Ahojky potřebuji radu, mám pejska kterého mám ze špatných podmínek a má panický strach ze samoty jen na chvilku odejdu do patra uspat syna a už dole pláče je schopný i vyskočit oknem jen aby nebyl zavřený v prostoru. Byl totiž zavřený nějakou dobu v garáži a občas ho někdo nakrmil.
Nehne se ode mně na krok, v noci je v klidu jen když je v blízkém okolí a ví že jsme s ním, spí na chodbě ale dveře do ložnice musejí být otevřené.
Zítra mám v plánu zavolat do školy pro pejsky s problematickým chováním, tak snad mi pomůžou.
Máte někdo zkušenosti s tímto chováním? Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

simonahav
napsal(a):
Ahojky potřebuji radu, mám pejska kterého mám ze špatných podmínek a má panický strach ze samoty jen na chvilku odejdu do patra uspat syna a už dole pláče je schopný i vyskočit oknem jen aby nebyl zavřený v prostoru. Byl totiž zavřený nějakou dobu v garáži a občas ho někdo nakrmil.
Nehne se ode mně na krok, v noci je v klidu jen když je v blízkém okolí a ví že jsme s ním, spí na chodbě ale dveře do ložnice musejí být otevřené.
Zítra mám v plánu zavolat do školy pro pejsky s problematickým chováním, tak snad mi pomůžou.
Nevím jak dlouho pejska máte...nemám zkušenost se psem ze špatných podmínek, ale můj současný pes byl hodně úzkostlivé štěňátko, které se hned zkraje upnulo na mě...bylo dokonce jedno, že je v obýváku celá rodina, ale běda, když jeho náhradní maminka odešla na WC nebo do koupelny a zavřela se tam...to bylo řevu, pláče...nakonec tedy se mnou chodil i na záchod i do koupelny...časem jsme to odbourávali a nakonec pochopil, že se nic nestane, když zůstane před dveřmi...zkraje to byla jen chvilinka a pak se doba, kdy byl "sám" prodlužovala...
Takže já bych zkoušela cíleně "tréning samoty"...zkraje jen třeba sekunda dvě s nějakým povelem je úplně jedno jestli to bude "zůstaň...čekej...nebo hned přijdu"...než začne vyvádět a hned přijít...pochvala-odměna...eventuelně zanechat psovi něco na zabavení a kdy se bude věnovat hračce, nebo kostičce, tak bez řečí odejít a pak přijít a říct třeba jen "hodný kluk" a bez dalšího dramatu si jít po svých...na každýho psa platí něco jinýho, chce to vyzkoušet nebo případně opravdu najít "cvičitele", kterej se na pesana přijede kouknout k vám domu, jak se pes chová a poradí, jak postupovat...
napsal(a):
Nevím jak dlouho pejska máte...nemám zkušenost se psem ze špatných podmínek, ale můj současný pes byl hodně úzkostlivé štěňátko, které se hned zkraje upnulo na mě...bylo dokonce jedno, že je v obýváku celá rodina, ale běda, když jeho náhradní maminka odešla na WC nebo do koupelny a zavřela se tam...to bylo řevu, pláče...nakonec tedy se mnou chodil i na záchod i do koupelny...časem jsme to odbourávali a nakonec pochopil, že se nic nestane, když zůstane před dveřmi...zkraje to byla jen chvilinka a pak se doba, kdy byl "sám" prodlužovala...
Takže já bych zkoušela cíleně "tréning samoty"...zkraje jen třeba sekunda dvě s nějakým povelem je úplně jedno jestli to bude "zůstaň...čekej...nebo hned přijdu"...než začne vyvádět a hned přijít...pochvala-odměna...eventuelně zanechat psovi něco na zabavení a kdy se bude věnovat hračce, nebo kostičce, tak bez řečí odejít a pak přijít a říct třeba jen "hodný kluk" a bez dalšího dramatu si jít po svých...na každýho psa platí něco jinýho, chce to vyzkoušet nebo případně opravdu najít "cvičitele", kterej se na pesana přijede kouknout k vám domu, jak se pes chová a poradí, jak postupovat...
Máme ho 14 dní a už je 4 letý. Vím že je to krátká doba co ho máme doma ale myslím si že pokud sním něco neudělám samo to nepřejde.
Zkusím trénovat a snad to bude dobré.
Děkuji za radu.

simonahav
napsal(a):
Máme ho 14 dní a už je 4 letý. Vím že je to krátká doba co ho máme doma ale myslím si že pokud sním něco neudělám samo to nepřejde.
Zkusím trénovat a snad to bude dobré.
Děkuji za radu.
Hlavně se obrňte trpělivostí...zvlášť když už je pejskovi tolik, tak to nebude teď hned, může to bejt běh na dlouhou trať...a na to že to přejde samo bych rozhodně nespoléhala...
simonahav
napsal(a):
Na takové školy si dejte zatracený pozor, bohužel to bývá tahání peněz z kapsy majitelů. Učte psa postupně, jak se má sám zabavit, nedovolujte mu, aby za vámi všude chodil, zavírejte se v koupelně, na toaletě. Dejte mu vhodným způsobem najevo, že se vám jeho chování nelíbí. Nelitujte ho, neutěšujte, nepodřizujte se mu. Na druhou stranu posilujte sebevědomí, učte ho být s jinými lidmi, jak si má sám hrát s hračkami typu kong s plněním něčím dobrým, s velkými syrovými kostmi. Psa unavte, dejte mu hračku a dejte mu povel, kterým mu řeknete, že se za chvíli vrátíte a odejděte. Nevracejte se, dokud bude vyvádět, ale vra´tte se ve chvíli, kdy zmlkne. Můžete si pomoct bachovkami namíchanými na míru.

"dejte mu povel, kterým mu řeknete, že se za chvíli vrátíte a odejděte"
vypíchnu tohle, neb je to velmi důležité a zdá se mi, že obecně nějak přehlížené - tím překlopíš štěně ze stavu nejistota=neznámo=strach do jistota=známo=klid. Neboli, vytvoř odcházecí (a zároveň přicházecí) rituál.
scylla
napsal(a):
Na takové školy si dejte zatracený pozor, bohužel to bývá tahání peněz z kapsy majitelů. Učte psa postupně, jak se má sám zabavit, nedovolujte mu, aby za vámi všude chodil, zavírejte se v koupelně, na toaletě. Dejte mu vhodným způsobem najevo, že se vám jeho chování nelíbí. Nelitujte ho, neutěšujte, nepodřizujte se mu. Na druhou stranu posilujte sebevědomí, učte ho být s jinými lidmi, jak si má sám hrát s hračkami typu kong s plněním něčím dobrým, s velkými syrovými kostmi. Psa unavte, dejte mu hračku a dejte mu povel, kterým mu řeknete, že se za chvíli vrátíte a odejděte. Nevracejte se, dokud bude vyvádět, ale vra´tte se ve chvíli, kdy zmlkne. Můžete si pomoct bachovkami namíchanými na míru.
Děkuji začínáme na tom pracovat.

Vytahuju starší téma a spíš si sem potřebuju odložit povzdech, a jestli se někdo podělí o zkušenost s něčím podobným, rozhodně uvítám. Už jsem si psala s pár lidmi v soukromých zprávách a velice za to děkuji! :)
Takže jednoduše. Jak zlepšit (a lze to vůbec) samostatnost psa za pochodu, kdy 3-5 dní v týdnu už zůstává na půl dne sám doma?
S naším novým psem (dvouletý útulkáč) to na začátku vypadalo celkem beznadějně, osamotě hodně vyváděl a ničil. Až když jsme mu zkusili nechat otevřený maximální prostor v bytě, velmi se uklidnil a vypadalo to, že je schopen zůstat sám libovolně dlouho. Neničil, neštěkal. Bohužel to neznamenalo, že je vše vyřešeno. Po nějaké době se přidalo občasné rozkousání různých věcí a pak jsem zjistila, že po našem odchodu i nějakou dobu štěká.
Aktuálně začne vyvádět cca 5 minut po odchodu. Chodí po bytě, štěká, občas rozkouše něco, co ho zaujme. Trvá to cca 10-30 minut, pak si lehne a zbytek času je v klidu.
Zkoušela jsem na něj přes webkameru mluvit, to bylo spíš bez úspěchu.
Má smysl ve volným čase trénovat odchody na tu krátkou dobu, kdy je ještě v klidu, tj. 5 minut?
I tak stejně musí nadále zůstávat sám pár dní v týdnu na cca 5 hodin.
Snažím se vyladit, jak moc ho unavit. Když byl unavený až moc, přišlo mi to horší. Dát mu kong nebo něco na žvýkání moc nefunguje, prostě začne vyvádět, až dožvýká.
Zavřít do 1 místnosti zatím nelze (přizabil by se při rozebírání dveří).
Máme velikou klec a mohu nacvičovat pobyt v ní. Bohužel v jeho případě to vypadá, že čím menší prostor, tím víc stresu. Ale můžu nacvičovat i klec. Jelikož preferuje ležení na zemi všude možně, nedaří se mi zatím zařídit, aby zjistil, že v kleci je bezva pelíšek. Chodí se tam víceméně jen nažrat.
Můžu klidně nacvičovat i zavření v místnosti, když jsme doma. To celkem zvládá, maximálně zkusí škrábnout na dveře a na napomenutí hned reaguje a nechá toho.
Dodám, že v noci nespí s námi, má opět k dispozici celý okolní byt. Aktuálně to chápe, skoro celou noc spí, k ránu ale začne být nervózní a opět má tendenci si štěknout, škrábnout na dveře ložnice - po upozornění jde na místo a zase spí.
Jak byste postupovali? Dá se to vůbec zlepšit v současných podmínkách?

"Má smysl ve volným čase trénovat odchody na tu krátkou dobu, kdy je ještě v klidu"
jistěže to má smysl
a naopak toto má smysl
nemůžu trénovat klid, pokud se mi pes dostane do "hysáku"
neučím psa být v klidu xx minut, to není podstata
podstata je ho naučit signál=rituál "odejdu a zase PŘIJDU"
dát mu jistotu svého návratu
a že než přijdu můžeš být v klidu....a k tomu ten klid potřebuji

Nenapomínám. Ostatně, co je to napomenutí? Pes ví, že se stane něco nepříjemného, takže to používáme jako napomenutí děcka. A někteří budou noční klid rušit, i když ví, že přijde facka. Je to na nic.
Myslím, že učit to požadované je lepší a že pes neví, že plánujete odejít 3x týdně. Měl by se naučit, že pokaždé, když odejdete, má něco společensky přijatelného dělat. Ne nedělat.
Netrénuje se odchod na pět minut. Ani na hodinu. Trénuje se odchod; samota.
Bylo takové pěkné video, které se věnovalo nácviku, skrz separačku... učí se po vteřině, prodlužuje, opakuje, až to pes má zažrané, že to ani Vizír nevypere. Ten pes nevidí rozdíl mezi minutou a hodinou, umí ten odchod prostě. Takže to má smysl kdykoli.

Máme odcházecí rituály a běda, když jdu bez nich. Tedy on ten rituál je jen jeden, kus sušených plic a 'tak papa'. Když je hnusně, tak mi to vyškubne z ruky a zdrhne do bezpečí do hloubi bytu. Další dva nejsou rituály v pravém slova smyslu, ale návrat je jasný do pár minut. Pytel s odpadky (cesta jen na dvůr) a konev v ruce (jdu zalít kytky na chodbě). Pes potřebuje jistoty a bez rituálů ani ránu.

