Nepárat se s ním.
Nepolidšťovat.
Vono to pude.
https://www.youtube.com/watch?v=-lKAFrVMsiY.
Môj najdrahší!
Volám sa John W. Nicholson, hľadám dôveryhodného a poctivého niekoho pre srdečný vzťah. Je to moja túžka poznať vás, mám všetky tieto vlastnosti vo mne, láskavo mi odpovedajte prostredníctvom mojej súkromnej e-mailovej schránky (genjohnicholson@outlook.com), aby sme sa lepšie poznali. Dúfam, že od vás budem čítať, ak vás zaujímajú aj vás. Vďaka a dúfam, že sa od vás najskôr dozviete.
scylla
napsal(a):
Je blbost dávat štěně do kotce, má být s vámi.
Je blbost, aby štěně bylo doma, má být venku.
A teď mi řekněte kdo má pravdu..
Jak jste přišla na to, že štěně musí být mermomocí doma? Nějaké štěně patří domů a jiné ven. Tak to prostě je a nejde říct, že je blbost mít štěně venku.
Zdenda1987
napsal(a):
Jak jste přišla na to, že štěně musí být mermomocí doma? Nějaké štěně patří domů a jiné ven. Tak to prostě je a nejde říct, že je blbost mít štěně venku.
Pes je smečkové zvíře a štěněti se stýská po smečce. Pokud by to bylo na přírodě, pak by se štěně samo nikdy neocitlo. To je prostě fakt. To jen člověk řekl, že "štěně patří ven", a řekl to pro své čistě lidské důvody.
Ale to štěně lidské důvody nezná a nechápe. Proto se cítí být samo a naříká. Všimněte si, že nerozlišuju jestli "venku", nebo "doma", podstatné je slovo "samo"!
-
Já jsem si kdysi, když jsem začínala, přečetla nějaké svazarmovské poučky a svého prvního psa dávala jako štěně do kotce. Taky naříkalo, ale já jsem byla přesvědčená, že to dělám tak, "jak se má"... vyrostl z něho super pes, úžasnej, dokonce pak žil celý život s námi doma. Ale já si tu dobu, tech pár měsíců, kdy jsem ho slyšela z kotce výt, dodnes vyčítám.
Je to letos 41 let...
Zdenda1987
napsal(a):
To jde. Protože štěně je mládě a má být se svou rodinou, ne samo venku v kotci. Tak to slušný chovatel má nastavené. Štěně se lépe naváže na lidi, lépe bude rozumět jim a oni jemu, více a rychleji se bude učit. Každé štěně potřebuje společnost.
Šarina
napsal(a):
Pes je smečkové zvíře a štěněti se stýská po smečce. Pokud by to bylo na přírodě, pak by se štěně samo nikdy neocitlo. To je prostě fakt. To jen člověk řekl, že "štěně patří ven", a řekl to pro své čistě lidské důvody.
Ale to štěně lidské důvody nezná a nechápe. Proto se cítí být samo a naříká. Všimněte si, že nerozlišuju jestli "venku", nebo "doma", podstatné je slovo "samo"!
-
Já jsem si kdysi, když jsem začínala, přečetla nějaké svazarmovské poučky a svého prvního psa dávala jako štěně do kotce. Taky naříkalo, ale já jsem byla přesvědčená, že to dělám tak, "jak se má"... vyrostl z něho super pes, úžasnej, dokonce pak žil celý život s námi doma. Ale já si tu dobu, tech pár měsíců, kdy jsem ho slyšela z kotce výt, dodnes vyčítám.
Je to letos 41 let...
Proto čtení pouček není pro psa většinou dobré, člověk se má řidit citem a rozumem.
scylla
napsal(a):
Proto čtení pouček není pro psa většinou dobré, člověk se má řidit citem a rozumem.
A už to zase překrucujete... "čtení pouček" je jedna věc a nastudování si literatury je věc druhá. Jistě, není každý tak geniální, aby mu cit a rozum odpověděl na vše... (kupříkladu já ve svých 16 letech před koupí prvního psa považovala za nutné přečíst vše, co bylo tehdy o chovu psů dostupné).
Šarina
napsal(a):
A už to zase překrucujete... "čtení pouček" je jedna věc a nastudování si literatury je věc druhá. Jistě, není každý tak geniální, aby mu cit a rozum odpověděl na vše... (kupříkladu já ve svých 16 letech před koupí prvního psa považovala za nutné přečíst vše, co bylo tehdy o chovu psů dostupné).
Já nemám nic proti čtení čehokoli, ale to, co člověk přečte, musí přes ten selský rozum a cit přefiltrovat a pak to bude fungovat. Platilo to i tehdy a platí to i dnes.
scylla
napsal(a):
Já nemám nic proti čtení čehokoli, ale to, co člověk přečte, musí přes ten selský rozum a cit přefiltrovat a pak to bude fungovat. Platilo to i tehdy a platí to i dnes.
Každý má právo na vývoj a změnu názoru.
