U mě záleží na jedinci, štěně si vybírám zásadně podle rodičů a potom podle povahy daného štěněte. Pokud chci kliďase na gauč, vyberu si to klidné a opačně.
U nás zatím vždy fena, hárání 2x do roka se dá přežít. Mohou být náladovější.
Pes táhne za háravkama, u velkých plemen to může být problém, BC snad utáhnete. Pes je taky krásnější představitel plemene (jako u všech zvířat).
Janae
XXX.XXX.159.244
tynka23
napsal(a):
V případě border kolie brali by jste raději fenku nebo psa ? a proč ?
BC nikdy.
Vždy psa, i když se doporučují jako klidnější a vhodnější pro začátečníky, tak většina fen z mého okolí byla hysterická, náladová a rvavá.
Abubaide
XXX.XXX.45.166
Máme teď 3,5 měsíční fenku BC. Byla dárkem (kamenujte mě), respektive známí měli štěňata a tuhle malou si nikdo nechtěl vzít, protože prý byla "škaredá", protože oproti ostatním štěňatům neměla tak jasně definované trikolorní skrvny atd. Přijde mi to směšné, protože v porovnání s ostatními štěňaty ve vrhu byla nejklidnější a nejpřemýšlivější a taky se nejvíc dokázala zabavit sama. Je mi jasné, že teďka se ještě nedá úplně posuzovat charakter v dospělosti, ale zatím je to naprosto vyrovnané štěně, které není přehnaně hyperaktivní, miluje lidi, ale zvládá být sama úplně v klidu, prostě jde spát. Myslím, že kdybych si tehdy měla vybrat, stejně bych si ji vzala znova, protože byla opravdu charakterem úplně jinde než její sourozenci. (Například všichni ostatní zdrhali za ovcema přes elektrický ohradník a ona vůbec, stačilo jí, že vidí, jak je to pokopalo...)
Předtím jsme taky měli fenu, ale bígla, a byla úžasně citlivá, náladová vůbec. U jezevčíků byla taky fena mazlivější než kluk. Uvidím, jaká bude tahle BC, ale já třeba mám radši fenky, protože se tam nemusí tolik řešit dominance a hárající feny všude v okolí. U přítele jsem si jistá, že by se mu nelíbilo mít psí kulky všude, kam se podívá Ale každý preferuje něco jiného, třeba u BC jsou kluci více huňatější, ocas jako prachovka :D.
Máme už dvě fenky. Jorkšír to už je stařenka, která celý den prospí a promazlí. K tomu máme kříženku JR, nejspíše okolo 5 let. Sousedi mají NO a ta naše kříženka vždycky vyletí, naskočí jí pruh na zádech a začne strašná scéna. Začne strašně pištět a vyvádět. Stačí když na toho NO soused zapíská a ta naše se může zbláznit. Jakmile toho psa nevidí, je naprosto v klidu. Mám strach, že když vezmeme kluka, tak aby to nebylo stejné. Sice si myslím, že by si postupně zvykli, ale tak.. :) Mamča chce fenku, aby neočůrávala.. To je jediné, proč se rozhodujeme zda fenku nebo psa.
Uživatel s deaktivovaným účtem
tynka23
napsal(a):
Máme už dvě fenky. Jorkšír to už je stařenka, která celý den prospí a promazlí. K tomu máme kříženku JR, nejspíše okolo 5 let. Sousedi mají NO a ta naše kříženka vždycky vyletí, naskočí jí pruh na zádech a začne strašná scéna. Začne strašně pištět a vyvádět. Stačí když na toho NO soused zapíská a ta naše se může zbláznit. Jakmile toho psa nevidí, je naprosto v klidu. Mám strach, že když vezmeme kluka, tak aby to nebylo stejné. Sice si myslím, že by si postupně zvykli, ale tak.. :) Mamča chce fenku, aby neočůrávala.. To je jediné, proč se rozhodujeme zda fenku nebo psa.
Jestli máte zahradu, tak co se týče očůrávání, tak pes je schopen očůráváním zničit části keřů, spodní větve tújí apod., fena zase může "vyčůrat" fleky v trávníku.
