Ahoj všem, mám problém, který opravdu nevím jak řešit.
Přestěhovali jsme se na kraj města, kde poblíž žije asi tak 6 psů, dvě feny ve stejném domě jako my, a jedna za plotem, další fena kousek dál, pak nějací psi feny do kilomteru. Pes byl vždy v klidu, když je sám doma, nikdy neštěkal, blafne maximálně, když spí a někdo se k nám dobývá (přítel, já), ale to je tak jedno štěknutí. Výt ani neumí, nebo jsme si to myslela. Když jsme bydleli ve městě, tak měl všude háravky, feny, klapal hubou, čmuchal, ale nic víc. Teď hárá fena v baráku, doma je v klidu, teď se objevily kapky krve na chodbě (nechápu, že to neuklidí), pes čmuchal, oblizoval, pak normálně byl i na zahradě v pohodě.Včera ale z ničeho nic chytil stopu a běžel pryč (k silnici) vůbec nevnímal, najednou se zastavil, jakoby se mu rozsvítilo a podíval se na mě a běžel zpátky, už ho z vodítka nepustím. Teď mi píše soused, že Barney doma štěká a vyje, nevěřila jsem tomu, nikdy to nedělal, myslela jsem, že ani výt neumí. Co s tím mám dělat, lidé dělají v domě na směny, potřebují dopoledne spát, bydlíme tu už skoro dva měsíce a byl uplně zlatej, doma nevyváděl, zvyknul si rychle. Má doma kocoura, ráno chodíme na delší procházku, a teď tohle? Nevím, co s tím, když přijdu domů, tak bude zticha, včera, když jsem šla s košem, tak jsem zaslechla vytí a štěkání, myslela, jsem si, že to je fena, která bydlí hned vedle (ta nehárá), i když jsme přišla domů byl úplně v klidu, ale podle souseda to je on.
Andrýsek3
napsal(a):
Ahoj všem, mám problém, který opravdu nevím jak řešit.
Přestěhovali jsme se na kraj města, kde poblíž žije asi tak 6 psů, dvě feny ve stejném domě jako my, a jedna za plotem, další fena kousek dál, pak nějací psi feny do kilomteru. Pes byl vždy v klidu, když je sám doma, nikdy neštěkal, blafne maximálně, když spí a někdo se k nám dobývá (přítel, já), ale to je tak jedno štěknutí. Výt ani neumí, nebo jsme si to myslela. Když jsme bydleli ve městě, tak měl všude háravky, feny, klapal hubou, čmuchal, ale nic víc. Teď hárá fena v baráku, doma je v klidu, teď se objevily kapky krve na chodbě (nechápu, že to neuklidí), pes čmuchal, oblizoval, pak normálně byl i na zahradě v pohodě.Včera ale z ničeho nic chytil stopu a běžel pryč (k silnici) vůbec nevnímal, najednou se zastavil, jakoby se mu rozsvítilo a podíval se na mě a běžel zpátky, už ho z vodítka nepustím. Teď mi píše soused, že Barney doma štěká a vyje, nevěřila jsem tomu, nikdy to nedělal, myslela jsem, že ani výt neumí. Co s tím mám dělat, lidé dělají v domě na směny, potřebují dopoledne spát, bydlíme tu už skoro dva měsíce a byl uplně zlatej, doma nevyváděl, zvyknul si rychle. Má doma kocoura, ráno chodíme na delší procházku, a teď tohle? Nevím, co s tím, když přijdu domů, tak bude zticha, včera, když jsem šla s košem, tak jsem zaslechla vytí a štěkání, myslela, jsem si, že to je fena, která bydlí hned vedle (ta nehárá), i když jsme přišla domů byl úplně v klidu, ale podle souseda to je on.
Nic moc neporadím, nevím...jen nechci, aby to zapadlo. Tohle je též moje noční můra, ačkoliv se zdá, že máme poměrně tolerantní sousedy.
Ovlivňovat chování psa v době naší nepřítomnosti je celkem oříšek. Klasický nácvik samoty na tohle zřejmě fungovat nebude, pes už "samotu" evidentně uměl, tohle bude mít jiný důvod a háravka to možná být nemusí. Držím palce.
Tohle jsem taky okusila. A hned 2x. Sousedi si stěžovali že mi bígl vyje. Jednou to byly dva jezevčíci z protějšího bytu a po druhé jokrmut spolubydlícího. V obou případech jsem se odstěhovala.
Důkladně prover že vyje tvůj pes. Pokud ano, trávila bych hafo času na chodbě kde je pach té haravky nejsilnější a trénovala tam klidový stav psa a lehkou poslušnost. Ať si na ten pach zvykne na tolik aby se při jeho vůni byl schopen kontrolovat.
Když si vezmu, že by to mělo být 4x do roka, ještě ta hned vedle nás nevím jestli je kastrovaná, ale asi ne. To je přes stěnu. Plus ta další fenka vedle na zahradě. A to jsme majiteli bytu ještě přísahali, že náš pes prostě fakt nikdy neštěkal, natož vyl.
Nejhorší je, že oni ty kapky krve nechají na chodbě, a nebo je jen utřou něčím suchým, takže tam je tmavý flek. I když je mi jasný, že to cítí i tak. Dnes venku to bylo v pohodě, protože pršelo, ale uvnitř v domě nee. Včera jsem byla naštvaná, jak utekl, tak jsem ho měla na vodítku a trénovala jsem poslušnost u toho nejvíc voňavého místa, to bylo úplně v pohodě, ale to jsem stála nad ním.
Tedysek
napsal(a):
Hele a co když nafixlujes svůj odchod z bytu a zůstaneš za dverma/na schodech a když začne výt tak vletis domu a ukazes mu jak se má chovat? A tu poslušnost na chodbě. Hlavně včetně odložení.
Jak mu mám ukázat, jak se má chovat. Vletět na něj můžu, vezme si z toho něco, když ho k tomu vedou pudy a vlastně ho ani nechytnu při činu? Jakmile mě zmerčí u dveří přestane. Takže vlítnu dovnitř a on mě bude maximálně, tak vítat, nebude sedět a výt dál. V odložení ho mít sedm hodin asi nebudu. A pak fenka za dvě hodiny projde kolem, nechá na chodbě kapky a pojede znovu.
Dneska mám mýt chodbu, tak to tam asi budu drhnout každý den nebo nevim.
Pes si to spojí pokud budeš dost rychlá a pes nebude total vygumovany a naprosto splachovací. Nech si klíče v zámku. Psa by mělo napadnout "když budu dělat hauuuuu tak přijde hned panička a bude se zlobit".
Musíš mu udělat iluzi že kdykoliv můžeš přijít, kdykoliv on bude výt ty přijdeš a budeš se zlobit (i kdyby jen mrucenim nebo mrucenim - podle konkrétního psa). Tak to raději dělat nebude. Cílem není psa ignorovat haravku. Klidně ať ji cucha, ale musí se u toho umět kontrolovat. Taky haravku můžeš využít jako motivaci. Stejně jako když zavyje a ty budeš na chodbě, tak když bude mlčet tak ho pust na chodbu ať cucha chvilku. A zase zpět do bytu a znovu a znovu a znovu.
Není nemožné naučit psa sebekontroly v přítomnosti haravky nebo jejího pachu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andrysek, za prvé si ověř, že to fakt vyje tvůj pes.
za druhé - chodbu vytírej, bych si i pořídila něco chemického antiháracího (jestli teda fakt vyje on), nenech ho čuchat! a psa nič usilovnou prací.
Děkuju za rady. Chudáci sousedi. všichni na sobě bydlíme tak nalepený, a naproti nám zrovna pár, který chodí na 12tky noční a dnes právě vzbudil toho jiného souseda, který jede taky na noc pryč. Jsou to všechno v pohodě lidi, ale chápu, že se mu to nelíbí, i když to prý není nějak extra hlasité, spíš takové tlumené vytí, ale všude je sádrokarton a byt na bytu.
Andrýsek3
napsal(a):
Děkuju za rady. Chudáci sousedi. všichni na sobě bydlíme tak nalepený, a naproti nám zrovna pár, který chodí na 12tky noční a dnes právě vzbudil toho jiného souseda, který jede taky na noc pryč. Jsou to všechno v pohodě lidi, ale chápu, že se mu to nelíbí, i když to prý není nějak extra hlasité, spíš takové tlumené vytí, ale všude je sádrokarton a byt na bytu.
Pokud jsou sousedi opravdu v pohodě, nikoli nesnášenliví magoři apriori vysazení na psy, asi bych je všechny obešla. Jistě stačili zjistit, že ani vy nejste magoři, prostě bych jim slušně vysvětlila, že se vám začalo dít to a to, že vás to mrzí a uděláte všechno pro to, aby to ustalo. Pravidelně bych se zajímala, jak to vypadá...ono v tomhle hodně platí, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, celkem není těžké nadělat si ze sousedů nepřátele, docílit opaku už chce trochu diplomacie a sebezapření.
Vytírala bych, inkriminovaná místa klidně denně, stálo by mi to za to. Minimálně si sousedi všimnou, že dbáte na čistotu . Ničit psa usilovnou prací určitě jo, ale zároveň si myslím, že pes má jistě vyžití a práce dost a aby takový junior ignoroval pach háravky, to by musel být zničený opravdu hodně.
