PetraD.
XXX.XXX.6.132
Dobrý den,
jakou nejvyšší věkovou hranici pro první vrh fenky považujete ještě za přijatelnou? Co je dáno ze zákona a klubem mi je jasné, ale jde mi o to, že mám fenku - nyní tři roky, po které bych si chtěla nechat potomka. Jedná se o výbornou fenku jak exteriérově, povahově, zdravotně, tak i po pracovní stránce je velmi nadějná. Fenka je samozřejmě uchovněná a jednalo by se o PP vrh. Chtěla bych s ní, ale skládat další zkoušky a výstavy než bude mít štěňátka. Je věk pět let na první štěňata už pozdě? Byl by to takový ideální věkový rozestup mezi matkou a dcerou, která by zůstala doma. Jen se bojím, aby "vyšší" věk na první vrh neměl za následek komplikace při porodu. Máte nějaké zkušenosti s porody mladších a starších fen? Děkuji za vaše příspěvky a poznatky k tomuto tématu.
První vrh - max. ve 4 letech. Jsou feny, které to zvládnou i později, některé, pravda, císařem... Pokud si chcete štěně nechat, tak bych kryla ve 4 letech, potom v 6 letech a z tohoto vrhu bych si nechala štěně. Může se stát, že budete chtít fenku a narodí se psi, potom máte šanci fenu nakrýt ještě v 7, příp.8 letech.
PetraD.
XXX.XXX.6.132
V plánu by bylo, tedy pokud by to nebylo o moc vyšší riziko v pěti... ráda bych měla štěňata jen jednou pokud by vyšla vytoužená holčička, s tím, že pokud by se holčička nepovedla, nakryla bych ji ještě jednou v šesti a půl... řeknu to na rovinu, nemám zcela ideální podmínky, abych mohla krýt co rok, chci se prckům plně věnovat a tak z pracovních důvodů i prostorových, to lze absolvovat jednou za dlouhou dobu, nejsem ten, co nechá odrodit fenu a nechá ji at se sama stará a já budu v práci... samozřejmě pokud je o dost vyšší riziko čtyři roky a roků pět... půjdu do toho dřív, ač bych raději věkový rozestup větší.
PetraD.
XXX.XXX.6.132
Jedná se o plemeno cca 15 kg v dospělosti, které standardně nemívá výrazné problémy s porody, což může mít možná taky důležitou roli.
PetraD.
napsal(a):
Jedná se o plemeno cca 15 kg v dospělosti, které standardně nemívá výrazné problémy s porody, což může mít možná taky důležitou roli.
5 let už je docela na hraně... muže se cokoliv semlít, pes nenakryje, nebo špatný termín krytí a fenka nezabřezne či prostě zrovna v tu dobu to nepujde a na opakování nebo další krytí už nebudete mít čas a bohužel pak už nebudete mít po vaší fence nic.Pro první krytí je idealní doba kolem 3 roku, pokud chcete štěnata tak se tomu holt přizpusobte a pokud to nejde tak je raděj nemějte vubec než s rizikem zdravotních komplikací feny.