Ale už jsme si tady zvykla na to, že vy to máte nastavené jinak. Neustále mě přesvědčujete, že vy prostě nemůžete být odborník (i když tak tady vystupujete), protože ten, kdo má ve všem konstantně zcela jasno, ví vše, nad ničím neváhá a žádné eventuality ke svému výsostnému názoru nezvažuje, ten odborné práce není schopen.
Ale to už jsme se dostali daleko od smutného štěněte v kotci.
Jednou jsme ho doma pustili na gauč.Od té doby tam pořád leze.Na gauči prostě nebude.Podle mě by to tak bylo i s tím kotcem.Kdyby chvíli byl doma, o to těžší by bylo zvyknout si na kotec.Je to lovecký pes.Nechci aby z něho vyrostl gaučový povaleč.Sousedi to měli stejně.Také mají loveckého psa a od štěněte žije venku.Také ze začátku štěkal ale brzy se uklidnil.Ale ten náš pes štěká už nějak dlouho.
Šarina
napsal(a):
-
Je to letos 41 let...
Hezky napsané
Mám to obdobně, když jsem ve 14ti dostala štěně rodiče se dočetli, že má být pouze venku. Tak šlo také hned do kotce, já ho tam prostě nemohla nechat samotné, tak jsem tam několik nocí spala s ním
Teď u svojí druhé fenky, když už bydlim ve svém, jsem stesk, vytí, nebo kňučení po mámě vůbec nezažila. Ve dne neměla čas a v noci spala nalepená na mě
Uživatel s deaktivovaným účtem

bennny
napsal(a):
Jednou jsme ho doma pustili na gauč.Od té doby tam pořád leze.Na gauči prostě nebude.Podle mě by to tak bylo i s tím kotcem.Kdyby chvíli byl doma, o to těžší by bylo zvyknout si na kotec.Je to lovecký pes.Nechci aby z něho vyrostl gaučový povaleč.Sousedi to měli stejně.Také mají loveckého psa a od štěněte žije venku.Také ze začátku štěkal ale brzy se uklidnil.Ale ten náš pes štěká už nějak dlouho.
Pletete si pojmy, "gaučový pes" není pes, který leží se svým majitelem na gauči, to je pes, kterému se pán nijak nevěnuje a pes "hnije na gauči", ale může "hnít" i v kotci, to je pravda.
bennny
napsal(a):
Takže když pes leze na gauč je z něj gaučový povaleč? tak v tom případě, mám gaučového, křeslového i postelového povaleče
Ne promiňte, mě fakt uniká ta spojitost. To že odpočívá doma, neznamená, že není aktivní, děláme aporty, poslušnost, plavání, stopy, vycházky. A i když spí v posteli za povaleče ji nepovažuji.
bennny
napsal(a):
To, že to je lovecký pes neznamená, že nemůže být doma. Příbuzný choval lovecké psy a měl je doma všechny, všichni dobře pracovali. Váš pes nechce být venku sám, pravděpodobně se bojí samoty. Nebo vám bude stačit, aby rezignoval a neštěkal?
bennny
napsal(a):
Typický "staromyslivecký přístup", ještě ho krmte starým chlebem (aby nenačínal), cvičte parfosem a až mu bude 8, tak ho nezapomeňte zastřelit...
u-Žofka
napsal(a):
Každý má právo na vývoj a změnu názoru.
Ale už jsme si tady zvykla na to, že vy to máte nastavené jinak. Neustále mě přesvědčujete, že vy prostě nemůžete být odborník (i když tak tady vystupujete), protože ten, kdo má ve všem konstantně zcela jasno, ví vše, nad ničím neváhá a žádné eventuality ke svému výsostnému názoru nezvažuje, ten odborné práce není schopen.
Ale to už jsme se dostali daleko od smutného štěněte v kotci.
Já se za žádného odborníka nevydávám, jen bych si moc přála, aby lidi měli ke psům trošku ohledů a snažili se jim rozumět a ne je jen k čemukoli nevybíravě donutit, aby jim na psech trošku záleželo a hlavně - aby mysleli. Chápu, že se to dnes nenosí, ale bylo by opravdu dobré, kdyby lidi při soužítí se psy mysleli - koukněte na vlákno o porodu. Jenže lidé si nakoupí literaturu a někdy jedou podle "manuálu" a vůbec nepřemýšli a nečtou toho psa. Proto se snažím lidem říct, aby všechno, co si přečtou a co jim kdo poradí, přefiltrovali přes rozum. O nic jiného nejde.
bennny
napsal(a):
Proč by tam nelezl, když je to pohodlnější než zem? Moji psi jsou pracovní plemeno, které není až tak závislé na člověku, ale nikdy by mě nenapadlo dát malé štěně hned do kotce. To mi přijde, jak ta největší zákeřnost, co můžu tomu tvorečkovi udělat. Vzít ho od mámy a sourozenců a šoupnout ho samotný do kotce. To štěně se tam bojí a je nejistý, proto tak vyvádí. Měli jste ho mít doma a postupně ho na kotec navykat, že to je super místo kde se odpočívá.
rapotacka11
napsal(a):
Nepárat se s ním.