Terven
napsal(a):
Pokud jsou sousedi opravdu v pohodě, nikoli nesnášenliví magoři apriori vysazení na psy, asi bych je všechny obešla. Jistě stačili zjistit, že ani vy nejste magoři, prostě bych jim slušně vysvětlila, že se vám začalo dít to a to, že vás to mrzí a uděláte všechno pro to, aby to ustalo. Pravidelně bych se zajímala, jak to vypadá...ono v tomhle hodně platí, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, celkem není těžké nadělat si ze sousedů nepřátele, docílit opaku už chce trochu diplomacie a sebezapření.
Vytírala bych, inkriminovaná místa klidně denně, stálo by mi to za to. Minimálně si sousedi všimnou, že dbáte na čistotu . Ničit psa usilovnou prací určitě jo, ale zároveň si myslím, že pes má jistě vyžití a práce dost a aby takový junior ignoroval pach háravky, to by musel být zničený opravdu hodně.
Díky, se sousedy jsme zadobře, se všemi. Jsou to všechno mladí lidé, i když mi teď vadí ta nečistotnost ohledně psů. Fena vedle nás je po operaci a už dvakrát se vyčůrala na chodbu, v pohodě, ale zase došlo pouze k tomu, že to utřeli, zůstal flek, šli jsme ven a můj pes to přečůral, naběhla jsem se savem. Teď ta krev od druhé feny, a od té feny vedle nás všude chlupy, ale fakt chomáče a hodně. Nemám si na co stěžovat, ten můj začal výt. Trochu mám strach, aby to moje uklízení po jejich psech nebrali jako samozřejmost, ale co už no, teď dělá problémy můj, tak budu muset drhnout.
Tak už si trochu zoufám.
Pes vyje jako o život, slyšel to i pán, co bydlí vedle v domě, natož pak ostatní nájemníci domu. Je jak vyměněný, včera byl dvě hodiny doma sám, a zničil nám žaluzie, skákal na okna, protože ji viděl, cítil pod okny, když nevyje, tak przní polštáře, který už taky rozcupoval, nemohu ho nikam zavřít, buď si otevře, nebo nám zničí úplně nové dveře, které nejsou ani naše.
Venku musí být pouze na flexi, snaží se vyvléknout z obojku a jít za pachem, to se snažím trénovat, ale je jak praštěněj, chodíme daleko do lesa, ale bojím se ho pustit i tam - cesty zná a kdyby mu zase přeskočilo a běžel zpátky. Na chodbě je to po uklizení v pohodě, ale stačí, že tam fena projde (a prochází min.3x denně), tak už je zase problém. Jestli bude tohle 6x ročně (3 feny) po měsíci i déle, už začínáme přemýšlet o kastraci.
Andrýsek3
napsal(a):
Tak už si trochu zoufám.
Pes vyje jako o život, slyšel to i pán, co bydlí vedle v domě, natož pak ostatní nájemníci domu. Je jak vyměněný, včera byl dvě hodiny doma sám, a zničil nám žaluzie, skákal na okna, protože ji viděl, cítil pod okny, když nevyje, tak przní polštáře, který už taky rozcupoval, nemohu ho nikam zavřít, buď si otevře, nebo nám zničí úplně nové dveře, které nejsou ani naše.
Venku musí být pouze na flexi, snaží se vyvléknout z obojku a jít za pachem, to se snažím trénovat, ale je jak praštěněj, chodíme daleko do lesa, ale bojím se ho pustit i tam - cesty zná a kdyby mu zase přeskočilo a běžel zpátky. Na chodbě je to po uklizení v pohodě, ale stačí, že tam fena projde (a prochází min.3x denně), tak už je zase problém. Jestli bude tohle 6x ročně (3 feny) po měsíci i déle, už začínáme přemýšlet o kastraci.
Ne, že bych věřila v úspěch, ale zkusila bych s nácvikem u háravky, kolem pachů atd...jak tu radily holky. U nás to má ale opačný efekt...čím je pes starší, tím s ním pachy háravek a hárání sousedek víc mávají. U starého psa jsme měli totéž. Do deseti let kolem nebyla žádná háravka, pes vůbec netušil, co to fena je. Pak se jedni přistěhovali s maltézačkou a našemu psu doslova ruplo v kouli. Nikdy neutíkal a najednou byl schopný prorvat či přelézt plot, nějak si otevřít branku. Dělali jsme vždycky šílená opatření, aby se nedostal ze zahrady. A byl to prcek. Mít takovéhle šílené torpédo v bytě...opravdu vás strašně lituju. My jsme měli háravou sousedku minulý týden. Visel u nich 5 dní na bráně, teď zase nemůže na přední nohu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tak ho ale vykastrujte dřív, než si z toho vytí a devastování udělá rutinu... u psa ta kastrace není tak náročná jak u fen a budete mít pokoj, snad teda... já psa nikdy neměla, vždy feny a ty šly kastrovat po pátém roku života kvůli případným zánětům a taky kvůli demolování plotu a zahrady od nájezdů nápadníků.
No kastrovat ho nechci. Ach jo. Dneska to je poslední den, co je sám, pak budeme s ním a pak už snad nebude tak vonět, už hárá druhý týden, a teď je to nejhorší ty 4 dny. Ale jak to bude pak, nevím. Hlavně, když jsme doma, tak ho nějaká háravka ani nenapadne, že by pokňourával, nebo seděl u dveří, nebo nežral.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Já vám věřím že ho kastrovat nechcete... však vyčkejte a uvidíte, třeba se tam do té prostě zamiloval no... tchyně má taky labrouša a ten když hárá ta jeho oblíbená fenka taky vyvádí a na ostatní nereaguje, jako jo počuchá si, chvíli se chová jak šašek, uši stáhnuté skoro do culíku ale jinak je v klidu až na tu jednu fenku, to vždycky musí nějak přežít a je to pak dobré

Andrýsek3
napsal(a):
No kastrovat ho nechci. Ach jo. Dneska to je poslední den, co je sám, pak budeme s ním a pak už snad nebude tak vonět, už hárá druhý týden, a teď je to nejhorší ty 4 dny. Ale jak to bude pak, nevím. Hlavně, když jsme doma, tak ho nějaká háravka ani nenapadne, že by pokňourával, nebo seděl u dveří, nebo nežral.
Možná zkuste po tu dobu, co s ním budete doma, znovu návyk na samotu. Třeba je to kombinace nového prostředí a té feny. Kdyby to byla jen ta fena, tak by kňučel bez ohledu na to, jestli jste nebo nejste doma.
napsal(a):
Možná zkuste po tu dobu, co s ním budete doma, znovu návyk na samotu. Třeba je to kombinace nového prostředí a té feny. Kdyby to byla jen ta fena, tak by kňučel bez ohledu na to, jestli jste nebo nejste doma.
Nestrašte, to byl můj největší strašák při stěhování, že to prostě nezvládne a bude vyvádět, ale pak to bylo v pohodě.
Tak jestli po tomhle bude kňučet i pak, tak se zblázním.
Zkusím to zase po chvilkách, děkuju.

Aha, tak to jsem to nepochopila. Já měla za to, že byl dobrý v minulém bydlišti a tady že vyvádí od stěhování.
Ale zvykáním na samotu nic nezkazíte, když vás to nebude příliš obtěžovat.
Andrýsek3
napsal(a):
Tak už si trochu zoufám.
...to je mi líto, že je to opravdu ten Váš... k nám domu šikmo pode mne se před nějakým časem nastěhovali sousedi z Moravy se psem, pes neustál, že je z baráku v paneláku a sám a tak jakmile odejdou cca v 6 ráno do jejich příchodu cca 16 hodin pes vyje, poštěkává a vyje... vedle nich bydlí náš letitý soused - oba dva děláme noční a denní dvanáctky, ale sousedi jsou tak fajn, že to prostě neřešíme, zvykli jsme si, ale než usneme je to občas dílo... vím, že je to děsné uklízet po cizím psovi, ale asi bych to také dělala aby to pro něj bylo snesitelnější...
napsal(a):
Aha, tak to jsem to nepochopila. Já měla za to, že byl dobrý v minulém bydlišti a tady že vyvádí od stěhování.
Ale zvykáním na samotu nic nezkazíte, když vás to nebude příliš obtěžovat.
Právě, že ne. Měli jsme z toho ale fakt hrůzu, protože jen na dovolený vyváděl příšerně. Ale hned druhý den byl v pohodě. A už tu bydlíme přes měsíc.
Tak jenom dodám, že situace se vyřešila sama. A to tak, že všechny tři feny jsou již vykastrované. Ne tedy na náš popud, ale od sousedů, kteří mají tu voňavou kříženku, tak dali podnět i starému sousedovi s GR bez PP, který mluvil o štěňatech s mým psem. a stará fena byla na operaci (rakovina), kde ji tedy nakonec taky museli vykastrovat.
Andrýsek3
napsal(a):
Tak jenom dodám, že situace se vyřešila sama. A to tak, že všechny tři feny jsou již vykastrované. Ne tedy na náš popud, ale od sousedů, kteří mají tu voňavou kříženku, tak dali podnět i starému sousedovi s GR bez PP, který mluvil o štěňatech s mým psem. a stará fena byla na operaci (rakovina), kde ji tedy nakonec taky museli vykastrovat.
Tolik štěstí mi asi mít nebudeme. Já to pořád nadhazuju sousedovi s huskynou, ale to stojí peníze, tak z toho asi nic nebude. Spíš ji nakryje donchuan jezevčík, co slídí kolem a to teprve bude
Andrýsek3
napsal(a):
A co jinak? Co to srdíčko?