Také bych nacvičovala odcházecí rituál.
Jak ho vlastně máte dlouho, Keriton? Takové ty běžné rady typu nechat zaplé rádio jako clonu, kus vašeho oblečení do klece nebo na oblíbené místo, to jistě znáte.
Napomínání za projev úzkosti bych si odpustila, místo zavírání dveří bych dočasně dala do futer mříž, zábranu. Aby na vás viděl, věděl o vás, ale zároveň se učil být v pohodě, když nemůže až k vám. To samé u dveří do ložnice.
Zkrátka jak s malým štěnětem. Nepopsaný list. Nechat mu něco bezpečného na blbnutí - oblíbené papírové krabice, do nich pamlsky, ať může škubat karton a ne okusovat kliku.
Jo, vlastně bych se mu nebála podat na zklidnění na přechodnou dobu, než si zvykne a vše se naučí, třeba Aptus Relax nebo Alavis Calming. Může pomoci, rozhodně neuškodí.

Je u nás zhruba měsíc.
Alavis Calming jsem zkoušela ze začátku, teď ho začnu dávat znovu. Zatím jsem neviděla efekt, ale třeba ještě přijde :)
Určitě má smysl nacvičovat.
Je u vás chvíli, vše je nové, jiné, neznámé a učí se s vámi všemi žít a vy všichni s ním. Takže bych s ním zacházela jako se štěňátkem.
Mám to stejné, jako většina přede mnou, "rituály" jestli jdeme z bytu spolu ven nebo jdu sama. Vše hlásím (např.): Za chvíli přijdu, jdu nakoupit.
Neměla jsem nikdy staršího psa z útulku, jen 3 měsíční štěně, ale.... myslím, že každý pes (štěně, puberťák, dospělý, starý) musí získat jistotu, že tady bydlí a lidi odchází a přichází, on jde s nimi nebo zůstává, ale.... vždy se vrátí jak lidi, tak on, do toho samého bytu. Taky musí vychytat různé zvuky a zjistit, že nemá cenu se nějak rozrušovat a ničit věci kolem sebe.

napsal(a):
Je u nás zhruba měsíc.
Alavis Calming jsem zkoušela ze začátku, teď ho začnu dávat znovu. Zatím jsem neviděla efekt, ale třeba ještě přijde :)
Keriton, zkouším se vžít do Finovy situace...možná žil na zahradě, na dvoře venku a hlídal a pak nějak zdrhnul třeba na procházce a nebo z toho dvorku z nudy? Nebo ho pustili schválně, jako toho mého bělouše.
Fin se toulal přeci dlouhou dobu po vsi, z jeho pohledu možná prima dobrodružství a pak byl v útulku, kde měl z každé strany vedle v kotci dalšího psa a skoro furt tam někdo byl...a teď najednou se po něm chce, aby zvládnul být sám...je to pro něj obrovská změna včetně změny prostředí a 1.měsíce doma, to v něm ještě není ta jistota, že to takhle dobrý bude napořád...
Jak píšou ostatní, chce to nácvik, jako s malým štěnětem.
Mě se osvědčilo- jen beze slov ukázat na pelech, lehl si tam a odměna. Odejdu do jiné místnosti, vrátím se k němu a odměna. Když nevydrží, odvedu k pelíšku, zabodnu tam prst, bělouš lehne a odměna. Jdu si připravit věci, přijdu k němu a odměna. Obléknu se a znova, když je na místě, tak odměna, obuju se a zase odměna na pelechu, zajdu za vchodové dveře, vrátím se a odměna...postupuju po krůčcích....a pak jsem přišla jsem z krámu a on stále na pelechu a odměna. Zpočátku jsme chodili z práce i přes poledne venčit. I teď to někdy dělám.
Můj bělouš nemůže běhat po celém bytě, protože furt jen hlídal za vchodovýma dveřma na každý vrznutí na společné chodbě štěkal. Tráví čas sám v nejvzdálenější místnosti a dokonce ho tam dávám ještě než se jdu po procházce chystat do práce a on je teda klidnější než když viděl, že se připravujeme k odchodu a pak teprve jsem ho dávala za dveře.. když jsem byla teď 3 týdny nemocná, trávil od druhé půlky pár chvil zavřený ve druhé místnosti tam, co obvykle, když nejsme doma až postupně zase třeba 2-3hoďky, aby ten přechod, kdy jsem šla zase do práce, nebyl tak razantní a byl samostatnější. Ten Alavis Calming Finovi určitě pomůže, ale chce to přitom ještě nacvičovat po chvilkách ty odchody....bělouš i přes nácviky po 3,5 roce doma má po, út a st celkem v pohodě, jen třeba kňourne a čuchá pod dveřma a uvolňuje se tím a čt a pá už ho v aplikaci v telefonu občas slyším chvíli výt, 5 minut, co odejdeme....párkrát a chvíli a pak lehne a spí třeba půl hoďky, začuchá, projde se, čumí do toho telefonu, protože už ví, že tam jsem a zase jde spát na 10 minut třeba a tak. Je to už velkej úspěch pro něj, protože je hysterický a měl to už i v popisu....ale nikdy nic nezničil, nerozkousal....kromě jednoho případu, kdy si oloupnul malou cibuli(když ještě pobýval v celém bytě) a půlku jí snědl 🙈 to se pak doma počůral a mazali jsme odpoledne i s průjmem venku na veterinu. Asi ji sežral nedlouho před naším příchodem a nemělo to, po injekci na veterině, další následky....cibuli už schovávám 🙈 ze začátku skákal na kliku dveří a chtěl si otevřít a zachytila jsem ho přitom na fotku z aplikace, nebo skákal do výšky na posteli, taky mám fotku z hlídací aplkace...no jančil, ale po nějakém měsíci to už byl klidnější....útulkáči potřebujou ty rituály a pravidelnost a poznat, že se vrátíte, že je neopustíte....