Nepolidšťovat.
Vono to pude.
https://www.youtube.com/watch?v=-lKAFrVMsiY.
scylla
napsal(a):
Jo, ale selský rozum taky přichází až s věkem a zkušenostma...vlastně ty zkušenosti a domyslení si následků je víceméně selský rozum.
K.

XXX.XXX.245.2
Známá chová, cvičí, používá lovecké psy - do sedmi mesíců jsou mlaďoši doma, pak jdou teprve do kotce. Říká, že se potom lépe cvičí.
Z vlastní zkušenosti - pokud šoupnete štěně do postele, jednak v noci ani nepípne a vy se vyspíte, vztah jsme měli navázaný během první noci, teď je jí rok a často spí radši na zemi, když je horko. Kdybych ji v posteli už nechtěla, nebyl by to problém. Lovecky zatím velmi nadějna, myslivci se nad ní jen rozplývají.
Do kotce bych nezavřela ani dospělého psa, natož štěně. A to píšu já, která má psy zahradní. Štěndo šlo do boudy, šlo tam s kotětem a bylo tam samo maximálně v noci, od nějakých 10ti večer a kolem 6h jsem za ním na chvilku vyběhnula poňuňat. Nebrečelo vůbec. Ale u nás je jiná situace, jsem doslova od rána do večera v zahradě.
bennny
napsal(a):
Vidíte, jak jsem psala? To jsou samé "lidské důvody", kterým to štěně nemůže rozumět. V "přirozeném prostředí" by se štěně prostě samo neocitlo. Proto je teď zmatené, opuštěné a nešťastné. Něco jako díte v týdenních jeslích... jasně, že si pak každý "zvykne"- pes i to dítě. Ale přirozené to není a vám utíká ten nejlepší věk, kdy pejska můžete socializovat, rozvíjet, připravovat ho na výcvik... to vše se časem zhodnotí.
Pokud ho nechcete mít na gauči z hygienických důvodů, tak ho tam prostě nepouštějte a naučte ho, že na gauč se neleze (ale stejně si tam bude hovět, když nebude doma a ještě upraví polštáře, abyste nic nepoznali), stejně tak ho naučte, že se nežere ze stolu, nežebrá atd, prostě ho vychovávejte... Ale pokud ho nechcete na gauči proto, že je to pracovní lovecký pes, tak to je hloupost. Pracovního psa z něj neudělá kotec, ale vy - když s ním budete pracovat.
Že mají vaši sousedi psa v kotci a zvykl si... to je divný důvod.
Štěně i když je venku nemusí brečet. Když jsem si přivezl svoji slečnu trochu kňourala jen první noc. Pak si udělala partu s našimi kočkami a byl klid. Celou noc o ní neslyším. Neslyšel jsem jediný rozumný důvod proč bych měl mít doma seveřana, když mu je lépe venku. Od Scylly je to jedna perla za druhou. Že na mě pes nebude vázaný, když není doma? Blbost. Stačí s ním trávit čas. To stejné s učením. To, že se mnou bude ležet na gauči a přes den, když jsem v práci bude místo na zahradě doma ho asi moc nenaučí. Ono to chce taky občas zvednout pr*el a jít se psi něco dělat. Není to o tom jestli je pes doma nebo venku, ale kdo ho má a co s ním dělá. Začínám být alergický na řeči, že štěně jedině doma, jinak je to týrání a bla bla bla... Moje holka se narodila 30.12. na Slovensku venku v kotci a nijak jí to nepoznamenalo.
Zdenda1987
napsal(a):
Štěně i když je venku nemusí brečet. Když jsem si přivezl svoji slečnu trochu kňourala jen první noc. Pak si udělala partu s našimi kočkami a byl klid. Celou noc o ní neslyším. Neslyšel jsem jediný rozumný důvod proč bych měl mít doma seveřana, když mu je lépe venku. Od Scylly je to jedna perla za druhou. Že na mě pes nebude vázaný, když není doma? Blbost. Stačí s ním trávit čas. To stejné s učením. To, že se mnou bude ležet na gauči a přes den, když jsem v práci bude místo na zahradě doma ho asi moc nenaučí. Ono to chce taky občas zvednout pr*el a jít se psi něco dělat. Není to o tom jestli je pes doma nebo venku, ale kdo ho má a co s ním dělá. Začínám být alergický na řeči, že štěně jedině doma, jinak je to týrání a bla bla bla... Moje holka se narodila 30.12. na Slovensku venku v kotci a nijak jí to nepoznamenalo.
