Může to mít ze zbytků vody v uších.

K.

14.6.2017 01:19
K.

XXX.XXX.245.2

A řekla jste to vetovi, že pes plave každý den v rybníku? Může to mít ze zbytků vody v uších.

No jo, to jsem měla říct. Byla jsem tak připravená na to, že jí tam něco spadlo... A taky mě nějak nenapadlo říkat, že mi kokr v 30 stupňových vedrech leze do vody. Když jsme tam byli, byla ještě trochu mokrá, ale je fakt, že se pan doktor nezeptal.

14.6.2017 07:54
Tedysek

XXX.XXX.42.153

K. napsal(a):
To jo. Ve zprávě má psaný oba dva. A laicky bych řekla, že by si měla to ucho aspoň drbat nebo něco. Budu si o tom muset ještě něco přečíst.
Díky za reakce :) Je fajn, když člověk má s kým sdílet svoje obavy.

Každý pes snáší zánět v uchu jinak. Jeden klepe hlavou, druhý se sebe, třetí obojí, některý jen smrdí a některý si s tím nedělá hlavu. U plandavych uší bych doporučila denně min. půl hodiny uší větrat. A nikdy usi necistit téma tycinkama a pod. Jen vyplachovat a nechat vyklepat. A 3x za sebou.

14.6.2017 21:54
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Anebo konzultovat u jiného veterináře. Říkám na rovinu, že se mi to celé moc nezdá. Pes s údajně prasklým bubínkem nemá prakticky žádné výraznější příznaky? Ale no tak! Zkušený majitel přece pozná zánět v uchu. Trošku mi připadá, že pan doktor nenašel, co očekával, tak to celé jaksi zahrál na prasklý bubínek. Já bych se s tímhle teda nespokojil.

K.

15.6.2017 00:30
K.

XXX.XXX.245.2

Dasvo napsal(a):
Anebo konzultovat u jiného veterináře. Říkám na rovinu, že se mi to celé moc nezdá. Pes s údajně prasklým bubínkem nemá prakticky žádné výraznější příznaky? Ale no tak! Zkušený majitel přece pozná zánět v uchu. Trošku mi připadá, že pan doktor nenašel, co očekával, tak to celé jaksi zahrál na prasklý bubínek. Já bych se s tímhle teda nespokojil.

Hm... asi radši zítra ještě zajdu jinam.

Dneska třepe hlavou míň, ale nevím, jak moc Apoquel potlačuje příznaky. Říkala jsem si, že za týden užívání se jí nic nestane a že se aspoň vyzkouší, jestli ta její červená spodní víčka nejsou nějaká alergie.

Ještě mě napadlo, jestli ji třeba neštípla vosa.

K.

15.6.2017 16:31
K.

XXX.XXX.245.2

Jsme zpatky z jine veteriny - vyndana osina, bubinek pry nebyl pres zuzeny zvukovod videt, po vyndani osiny uz jo, vypada neporusene. Druhe ucho jenom trochu zatka, takze obe usi cistit. Pro Apoquel nevidela pani doktorka zadny duvod. Antibiotika musi bohuzel dobrat aspon minimalni dobu.

A obeslo se to bez uspani, jupi!

Diky moc za reakce, hlavne Dasvo-vi, fakt dik! :).

15.6.2017 16:55
Dasvo

XXX.XXX.101.12

K. napsal(a):
Jsme zpatky z jine veteriny - vyndana osina, bubinek pry nebyl pres zuzeny zvukovod videt, po vyndani osiny uz jo, vypada neporusene. Druhe ucho jenom trochu zatka, takze obe usi cistit. Pro Apoquel nevidela pani doktorka zadny duvod. Antibiotika musi bohuzel dobrat aspon minimalni dobu.

A obeslo se to bez uspani, jupi!

Diky moc za reakce, hlavne Dasvo-vi, fakt dik! :).

Výborná zpráva! jsem moc rád, že jste to nakonec vyřešili!

Přidejte reakci

Přidat smajlík