Dobrý den,
mám teď 6 měsíční štěně kokra.
Když jdeme ven, vždy se žene za ostatními psy, běhá kolem nich a vybízí je ke hře. Ale když jí chce jiný pes očuchat, nebo stačí, že za ní prostě jde, stáhne ocas a už se mi i stalo, že si před něj lehla na záda. Taky se strašně bojí když na ní nějaký pes štěká (i za plotem).
Zatím jsem to řešila tak, že hodné psy přes plot jí nechávám očuchat a scházíme se s pár menšími, neuštěkanými psy, které ke hře nepřesvědčí, takže kolem nich může blbnout jak chce, ale oni na ní jen koukají.
Žádnou špatnou zkušenost nemá, dělá tohle od doby, co jsme si jí přivezli, a u minulých majitelů žádného cizího psa neviděla (žila v domě).
Zajímá mě, zda je to povaha nebo to půjde časem nějak zpravit/zlepšit? Nepouštěla jsem se do větších výchovných experimentů, abych jí ještě nezkazila.
Děkuji a prosím hned mě tu nekritizujte, psy jsem vždy mívala, ale problémy s povahou nikdy.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Co ve společnosti štěňat?
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
Když jdeme ven, vždy se žene za ostatními psy, běhá kolem nich a vybízí je ke hře. Ale když jí chce jiný pes očuchat, nebo stačí, že za ní prostě jde, stáhne ocas a už se mi i stalo, že si před něj lehla na záda. Taky se strašně bojí když na ní nějaký pes štěká (i za plotem).
Zatím jsem to řešila tak, že hodné psy přes plot jí nechávám očuchat a scházíme se s pár menšími, neuštěkanými psy, které ke hře nepřesvědčí, takže kolem nich může blbnout jak chce, ale oni na ní jen koukají.
Žádnou špatnou zkušenost nemá, dělá tohle od doby, co jsme si jí přivezli, a u minulých majitelů žádného cizího psa neviděla (žila v domě).
Zajímá mě, zda je to povaha nebo to půjde časem nějak zpravit/zlepšit? Nepouštěla jsem se do větších výchovných experimentů, abych jí ještě nezkazila.
Děkuji a prosím hned mě tu nekritizujte, psy jsem vždy mívala, ale problémy s povahou nikdy.
Berte jí mezi hodné psy všech velikostí, zvedejte sebevědomí a podporujte jí. Vyhledala bych i uřvance za plotem a podpořila jí stylem - to je magor, viď, kašli na něj... a tak dál.
Samo od sebe se to nevyřeší, chce to pozitivní zkušenosti.
Často pomáhá, když psa s hodným pejskem seznámíte stylem zadek-čumák (jeden pes se podrží zadkem k prvnímu, ten si čuchne, a potom se role otočí), což chce ale trochu spolupráce páníčka druhýho psa a trochu vědět, co dělám, o co mi jde.
Je taková věc, které se říká socializace a kterou se svými štěňaty zodpovědní chovatelé dělají. Čili je cca od šesti týdnů nahoru seznamují s lidmi, dětmi, různými zvuky a mimo jiné také s dalšími psy. Ta špatná zkušenost je to, že to s ní chovatel nedělal. Bojí se, protože to nezná a neví, jak reagovat.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
Ještě - než se jí zvedne sebevědomí, nenechte psy hrát si tak, aby ona představovala kořist, hru v takovém případě ukončete nebo jí řiďte. Pořád musí vědět, že má ve vás oporu. Tu jí poskytněte, ale přiměřeně.
"Když jdeme ven, vždy se žene za ostatními psy, běhá kolem nich a vybízí je ke hře. Ale když jí chce jiný pes očuchat, nebo stačí, že za ní prostě jde, stáhne ocas a už se mi i stalo, že si před něj lehla na záda"
Karo, k tomuto - tohle neznamená automaticky strach, ale může to být projev důvěry, odevzdání, čiré přátelství (přesně takhle se seznámila s mým pastevcem jeho NEJ kamarádka a tohle nebyl ani náhodou projev strachu).