Teď tady nejspíš půlku osazenstva urazím, ale také si myslím, že mít psa doma přes to, že by mohl být na zahradě, je spíš pro pohodlnost majitele - nemusí se s ním plácat venku, ale sedět u compu a pes leží pod nohama a hryže si kost Neberte to jako kritiku, ale jako holý fakt. Ostatně, kdyby venku pršelo(jako, že letos v podstatě ještě nepršelo) taky by to u nás možná tak bylo A mám pocit, že pes se třeba naučí i víc otravovat. Příklad. Kamarádka má psy bytové. Jakmile se zvedne, nedejbože jde do kuchyně, psi jsou v momentě u ní a čekají co dostanou. Je mi jasné, že je to o tom, že si je tak naučila, jen si myslím, že je málo těch, kdo nenaučí a odolají. Já šla předevčírem večer krájet maso do sušičky. Bylo po 22h, venku vedro, všechno pootevírané, takže pes, že jde se mnou domů. Na chvilku si lehnul v kuchyni, pak se přesunul vedle do jídelny, nakonec šel na druhou stranu baráku do vchodu a tam byl snad hodinu. Kdyby mi muž průběžně na otázku nereferoval, kde vlastně mám psa, ani bych o něm dvě hodiny, co jsem to chystala, vařila mu večeři a uklízela kuchyni, nevěděla. Asi není navázaný. Nevadí mi to. Má svůj život a nepotřebuju být v jednom kuse jeho středobodem.
Souhlasím s lesnížínkou
Jo, jsou to kra.viny, co tady mnozí píší. Dřív byli psi normálně na dvoře, když bylo hnusně, tak je (někdy) pustili do chodby, nebo do kuchyně, nejčastěji si zalezli do stodoly. V bytech psi prakticky nebyli (kromě pár společenských plemen, to až dnes lidi tahají do bytů všechno: retrívry, dogy i malamuty). Nikdo to tak neprožíval. Když dnes někteří píší, že i štěně (i kdyby to měl být seveřan) musí být v bytě, tak si myslím, že svět se už zbláznil.
Nevím, proč bych měla mít psa trvale v baráku, když stejně nemám čas se mu věnovat - např. v noci, nebo když jsem v zaměstnání, nebo i když jsem doma, ale dělám domácí práce a nemůžu mít oči jen na psovi... tak ho prostě nechám na zahradě a máme klid oba. On se tam zabaví víc než v bytě a také se může jít vyvenčit, kdy chce. Domů ho beru také, každý pes se má umět chovat i v bytě, ale na to nemusí být doma 24 h denně. Taky o té návaznosti na pána si myslím, že je to pěkná hloupost. Záleží jen na tom, jaké aktivity se psem děláte, jak se mu věnujete - když na něj máte čas. Tím, že bude pes ležet pod stolem a já u PC (jak píše lesní žínka) se vztah opravdu nevytvoří.
A, jak píše lesnížínka, naši psi také nežebrají u stolu (v životě od nás od stolu nic nedostali, pokud máme zbytky, dáme jim je do misky), takže když jíme, nebo připravuji jídlo, leží v klidu někde po bytě a neotravují. Když ale obleču "psí" hadry a vezmu vodítko - to je jiná! Pes je "navázaný" raz dva.

Jo, jsou to kraviny, to je fakt...
tvrdost a natvrdlost...
My máme psy domácí, ale taky o nich většinu dne nevíme... jenže to je jejich volba, ne naše, takže jsou v poho. Vždycky je každé naše štěně jako ocásek, ale jak dospívá, tak se osamostatňuje a pak tráví čas v domě kde který chce. Někdy spolu, někdy si vybere každý svoje oblíbený místo. Na gauči neleží žádnej z nich, i když by mohli. Jsou s námi v kontaktu, můžou být kdy chtějí, a myslím, že to vědí. Jo, a jsou to ovčáčtí psi, docela pracovně v praxi využívaný. A dokonce mají ve standardu, že potřebují kontakt se svou rodinou. Asi ten standard tehdy psali blbci.
u-Žofka
napsal(a):
My máme psy domácí, ale taky o nich většinu dne nevíme... jenže to je jejich volba, ne naše, takže jsou v poho. Vždycky je každé naše štěně jako ocásek, ale jak dospívá, tak se osamostatňuje a pak tráví čas v domě kde který chce. Někdy spolu, někdy si vybere každý svoje oblíbený místo. Na gauči neleží žádnej z nich, i když by mohli. Jsou s námi v kontaktu, můžou být kdy chtějí, a myslím, že to vědí. Jo, a jsou to ovčáčtí psi, docela pracovně v praxi využívaný. A dokonce mají ve standardu, že potřebují kontakt se svou rodinou. Asi ten standard tehdy psali blbci.
Ale to se přeci nevylučuje. To, že pes je venku neznamená, že nemá kontakt s rodinou. Samozřejmě beru, že je spousta lidí co zavřou psa do kotce a tím to pro ně končí. Sotva mu dají nažrat. To stejné je, ale u lidí co mají psa doma. To, že s ním jsou v jedné místnosti nic neznamená. Jak už jsem psal, já mám konkrétně karelského medvědího a ten podle mě domů nepatří. A i tak spolu máme výborný vztah a jsme na sebe vzájemně vázaní.