Pokud jde o venčení venku, tak pes má samozřejmě tendenci občůrat každej roh, ale to já svoje psy dělat nenechávám, prostě značkujou až tam, kde je jim to dovoleno a kde to nikomu nevadí...
napsal(a):
Jestli máte zahradu, tak co se týče očůrávání, tak pes je schopen očůráváním zničit části keřů, spodní větve tújí apod., fena zase může "vyčůrat" fleky v trávníku.
Pokud jde o venčení venku, tak pes má samozřejmě tendenci občůrat každej roh, ale to já svoje psy dělat nenechávám, prostě značkujou až tam, kde je jim to dovoleno a kde to nikomu nevadí...
Naši psi po roce a půl obývání dvorku a zahrady usoudili že ho značkovat nemusí. Stačí že tam jsou. Cekaj než je vezmeme na procházku. Za ten rok a půl ale padlo dost rostlin. Tak jsme začali dělat že kolem rostlin jsou zatím buď trubky (magnolie je třeba zasazena do trubky o průměru cca 35cm) a nebo kolem záhonku 4 tyče a přes ně natažený provázek. A pokud jim to neocuravani vydrží tak příští rok vše můžeme sundat. :)
Jinak jsem vypozorovala na biglovi že neznackuje z rozmaru protože je pes, ale vyloženě jako by si psal dennik. potkáme venku psa a on si napíše. Odvolán ho od stopy a on si napíše... ovcoun zatím jen preznackovava bígla jinak to moc neřeší. Jen se vycura a je spokojen.
Myslím že neznackovani zahrady jde naučit stejně jako čistotnost v bytě.
Tedysek
napsal(a):
Naši psi po roce a půl obývání dvorku a zahrady usoudili že ho značkovat nemusí. Stačí že tam jsou. Cekaj než je vezmeme na procházku. Za ten rok a půl ale padlo dost rostlin. Tak jsme začali dělat že kolem rostlin jsou zatím buď trubky (magnolie je třeba zasazena do trubky o průměru cca 35cm) a nebo kolem záhonku 4 tyče a přes ně natažený provázek. A pokud jim to neocuravani vydrží tak příští rok vše můžeme sundat. :)
Jinak jsem vypozorovala na biglovi že neznackuje z rozmaru protože je pes, ale vyloženě jako by si psal dennik. potkáme venku psa a on si napíše. Odvolán ho od stopy a on si napíše... ovcoun zatím jen preznackovava bígla jinak to moc neřeší. Jen se vycura a je spokojen.
Myslím že neznackovani zahrady jde naučit stejně jako čistotnost v bytě.
No taky myslím, že by se neznačkování zahrady dalo naučit, ale dost dobře si to neumím představit v praxi, za prvé se mi tomu určitě nechce věnovat čas, za druhé zahradu používám k vyvenčení psů, protože s nima nelítám 3x denně na procházky. Náš pes pravidelně značkuje pár míst, my jsme před nejvíc ohrožené rostliny postavili dřevěné špalky, ale i tak některé větve vzaly za své...já bych to na zahradě ani snad nenazývala značkováním, prostě je to pes, tak zvedne nohu a občůrá stromek...někde se vyčůrat musí...
napsal(a):
No taky myslím, že by se neznačkování zahrady dalo naučit, ale dost dobře si to neumím představit v praxi, za prvé se mi tomu určitě nechce věnovat čas, za druhé zahradu používám k vyvenčení psů, protože s nima nelítám 3x denně na procházky. Náš pes pravidelně značkuje pár míst, my jsme před nejvíc ohrožené rostliny postavili dřevěné špalky, ale i tak některé větve vzaly za své...já bych to na zahradě ani snad nenazývala značkováním, prostě je to pes, tak zvedne nohu a občůrá stromek...někde se vyčůrat musí...
My jsme se snažili naučit psy aby curali na Mahon kterého se nemůžeme zbavit. Nebo na ořech... ale nakonec to odnesla skoro Goji, levandule, okrasná tráva a málem jahoda. nakonec přijde domů z práce a psi se těší až budou moct ven se vyčůrat. Ale když je nouze (občas pracujeme na druhém konci republiky tak se práce protáhne) tak něco pocuraj. Ale preferujou už zarostlý kousek dvorku a hromadkou cihel.
Jinak my právě většinou pravidelně vencime. Oni nás psi vytáhnou i když leje. Asi díky tomu přestali obcuravat dvorek a zahradu.