Ahoj.
Nestalo se někomu, ze psa zmenila operace? Moje fena prodělala torzi žaludku. Vždycky byla hodna. Klidná. Ale ted je občas úplně apaticka. Hodně času prolezi, jen kouka. Ale zere normálně, pro pamlsky se přetrhne, miluje prochazky. Když ji vyprovokuju ke hre, vydrží chvilku.
Nechci si propouštět, ze by ji něco bylo. Mohlo by to třeba byt tou operaci? Jsou to skoro 3 mesice.
Díky.
paskma
napsal(a):
Ahoj.
Nestalo se někomu, ze psa zmenila operace? Moje fena prodělala torzi žaludku. Vždycky byla hodna. Klidná. Ale ted je občas úplně apaticka. Hodně času prolezi, jen kouka. Ale zere normálně, pro pamlsky se přetrhne, miluje prochazky. Když ji vyprovokuju ke hre, vydrží chvilku.
Nechci si propouštět, ze by ji něco bylo. Mohlo by to třeba byt tou operaci? Jsou to skoro 3 mesice.
Díky.
Co narkoza- jak dlouho trvala?
Na to stejné jsem se ptala veterináře (protože u starších lidí to tak je) a my byly s operací 13ti letého zlatého retrívra... Ujišťoval mě, že to nehrozí.
Ale otázka.
Myslím, že to tím být může. U lidí to tak 100% může být.
Ale na druhou stranu, u 3 letého psa velmi velmi nepravděpodobné.. Třeba to časem bude ok :).
Januška75
napsal(a):
Na to stejné jsem se ptala veterináře (protože u starších lidí to tak je) a my byly s operací 13ti letého zlatého retrívra... Ujišťoval mě, že to nehrozí.
Ale otázka.
Myslím, že to tím být může. U lidí to tak 100% může být.
Ale na druhou stranu, u 3 letého psa velmi velmi nepravděpodobné.. Třeba to časem bude ok :).
Já si říkám, jestli to třeba nemůže být tím, že by mohlo dorazit hárání.
Ale mám o tu svojí lásku strach...
paskma
napsal(a):
To nevím :( uspali ji kolem 12 a my si přijeli az po 15. Ale myslím, ze sestra říkala, ze po pul 2 byla vzhůru. Jestli je to vůbec reálné.
Nebyli jste při probouzení? Proč? Vzali jí při operaci slezinu? Někdy se to musí. Slezina je zásobárnou krve, takže jestli jí nemá, bude unavená a méně aktivní. Není chudokrevná? Co na to dobrý veterinář? Četli jste záznam o průběhu operace?
scylla
napsal(a):
Nebyli jste při probouzení? Proč? Vzali jí při operaci slezinu? Někdy se to musí. Slezina je zásobárnou krve, takže jestli jí nemá, bude unavená a méně aktivní. Není chudokrevná? Co na to dobrý veterinář? Četli jste záznam o průběhu operace?
Slezina zůstala. Ale záznam z operace jsem necetla, čemu bych tam rozuměla?
Když šli operovat, zavřeli cely objekt. Měli jsme si přijet az potom.
scylla
napsal(a):
Při operaci člověka taky příbuzní neočumují.
Do jisté doby jsem také trvala na tom, že u operace svého psa budu přítomna. Některý veterinář to i uvítá protože nemá "sestru" a já jsem schopná mu i pomoci. Na velkých klinikách, kde i na pomoc mají personál, majitele nekompromisně vyhodí. A já je začala i chápat. Těžko majitel bude stát potichu někde v koutku, když nic jiného, tak občas prohodí nějakou duchaplnost - a to ti doktoři, kteří se potřebují soustředit na výkon, opravdu nepotřebují. Natož se ještě starat o páníčky, kteří třeba vypadají, že každou chvíli omdlí.
Takže od jisté doby nechávám i psa na operaci bez mého dozoru, ale musí to být lékař, kterého znám a kterému věřím.
koňadra
napsal(a):
Při operaci člověka taky příbuzní neočumují.
Do jisté doby jsem také trvala na tom, že u operace svého psa budu přítomna. Některý veterinář to i uvítá protože nemá "sestru" a já jsem schopná mu i pomoci. Na velkých klinikách, kde i na pomoc mají personál, majitele nekompromisně vyhodí. A já je začala i chápat. Těžko majitel bude stát potichu někde v koutku, když nic jiného, tak občas prohodí nějakou duchaplnost - a to ti doktoři, kteří se potřebují soustředit na výkon, opravdu nepotřebují. Natož se ještě starat o páníčky, kteří třeba vypadají, že každou chvíli omdlí.
Takže od jisté doby nechávám i psa na operaci bez mého dozoru, ale musí to být lékař, kterého znám a kterému věřím.
Při probouzení být majitel může a dobrý vet ví, proč ho tam mít. A protokol z operace by si měl majitel přečíst nebo i to vám vadí?
Jsem při operaci svých psů, naši veti to umožňují a nemají proti tomu nic a pokud majitel není magor, tak asi nebude trousit vtipné poznámky a veta rušit, ne?
Ája33
XXX.XXX.186.254
Náš vet ho s námi i uspal a u probouzení jsme byli, určitě je to pro psa lepší...
Ale být u operace? Záleží na člověku... Ale většina lidí by to nedala.
Všude kde jsme nechali operovat fenu nám ji dali ještě v narkóze a honem domu, aby se probudila až doma. Bylo to pro ni lepší. Ale ty veteriny byly "za rohem". Takze kdyby něco jsme hned zpět. Když mi operoval psa, tak jsme ho nechali probudit venku před ordinací a byli u něj. Jak bylo jasné že je ok tak šup domu. Vždy nám vet vysvětlil presne co při operaci bude dělat a co dělal. U feny mi dokonce ukázal co z ní vyndal (tuková boule + cisty, ...). U psa mi vetka dělala dokonce fotky průběhu operace, aby jsme věděli co se dělo (plán operace byl ctvrtinovy než realita ve vysledku). Fena po kastraci ohluchla a jinak byla v pohodě. Pes po operaci úplně v pohodě. U operace jsem byla jen při amputaci části ocásku. Jinak se tomu vyhýbám. Jsem jedna z těch kdo u veta omdleva. :).
scylla
napsal(a):
Při probouzení být majitel může a dobrý vet ví, proč ho tam mít. A protokol z operace by si měl majitel přečíst nebo i to vám vadí?
Jsem při operaci svých psů, naši veti to umožňují a nemají proti tomu nic a pokud majitel není magor, tak asi nebude trousit vtipné poznámky a veta rušit, ne?
...můj vet mně nechává u všech zákroků u mých zvířat - občas i něco podám, podržím, on mi na oplátku vysvětlí co, proč a jak,... ovšem ne každý ustojí pohled na otevřené vlastní zvíře, což docela chápu,... být u uspání a následovného probouzení jako problém nevidím...no a operačnímu protokolu - zprávě asi porozumí málokdo, ale vet by měl - mohl celý postup popsat a zdůvodnit...
scylla
napsal(a):
Ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Ale protokol o operaci jsem nikdy neviděla a - po pravdě - jsem ho ani nechtěla. Jednou, po císaři, mně fena uhynula a k čemu protokol, když mrtvá a živá voda není?
Nevím jak vy, ale já takových magorů potkávám dost, stačí mě ty duchaplné řeči v čekárnách. Být doktor, tak na to nemám nervy. Léčit zvířátka je krásné, jen jich mnoho nesmí mít naprosto debilní pány.
koňadra
napsal(a):
Ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Ale protokol o operaci jsem nikdy neviděla a - po pravdě - jsem ho ani nechtěla. Jednou, po císaři, mně fena uhynula a k čemu protokol, když mrtvá a živá voda není?
Nevím jak vy, ale já takových magorů potkávám dost, stačí mě ty duchaplné řeči v čekárnách. Být doktor, tak na to nemám nervy. Léčit zvířátka je krásné, jen jich mnoho nesmí mít naprosto debilní pány.
Já ho dostanu automaticky k účtence s pokynem, že kdybychom někdy šli na jinou veterinu, máme si říct o výpis z jejich karty. Máme výborné veterináře.
sh
XXX.XXX.245.65
paskma
napsal(a):
Ahoj.
Díky.
Dobry den, taky ma psa po operaci torze a trvalo delsi dobu nez byl jako driv. Mu se pretocila slezina a zaludek ne uplne, takze nebyl zaskrcen, nemusel byt otevren a slezina nakonec byla v poradku takze mu zustala. Zaludek byl pri te operaci prisit a toto vnitrni siti se dle veterinarky dlouho "hoji", obrusta tkani, muze delsi dobu pnout..., zkratka trva nekolik mesicu nez se vse usadi a pri ruznem pnuti muze byt pes neklidny smutny, neni ve sve kuzi. Uvidite jak na tom bude za dalsi 3 mesice, to by mela byt uplne v poradku.
Mam starsiho psa, rok po torzi musel na kastraci kvuli prostate, pul roku po kastraci musel na vyndani zubu kvuli zanetu... Po vsech zakrocich pro me bylo smerodatne jakou ma chut k jidlu (neomezenou) a jak si chce sam hrat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nebude v tom hrát roli i teplé počasí? Můj pes se někdy chová, jako kdyby byl o deset let starší. V jídle ho vedro neomezuje, jako vždy by se cpal od rána do večera, ale jinak by se pořád válel.
My jsme byli u uspani. Ale já jsem se skoro složila jen, když nám řekli, co ji je a už samotné vyšetřování, utíkala jsem na chodbu plakat. Přítel jim pomáhal a mel co dělat. Taky bych byla ráda u probuzení, ale co se da dělat. Jejich dobré práci věřím a je lepší, když se jim pes probudí tam. Naše tam byla ještě den na pozorování.
Byt u operace bych fakt nedala a nikdy jsem neslyšela, ze by se tam panicci brali
Ona by žrala pořád, na procházkách řádí a běhá. Snad to přejde a nic to nebude...
paskma
napsal(a):
My jsme byli u uspani. Ale já jsem se skoro složila jen, když nám řekli, co ji je a už samotné vyšetřování, utíkala jsem na chodbu plakat. Přítel jim pomáhal a mel co dělat. Taky bych byla ráda u probuzení, ale co se da dělat. Jejich dobré práci věřím a je lepší, když se jim pes probudí tam. Naše tam byla ještě den na pozorování.
Byt u operace bych fakt nedala a nikdy jsem neslyšela, ze by se tam panicci brali
Ona by žrala pořád, na procházkách řádí a běhá. Snad to přejde a nic to nebude...
Pes se má probouzet na veterině, o tom žádná, ale i tak můžete být u probuzení s ním.
lesnížínka
napsal(a):
Většina veterin vás tam nepustí. Stresuje to i ostatní psy, co tam být musí..
Ani se nedivím.
Hysterická a omdlévající panička u probouzejícího se psa z narkózy, který neví, co se s ním děje, musí být pro veterináře "lahůdka". Takovému zážitku se každý rád vyhne.
Můj vet vyžaduje, aby při dávání psa do narkozy byl páníček s ním. Ale pak dává až psa probuzenýho. Zaprvý, že jak se pes probouzí, že je stejně dezorientovanej a stalo se mu, že panička se nadšeně vrhla ke psovi, jen co otevřel oko a ten jí hryznul, jak byl ještě mimo. A za druhý, že se pořád ještě během probouzení může něco stát a nejhorší je hysterickej páníček. Takže náš vet řekne zhruba, jak to bude dlouho trvat a majiteli pak volá, jakmile už pes jakž takž vnímá. Protokol operace nedává, ale vysvětlí co psovi bylo a co s nim dělal. I ukáže, co případně ze psa vyndal.
Huskyjanina
napsal(a):
Můj vet vyžaduje, aby při dávání psa do narkozy byl páníček s ním. Ale pak dává až psa probuzenýho. Zaprvý, že jak se pes probouzí, že je stejně dezorientovanej a stalo se mu, že panička se nadšeně vrhla ke psovi, jen co otevřel oko a ten jí hryznul, jak byl ještě mimo. A za druhý, že se pořád ještě během probouzení může něco stát a nejhorší je hysterickej páníček. Takže náš vet řekne zhruba, jak to bude dlouho trvat a majiteli pak volá, jakmile už pes jakž takž vnímá. Protokol operace nedává, ale vysvětlí co psovi bylo a co s nim dělal. I ukáže, co případně ze psa vyndal.
Ano, u nás stejně.
Huskyjanina
napsal(a):
Tak jsme to měli. U uspání ano a že zavolají. Až na to, že nějak zapomněli zavolat. Tak jsme se tam vydali sami a když nás vzali, už nám přišla naproti po svých. Ale moc si nás nevšímala, bylo to brzy. A co se dělalo nám taky řekli. Žádnému protokolu bych stejně nerozuměla :).
U našeho veta jsme u uspani, bezne tam pockame a dostavame domu jeste spiciho pacienta ( bezne kastrace kocky ci psa). Domu to mame 10 minut.
Pokud je to neco vic, tak jezdime na kliniku a tam psa/ kocku pred nami uspi, predavaji je az probuzene, ze zavolaji...stejne tam vzdy zustavam v cekarne a jak je po operaci, pusti me si sednout ke kleci, kde se pes budi. Zvlast u feny po zánětu dělohy, kdy se kastrovala, bylo nutne, aby se rychle nezvedala, takze jsem mela otevrenou klec a ruku na ni, aby nikam nesla. Na samotnem doktorovi bylo videt, ze je rad, ze si ji sama zkrotim a nemusi tam byt sestra a fena s kosikem...byla tam i dalsi zviratka (kocky, mali psi), ja tam sedela, hladila nasi fenu a tise na ni mluvila. Kouzelne bylo, jak i ostatni zvirata se pri tom mem mluveni vzdy zklidnila ( byla tam cica, co mela kapacku a malem si ji vytrhla, jak se s ni prala - tak jsem na ni klidne mluvila a cica lehla a byl klid).
Nicmene chapu, ze tam pusti jen zname tvare, kde vedi, ze je majitel rozumny...byl tam s nami maly bisonek (?)srazeny autem, na ktereho se samotna majitelka bala poradne sahnout ( kricel bolesti), museli si ho sami vyndat z auta majitelky...ja na to koukala jak trubka...tak na toho brouka jsem taky mluvila, bylo videt, ze je rad, ze tam nekdo je a neni zavreny v kleci nekde, kde to nezna tu chvili nez vyhodnotili RTG a mohli jít operovat...
Jinak protokol z operace jsem teda nikdy nedostala. Na klinice mi vzdy po operaci reknou, co se delo, na co dat pozor, apod. Plus daji fakturu s jednotlivymi polozkami, co se davalo za leky, atd.
Na jine klinice jsme nechali kocku uspat nekdy kolem 23.hod. a byli si pro ni az rano na 8.hod., kdy byla plne po cisari vzbuzena. Tam nam krom faktury dali kratky soupis, co se delalo a s cim tam kocka prisla (jake priznaky, atd.). A samozřejmě zase rady, co ohlidat, atd.