Mám půlku psů venkovních a půlku domácích, všichni ale vyrůstali doma, co cca půl roka.Je pravda, že pokud štěně vyrůstá doma, tak je vztah s majitelem naprosto jinde, než u psa, který vyrůstá venku, ověřeno 20 letou praxí, při vlastnictví smečky, vždy nad 6 psů.
Štěně bych vzala domů a neřešila.
Zdenda1987
napsal(a):
Ale to se přeci nevylučuje. To, že pes je venku neznamená, že nemá kontakt s rodinou. Samozřejmě beru, že je spousta lidí co zavřou psa do kotce a tím to pro ně končí. Sotva mu dají nažrat. To stejné je, ale u lidí co mají psa doma. To, že s ním jsou v jedné místnosti nic neznamená. Jak už jsem psal, já mám konkrétně karelského medvědího a ten podle mě domů nepatří. A i tak spolu máme výborný vztah a jsme na sebe vzájemně vázaní.
Tak on karelský medvědí pes není úplně klasická povaha psa pro střední Evropu.
Nic ve zlém, ale zrovna tyhle ne-evropské povahy bych fakt jako příklad nedávala.
To, že s ním jsou v jedné místnosti nic neznamená.
ale znamená, psovi je jedno KDE je, když je s parťákem, spokojeně s vámi bude spát i na WC
všem co tu řeší odstavené 7 -8 týdenní štěně venku nebo doma, uniklo o co jde, a to že strádá
(psychicky), že je SAMOTNÉ...úplně zbytečně
takže pak i to kotě mu vyřeší samotu...
Šarina
napsal(a):
Tak on karelský medvědí pes není úplně klasická povaha psa pro střední Evropu.
Nic ve zlém, ale zrovna tyhle ne-evropské povahy bych fakt jako příklad nedávala.
Kamarádka je chovatelka kareláků a má je doma s volným přístupem na zahradu a psi jsou vždy tam, kde je ona.
koňadra
napsal(a):
Souhlasím s lesnížínkou
Jo, jsou to kra.viny, co tady mnozí píší. Dřív byli psi normálně na dvoře, když bylo hnusně, tak je (někdy) pustili do chodby, nebo do kuchyně, nejčastěji si zalezli do stodoly. V bytech psi prakticky nebyli (kromě pár společenských plemen, to až dnes lidi tahají do bytů všechno: retrívry, dogy i malamuty). Nikdo to tak neprožíval. Když dnes někteří píší, že i štěně (i kdyby to měl být seveřan) musí být v bytě, tak si myslím, že svět se už zbláznil.
Nevím, proč bych měla mít psa trvale v baráku, když stejně nemám čas se mu věnovat - např. v noci, nebo když jsem v zaměstnání, nebo i když jsem doma, ale dělám domácí práce a nemůžu mít oči jen na psovi... tak ho prostě nechám na zahradě a máme klid oba. On se tam zabaví víc než v bytě a také se může jít vyvenčit, kdy chce. Domů ho beru také, každý pes se má umět chovat i v bytě, ale na to nemusí být doma 24 h denně. Taky o té návaznosti na pána si myslím, že je to pěkná hloupost. Záleží jen na tom, jaké aktivity se psem děláte, jak se mu věnujete - když na něj máte čas. Tím, že bude pes ležet pod stolem a já u PC (jak píše lesní žínka) se vztah opravdu nevytvoří.
A, jak píše lesnížínka, naši psi také nežebrají u stolu (v životě od nás od stolu nic nedostali, pokud máme zbytky, dáme jim je do misky), takže když jíme, nebo připravuji jídlo, leží v klidu někde po bytě a neotravují. Když ale obleču "psí" hadry a vezmu vodítko - to je jiná! Pes je "navázaný" raz dva.
Opět jste nezklamala.
scylla
napsal(a):
Souhlas.
Divila bych se, kdyby jste se zrovna vy neozvala.
Vaše slova:
"...jen bych si moc přála, aby lidi měli ke psům trošku ohledů a snažili se jim rozumět a ne je jen k čemukoli nevybíravě donutit, aby jim na psech trošku záleželo a hlavně - aby mysleli... ".
S tím by se dalo souhlasit, jenže podle vašich ostatních příspěvků vyplývá, že vy nechcete, aby lidi měli "trošku" ohledů a "trošku" jim na nich záleželo. Vy chcete, aby pes byl středobodem světa. A pro koho není, tak si nezasluhuje psa mít. Ono ale všeho moc škodí. A možná ten pes, ke kterému se přistupuje jako k psovi, je šťastnější než ten příliš "opečovávaný".
Takový příklad: vesnický voříšek, pohybuje se na volno na dvoře či zahradě, občas vyběhne s páníčkem do polí, hrabe se v hnoji, tuhle prožene kočku, támhle vyhrabe kráter, aby se dostal na myš, pozoruje, co se kde šustne...
a proti tomu pes, který nemůže samostatně udělat krok, většinou ho spíše pořád nosí, ještě mu nalakují drápky a posadí ho v sukýnce do psího kočárku... Vím, že je to extrém, který snad neděláte ani vy, ale takový příklad - kam až může "láska" ke psu zajít.
Zdenda1987
napsal(a):
Podle čeho jste usoudil, že karelák domů nepatří? Nějaké konkrétní důvody?
lesnížínka
napsal(a):
Jo, ale selský rozum taky přichází až s věkem a zkušenostma...vlastně ty zkušenosti a domyslení si následků je víceméně selský rozum.
Tak to asi nebude. Selský rozum a nějaký vnitřní barometr máme všichni a každý, kdo ho poslouchá, si uvědomí, co ano a co ne. Je třeba mu naslouchat. Jenže dnes je moderní poslouchat zařučené rady a návody na použití, čím podrobnější, tím lepší a málokdo, kdo ho má, mu naslouchá. Bohužel tento barometr většinou chybí u výcvikářů a trenérů nebo nechybí, ale ego a potřeba machrování a získání peněz ho přebijí.

bennny
napsal(a):
Moje fena také štěká. Já ji teď učím zpívat, zkuste to také tak.
bennny
napsal(a):
...kamarádka má chovnou stanici loveckého plemene - a, špringry, psi mohou být jak venku na zahradě, tak doma a tam i na tom gauči, má je pracovně vedené a celá rodina se zabývá jejich loveckým výcvikem, úspěšně skládají zkoušky a závodí, úspěšní jsou i na výstavách, jeden ze psů jako bonus dělal léta canisterapii... psi je doprovází i do zahraničí, jsou s nimi všude...má jich pět - to je hranice jejich rodiny, více by nezvládli - lépe řečeno nemohli by věnovat takovou péči jakou jim po všech stránkách věnují a jsou to naprosto úžasní pohodoví psi... jako gaučového povaleče si představuji psa, kterého majitel vykopne před barák, kde vykoná potřebu a pak celý den hnije někde na gauči...já jsem pro štěně doma...
scylla
napsal(a):
Tak to asi nebude. Selský rozum a nějaký vnitřní barometr máme všichni a každý, kdo ho poslouchá, si uvědomí, co ano a co ne. Je třeba mu naslouchat. Jenže dnes je moderní poslouchat zařučené rady a návody na použití, čím podrobnější, tím lepší a málokdo, kdo ho má, mu naslouchá. Bohužel tento barometr většinou chybí u výcvikářů a trenérů nebo nechybí, ale ego a potřeba machrování a získání peněz ho přebijí.
Nemáte pravdu. Vnútorný barometer síce ma každý, ale je založený len na pozorovaní okolia, skúsenostiach a náhodnom dávaní vecí do súvislosti v mozgu.
Keď človek so psami neprichádzal do kontaktu a kúpi si prvého, tak je jeho barometer čo sa týka pspv tvorený len tým čo mu niekto iný povie (knihy, videá, etc...), pripadne prenesenim ľudských vlastností na psa. Niekde sme so psami podobní, tam vie filtrovať celkom efektívne každý, ale v dosť veciach nie...
koňadra
napsal(a):
Souhlasím s lesnížínkou
Většinou s váma souhlasím, ale v tomhle vám musím odporovat. Je to obrovský rozdíl, pokud psa berete domů a nebo je jen venkovní.Dám příklad na svém plemenu. Všeobecně se ví, že haskouni jsou volnomyšlenkáři co nejsou na svýho člověka tak navázaný. Tady okamžitě poznáte, kdo má psa jen venku a nebo ho bere i dovnitř. Ten pes daleko víc svýho pána vnímá.
Huskyjanina
napsal(a):
Většinou s váma souhlasím, ale v tomhle vám musím odporovat. Je to obrovský rozdíl, pokud psa berete domů a nebo je jen venkovní.Dám příklad na svém plemenu. Všeobecně se ví, že haskouni jsou volnomyšlenkáři co nejsou na svýho člověka tak navázaný. Tady okamžitě poznáte, kdo má psa jen venku a nebo ho bere i dovnitř. Ten pes daleko víc svýho pána vnímá.
Já bych s váma i souhlasila(přijde to logické) ale mám(měla jsem) doma příklad, že to tak není. Oba psi byli od štěnda, vedení naprosto stejně, tudíž oba začali do domu chodit, když jim byl skoro rok. Berňák se tam snažil s náma vydržet, co se dalo, kdežto samojed chtěl po chvilce ven(bylo jim prostě horko) Berňák si lehnul k sedačce do obyvču, samojed tam většinou jen přišel a odšoural se někam na chodbu, do jídelny, do kuchyně. Myslela jsem si, že je to třeba z důvodu postavení ve smečce, ale berňák už skoro dva roky není a samojed se chová pořád stejně. Berňák byl naprostý závislák, chodil na volno, nehnul se od nás na víc, než pár metrů, dýchal by za nás..kdežto samojedu je většinu času naprosto jedno, kde jsem. Pleju v zahradě, on si leží u domu a ž se mu zdá, že je tam sám moc dlouho, tak si štěkne, abych ho ubezpečila, že tam pořád jsem a pleju, nikam jsem mu neodešla. Jako ne, nedlabe ne mne úplně ale má potřebu být se svým člověkem hodně posunutou, ať náš kontakt od mala byl naprosto stejný, jako s berňákem.

