Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sab123

5.7.2017 06:23
Sab123

XXX.XXX.161.254

Mám dotaz darovala jsem štěne kamarádce, jenže ta ho dala pryč a mi jsme meli podmínku pokuď ho nebude chtít aď ho dá mě zpátky, jenže ona to dala k lidem o kterejch jsem moc dobré věci neslyšela, psala jsem už tomu, majitelovi" o navrácení psa, on že ne, tak chci se zeptat mám na psa právo? Si ho vzít zpátky a jestli by mi policie něco vyřešila.

5.7.2017 06:56
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Pokud jste ho vydala čipovaného na své jméno, tak ano. Jinak ten pes není nijak označený, vy jste ho někomu dala bez smlouvy, atd.. tak putuje dál, myslím, že můžete zkusit tak maximálně domluvu, zkuste nabídnout peníze za psa.

5.7.2017 07:06
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Sab123 napsal(a):
Mám dotaz darovala jsem štěne kamarádce, jenže ta ho dala pryč a mi jsme meli podmínku pokuď ho nebude chtít aď ho dá mě zpátky, jenže ona to dala k lidem o kterejch jsem moc dobré věci neslyšela, psala jsem už tomu, majitelovi" o navrácení psa, on že ne, tak chci se zeptat mám na psa právo? Si ho vzít zpátky a jestli by mi policie něco vyřešila.

Jste schopná prokázat, že je štěně původně Vaše?

5.7.2017 07:24
lavacca

XXX.XXX.63.20

Sab123 napsal(a):

Mate darovací smlouvu, kde je tato podmínka psaná a je pes ocipovany? Pokud ne, mate smůlu...

5.7.2017 21:35
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Sab123 napsal(a):

Osud nechtěných a darovaných štěnat je dosti často podobný... prostě někdo má štěně které ho omrzí a tak ho vnutí některému z kamarádu a většinou to takto pokračuje...pes bez výchovy a bez jistot většinou začne být problémový a tak jde zase o dum dál...až skončí pokud má štěstí v utulku a pokud ne tak někde vyhozen, uvázán či umlácen.

5.7.2017 23:14
bhk

XXX.XXX.214.190

Sab123 napsal(a):

Žádný nárok či právo nemáte. Policie to fakt řešit nebude.
Jediné co můžete - zkusit psa odkoupit.

5.7.2017 23:27
jezicek

XXX.XXX.157.62

bhk napsal(a):
Žádný nárok či právo nemáte. Policie to fakt řešit nebude.
Jediné co můžete - zkusit psa odkoupit.

Tazatelka samozrejme narok ma.
Ma uplne stejny narok na vraceni stenete, jako kdyby mela pisemnou smlouvu.
Legislativa pisemne psanou smlouvu pri darovani zvirete nenarizuje, naopak NOZ posiluje prirozenopravni aspekt veci a postaveni ustni smlouvy.

Problem je ten, ze takovy narok se v pripade sporu daleko obtizneji prokazuje, coz vsak nema vliv na jeho existenci nebo zavaznost. V prospech zatatelky by treba hovorila skutecnost, ze o by o cele veci existovcala nejaka elektronicka/smskova komunikace apod.

Mate pravdu v tom, ze policie se pripadem opravdu zabyvat nebude, jelikoz jde o soukromopravni spor.

A ano, za nejschudnejsi variantu bych take povazoval psa odkoupit od aktualnich drzitelu/vlastniku a z kamaradky, co se na dohodnute vykaslala, udelat byvalou kamaradku.

6.7.2017 00:01
bhk

XXX.XXX.214.190

Mno, "nárok" možná má, ale je ji v tomto případě k ničemu

Ustní smlouva sice je "smlouva" ale...

Chtěla bych fakt vidět snad poprvé v životě, že se s něčím takovým někdo obrátí na soud. a ještě víc bych chtěla vidět jak takové soudní řízení, dokazování a vůbec za kolit let - než na to dojde - bude vypadat..

Představit si to dovedu, obvzlášt v tomto případě.. tedy 00 nic pro "chovatelku", která někomu darovala štěně bez řádné smlouvy (ale ani s tou by zřejmě neuspěla) natož pak po dohodě smluvní..

Míra H.

6.7.2017 09:30
Míra H.

XXX.XXX.79.4

jezicek napsal(a):
Tazatelka samozrejme narok ma.
Ma uplne stejny narok na vraceni stenete, jako kdyby mela pisemnou smlouvu.
Legislativa pisemne psanou smlouvu pri darovani zvirete nenarizuje, naopak NOZ posiluje prirozenopravni aspekt veci a postaveni ustni smlouvy.

Problem je ten, ze takovy narok se v pripade sporu daleko obtizneji prokazuje, coz vsak nema vliv na jeho existenci nebo zavaznost. V prospech zatatelky by treba hovorila skutecnost, ze o by o cele veci existovcala nejaka elektronicka/smskova komunikace apod.

Mate pravdu v tom, ze policie se pripadem opravdu zabyvat nebude, jelikoz jde o soukromopravni spor.

A ano, za nejschudnejsi variantu bych take povazoval psa odkoupit od aktualnich drzitelu/vlastniku a z kamaradky, co se na dohodnute vykaslala, udelat byvalou kamaradku.

Nárok, nebo spíše "nárok" má, ale je jí úplně k ničemu, když pes už má jiného majitele. A logicky, když kamarádka psa nemá, těžko ho může vrátit. A nový majitel ho regulérně nabyl, a do nějakých úmluv těch dvou mu vůbec nic není. Leda by pocházel pes z trestné činnosti apod.

A jsme zase u toho co se řeší už tady
https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/878513/darovaci-smlouva

I kdyby měla písemnou smlouvu s ověřenými podpisy, situaci by to nijak zásadně nezměnilo. Navíc pes může putovat dál, nebo se ztratit, nebo...

A jinak, co se týká čipování, je to jen způsob označení psa. Něco jako "čipování na sebe" neexistuje, jelikož není žádná oficiální evidence. Ty registrace na netu jsou jen k tomu když se pes najde, že lze dohledat majitele. Když zná někdo číslo čipu, zaregistruje tam kdokoliv, cokoliv na kohokoliv a na vlastnictví to nemá žádný vliv. Ani to kdo dal psa očipovat vůbec nic neznamená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík