Pár otázek ke štěňátku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gwenie

1.7.2017 11:36
Gwenie

XXX.XXX.12.53

Ahoj, chtěla bych se zeptat. Dnes je to přesně týden, co jsme si přivezli štěňátko chodského psa. Je to zlatíčko, v noci nepláče, doma skoro nečůrá. Trápí mě ale venčení. Malej je šikovnej, ale venku se mu nelíbí. Jakmile ho před barákem položím, udělá co potřebuje a táhne domů. Když si k němu sednu na bobek, přiběhne se pomazlit, ale jakmile se zvednu, tahá mě zase domů. Když se nám touhle metodou povede dojít do určitého místa, ťape, ale šíleně u toho pláče. Mám z toho pocit, že má strach abychom se domů ještě vůbec vrátili. Že by mu tam nedej bože někdo snědl piškotky a rozkousal hračky. Dá se s tím něco dělat, nebo tomu máme nechat čas? Osobně by mi to ani tolik nevadilo, ať se vyječí, ale lidé na nás koukají, jak kdybychom ho ukradli nebo mu nějak ubližovali a to není zrovna příjemné. Když dojdeme do místa, kde je vidět náš barák, jde krásně až před dveře, tam si sedne a čeká až ho vyneseme.

Dále by mě zajímalo, jak je to se socializací? V knížkách jsem se dočetla, že ideální je to mezi 7.-12. tydnem. Přijde mi to jako blbost, přeci jen ještě není úplně očkován a riskovat, že něco chytí se mi nechce. Zároveň ale nechci, aby pak odmítal kontakt s jinými psy, nebo se jich dokonce bál. Po posledním očkování máme v plánu školku pro štěnátka, bude to stačit, nebo máme začít socializovat už teď a risknout to?
Děkuji za odpovědi.

1.7.2017 11:42
scylla

XXX.XXX.150.32

Socializujte, to nic nenahradí, není nutné, aby byl kompletně proočkovaný. Odneste ho kus od tomu a zabavte ho tam něčím, co má rád, je teplo, klidně si s ním pohrajte na zei. Nepíšete, kolik mu je.

zkuste tuhle knihu, je tam nejen o štěňátkách skoro všechno www.clovekpritelpsa.cz.

1.7.2017 12:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Vždycky, když tohle čtu, mi to připadne divné. Nikdy se mi s žádým psem nestalo, že by nechtěl být venku nebo jít na prochajdu. Vždyť tam je přeci tolik zajímavých věcí! Možná to bylo tím, že štěnda byla venkovní, zahradní, žádní byťáci? Fakt nevim. Udělejte mu to venku zajímavější, ne jen šlapat s vodítkem(malá štěnda jsem nechávala, ale na volno, chodili jsme tam, kde nic nehrozilo) ale běhat před ním, honit se, tahat hračku, odměňovat mlskama za dobré věci(přijde na zavolání, vykadí se, kam má, atd).

1.7.2017 12:26
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
Vždycky, když tohle čtu, mi to připadne divné. Nikdy se mi s žádým psem nestalo, že by nechtěl být venku nebo jít na prochajdu. Vždyť tam je přeci tolik zajímavých věcí! Možná to bylo tím, že štěnda byla venkovní, zahradní, žádní byťáci? Fakt nevim. Udělejte mu to venku zajímavější, ne jen šlapat s vodítkem(malá štěnda jsem nechávala, ale na volno, chodili jsme tam, kde nic nehrozilo) ale běhat před ním, honit se, tahat hračku, odměňovat mlskama za dobré věci(přijde na zavolání, vykadí se, kam má, atd).

Celkem častá věc, která se občas probírá tady nebo i na pes-cz.
Vě věku cca kolem tří měsíců se štěňata zdráhají vzdálit od domu, je to prý v podstatě atavismus, pozůstatek po předcích - jakási pojistka, aby se bezbranná štěňata nevzdalovala od nory.
Naše fena taky měla takové období, dostat ji tenkrát někam od domu bylo umění, domů hnala jako blázen.
Pokud se nám podařilo dostat se dost daleko od domova anebo jsme někam jeli autem, problém už nebyl, byla spokojená, že je venku.
S miminem jsme chodili ven odmala, hned ve dvou měsících, i mezy psy, na kompletní očkování jsme nečekali. Školka pro štěňata byla fajn, ale hodina jednou týdně je málo, socializovat je lepší denně smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2017 13:29

Taky vždycky, když si pořídím štěndo, hned chodíme ven. Tuhle fenu jsem brala v 9 týdnech, první 2-3 dny se seznamovala s prostředím, kde vlastně bude po celý život bydlet, dům, dvůr, zahrada no a pak se připlo vodítko a šlo se mimo domov. Ze začátku, jen tak kousek, pak dále, okolo domků, když jsme potkali někoho se psem, tak se buď na sebe koukali nebo oňuchali, no a postupovalo se pomalu dále a dále, zprvu do klidnějších míst, pak tam, kde už chodí lidé, okolo cesty, kde jezdí auta, no až po náměstí, kde byl provoz dost hustý. Procházky začínaly ve dne, postupně přecházely tak, že jsme se vraceli za šera a pak už ve tmě. Navykalo si na jízdu vlakem, autobusem, v autě
jezdilo od mala. CHodilo na cvičák mezi psy, tam si s ostatními hrálo atd. Všechno pomalu, postupně od nejklidnějších situací až po nejzajímavější a nejvíc frekventovaná místa.

Gwenie

1.7.2017 15:29
Gwenie

XXX.XXX.12.53

Děkuji za názory a rady. Malému je téměř devět týdnů, tak se budeme snažit být trpěliví. Jinak štěňátka byla prvních pár dní u chovatelky doma, potom na zahradě. Proto mě udivuje, že se mu venku nelíbí. Vedle čubiny nám ťape krásně, bohužel ta už má svůj věk a nepotřebuje chodit každé dvě hoďky ven.

1.7.2017 15:48
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Gwenie napsal(a):
Děkuji za názory a rady. Malému je téměř devět týdnů, tak se budeme snažit být trpěliví. Jinak štěňátka byla prvních pár dní u chovatelky doma, potom na zahradě. Proto mě udivuje, že se mu venku nelíbí. Vedle čubiny nám ťape krásně, bohužel ta už má svůj věk a nepotřebuje chodit každé dvě hoďky ven.

Aha a já chtěla dodat, že nejlepší je jít s druhým psem. Tak třeba...nechodí nějaká sousedka s hodným pejskem? My si ho v 9týdnech teprve přivezli, jak popisuje Anet10, postupovat pomalu, po kouskách, ale nenásilně, netahat, nepřemlouvat, nedělat z prochajdy vědu. Já řekla, jdeme na prochajdku a šli jsme. Ani by mne nenapadlo, proč by neměl chtít jít, vždyť je přece normální, že štěňátko vás všude následuje. Už za pár dní jsme chodili po pěšině kolem potoku k babči, což je 700m tam a 700m zpátky. Tam měl našeho starého pejsu, který ho učil psí věci A za měsíc a půl přišlo druhé štěndo a to už mělo doma svého, velkého brášku", který už mu zase vysvětlil, jak to doma chodí a jak se chodí na prochajdy

Gwenie

1.7.2017 16:20
Gwenie

XXX.XXX.12.53

Máme v baráku přibližně stejně staré štěňátko mopsíka. Když se potkáme za barákem na zahrdě, hrají si, dokonce mi kolikrát i přijde, že ten náš trouba ho nechá do sebe kousat, jako by vycítil, že je menší a že mu nechce ublížit. Paní je už v důchodu, štěňátko dostala aby nebyla sama po smrti manžela, má problémy s páteří a moc toho nenachodí, takže na procházky se můžu vydat maximálně s její dcerou, která sem přijede dvakrát měsíčně. Ale určitě to zkusíme přes hračku, jak psala paní výš, na to by se chytit mohl.

1.7.2017 23:32
bhk

XXX.XXX.214.211

Ale to je naprosto normální chování štěnda, které je v novém domově tak krátce.
Prostě je v cizím nejisté, bojí se, nezná, neví...
Ještě chvilku potrvá než bude s nadšením chodit ven a prozkoumávat okolí.
Netlačte na něj, pomalu trpělivě kam Vás bude následovat samo - s pochvalou.. kam už se bude zdráht jít - netlačte zbytečně, netrestejte, netahejte.. To chce čas
Možná za půl roku napíšete, že je jak střela a nevíte co s tím..

2.7.2017 06:38
scylla

XXX.XXX.150.32

bhk napsal(a):
Netlačte na něj, pomalu trpělivě kam Vás bude následovat samo - s pochvalou.. kam už se bude zdráht jít - netlačte zbytečně, netrestejte, netahejte.. To chce čas

Není to normální chování štěněte v novém prostředí. Chce to vybudovat důvěru v majitele a přes u pak představit štěněti zbytek světa.

2.7.2017 09:56

bhk napsal(a):

2.7.2017 10:00

scylla napsal(a):
Není to normální chování štěněte v novém prostředí. Chce to vybudovat důvěru v majitele a přes u pak představit štěněti zbytek světa.

Není normální chování? Proboha, vždyť je mu sotva 9 týdnů, jak zadavatelka píše.

2.7.2017 10:24
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není normální chování? Proboha, vždyť je mu sotva 9 týdnů, jak zadavatelka píše.

A když je mu devět týdnů, tak se podle vás musí bát?

2.7.2017 10:38
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
A když je mu devět týdnů, tak se podle vás musí bát?

Některé malé dítě se v přítomnosti cizích lidí drží mámy a jiné je ve svém živlu, nezavře pusu a předvádí se. Neznamená to, že první z nich má psychickou poruchu anebo je týrané. A z obou velmi pravděpodobně vyrostou normální lidi.

Stejně jako jsou některé děti bázlivější než jiné, tak i štěňata na tom mohou být s kuráží různě a není to nic nenormálního. Netřeba se snažit hledat za vším patologii nebo neschopnost majitele.

2.7.2017 10:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
Některé malé dítě se v přítomnosti cizích lidí drží mámy a jiné je ve svém živlu, nezavře pusu a předvádí se. Neznamená to, že první z nich má psychickou poruchu anebo je týrané. A z obou velmi pravděpodobně vyrostou normální lidi.

Stejně jako jsou některé děti bázlivější než jiné, tak i štěňata na tom mohou být s kuráží různě a není to nic nenormálního. Netřeba se snažit hledat za vším patologii nebo neschopnost majitele.

O neschopnosti majitele tady ale píšete jen vy.

Gwenie

9.7.2017 12:42
Gwenie

XXX.XXX.12.53

Dobrý den, moc děkuji za rady, opravdu to s hračkou zafungovalo. Od baráku se nám pořád moc nechce, ale jakmile na něj mrňous nevidí, ťape krásně. Někdy si sebou ven bere míček, někdy uzlíček, někdy si hračky ani nevšimne a ukradne z trávy šišku nebo klacík a je spokohenej :).

9.7.2017 13:20
macomb

XXX.XXX.200.28

Choďáčka jsme si dovezli na Mikuláše a nic takového nedělal, ale každé štěně je jiné.Co se socializace týče, tak jsme s ním chodili víceméně všude, ale bydlíme na vesnici a nikde u nás není vysoká koncentrace psů jako třeba na sídlišti. Chodili jsme od začátku i na cvičák koukal přes plot a po proočkování už jsme se aktivně účastnilismajlík Užívejte štěndo, jsou to božani a strašně rychle to uteče smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík