Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2017 16:52
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

Ahojky,

Prosim o radu. Nekolik tydnu krmime barfem a pejsek ma porad hlad, ale zaroven pribira na vaze.

Zacinali jsme na 3%, ted uz jsme na 4% a stale se jde obcas "dozrat" granulemi od kocky smajlík. Od zacatku barfovani ma skoro 2kg nahore...nemate nekdo zkusenost s konopnou vlakninou, aby se zasytila?

20.7.2017 17:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Moc nerozumím, o čem jsou ta procenta?

20.7.2017 17:26
tapina

XXX.XXX.211.192

lesnížínka napsal(a):
Moc nerozumím, o čem jsou ta procenta?

Procenta tělesné hmotnosti.

Je to orientační číslo. Je to jen číslo.

Nenechte ho dorážet se granulemi. Moji psi by se taky doráželi, klidně 3*,10* a asi i by jim to bylo jedno. Je to takový sport, vyluxovat si všichni navzájem misky. Nemají hlad, s hladem to nic nemá...

Vláknina nevím nevím.

Zkuste víc detailů - kolik vážil, kolik teď, jakou má konstituci, týdenní jídelníček, aktivity... Třeba je problém jinde. A foto smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2017 17:29

A nepřeháněj pak budes mít tlustyho psa. Aby ti netloustnou dávej a hodně zeleniny. Kolik má vážit a kolik teď váží? Z druhé strany pokud mu jídlo chutná tak se mu nedivim . Konopná vlaknina? Nic jen snad projde střevem je to jen odpad ze kon. semínek.

notregistered

20.7.2017 18:01
notregistered

XXX.XXX.211.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nepřeháněj pak budes mít tlustyho psa. Aby ti netloustnou dávej a hodně zeleniny. Kolik má vážit a kolik teď váží? Z druhé strany pokud mu jídlo chutná tak se mu nedivim . Konopná vlaknina? Nic jen snad projde střevem je to jen odpad ze kon. semínek.

Hodně zeleniny znamená pro psa co přibližně, víte ?
Klidně může dál tloustnout.

20.7.2017 18:08

Truchu víc?

20.7.2017 18:10

Většinou to pomáhá. Jinak nevím.

20.7.2017 18:27

Můžete mi normálně (ne kritizovaně, nechci se hádat stačí mi když každý mě nesnáší jak se chovám atd., vycházím z vlastních zkušeností co se týče psů)napsat?
Hodně zeleniny jsem myslela že maso a zeleniny trochu víc než masa většinou to pomáhá.Pokud dal i dal tloustne nizkokalorickym jídlem tak muze( nemusí! někteří psi prostě můžou, sežrat celé prase" a nepriberou skoro ani deko nebo psy co skoro přiberou po všem jakmile to není odvazene ) být příznak onemocneni.(pro notregistered prosím nějakou normalni (bez kritiky) odpověď).

20.7.2017 19:06
karo2702

XXX.XXX.172.116

Můžete mi normálně (ne kritizovaně, nechci se hádat stačí mi když každý mě nesnáší jak se chovám atd., vycházím z vlastních zkušeností co se týče psů)napsat?
Hodně zeleniny jsem myslela že maso a zeleniny trochu víc než masa většinou to pomáhá.Pokud dal i dal tloustne nizkokalorickym jídlem tak muze( nemusí! někteří psi prostě můžou, sežrat celé prase" a nepriberou skoro ani deko nebo psy co skoro přiberou po všem jakmile to není odvazene ) být příznak onemocneni.(pro notregistered prosím nějakou normalni (bez kritiky) odpověď).

Dávejte ty 3% denně dál, u nás by pes taky sežral to co sám váží. Jde o to nepovolit, nebo budete mít buřta na vodítku jak spousta důchodců.
Nebo dávat víc ale zvýšit aktivitu, hry, procházky, ale netuším, jestli by pak pes neměl větší hlad, zda si tím opravdu pomůžete

notregistered

20.7.2017 19:31
notregistered

XXX.XXX.211.126

Ale já Vás nekritizuji, omlouvám se, nebuďte nervózní, vždyť se jen tak bavíme, no stress smajlík
Problém zadavatele je jasný. Pes se dojídá kočičím jídlem, které je ještě lepší než to pro psy.
Zelenina, záleží na úpravě. Syrová vcelku jen projde, vařená nebo strouhaná zasytit může.
Když se dá moc - vláknina - mohlo by se stát, že sice v misce bude hromada proteinů z masa, ale vstřebá se jen málo. Ubydou svaly jako první, to vůbec dobré není, protože on ten hubnoucí pes potřebuje pohyb.
Mohlo by se krmit častěji, aby neměl pocit hladu. Sacharidy na minimum, takže jako by bez příloh. S přibývajícím pohybem by se mohlo přidávat. Brambory a podobné.
Nevím co vše do misky dáte. Takový losový olej, to je půl večeře. Ale zase stokrát lepší než rostlinný olej.
Pohyb podle možností psa, s 15kg nadváhy nebude běhat po asfaltu do kopce.
Ta čísla jsou opravdu orientační.4% váhy psa, kalorie.
Ale dalo by se odrazit od toho, co jedl a jaké aktivity, když měl tu "správnou" váhu.

20.7.2017 19:41

Díky za ujasnění.

20.7.2017 20:45
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

Moc diky vsem za reakce.

Jedna se o border kolii (nejspise vzdalene necim krizenou - o proti borderkam, ktere potkavame ma trosku kratsi srst a vetsi hrudni kos. Srst ji odstava do vsech stran, takze proste vypada kukatejsi, ale kdyz je po koupacce, tak byla hned hubenour, ale ne takove ty vychrtlinky jako ciste borderky...no, snad je to srotumitelne ). Fotku ve stoje zkusim dodat zitra.

Pohybu si myslim ma dost. Denne ma prochazky. Hazeni micku ani nepocitam. V tomhle je to BK jako vysita.

Jinak puvodne vazila nejakych 22-23kg. Byl to pes rodicu a ti tomu moc nedali. Od prosince ji mam u sebe a najeli jsme na kvalitnejsi granule s odmerenym mnozstvim (to dojidani uz bylo u rodicu...maji nekolik kocek a granule jsou proste vsude ...to je proste bez komentare). V polovine kvetna mela 18kg, nyni skoro 20kg.

Vencit se snazime kazdy den 30-70minut. Nekdy jedeme na kole, jindy prochazku prodlouzime i na dve hodiny. Jsou ale i dny, kdy jdeme jenom na 10 minut...v prubehu dne pobiha za mickem.

Jidelnicek jsem tedy pocitala na 18 kg a posledni tyden 4% a mela jsem ho naplanovany viz. nize. +-10g.

Pondeli: 210g kurecich krku,100g kurecich srdicek,260g veprove svaloviny,120g zeleniny,20g ryze

Utery: 100g jogurtu,20g bananu,210g kureci kridla,160g teleci,100g zaludkx,140g zelenina, kolagen, pangamin

Streda: 210g kurecich krku,260g veprove maso,100g jatra,120g zelenina,20g ryze, lzice olivoveho oleje

Ctvrtek: 210g kureci kridla,260g odrezky z lososa,100g srdicka,140g zelenina, pangamin, rasy

Patek: 100g jogurt + boruvky,210g krky,100g jatra,160g kureci maso,140 g zelenina, lzice olivoveho oleje

Pomer jsem tedy pocitala 50% maso (70:30 maso/vnitrnosti),30% kosti a 20% prilohy. Doplnky stridam ob den. V tom trochu tapu. V knize od Novosadkove moc davkovani doplnku neresi.

Takze bych mela najet na ty 3% zpatky? smajlík

Z fotek nevim jestli bude neco videt. Ona si vzdycky nejak hrcne a vypada jako koule tak jako tak. Prvni fotka je z dubna, druha tyden stara.

Predem diky za reakce.

notregistered

20.7.2017 21:00
notregistered

XXX.XXX.211.126

To je hromada jídla
odřezky, vepřové
vyměnit za ryby
a ten pohyb..

nemá pangamin psa rozjíst ?

notregistered

20.7.2017 21:11
notregistered

XXX.XXX.211.126

To je tak pro 25kg akčního psa
rýži také pryč

tapina má dobrý jídelníček
pošli, pošli.

20.7.2017 22:50
tapina

XXX.XXX.211.192

A tak ryby jsou taky dobře vykrmovací zrovna. Podle toho jaké.

Pejsek má strašně pěknou hlavu z profilu. A ty uši. Je bóží smajlík

Možná jen takový nápad, co tak zkusit přestat dělit maso na kosti a svalovinu, dolívat tam oleje atd. Ale koupit např. celé kuře, krůtu, králíka, vč. drobů přiměřeně a prostě třeba po čtvrtkách to od pondělí do čtvrtka smajlík zkrmit? Nějakou zeleninku trochu po Vás, co od Vás odpadne. Ale ty granule teda zatrnout. Všude možně granule, to může být třeba čtvrt půl kila denně. Nebo už mu pak nedávejte ty škrobnaté přílohy a oleje extra, uberte vnitřnosti, pokud tomu nezabraníte.

Konopná vláknina Vám do tohoto jídelníčku moc nepasuje, teď, podle mě.

notregistered

20.7.2017 23:30
notregistered

XXX.XXX.211.126

To je ta pestrá moderní strava.
Já teda Novosádovou nečetla, ale vzorový jídelníček je na manwe.eu a tam takové složitosti nemá.

Jo, některé ryby jsou tučné, máš pravdu. Special losos odkrojky. Makrela. Sleď ?
Měla jsem minulý týden králíka, musela jsem odkrájet špek. Čínský králík mražený z penny (je to vůbec králík ? ) nemá tuk žádný. Viditelný. Ale teda je hnusný.

20.7.2017 23:33
tapina

XXX.XXX.211.192

Koupila jsem v sobotu 3.2kilo slepici a neodkrájela jsem nic smajlík byla pěkně špekatá. Drůbeží tuk smajlík

notregistered

20.7.2017 23:43
notregistered

XXX.XXX.211.126

smajlík S touhle konzervací by buldočkovi musel někdo pomoct. Se máš smajlík

21.7.2017 07:02
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

notregistered napsal(a):
To je tak pro 25kg akčního psa
rýži také pryč

tapina má dobrý jídelníček
pošli, pošli.

Ok a co je prosím akční pes? Je mi jasné, že můžeme venku trávit času více. Jsou ale lidé, kteří se psem ani nejdou. Ten náš je neúnavný. Každý den se snažíme jít, ale taky pracuji a mám jiné povinnosti a někdy to prostě nevyjde na hodinu, ale jdeme aspoň na chvíli. Věřím, že to nemyslíte špatně, ale tohle je pro mě docela neurčující

Pangamin je pak přírodní zdroj všech vitamínů řady B. Dobrý třeba pro srst.

21.7.2017 07:05
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

notregistered napsal(a):
To je ta pestrá moderní strava.
Já teda Novosádovou nečetla, ale vzorový jídelníček je na manwe.eu a tam takové složitosti nemá.

Jo, některé ryby jsou tučné, máš pravdu. Special losos odkrojky. Makrela. Sleď ?
Měla jsem minulý týden králíka, musela jsem odkrájet špek. Čínský králík mražený z penny (je to vůbec králík ? ) nemá tuk žádný. Viditelný. Ale teda je hnusný.

No, Novosádová má prostě takovéhle rozdělení - 50-60% maso (z toho 70%svalovina,30% vnitřnosti),20-30% kosti,20-30% přílohy. Když ale dojde na příklady a obrázky jídel v jídelníčku, tak to tak rozhodně není. Je tam jenom svalovina, nebo pak jenom vnitřnosti.

Já s tím začínám, chci aby psovi bylo dobře (ke svým granulím měl odpor a hltatl je...nechápu, že kočíčí mu tak chutnají). A netroufala jsem si ze začátku to dělat "podle sebe" a šetřit si tím práci. Proto se snažím držet těch procent.

JInak králíka, vepřově a některé kuřecí věci mám domáci.

21.7.2017 07:10
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

tapina napsal(a):

Možná jen takový nápad, co tak zkusit přestat dělit maso na kosti a svalovinu, dolívat tam oleje atd. Ale koupit např. celé kuře, krůtu, králíka, vč. drobů přiměřeně a prostě třeba po čtvrtkách to od pondělí do čtvrtka smajlík zkrmit? Nějakou zeleninku trochu po Vás, co od Vás odpadne. Ale ty granule teda zatrnout. Všude možně granule, to může být třeba čtvrt půl kila denně. Nebo už mu pak nedávejte ty škrobnaté přílohy a oleje extra, uberte vnitřnosti, pokud tomu nezabraníte.

Dělím, protože nechtěla kousat a hltala. Začínali jsme na malých kouscích masa a úplně bez kostí, protože s tím měla problémy. Ona má zoubky dost upilované od míčků...je fakt blázen. Teď už teda bez problémů krky a křídla. Určit chci zkusit malého králíka. Už je v mrazáku, ale nevím jestli by na to už měla.

Zeleninu musím mixovat s masem. Jinak to nesežere. Zkoušela jsem bez toho, ale pak to vypadalo, že má zácpu...

Konopnou vlákninu jsem jen tak napsala...nemám s tím zkušenost...ptám se, protože tuším, že u lidí se to tak dělá - když toho nechtějí tolik sníst a potřebují být sytí, tak se třeba do vloček přidá vláknina v prášku. Nevím jestli funguje u psů něco jako u lidí, že si může tím přežíráním roztáhnout žaludek a pak má právě hlad :-D.

21.7.2017 07:35
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

Davam video. Ty fotky sama nedavam. Proste se ji nechce stat a vzdycky sebou hrcne na zem

21.7.2017 07:37
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

Tak takhle pres odkaz. Jinak mi to neslo.

http://leteckaposta.cz/326241646.

21.7.2017 07:55
scylla

XXX.XXX.150.32

Bessy2012 napsal(a):
Ahojky,

Prosim o radu. Nekolik tydnu krmime barfem a pejsek ma porad hlad, ale zaroven pribira na vaze.

Zacinali jsme na 3%, ted uz jsme na 4% a stale se jde obcas "dozrat" granulemi od kocky smajlík. Od zacatku barfovani ma skoro 2kg nahore...nemate nekdo zkusenost s konopnou vlakninou, aby se zasytila?

Vychytejte krmnou dávku tak, aby byl pes sytý, je důležitá fyziologická i mechanická zasycenost a krmná dávka by měla splnit obě.

21.7.2017 08:53
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

Tady je to docela dobre videt. Postroj ma volny, ne na tesno...ale ty chlupy ji proste takhke trci do stran...takze vypadala silnejsi vzdycky. Na vahu ted ale opravdu pribrala.

notregistered

21.7.2017 10:27
notregistered

XXX.XXX.211.114

scylla napsal(a):
Vychytejte krmnou dávku tak, aby byl pes sytý, je důležitá fyziologická i mechanická zasycenost a krmná dávka by měla splnit obě.

A mohla byste nám, prosím, napsat, jak taková krmná dávka vypadá ?

notregistered

21.7.2017 11:05
notregistered

XXX.XXX.211.114

Domácí králík
chci být pes smajlík
však máte to nejlepší, králík, strouhaná zelenina
se máte
je to krásný pes
když toho jídla nebude mít tolik a přidá se postupně pohyb, brzy bude "menší"
kočkám granule dejte do misky výš, u nás je celý den jen voda a snídaně, oběd, večeře.. zkuste víckrát denně krmit
třeba ani nemá hlad, ale je zvyklá luxovat, bezezbytkové hospodářství, prostě pes ekolog smajlík

ty jídelníčky.. ale pestrost přece nemusí proběhnout denně..
dám králičí nohu s hrudí a trochu mrkve, další den trochu svaloviny, vnitřností (králičí tiše závidím) s řepou, další den tresku s.. co jí jede

vláknina u psů
tak napůl užitečná/neužitečná je řepa
a zbytkem bych se nezabývala
dobré shrnutí:

https://www.vetinfo.com/dietary-fiber-dogs.html.

