Pan Brouček
XXX.XXX.79.4
Určitě operatér říkal, že to máte konzultovat tady?
A myslíte, že keď mu to zaviažete tak si to nechá na pokoji? To bude ešte horšie..
Ak hrozí že by si stehy ešte mohol vylízať alebo vyhrýzť určite by som to neriskovala a nechala ho s golierom, ono možno chvíľu bordel robiť bude, ale potom tie psy zvyčajne rezignujú. Najdôležitejšie teraz je, aby sa mu tá rana zahojila a zbytočne ste liečenie nepredĺžili tým, že si to vytrhá.
katkaa1
napsal(a):
A myslíte, že keď mu to zaviažete tak si to nechá na pokoji? To bude ešte horšie..
Ak hrozí že by si stehy ešte mohol vylízať alebo vyhrýzť určite by som to neriskovala a nechala ho s golierom, ono možno chvíľu bordel robiť bude, ale potom tie psy zvyčajne rezignujú. Najdôležitejšie teraz je, aby sa mu tá rana zahojila a zbytočne ste liečenie nepredĺžili tým, že si to vytrhá.
Právě, že dokud měl obvaz tak ho ta rána vůbec nezajímala. Obvaz netrhá, ani se ho nesnaží sundat.
Má za sebou dost náročný týden, tak jsem mu to chtěla alespoň nějak ulehčit.
Spíš mi jde o to zda nevadí, že jsou stehy zakryté - kvůli neprodyšnosti obvazu.
Julipek
napsal(a):
Právě, že dokud měl obvaz tak ho ta rána vůbec nezajímala. Obvaz netrhá, ani se ho nesnaží sundat.
Má za sebou dost náročný týden, tak jsem mu to chtěla alespoň nějak ulehčit.
Spíš mi jde o to zda nevadí, že jsou stehy zakryté - kvůli neprodyšnosti obvazu.
Veď práve, že tá rana by sa asi mala sušiť a pod obväzom to pôjde horšie. A je možné, že ho to trocha už aj svrbí ako sa to hojí preto ho to zrazu zaujíma. Najlepšie bude ak zavoláte veterinárovi čo ho ošetroval a skonzultujete to s ním.
Uživatel s deaktivovaným účtem
impact
napsal(a):
Jeďte si k veterináři pro pruban.
Pruban je naprosto mizerná zábrana proti lízání a kousání stehů. těžce nefunkční.
julipku, normálně nasaďte límec a nechte ho dělat brajgl, on časem zjistí, že to nejde sundat. berte to tak, že když si tu ránu sežere, budete to hodit měsíc a doba po kterou bude límec povinný bude mnohem delší.
napsal(a):
Pruban je naprosto mizerná zábrana proti lízání a kousání stehů. těžce nefunkční.
julipku, normálně nasaďte límec a nechte ho dělat brajgl, on časem zjistí, že to nejde sundat. berte to tak, že když si tu ránu sežere, budete to hodit měsíc a doba po kterou bude límec povinný bude mnohem delší.
Pokud si pes rány pod obvazem nevšímal, je dost pravděpodobné, že si jí nebude všímat ani pod prubanem. Navíc efektivně zavázat obvazem břicho tak, aby se obvaz neroloval a netahal za stehy, je prakticky nemožné. Pokud se pes s prubanem hlídá, není to nemožné a je naprosto zbytečné to takhle šmahem odsoudit. Mnoho desítek psů jsem doléčila jen s prubanem, stačí psa hlídat. Ale TOP je samozřejmě dobrý nafukovací límec.
Julipek
napsal(a):
Pruban měl tři dny po operaci a na kůžu se mu začali dělat odřeniny. I veterinář říkal, že to není dlouhodobá záležitost, takže ten jsme mu už sundali.
Dobrá.. tak tedy límec :) děkuji za rady.
Pokud se mu začaly pod prubanem dělat odřeniny, byl špatně střižený nebo usazený.
impact
napsal(a):
Pokud si pes rány pod obvazem nevšímal, je dost pravděpodobné, že si jí nebude všímat ani pod prubanem. Navíc efektivně zavázat obvazem břicho tak, aby se obvaz neroloval a netahal za stehy, je prakticky nemožné. Pokud se pes s prubanem hlídá, není to nemožné a je naprosto zbytečné to takhle šmahem odsoudit. Mnoho desítek psů jsem doléčila jen s prubanem, stačí psa hlídat. Ale TOP je samozřejmě dobrý nafukovací límec.
Jo, hlídat.
já to vidím z druhé strany, ono všechna zvířata, co pak přišla s oblemcanou ránou nebo se sežranými stehy, majitelé hlídali. někdy ani nechtějí uvěřit tomu, že je rána sežraná, protože přeci hlídali, případně "ale on si toho vůbec nevšímal".
napsal(a):
Jo, hlídat.
já to vidím z druhé strany, ono všechna zvířata, co pak přišla s oblemcanou ránou nebo se sežranými stehy, majitelé hlídali. někdy ani nechtějí uvěřit tomu, že je rána sežraná, protože přeci hlídali, případně "ale on si toho vůbec nevšímal".
To je bohužel ta smutnější varianta..
No, já bych někde ve frcu koupila malé dětské tričko s krátkým rukávem, do rukávů vrazila zadní nohy, pro přední vystřihla díry a aby triko drželo, tak za krkem bych udělala na triku uzel. Pokud by otvor pro hlavu nestačil na ocas a vykonání potřeby, tak bych to přizpůsobila. Takhle jsem oblékala fenu velkého plemene po kastraci, protože aby chodila doma s límcem bylo nemyslitelné (ani jsem si ho na veterině nebrala). Byla jsem s ní neustále.
impact
napsal(a):
Jo, jenze prave to podstatne - hlidat. Malokdo ma 24 hod.denne moznost hlidat a koukat porad na psa. Protože na vyndani stehů staci chvilinka...
Za me limec. Zvykne si na nej. Za to riziko poskozeni stehu to nestoji.
Navic nikdo neříká, ze ho pes musi mit 24 hodin denne. Ja jsem limec kocce i psovi denne na 1,5-2 hod.sundala a sedela u nich, mazlila, atd. Oci porad na zvířeti, aby se nedalo do stehu..
Taky existují zákazové povely, např. "Fuj!", Nesmíš!" a podobně, kterými se dá přerušit nežádoucí činnost. To píšu spíš obecně, protože štěně tyto povely ještě nemusí mít dostatečně upevněné. Ale obecně u dospělého psa mohou výrazně pomoci, a člověk nemusí neustále koukat na psa, ale jen občas na něj mrknout...
napsal(a):
Taky existují zákazové povely, např. "Fuj!", Nesmíš!" a podobně, kterými se dá přerušit nežádoucí činnost. To píšu spíš obecně, protože štěně tyto povely ještě nemusí mít dostatečně upevněné. Ale obecně u dospělého psa mohou výrazně pomoci, a člověk nemusí neustále koukat na psa, ale jen občas na něj mrknout...
To sice jo...ale pokud to psa taha a svědi, tak to chvili zabere...a jak si pes mysli, ze je z dohledu, uz ma cumak u rany...
Kdyz me neco svedi, tak se poskrabu, i kdyby mi to nekdo slovne zakazoval.. :P natozpak "jen" zvire, ktere vedou pudy...
U nás to kdysi s prubanem vždy dopadlo takto, viz foto - během chvíle, co jsem se dívala jinam, si fena z pod něj vytáhla krytí a udělala si z něj polštářek. Navíc ten obvaz lze lízat i skrz pruban, takže se z něj rychle stal vlhký špinavý humus, na ránu nic moc. A v noci psa stejně neuhlídáte.
S límcem šílela, ani se nedivím. Co fungovalo super, byl lidský krční límec na suchý zip. Nejdřív taky zkusila vyšilovat, pak zjistila, že je to pohodlné, dá se o to i opřít hlava a klidně s tím i spala. Na ránu nedosáhla, což třeba u velkého psa nevím, zda by fungovalo, ale u JRT určitě.
Já jsem tak, jak jsem popsala výše, fenu uhlídala. ránu si nelízala, stehy nevytáhla a během deseti, jedenácti dnů byla OK. Zvládly jsme to bez stresujícího límce, se kterým by narážela do nábytku a do stěn.
napsal(a):
Já jsem tak, jak jsem popsala výše, fenu uhlídala. ránu si nelízala, stehy nevytáhla a během deseti, jedenácti dnů byla OK. Zvládly jsme to bez stresujícího límce, se kterým by narážela do nábytku a do stěn.
My jsme sice dopoledne v práci, ale hlídá nám ho švagrová co bydlí přes ulici. Je jasné, že vždy ho 100% člověk neuhlídá, ale po tom co má všechno za sebou mi přijde nesmyslné ho stresovat límcem. Obvaz snáší dobře, neroluje se i když je obmotaný jen v místě stehů. A když uvážím, že ho nebude mít celý den tak mi to přijde jako rozumnější varianta.
Já bych se toho límce(plastový průhledný navlečený na obojek) tak nebála, ano pes šílí, šílí i majitel...mohu potvrdit, já jsem z toho, že pes musel mít límec byla víc v pr*li než psina. ta dělal s límcem věci, např. se opřela volnou částí o zeď a stála(špionka, poslouchala sousedy) všechny nás límcem dřela do lýtek, když procházela, furt někde visela za nábytek...pracovně jsme jí říkali lampa.
Límec nosila doma i v naší přítomnosti a i na spaní, to hlavně, nebojte pes si zvykne, protože opravdu neuhlídáte a to jsem jí jizvu na noze i přelepovala a někdy to zvládla i s límcem sundat a oblízat...ven bez límce.
napsal(a):
Tyto "povely" jsou naprosto k ničemu a štěkat je na štěně kvůli tomu, že se stará o stehy je k ničemu také. Lépe bud fungovat převedení pozornosti a hlídání štěněte. Pokud nejsou schopni hlídat, tak límec, ale ne ten trychtýr, ale ten nafukovací - pozor na rozměr.
Máte někdo konkrétní zkušenosti s konkrétním nafukovacím límcem? Je jich povícero druhů/výrobců, tak jestli nějaký výrazně ne nebo naopak ano...?
hmn_
Dobrý den,
nemám zkušenost s nafukovacím límcem, ale mám zkušenosti s lidskými límci. Bišonek ten starší už měl několik operací a abychom se vyspaly jak my tak on zkusila jsem mu nasadit moje límce i dva aby se opravdu nedostal na stehy a vždy pomohlo. Je pravda, že pokud byla plánovaná operace tak jsem ho nato napřed učila a už k lékaři jsem je nesla. Po dobu uzdravováni si je nikdy nesundal a vše proběhlo na 100% spokojenosti. Od té doby nedám na ně dopustit a všem je doporučují, ale možná bude rozdíl mezi velkým psem a mými kulíšky, tohle na velkém nemám odzkoušeno.
Dája.
scylla
napsal(a):
Tyto "povely" jsou naprosto k ničemu a štěkat je na štěně kvůli tomu, že se stará o stehy je k ničemu také. Lépe bud fungovat převedení pozornosti a hlídání štěněte. Pokud nejsou schopni hlídat, tak límec, ale ne ten trychtýr, ale ten nafukovací - pozor na rozměr.
Povely nejsou k ničemu, pokud je má pes dobře upevněné. Přerušení nežádoucí činnosti funguje. Vyzkoušeno.
U štěněte samozřejmě ne, ale to píšu ve svém příspěvku, na který jste reagovala, taky.
napsal(a):
Povely nejsou k ničemu, pokud je má pes dobře upevněné. Přerušení nežádoucí činnosti funguje. Vyzkoušeno.
U štěněte samozřejmě ne, ale to píšu ve svém příspěvku, na který jste reagovala, taky.
To scylla ráda... vytrhne z kontextu dvě tři slova, či půlku myšlenky, trochu to pokroutí a posune v jazykovém významu... a pak napíše "odbornou" odpověď
Navíc (radši taky zdůrazním, že u dospělého psa, který je s majitelem sžit), se přece nemusí povely hned "štěkat". Takovému psovi stačí říct " to nedělej, přestaň, co to je, klid, fuj, nech toho"... prostě to, na co je naučený, obvyklým tónem i intenzitou, aby v nežádoucí činnosti přestal. Já třeba v těchto případech používám tón mírně vyčítavý, rozhodně žádné "štěkání".
u-Žofka
napsal(a):
To scylla ráda... vytrhne z kontextu dvě tři slova, či půlku myšlenky, trochu to pokroutí a posune v jazykovém významu... a pak napíše "odbornou" odpověď
Navíc (radši taky zdůrazním, že u dospělého psa, který je s majitelem sžit), se přece nemusí povely hned "štěkat". Takovému psovi stačí říct " to nedělej, přestaň, co to je, klid, fuj, nech toho"... prostě to, na co je naučený, obvyklým tónem i intenzitou, aby v nežádoucí činnosti přestal. Já třeba v těchto případech používám tón mírně vyčítavý, rozhodně žádné "štěkání".
Ano, scylla se zřejmě řídí tímto heslem - "podle sebe soudím tebe". Ani já na své psy povely neštěkám, v podstatě se s s nimi domluvím, podobně, jak to píšete.
napsal(a):
Ano, scylla se zřejmě řídí tímto heslem - "podle sebe soudím tebe". Ani já na své psy povely neštěkám, v podstatě se s s nimi domluvím, podobně, jak to píšete.
Scylla soudí podle toho, co vidí denně kolem sebe a s čím se setkává na konzultacích - majitelé na psy většinou zákazy řvou a "povely" tohoto typu je vysloveně zasypávají. Pak jim výcvikář poradí, že po zákazu musí následovat bolestivý trest (k dočtení Petra Máchová, Hafíci - poradna), aby si ho pes dobře upevnil. A když někdo přijde, že mu pes krade ze stolu a on řekne Fuj, Nesmíš. Ptám se - funguje to? Nefunguje... A tohle je bohužel hodně rozšířené.
napsal(a):
Máte někdo konkrétní zkušenosti s konkrétním nafukovacím límcem? Je jich povícero druhů/výrobců, tak jestli nějaký výrazně ne nebo naopak ano...?
Ano. BooBooLoon (průsvitný) úplně k ničemu. Drží jen na pár kolečkách suchého zipu a psovi stačí se dobře podrbat zadní nohou a má ho dole. Oproti tomu límec KRUUSE (modrý) má nafukovací kruh a ten je ještě vložen do pevnějšího obalu. Dokola má pevnou pásku ze suchého zipu a navíc má vevnitř poutka, takže se tam dá provléknout obojek a tím límec ještě lépe upevnit.
Děkuji
se zeptám na ten kruuse - největší jsem našla XL a ten mi při průměru 18 cm dá obvod cca 56 cm což je málo, pes má obvod cca 65...límec asi není takový nějaký flexibilní, aby mi psa při této velikosti nepřiškrtil, nebo jo?
scylla
napsal(a):
Až na to, že to nejsou povely.
Povely "Fuj" a "Nesmíš" nejsou povely? A co to tedy je?
scylla
napsal(a):
Scylla soudí podle toho, co vidí denně kolem sebe a s čím se setkává na konzultacích - majitelé na psy většinou zákazy řvou a "povely" tohoto typu je vysloveně zasypávají. Pak jim výcvikář poradí, že po zákazu musí následovat bolestivý trest (k dočtení Petra Máchová, Hafíci - poradna), aby si ho pes dobře upevnil. A když někdo přijde, že mu pes krade ze stolu a on řekne Fuj, Nesmíš. Ptám se - funguje to? Nefunguje... A tohle je bohužel hodně rozšířené.
Nesmíte soudit jen podle toho, koho potkáváte. Pak máte svůj pohled deformovaný. Je spousta lidí, co se svým psem mluvit umí, umí s ním jednat, umí s ním žít.
napsal(a):
Děkuji
se zeptám na ten kruuse - největší jsem našla XL a ten mi při průměru 18 cm dá obvod cca 56 cm což je málo, pes má obvod cca 65...límec asi není takový nějaký flexibilní, aby mi psa při této velikosti nepřiškrtil, nebo jo?
Tak to bohužel netuším. Používám S a M.
Flexibilní částečně je - nemusí se utáhnout úplně na doraz. Když mám zrovna menší límec a psa se silnějším krkem, nechávám při zapnutí třeba 5cm mezeru, takže jakoby ty konce nedolehnou úplně k sobě. Ale je tak potřeba ohlídat to, aby měl tu mezeru pes vzadu za krkem a ne pod bradou, protože pak hrozí, že bude mít tendence si na ránu dosáhnout. Většinou stačí dát i ten obojek a dobře přitáhnout.
Pokud je pes sám doma, tak bych ho bez límce bez dozoru postě nenechala - je to fakt riziko. nemusí si stehů vůbec všímat, pak ho to zasvědí..a výsledkem je rozpárané břicho. Dal bych bez debat límec, ale ne satelit, bála bych se, že se s tím někde za nábytkem šprajcne. Ty, co popisujou holky: nafukovací, molitanový a nevím, jakový je ještě...
scylla
napsal(a):
Moc vám, scyllo, nerozumím.
Na základě toho, s čím se potkáváte, nebo spíš, s čím si myslíte, že se potkáváte (už jsme tady všichni zažili, že nejste zrovna duše otevřená, resp. že máte na všechno jasný názor a nejste ochotná jej měnit), tak tady vypouštíte jasně formulovaná moudra. A vůbec vám nevadí, že se tady vyskytují jiní lidé, zřejmě přinejmenším stejně zkušení, kteří mají na věci odlišný názor, podpořený zase jejich odlišnými zkušenostmi...oni nemají právo mít "pravdu"?
Vlastně to nejsou ani tak "moudra", co píšete, to jsou jenom jakési obecné floskule, aniž byste své příspěvky naplnila nějakou konkrétní radou, co v té které situaci zkusit udělat a když to nefunguje, tak co udělat jiného... Omlouvám se, ale žádnou takovou konkrétní radu si z vašeho nicku prostě nevybavuju.
K závěru vašeho příspěvku- tak co konkrétně těm lidem poradíte vy, aby pes nebral nic se stolu? (Pro přesnost: já tu radu nepotřebuju, naši psi jsou vychovaní, jen mě zajímá, jak to ty lidi učíte Vy).
PS: taky by mě zajímalo, co je FUJ a NESMÍŠ, když to není povel?
Já mám velmi dobrou zkušenost s límcem Propetica. Fena byla s trychtýřem úplně mimo - odmítala chodit, nemohla se napít, prostě totálně vypsychovaná. S Propeticou normálně fungovala, spala, lítala... Jen teda musela mít misku s vodou na vyvýšeném místě.