Dobrý den,
jaká je přibližná cena kastrace za 30kg psa, jak dlouho trvá rekonvalescence a za jak dlouho se to projeví na chování?
Samozřejmě jsem už něco googlila, ale chtěla bych vědět spíš vaše zkušenosti. A ještě jste teď spokojenější, neprojevilo se to nějak na zdravotním stavu psa?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Psočka
napsal(a):
Dobrý den,
jaká je přibližná cena kastrace za 30kg psa, jak dlouho trvá rekonvalescence a za jak dlouho se to projeví na chování?
Samozřejmě jsem už něco googlila, ale chtěla bych vědět spíš vaše zkušenosti. A ještě jste teď spokojenější, neprojevilo se to nějak na zdravotním stavu psa?
Děkuji za odpovědi.
Pozor, na chování se to nemusí projevit taky vůbec. ani trochu. pokud chcete kastrovat kvůli nějakému problému s chováním, není to dobrý důvod.
napsal(a):
Pozor, na chování se to nemusí projevit taky vůbec. ani trochu. pokud chcete kastrovat kvůli nějakému problému s chováním, není to dobrý důvod.
Chci ho nechat kastrovat kvůli tomu, že je to kříženec a že po něm nechci štěňata a kvůli jeho čucháním. Několik lidí i výcvikářů mi to doporučilo.
Tuším že to bylo kolem 3000, -, možná o něco míň. Rekonvalescence celkem rychlá, do týdne či dvou by mohl být ok.
Změna chování může být patrná po pár měsících, a to jak pozitivní tak negativní, to je dost individuální. Jakákoliv operace může psovi přitížit a zanechat doživotní nežádoucí následky.
Psočka
napsal(a):
Chci ho nechat kastrovat kvůli tomu, že je to kříženec a že po něm nechci štěňata a kvůli jeho čucháním. Několik lidí i výcvikářů mi to doporučilo.
Můj pes čuchá furt stejně i po kastraci...
to jsou supr "výcvikáři".
napsal(a):
Můj pes čuchá furt stejně i po kastraci...
to jsou supr "výcvikáři".
Ale on čuchá jen když cítí feny a je pak mimo. Řekla bych, že všichni docela úspěšní, jedna je mistrně Čr, druhá jezdí na závody i po Evropě. Dozvěděla jsem se, že mají s kastrací dobré zkušenosti.
Psočka
napsal(a):
Koukám, že spoustě tydýtů by vyhovovalo cosi bezpohlavního...
Při bližší úvaze se zdá, že nemůže být stanoven žádný přesvědčivý důvod pro kastrace většiny psů, hlavně nedospělých, tak aby předešel budoucím zdravotním problémům. Počet zdravotních problémů spojených s kastrací může převládat nad zdravotním prospěchem
ve většině případů.
jen pro mini ukázku u psů SAMCÚ
Kladná stránka kastrace psů
• Eliminuje malé riziko (pravděpodobnost <1%) umírání na rakovinu varlat.
• Snižuje riziko nerakovinových prostatických poruch.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Možnost snížení rizika diabetu (neprůkazné)
Negativní stránka kastrace psů
• Pokud je udělána před 1. rokem věku, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u středně velkých a větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko srdečních potíží o faktor 1,6 (nádor z krevních cév blízký vřetenobuněčnému
sarkomu).
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko „stařecké kognitivní poruchy“ (demence - kognitivní – rozpoznávací, týkající se vnímání a myšlení)
• Ztrojnásobuje riziko obezity, běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními
problémy.
• Zčtyřnásobuje malé riziko (<0.6%) rakoviny prostaty.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) rakoviny močových cest
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
každý člověk, který nemá hlavu jen na to, aby mu nepršelo do krku odmítá "upravovat" zdravý organismus jen pro svoji pohodlnost.
Psočka
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi.
Záleží na veterináři. Ja platila za 30 kg NO u našeho veterináře 1000, -.
Po vyndali stehů už byl plné fit. Chování - no, jak který pes. Ja teda nikdy neměla velké milovníky ( zajimalo je nejvíc harani fen doma, cizi je nějak výrazněji nezajimaly), takže v tomhle ohledu moc neporadím... krom větší lásky k jídlu u našich psu nikdy k větší změně nedošlo...
Co se tyče zdraví, tak dal vše Ok.
Pokud mate křížence a blázni z fenek, tak bych do toho sla. Ja nechala vykastrovat i psa s PP, do chovu nepůjde...
Psočka
napsal(a):
Ale on čuchá jen když cítí feny a je pak mimo. Řekla bych, že všichni docela úspěšní, jedna je mistrně Čr, druhá jezdí na závody i po Evropě. Dozvěděla jsem se, že mají s kastrací dobré zkušenosti.
Aha, no třeba jim jde víc o to, aby pes makal přesně podle jejich představ, než o to, jakej je doopravdy, jakej má život, atd. Pak chápu, že je jedno, jestli mají psa anebo kastráta.
Mně to jedno není a kastrovala jsem jen kvůli zdravotním problémům. Můj pes si chování k háravkám ponechal téměř beze změn. My jsme z toho nakonec vyšli spíš pozitivně, zlepšila se mu například nežravost, ale nikdy bych do toho nešla jen kvůli svojí pohodlnosti, snaze odstranit něco v chování psa. Od toho mám výchovu. A že po něm nebudou štěňata se dá zařídit i jinak.
Psočka
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi.
Je pitomost se ptát majitele, jestli je on spokojenější, když koule uříznete psovi. Měla byste se zajímat, jestli je spokojenější on, ne majitel. Vždy to ovlivní psa a jeho chování, zvířata se kastrují tisíce let právě kvůli změně chování. Na zdravotním stavu se to může projevit velice zásadně, protože kastrace zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění.
Už jen formulace dotazu na cenu - ne na kvalitu předoperaček, operace a následné péče značí, že tady ve vztahu ke psovi je něco hodně špatně.
Psočka
napsal(a):
Pošlete výcvikáře do háje, psi čuchají, to je jejich přirozené chování, a jestli to výcvkáři neví, ať se starají třeba o televizní seriály.
Psočka
napsal(a):
Ony jsou kastrované?
To, že jezdí po závodech ještě neznamená, jak vyplývá z vašich příspěvků, že něco vědí o psech. Donutit psa k výkonu a usnadnit si to ušmiknutím kulek neznamená, že něco umí.
lupus4
napsal(a):
Koukám, že spoustě tydýtů by vyhovovalo cosi bezpohlavního...
Při bližší úvaze se zdá, že nemůže být stanoven žádný přesvědčivý důvod pro kastrace většiny psů, hlavně nedospělých, tak aby předešel budoucím zdravotním problémům. Počet zdravotních problémů spojených s kastrací může převládat nad zdravotním prospěchem
ve většině případů.
jen pro mini ukázku u psů SAMCÚ
Kladná stránka kastrace psů
• Eliminuje malé riziko (pravděpodobnost <1%) umírání na rakovinu varlat.
• Snižuje riziko nerakovinových prostatických poruch.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Možnost snížení rizika diabetu (neprůkazné)
Negativní stránka kastrace psů
• Pokud je udělána před 1. rokem věku, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u středně velkých a větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko srdečních potíží o faktor 1,6 (nádor z krevních cév blízký vřetenobuněčnému
sarkomu).
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko „stařecké kognitivní poruchy“ (demence - kognitivní – rozpoznávací, týkající se vnímání a myšlení)
• Ztrojnásobuje riziko obezity, běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními
problémy.
• Zčtyřnásobuje malé riziko (<0.6%) rakoviny prostaty.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) rakoviny močových cest
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
každý člověk, který nemá hlavu jen na to, aby mu nepršelo do krku odmítá "upravovat" zdravý organismus jen pro svoji pohodlnost.
Nejen pro pohodlnost, ale, jak píše Psočka, i pro zjednodušení cvičení na výkon.
Mali sme mopsa, kt. Sme dali kastrovat lebo bol extremne nadrzany. Prasil vsetko a hlavne sa snazil na manzelku. Bolo nam ho luto tak vykastrovat.
Casom sa z neho stal zombie, kt. Nic nebavilo ani nuchat znackovat prestal uplne rokmi prestal rad chodit von len zrat...
Doma bol stastny vylihoval vonku sa nudil stal jak blb dakedy sa nechcel ani za hodinu vycurat...
Psočka
napsal(a):
To že mají nějaké tituly neznamená, že vám neporadily b.lbost.
Příhoda z dnešního rána : Venčila jsem svou háravou fenu ve městě. Na rohu jsme se skoro srazili se psem, který šel asi 20m před majitelem. Když nás zahlédl, zavětřil a otočil se a vrátil k pánovi. Já jsem přešla na druhý chodník, aby nás pes neměl hned pod nosem. Jen stál a větřil přes silnici, nedovolil si udělat krok z chodníku a to i přes to, že moje babizna na něj dělala cukrbliky.
Nebyl kastrovaný, jen vychovaný. A asi necvičil s otitulovanými cvičitelkami.