21.7.2017 13:58
Bessy2012

XXX.XXX.250.128

notregistered napsal(a):
Domácí králík
chci být pes smajlík
však máte to nejlepší, králík, strouhaná zelenina
se máte
je to krásný pes
když toho jídla nebude mít tolik a přidá se postupně pohyb, brzy bude "menší"
kočkám granule dejte do misky výš, u nás je celý den jen voda a snídaně, oběd, večeře.. zkuste víckrát denně krmit
třeba ani nemá hlad, ale je zvyklá luxovat, bezezbytkové hospodářství, prostě pes ekolog smajlík

ty jídelníčky.. ale pestrost přece nemusí proběhnout denně..
dám králičí nohu s hrudí a trochu mrkve, další den trochu svaloviny, vnitřností (králičí tiše závidím) s řepou, další den tresku s.. co jí jede

vláknina u psů
tak napůl užitečná/neužitečná je řepa
a zbytkem bych se nezabývala
dobré shrnutí:

https://www.vetinfo.com/dietary-fiber-dogs.html.

Diky moc za rady, zkusim to smajlík

Kdyz jsem v praci, tak bohuzel muzu krmit jen rano a pak kolem 16 hodiny. Pritel je doma, ale tohle tak trosku bere jako rozmar a starost pro me navic, tak ho tim nechci moc zatezovat :-D navic ona jak chce porad jancit, tak si kolikrat i hodinku po jidle ublinkla, tak na castejsi krmeni to nevidim. Granule hodme kockam na horu, to je dobry napad smajlík

21.7.2017 23:56
tapina

XXX.XXX.211.126

Bessy2012 napsal(a):
Diky moc za rady, zkusim to smajlík

Kdyz jsem v praci, tak bohuzel muzu krmit jen rano a pak kolem 16 hodiny. Pritel je doma, ale tohle tak trosku bere jako rozmar a starost pro me navic, tak ho tim nechci moc zatezovat :-D navic ona jak chce porad jancit, tak si kolikrat i hodinku po jidle ublinkla, tak na castejsi krmeni to nevidim. Granule hodme kockam na horu, to je dobry napad smajlík

Jestli se Vám vizuálně jeví pořád stejný a váha ukazuje víc, tak možná nabral i svaly, když si polepšil - v pohybu i ve stravě. A nebo je rozbitá váha smajlík
Já furt nechápu, kde ti psy ta kila dávají. Můj skřítek má teď 24kilo, je takový celkem kostnatý (je to ještě štěně), ale řekla bych, že je menší než Váš pes. Ta kila fakt nejsou všechno, fena má teď 26 a to je o hodně mohutnější než on, ale stejně furt menší než Váš. Nechápu smajlík

S tím celým králíkem kuřetem atd jsem to myslela tak, že když zkrmíte celé zvíře, přece si nemůžete rozhodit poměr Ca-P. Když jim něco takového koupím, nebudu to přece obírat od kostí, abych zvážila kosti, svalovinu, vniřnosti.
Např. jeden den jedno jídlo dám jednu zadní nohu, večer třeba 2 makrely
2. den 2. nohu, večer hlavu a játra
3. den ráno ryby, večer 2. přední nohy, krk
4. den ráno ryby, večer hřbet s ledvinami
5. den hrudník srdce plíce, večer ryby
je to takový blbý příklad, fena je alergik, tak furt střídám nejvíc králíka s rybama, teď tu šly koupit "králičí kosti" - byli to dost obalené masem, i právě přední nohy plus plec + srdce plíce, tak jsem to střídala s rybou
občas jí tam do toho hodím nějaká jiná masa, ale to tak jednorázově.
Psovi takhle zkrmím tu slepici, klidně ho nechám celý týden po dílech tu slepici sníst, sem tam hodím nějaký odkrojek jiného masa od vaření, játra, ryby, králíka od feny a další týden je zas něco jiného.
Krmím ráno v 6.40 a pak večer podle toho, co večer děláme buďto v 8 nebo v 10. I kocoura tak krmím.
Granule do výšky pro kocoura nevím, dneska jsem viděla skřeta, jak přemýšlí o tom, jak vylézt na lednici, tam neleze ani kocour.
Je to taky poděs, neunavitelný, ale tak zas je celkem chápavý, tak to s ním jde smajlík

22.7.2017 06:25
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

tapina napsal(a):

A to myslíte jako dávat celou krmnou dávku najednou? smajlík

22.7.2017 06:40
Bessy2012

XXX.XXX.210.160

tapina napsal(a):
Jestli se Vám vizuálně jeví pořád stejný a váha ukazuje víc, tak možná nabral i svaly, když si polepšil - v pohybu i ve stravě. A nebo je rozbitá váha smajlík
Já furt nechápu, kde ti psy ta kila dávají. Můj skřítek má teď 24kilo, je takový celkem kostnatý (je to ještě štěně), ale řekla bych, že je menší než Váš pes. Ta kila fakt nejsou všechno, fena má teď 26 a to je o hodně mohutnější než on, ale stejně furt menší než Váš. Nechápu smajlík

S tím celým králíkem kuřetem atd jsem to myslela tak, že když zkrmíte celé zvíře, přece si nemůžete rozhodit poměr Ca-P. Když jim něco takového koupím, nebudu to přece obírat od kostí, abych zvážila kosti, svalovinu, vniřnosti.
Např. jeden den jedno jídlo dám jednu zadní nohu, večer třeba 2 makrely
2. den 2. nohu, večer hlavu a játra
3. den ráno ryby, večer 2. přední nohy, krk
4. den ráno ryby, večer hřbet s ledvinami
5. den hrudník srdce plíce, večer ryby
je to takový blbý příklad, fena je alergik, tak furt střídám nejvíc králíka s rybama, teď tu šly koupit "králičí kosti" - byli to dost obalené masem, i právě přední nohy plus plec + srdce plíce, tak jsem to střídala s rybou
občas jí tam do toho hodím nějaká jiná masa, ale to tak jednorázově.
Psovi takhle zkrmím tu slepici, klidně ho nechám celý týden po dílech tu slepici sníst, sem tam hodím nějaký odkrojek jiného masa od vaření, játra, ryby, králíka od feny a další týden je zas něco jiného.
Krmím ráno v 6.40 a pak večer podle toho, co večer děláme buďto v 8 nebo v 10. I kocoura tak krmím.
Granule do výšky pro kocoura nevím, dneska jsem viděla skřeta, jak přemýšlí o tom, jak vylézt na lednici, tam neleze ani kocour.
Je to taky poděs, neunavitelný, ale tak zas je celkem chápavý, tak to s ním jde smajlík

Předchozí příspěvek prosím ignorujte. Nějak špatně se mi to našetlo a nevšimla jsem si tohoto příspěvku :)

Jako mě nepřijde vyloženě tlustá, ale je pravda, že oproti BK je prostě velká. Ale to si fakt myslím bude tím, že někde v minulosti došlo ke křížení. Napovídá tomu i ta srst, která je kratší a velikost hrudníku. U veta mi pak řekla, že BK by měla mít optimálně 16 kg (když jsme tam byli s 18), ale že by nám už nedoporučovala hubnout, že takhle je ok. A byla to pravda. Když měla srst mokrou, tak to byl hezky vidět. Byl videt hezky pas a vypada fakt moc dobře. Ted mi přijde jako kdyby ten pas úplně ztratila. Svaly se bohužel bojím, že to nebudou, protože za poslední dobu, jak jsou ty vedra, tak aktivita je poměrně nižší. Dost se přehřívá, takže na procházku můžeme jen brzy ráno, přes den po chvilkách házet ten míček...do poliviny června to bylo lepší.

Jo takhle :) já tím, že toho mám dost domácí, tak si vozím spíš části. Třeba včera jsme zabíjeli kuřata, tak tu mám hromadu krků a skeletů. Udělám si vždycky balíčky a jen to vyndávám z mrazáku. To samé s masem. Jsem asi blbá, ale beru to podle sebe. Ne každý den jsem zvědavá na stejné jídlo, tak i ona má skoro každý den jiné maso :-D fakt děs semnou. No a teď tu mám asi 30 kg masa.

Rybky kupujete kde?

U nás je tedy krmení podle toho práce. Když jsem v práci, tak v 5:30, když jsem doma, tak mezi 6:20-7:20. Odpoledne pak většinou kolem 17 hodiny.

Granulky jsme začali schovávat. Kočky aspoň chytají myšky. Vedle máme pole s obilím a za poslední dva dny přinesly dvě myšky, rejska a krtka. Blbý je, že to teda nesežraly. Asi už byly přecpané :-D

Uvidíme, jak nám to teď půjde. Budu jí zas dávat méně. Ono, jak hlavně poznám, že má hlad? to dojídání granulí asi nemusí být úplně příznak...škoda, že neumí mluvit :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík