Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2017 10:53
Marlounek

XXX.XXX.154.86

Zdravím,

mám 9 měsíční štěně křížence Cane corso a kavkazský pastevecký pes. Máme za sebou cvičák poslušnosti a absolvovali jsme ho velmi úspěšně a pokračujeme ve cvičáku dál ale za poslední měsíc mi pejsek startuje po psech hlavně tedy po fenkách, psi mu až tak nevadí. A štěká snad na všechno na polystyren, na sochu a všeho se ted bojí, dřív mi to nedělal. Má skoro 70 kilo a udržet ho je pro mě občas těžké ale vždy, když startuje ho potrestám. Na zavolání poslechne a povely zvládá až na chození u nohy, to se mu moc nelíbí.
Tak prosím co si o tom myslíte? Je to puberta? Přejde to?

Moc děkuji za všechny rady a zkušenosti.

5.7.2017 11:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Místo trestání mu říkejte, jak se má chovat. Bojácný pes se netrestá, ale učí se, že se bát nemusí a že člověk to za něj vyřeší. Když jste úspěšně absolvovali cvičák, jak to, že neumí chodit na vodítku? To je základ a to ho učte. Zaměřte se na praktickou, provozní ovladatelnost, zvlášť u takového psa. Odkud jste?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2017 11:06

Samo to rozhodně nepřejde. Doufám, že nejste ze severních Čech a že se nepotkáme.

5.7.2017 11:08
Marlounek

XXX.XXX.154.86

Ze Znojma, on chodí na vodítku poslušně jen se drží tak 50 cm předemnou vyžaduje si dominanci. U nohy chodí pokud má postroj a držím ho za postroj. Náhubek snáší taky dobře. Netrestám ho když se bojí jen když startuje po jiných psech. Chápu že se musí bránit ale ráda bych aby si jich spíš nevšímal. Dřív byl úplně v pohodě. Až poslední měsíc mi začal takto vyvádět.

5.7.2017 11:11
Tedysek

XXX.XXX.0.184

Zapomeň na pojem puberta. Nauč psa ze se tech věci bát nemusí a nech ho pozorovat ostatní psy při hře. Ať vidí co ti je za srandu a ne že se ze psů sili. A upevnuj zábavnou formou poslušnost a slusne chování na vodítku. V tomto případě netrestat. Ale ani nechlacholit. Max prohlásit ze pes je trdlo ze se něčeho boji a nech ho si věci okouknout a ocuchat a v klidu se s tím znovu seznámit jako se štěnětem.

5.7.2017 11:16

Tak to musel být vážně báječnej cvičák, když vám to mládě startuje po všem a ještě k tomu do toho motáte nesmysly o dominanci

Naprostá většina agrese a startování pramení ze strachu a nejistoty, i když to tak nemusí vypadat. Pokud si to dokážete přiznat, snad pochopíte, že tresty nebudou mít žádný pozitivní efekt. Ten pes se potřebuje naučit, že není třeba se bát. Doporučuju seznámit se s někým, kdo psům doopravdy rozumí a ukáže vám, jak na to.

5.7.2017 11:19
Marlounek

XXX.XXX.154.86

Psy mu nevadí a rád si s nimi hraje ale jak je někde fenka je to problém. Veterinář mu dával čuchat pach z feny a nechtěl, couval před ním a to tu fenku jen hladil. Na psy reaguje uplně jinak než na feny. A to dřív nedělal. Na netu sem četla něco o psí pubertě a myslela sem že je to toto období. Tak sem se asi mýlila.

5.7.2017 11:25
Marlounek

XXX.XXX.154.86

Vycházela sem ze všeho co mi řekli na cvičáku, že když bude startovat po psech, mám ho potrestat tím, že ho chytnu za ucho nebo za krk. Na cvičáku se nám střídají instruktoři a vesměs každý má na to jiný názor.

5.7.2017 11:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Marlounek napsal(a):
Ze Znojma, on chodí na vodítku poslušně jen se drží tak 50 cm předemnou vyžaduje si dominanci. U nohy chodí pokud má postroj a držím ho za postroj. Náhubek snáší taky dobře. Netrestám ho když se bojí jen když startuje po jiných psech. Chápu že se musí bránit ale ráda bych aby si jich spíš nevšímal. Dřív byl úplně v pohodě. Až poslední měsíc mi začal takto vyvádět.

Kde jste vzal, že si vyžaduje dominanci tím, že jde kousek před vámi. Startování předcházejte, trestáním nic nedosáhnete. Od toho, aby ho někdo bránil, tam má vás. Když pes této velikosti a plemen vezme situaci do rukou sám, budete mít opravdu velký problém.

5.7.2017 11:40

Marlounek, on startuje po psech, protože je z nich nejistý! Netrestat, netrestat a ještě jednou netrestat, ale v klidu učit klidu a že se nic neděje. To trestání se může jednou obrátit proti tobě...
Pokud jde o strach z věcí, tak např. ho k nim dovést, okomentovat (klidným hlasem něco plácat), ošahat - ukázat mu, že ho to nesežere a pak s veselou odejít (třeba s hrou...)

Pokud jde o psy, přečti si tohle (se přiznám, že se mi teď nechce rozepisovat) :

http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

"on chodí na vodítku poslušně jen se drží tak 50 cm předemnou vyžaduje si dominanci."
prosím, vymaž si slovo dominance...
Nauč ho netahat, ne chodit u nohy, ale chodit na prověšeném vodítku, na povel, i to by ti mělo pomoct při řešení jeho reaktivity na psy.

5.7.2017 11:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Marlounek napsal(a):
Vycházela sem ze všeho co mi řekli na cvičáku, že když bude startovat po psech, mám ho potrestat tím, že ho chytnu za ucho nebo za krk. Na cvičáku se nám střídají instruktoři a vesměs každý má na to jiný názor.

Proč lezete na pitomý cvičák? Když vás tam učí takové hlouposti. Vy jste ten, kdo řídí chování psa, takže ne že si pes udělá svoje a vy ho budete tahat za ucho, ale vy předejdete tomu, aby vyjel. Chápete ten rozdíl? A tomu, co vám tvrdí na takovém cvičáku nevěřte a najděte si někoho, kdo se psy opravdu umí.

5.7.2017 11:46
Marlounek

XXX.XXX.154.86

Děkuji za rady, po uvážení jsem se rozhodla, že asi zkusím pejska vychovávat sama a ne jak mi řekli na cvičáku. Děkuji za rady.

5.7.2017 13:28
scylla

XXX.XXX.150.32

Marlounek napsal(a):
Děkuji za rady, po uvážení jsem se rozhodla, že asi zkusím pejska vychovávat sama a ne jak mi řekli na cvičáku. Děkuji za rady.

Zkuste tuhle knihu www.clovekpritelpsa.cz najdete tam dobré rady nejen o výchově.

5.7.2017 14:13
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

scylla napsal(a):
Proč lezete na pitomý cvičák? Když vás tam učí takové hlouposti. Vy jste ten, kdo řídí chování psa, takže ne že si pes udělá svoje a vy ho budete tahat za ucho, ale vy předejdete tomu, aby vyjel. Chápete ten rozdíl? A tomu, co vám tvrdí na takovém cvičáku nevěřte a najděte si někoho, kdo se psy opravdu umí.

Ale rozhodně ne takového jako scylla. V žádném případě psa nenaučíte chůzi u nohy tím, že ho taháte za postroj. Tím psajen podpoříte, místo abyste ho utlumila. S fenami se rve když je na volno, nebo upoutaný? Stou pubertou máte pravdu. V 9 měs pes dospívá, zvyšuje se tvorba pohl. hormonů a pes začíná zkoušet, co si může dovolit. problém bych viděl v tom, že pes na vás nevisí. Zkuste z něj udělat míčkaře. Uvažte psa na dlouhé vodítko, vemte míček na dlouhou šňůru a drážděte ho ho na míček aniž byste mu jej dala. Chce to dělat kazdý den, vždy na konec mu jej dejte a tahejte se o něj. Za chvíli dosáhnete toho že pes vás bude sledova ta čekat kdy mu ho dáte.

5.7.2017 14:40

jahodapavel napsal(a):
Ale rozhodně ne takového jako scylla. V žádném případě psa nenaučíte chůzi u nohy tím, že ho taháte za postroj. Tím psajen podpoříte, místo abyste ho utlumila. S fenami se rve když je na volno, nebo upoutaný? Stou pubertou máte pravdu. V 9 měs pes dospívá, zvyšuje se tvorba pohl. hormonů a pes začíná zkoušet, co si může dovolit. problém bych viděl v tom, že pes na vás nevisí. Zkuste z něj udělat míčkaře. Uvažte psa na dlouhé vodítko, vemte míček na dlouhou šňůru a drážděte ho ho na míček aniž byste mu jej dala. Chce to dělat kazdý den, vždy na konec mu jej dejte a tahejte se o něj. Za chvíli dosáhnete toho že pes vás bude sledova ta čekat kdy mu ho dáte.

Zvážil jste dobře plemena, která jsou v tom psu přikřížená? Není to ani kokr ani bordera. Ale možná lze udělat míčkaře z jakéhokoliv psa ?

5.7.2017 14:45
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Povšechně aplikované všeobecné příručky končívají katastrofami, raději si zajistěte odborné zdroje, specializované na skupinu.
Ani jedno z plemen není vhodné k výcviku. V ostraze prostorového a materiálního teritoria pracují instinktivně...
Horká hlava je sama o sobě v pořádku, ale konkrétní projev je asi značně vychýlený.

5.7.2017 15:13
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):

Hlavně ne s názory jako Jahodapavel nebo Koňadra.

5.7.2017 15:28
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

scylla napsal(a):

Jak měla zadavatelka vědět, jestli to je nebo není pitomý cvičák?
Aha už vím, měla Vám Všeználku zavolat a poptat se, ale to bohužel asi nevěděla.

5.7.2017 15:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

scylla napsal(a):
Zkuste tuhle knihu www.clovekpritelpsa.cz najdete tam dobré rady nejen o výchově.

Už jsem se lekla, že nedodáte, že vše najde na www...

A uff, nezklamala jste

5.7.2017 15:36
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Marlounek napsal(a):

Vychovávejte selským rozumem.
Mám zkušenosti, že i ten, kdo má prvního psa a nemá zkušenosti, ho dokáže naučit nebo odnaučit cokoli z běžného života. Jde o to, jak moc to něco páníčkovi vadí nebo to potřebuje. Pak páníček přijde na to, jak na to.

5.7.2017 15:39

Fiona.Praha napsal(a):
Vychovávejte selským rozumem.
Mám zkušenosti, že i ten, kdo má prvního psa a nemá zkušenosti, ho dokáže naučit nebo odnaučit cokoli z běžného života. Jde o to, jak moc to něco páníčkovi vadí nebo to potřebuje. Pak páníček přijde na to, jak na to.

Tedy teď si se Scyllou moc nezadáte. Porozuměním a láskou X selským rozumem.
.."ho dokáže naučit nebo odnaučit cokoli z běžného života"..
Taky rada perla!

5.7.2017 15:44

Zadavatelce lze poradit : Vykašlete se na cvičák, kde jsou zvyklí na civilizované psy ( NO a pod.), najděte si ( na FB?) skupinu majitelů kavkazanů a tam běžte na rady, případně se s někým sejděte, ať mu psa ukážete na živo.

5.7.2017 16:27
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tedy teď si se Scyllou moc nezadáte. Porozuměním a láskou X selským rozumem.
.."ho dokáže naučit nebo odnaučit cokoli z běžného života"..
Taky rada perla!

Koukám, že jste taky trošku mimo realitu.
Nebudete tomu zřejmě věřit, ale existují lidé, kteří nikdy nečetli nic o výchově psa, mají prvního psa a dokázali ho vychovat a naučit spoustu věcí, prostě selským rozumem.
"z běžného života" bylo ve větě pro takové rýpaly jako jste Vy, protože např. létat nebo řídit auto psa naučit nezvládli.

Možná to nevíte, ale k výchově psa není potřeba ani cvičák ani knihy od toho nebo jiného autora. Stačí na to zdravý selský rozum.

5.7.2017 16:30
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Zadavatelce lze poradit : Vykašlete se na cvičák, kde jsou zvyklí na civilizované psy ( NO a pod.), najděte si ( na FB?) skupinu majitelů kavkazanů a tam běžte na rady, případně se s někým sejděte, ať mu psa ukážete na živo.

To jsou rady - na co selský rozum? Stačí si najít pár cizích lidí na FB nebo jinde a těm věřit

5.7.2017 16:51
Terven

XXX.XXX.110.147

Fiona.Praha napsal(a):
Koukám, že jste taky trošku mimo realitu.
Nebudete tomu zřejmě věřit, ale existují lidé, kteří nikdy nečetli nic o výchově psa, mají prvního psa a dokázali ho vychovat a naučit spoustu věcí, prostě selským rozumem.
"z běžného života" bylo ve větě pro takové rýpaly jako jste Vy, protože např. létat nebo řídit auto psa naučit nezvládli.

Možná to nevíte, ale k výchově psa není potřeba ani cvičák ani knihy od toho nebo jiného autora. Stačí na to zdravý selský rozum.

Selský rozum je velmi ošemetný termín. Každý si pod ním představí to, co se mu hodí do krámu, většinou svůj osobní pohled na věc
Co člověk, to jiný zdravý selský rozum, to je vidět mj. i tady na ifauně
Kavkazan i cane corso jsou poněkud specifická a ne úplně jednoduchá plemena i každé zvlášť, produkt jejich křížení už může být celkem oříšek i pro zdravý selský rozum.

Pro zadavatelku- držela bych se toho, co píší keriton, hmn...
a souhlasím, zapomeňte na slovo dominance.
Píšete
Netrestám ho když se bojí jen když startuje po jiných psech.
Pes, který je na vodítku nebo uvázaný a startuje po jiných psech, to v drtivé většině případů opravdu dělá ze strachu. Cítí se omezený úvazem, je mu znemožněno utéct či zaujmout bezpečnou pozici, snaží se zajistit si ochranu tím, že preventivně útočí první.
Mj. je to taky důvod, proč psi na volno bývají mnohem méně agresivní než ti uvázaní.

5.7.2017 17:50
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Proč si některý lidi myslej, že pes útočí jen ze strachu? Před pubertou neútočil a v pubertě najednou útočí. To jako, že když byl mladší, tak se nebál a teď jako, že se bojí, tak preventivně útočí? Trošku postavený na hlavu...

5.7.2017 18:15

Huskyjanina napsal(a):
Proč si některý lidi myslej, že pes útočí jen ze strachu? Před pubertou neútočil a v pubertě najednou útočí. To jako, že když byl mladší, tak se nebál a teď jako, že se bojí, tak preventivně útočí? Trošku postavený na hlavu...

Já používám radši slovo nejistota a je to přesně tak a je to bych řekla dost typické.

a proč?

5.7.2017 18:36

Tak jsem si otevřela "lištičku"
Zajímavé čtení : ..."jste-li člověkem vyzařujícím přirozenou autoritu, vyrovnaným, naprosto důsledným a současně empatickým, pak je tento pes snad ideální volbou"...
Člověku s vyjmenovanými vlastnostmi půjde snadno vychovat každý pes, dokonce i KP. Takovému možná stačí i ten selský rozum.

5.7.2017 18:59
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Já používám radši slovo nejistota a je to přesně tak a je to bych řekla dost typické.

a proč?

Není to tak pokaždý.

5.7.2017 19:49

Huskyjanina napsal(a):

Kdyz oni si to "lidi nemysli", on je to docela dobre popsany jev v zivote vzrostleho stenete smajlík
"puberta" je jen vemi zjednoduseny pojem.

Ve skutecnosti existuje obdobi tzv. druheho strachu ve veku cca 6-14 mesic? zalezi na velikosti plemene -cim vetsi, tim pozdeji to nastava -a je to obava z neznamych situaci.

Tenhle pes se chova jako podle ucebnice :-D.

5.7.2017 19:53
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Kdyz oni si to "lidi nemysli", on je to docela dobre popsany jev v zivote vzrostleho stenete smajlík
"puberta" je jen vemi zjednoduseny pojem.

Ve skutecnosti existuje obdobi tzv. druheho strachu ve veku cca 6-14 mesic? zalezi na velikosti plemene -cim vetsi, tim pozdeji to nastava -a je to obava z neznamych situaci.

Tenhle pes se chova jako podle ucebnice :-D.

Tak ještěže moji psi nejsou podle učebnic a žádný strachy nemaj

5.7.2017 20:01

Huskyjanina napsal(a):
Tak ještěže moji psi nejsou podle učebnic a žádný strachy nemaj

Myslim si, ze pokud je pes dobre navazany na cloveka - temer se to neprojevi. V tomhle obdobi uz muze mit uplne jasno, ze s paneckem je bezpecno.
popr. kdyz je vic psu pohromade - tam to zase nebude tak videt. Resi to smecka atd.

Jen je podle me dobre vedet, ze neco takoveho existuje - ze mentalni vyvoj stenete ma urcite faze - dost to pak vysvetluje ruzne "zahady" chovani u stenat - treba ze ne za vsechno muze cvicak a tak smajlík

5.7.2017 20:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Huskyjanina napsal(a):

Získají zkušenosti, dostanou rozum, lidově řečeno.
Moje fena se jako štěně před pubertou nebála nikoho a ničeho, teď - mezi prvním a druhým rokem- už má z některých psů respekt, udělala zkušenost, že ne všichni jsou kamarádi.
Ona je mírná a navíc většinou navolno, takže strach řeší tak, že se mi zaparkuje mezi nohy, kdyby byla temperamentnější mlaďoch na vodítku, možná by jí zbylo jen to preventivní startování.

6.7.2017 10:24

Já bych se vrátila k věci...udržet téměř sedmdesátikilového psa, který startuje na jiné psy, je docela dost fyzicky náročné, tam už nebývá prostor usměrňovat psa směrem ke správnému chování, jste ráda, že se vám psa podaří udržet...
Já bych doporučovala zvykačku nejprve na vzdálenost, kdy je pes ještě v relativním klidu a vnímá, co mu říkám...na takovou vzdálenost učit správnému chování a když zvládne, tak postupně zkracovat...v ostatních situacích bych se asi se psem otočila a "odtáhla" do vzdálenosti, kdy už bude možné jeho chování kontrolovat, korigovat, kdy už bude pes ochoten spolupracovat...trest v tomto případě nepomůže, myslím, že i zadavatelka to musí vidět, že přestože svého psa potrestá, tak to při další příležitosti udělá znova...

Je mi teda divný, že je jeho chování zrovna k fenám takový...na cvičáku se přece s fenama musel setkávat...nebyl tam nějaký problém?

Přidejte reakci

Přidat smajlík