lesnížínka
napsal(a):
Já bych s váma i souhlasila(přijde to logické) ale mám(měla jsem) doma příklad, že to tak není. Oba psi byli od štěnda, vedení naprosto stejně, tudíž oba začali do domu chodit, když jim byl skoro rok. Berňák se tam snažil s náma vydržet, co se dalo, kdežto samojed chtěl po chvilce ven(bylo jim prostě horko) Berňák si lehnul k sedačce do obyvču, samojed tam většinou jen přišel a odšoural se někam na chodbu, do jídelny, do kuchyně. Myslela jsem si, že je to třeba z důvodu postavení ve smečce, ale berňák už skoro dva roky není a samojed se chová pořád stejně. Berňák byl naprostý závislák, chodil na volno, nehnul se od nás na víc, než pár metrů, dýchal by za nás..kdežto samojedu je většinu času naprosto jedno, kde jsem. Pleju v zahradě, on si leží u domu a ž se mu zdá, že je tam sám moc dlouho, tak si štěkne, abych ho ubezpečila, že tam pořád jsem a pleju, nikam jsem mu neodešla. Jako ne, nedlabe ne mne úplně ale má potřebu být se svým člověkem hodně posunutou, ať náš kontakt od mala byl naprosto stejný, jako s berňákem.
Souhlasím naprosto, mám totiž fenu té samé povahy jako žínka samojeda, chová se úplně stejně už od malinka, co jsme si ji přivezli. Přitom se jedná o N.O. a ne samojeda. Je fakt, že za svůj život, co jsme měli ovčouny, toto jsem doma ještě neměla, samostatná jednotka, absolutně nezávislá.
lesnížínka
napsal(a):
Ono to tak je Vyzkoušeno na smečce 11 psů, který byli posbíraní z různých stavů. Jen u těch těžkej samorostů je potřeba na tom trochu zapracovat. Zrovna jednoho mám teď doma, dostala jsem ho jako dvouletýho a byla jsem z něj fakt nešťastná. Ten pes nechtěl mít s člověkem nic společnýho, žil si jen pro sebe. No teď už je to o něčem jiném Kdybych ho ale nechala na zahradě, tak jak byl zvyklej, tak by zůstal tim samorostem, co byl...

Já ji mám bytovou a je to to samé v bledě modrém.
lesnížínka
napsal(a):
No jo Anet, ale měla jste ji jako štěndo doma? O to rozklíčování tady vlastně jde...i když třeba vyvrátí mou zkušenost, samu by mne to zajímalo, kde je pravda.
Trochu to opravím...co nejdéle doma...? Jak už jsem psala, štěndo jsem dala hned do zahrady. Ale pokud by tam celé dny a noci řvalo, tak bych tam i spávala s ním. Domů by nešlo, chtěla jsem, aby bylo doma v zahradě. Není přeci vyjímkou, že lidi odejdou do práce a štěndo celé dny řve v bytě. Je v tom rozdíl? Asi sotva. Je jedno kde nechce být samo a kde s ním někdo bude..jen aby nebylo samo a o to vlastně jde. I když jak jsem psala, bych psa já nikdy do kotce nezavřela, ani dospělého, tak je asi jedno i to, jestli řve v kotci, nebo v zahradě. Zadavatel: řve štěndo i když ho necháte jen v zahradě?

lesnížínka
napsal(a):
No jo Anet, ale měla jste ji jako štěndo doma? O to rozklíčování tady vlastně jde...i když třeba vyvrátí mou zkušenost, samu by mne to zajímalo, kde je pravda.
Většinou byla venku, uzavřený dvůr, zahrada. Byla a chodila domů, jen když chtěla ona sama. Má přístup do domu i teď. Máme stále přiotevřené dveře a to i v zimě. Přijde, koukne co a jak, chvíli pobyde a zase jde sama ven. Měli jsme vždycky vychované tak všechny ovčouny, ostatní byli dost kontaktní, tahle od mala ne. Je to 1. ovčák, kterého nebaví ani aport, přitom jsem si s ní od mala přetahovala o míček, peška, hrála si sní, prostě ten aport není vrozený. Sice ho udělá, ale jen proto, že ho má naučený a musí. Ale, že by byla z něho urvaná, tak to teda ne. Čuba, co jsme měli před ní, by za aport dala život. Má silný lovecký pud, do teď( za měsíc jí bude 6), loví vše co se hýbne, ptáky, o zvěři venku ani nemluvím. Na prochajdě v přírodě musím mít rychlejší oko, abych stačila zavčas přivolat. Soused ob 1 zahradu, má kočky, jak je vidí, je hotová. Atd...No jo, no.
lesnížínka
napsal(a):
Ale vždyť tady ten rozdíl jakoby neuvádíte, přece nevíte, jaký by Samík byl, kdyby žil doma, třeba by byl opravdu navázanější a berýsek ještě mnohem více, nebo taky nee.
Jinak myslím, že vaši psi měli úžasný podmínky pro život na zahradě, o tom žádná. To jen tak polemizuju.
Andrýsek3
napsal(a):
Ale vždyť tady ten rozdíl jakoby neuvádíte, přece nevíte, jaký by Samík byl, kdyby žil doma, třeba by byl opravdu navázanější a berýsek ještě mnohem více, nebo taky nee.
Jinak myslím, že vaši psi měli úžasný podmínky pro život na zahradě, o tom žádná. To jen tak polemizuju.
No já tím chtěla říct, že když za stejných podmínek byl berňák závislák, tak samojed mohl být alespoň trochu. Víc kontaktu a péče si myslím, že běžný pes nemá.

"Není přeci vyjímkou, že lidi odejdou do práce a štěndo celé dny řve v bytě. Je v tom rozdíl? Asi sotva. Je jedno kde nechce být samo a kde s ním někdo bude..jen aby nebylo samo a o to vlastně jde"
Není to jedno.
Venku je prostě venku, doma je v doupěti smečky se všemi jejími pachy a věcmi. Takže štěně, které bude samo venku brečet, si doma šťastně vleze třeba do té postele a s se starou botou v hubě šťastně usne...to o té množině štěňat, které nikdo cíleně na samotu neučí. A pak je množina štěňat, která to učit musíš a tam zase můžeme spekulovat o množství práce nutné...
"No já tím chtěla říct, že když za stejných podmínek byl berňák závislák, tak samojed mohl být alespoň trochu"
neboli objevné zjištění, že každý pes je individualita...
"Ten pes nechtěl mít s člověkem nic společnýho, žil si jen pro sebe. No teď už je to o něčem jiném
Kdybych ho ale nechala na zahradě, tak jak byl zvyklej, tak by zůstal tim samorostem, co byl..."
a tak nějak o tom to je...
napsal(a):
"Není přeci vyjímkou, že lidi odejdou do práce a štěndo celé dny řve v bytě. Je v tom rozdíl? Asi sotva. Je jedno kde nechce být samo a kde s ním někdo bude..jen aby nebylo samo a o to vlastně jde"
Není to jedno.
Venku je prostě venku, doma je v doupěti smečky se všemi jejími pachy a věcmi. Takže štěně, které bude samo venku brečet, si doma šťastně vleze třeba do té postele a s se starou botou v hubě šťastně usne...to o té množině štěňat, které nikdo cíleně na samotu neučí. A pak je množina štěňat, která to učit musíš a tam zase můžeme spekulovat o množství práce nutné...
"No já tím chtěla říct, že když za stejných podmínek byl berňák závislák, tak samojed mohl být alespoň trochu"
neboli objevné zjištění, že každý pes je individualita...
"Ten pes nechtěl mít s člověkem nic společnýho, žil si jen pro sebe. No teď už je to o něčem jiném
Kdybych ho ale nechala na zahradě, tak jak byl zvyklej, tak by zůstal tim samorostem, co byl..."
a tak nějak o tom to je...
"...Venku je prostě venku, doma je v doupěti smečky se všemi jejími pachy a věcmi. Takže štěně, které bude samo venku brečet, si doma šťastně vleze třeba do té postele a s se starou botou v hubě šťastně usne..."
a nebo taky bude ječet jako pavián - k "radosti" sousedů a rozkouše na co přijde, celý byt poznamená svými zuby a výkaly.

Ne, koňadra, já nepíšu o "anebo", ale o tom, že v množině psů, co budou ječet venku, je jistá podmnožina, kteří doma budou jistější a ječet nebudou. O tom.
koňadra
napsal(a):
"...Venku je prostě venku, doma je v doupěti smečky se všemi jejími pachy a věcmi. Takže štěně, které bude samo venku brečet, si doma šťastně vleze třeba do té postele a s se starou botou v hubě šťastně usne..."
a nebo taky bude ječet jako pavián - k "radosti" sousedů a rozkouše na co přijde, celý byt poznamená svými zuby a výkaly.
K tomu jen dodám, že do boudičky štěndo samozřejmě dostalo(kromě kotěte, které bylo stejně vyjuchané ) ručníček od maminky a sourozenců, naše ponožky a trička, u dveří(pokud by k nim došel, ale nešel) byly naše boty...A první dny jste pro něj stejně, cizí člověk", takže vaše pachy mu asi ani moc nepomůžou. Tam si myslím, že nejvíce pomohl ten ručníček ze štěněcího pelechu. Stejně to má chudinka štěňátko těžké, úplně se mi svírá srdce, když pomyslím, že ho někdo vezme od maminky a sourozenců a jde k úplně cizím lidem Stačí když vidím, jakový cirkus dělá občas neteř, když má jít, jen" do školky...
No a že učit doma na samotu je jasné, jenže když poslouchám, kolik různých psů s prominutím psychoušů, se poslední dobou vyskytuje, tak je docela možné, že některý pes to fakt nedá a to se opravdu sousedi můžou zbláznit.