Díky všem za postřehy
Mám problém s netrpělivostí, nejradši bych viděla pokroky vždy nejpozději druhý den Zvlášť když ve spoustě věcí je tak rychlýho pokroku skutečně schopen :)
Vahine, co používáte za aplikaci?
Možná by pomohlo tohle chování ignorovat,krátké odchody neřešit,ale brát jako samozřejmost,opakovat je několikrát za den ,nekomentovat,neodměňovat,protože Bůh ví s čím si to pak pes spojí.Možná to pochopí tak,že vy odejdete, on zaječí, vy se vrátíte a ještě dostane odměnu. Po čase mu možná docvakne,že se nic neděje,že se vrátíte.Ale,je tu velké ale,může a nemusí to fungovat,kdo ví co má pes za sebou.

Mí
napsal(a):
Možná by pomohlo tohle chování ignorovat,krátké odchody neřešit,ale brát jako samozřejmost,opakovat je několikrát za den ,nekomentovat,neodměňovat,protože Bůh ví s čím si to pak pes spojí.Možná to pochopí tak,že vy odejdete, on zaječí, vy se vrátíte a ještě dostane odměnu. Po čase mu možná docvakne,že se nic neděje,že se vrátíte.Ale,je tu velké ale,může a nemusí to fungovat,kdo ví co má pes za sebou.
Mám vyzkoušeno, že odchod na 3-4 minuty ještě zvládá bez vyvádění.
Vahine má pravdu s tím, že to byl útěkář, samovenčil se a potuloval. Jednou byl z útulku již umístěn a vrácen, zdrhal ze zahrady.
Myslela jsem si, že když je zvyklý z útulku z kotce, měl by být víc v pohodě - ale pravda je, že tam ta situace "jsem sám" asi fakt moc nebyla.
Připadá mi dost šikovný, umí si sám poradit s ledasčím. Např. se sám od sebe oklepává, když se potřebuje uvolnit po setkání s něčím stresujícím (třeba psem).

napsal(a):
Díky všem za postřehy
Mám problém s netrpělivostí, nejradši bych viděla pokroky vždy nejpozději druhý den Zvlášť když ve spoustě věcí je tak rychlýho pokroku skutečně schopen :)
Vahine, co používáte za aplikaci?
Keriton, používám Psí chůvička Tappy Taps a nově uvedli na trh Barkio Tappy Taps, ale tu jsem ještě nezkoušela. Ovšem je to oboje na OS Android, na mobilech s jablky to nefunguje. Tam mají asi jiné appky?
Přes dvě wifiny spustíte online video, přes kombinaci wifi a data situaci doma vyfotíte. Ta psí chůvička je asi za 160 kč jednorázově a až na tři telefony zároveň...můžete pohlídat ještě psa sousedům 😃 no to je legrace....já teď mám doma momentálně 2 telefony, jako stanice psa, protože ten jeden nevydrží už baterka...a to je teprve něco, když pustím nahrávku-povel z prvního mobilu z poličky a podruhé z mobilu na skříni 🙈 to je jen dočasné....
A máte ode mne SZ🐾
napsal(a):
Keriton, používám Psí chůvička Tappy Taps a nově uvedli na trh Barkio Tappy Taps, ale tu jsem ještě nezkoušela. Ovšem je to oboje na OS Android, na mobilech s jablky to nefunguje. Tam mají asi jiné appky?
Přes dvě wifiny spustíte online video, přes kombinaci wifi a data situaci doma vyfotíte. Ta psí chůvička je asi za 160 kč jednorázově a až na tři telefony zároveň...můžete pohlídat ještě psa sousedům 😃 no to je legrace....já teď mám doma momentálně 2 telefony, jako stanice psa, protože ten jeden nevydrží už baterka...a to je teprve něco, když pustím nahrávku-povel z prvního mobilu z poličky a podruhé z mobilu na skříni 🙈 to je jen dočasné....
A máte ode mne SZ🐾
A pes reaguje na hlas z chůvičky?
Naše pesy třeba na hlas z messengeru nebo telefonu vůbec nereagují, ani třeba na jméno. Jako by hlas nepoznávaly.

Fiona.Praha
napsal(a):
A pes reaguje na hlas z chůvičky?
Naše pesy třeba na hlas z messengeru nebo telefonu vůbec nereagují, ani třeba na jméno. Jako by hlas nepoznávaly.
Jo, přiběhne před telefon s appkou a komunikuje s tou namluvenou hláškou, co pustím. On opravdu ten tón, co z tlamajzny vyluzuje, přežvykuje, že zní, jako nějakej anglickej gentlemann se zvláštním přízvukem 😃...a stěžuje si a nebo se omlouvá, že nemohl jinak než teda chvíli výt....někdy si v reakci jen tak fňukne a je klid.
Jindy zmlkne hned a lehne si na pelíšek a je zase nějakou dobu v klidu nebo pak usne, podle tónu mého nahraného hlasu nebo když mluvím napřímo.
Problem bývá jen koncem pracovního týdne ráno, teď po letech už většinu času prospí a vrčí a štěká ze spaní se zavřenou tlamkou-mám uložený záznam😉 a nebo jen tak leží či čuchá chvílema pod dveřma...
napsal(a):
Jo, přiběhne před telefon s appkou a komunikuje s tou namluvenou hláškou, co pustím. On opravdu ten tón, co z tlamajzny vyluzuje, přežvykuje, že zní, jako nějakej anglickej gentlemann se zvláštním přízvukem 😃...a stěžuje si a nebo se omlouvá, že nemohl jinak než teda chvíli výt....někdy si v reakci jen tak fňukne a je klid.
Jindy zmlkne hned a lehne si na pelíšek a je zase nějakou dobu v klidu nebo pak usne, podle tónu mého nahraného hlasu nebo když mluvím napřímo.
Problem bývá jen koncem pracovního týdne ráno, teď po letech už většinu času prospí a vrčí a štěká ze spaní se zavřenou tlamkou-mám uložený záznam😉 a nebo jen tak leží či čuchá chvílema pod dveřma...
Tak to je dobré.
Nevím, jak je možné, že moje pesy nehnou brvou, když na ně mluvíme z telefonu při hovoru nebo přes messengera.

Fiona.Praha
napsal(a):
Tak to je dobré.
Nevím, jak je možné, že moje pesy nehnou brvou, když na ně mluvíme z telefonu při hovoru nebo přes messengera.
Asi, že je psů víc než jeden a upřednostňují komunikaci mezi sebou? Bělouš je každopádně hračička, komediant a stresař, ale taky je báječnej parťák...asi skoro každej útulák je tím minulým životem na duši trochu pošramocenej...