Zánět dělohy,14 let stará fena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

honey.j

1.8.2017 12:17
honey.j

XXX.XXX.220.129

Ahoj, prosim o radu, jestli mate nekdo pozitivni zkusenosti. Mam 14 letou bolonskou holcicku, spatne vidi, neslysi a dnes rano ji diagnostikovali obrovsky zanet v deloze, v podstatě ma dva pytle hnisu v brisku. Do vecera se musim rozhodnout... bud konec :( (na co nemam silu, protoze jinak je vcelku v pohode) nebo zkusit a risknout operaci, u ktere nikdo nevi jak to dopadne...
Nemate nekdo podobnou zkusenost ?
Budu moc vdecna.

Dekuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2017 12:20

Riskněte operaci na kvalitním pracovišti s inhalační narkozou ( Stejně nemáte sílu na poslední inj. ).

1.8.2017 12:20

honey.j napsal(a):
Ahoj, prosim o radu, jestli mate nekdo pozitivni zkusenosti. Mam 14 letou bolonskou holcicku, spatne vidi, neslysi a dnes rano ji diagnostikovali obrovsky zanet v deloze, v podstatě ma dva pytle hnisu v brisku. Do vecera se musim rozhodnout... bud konec :( (na co nemam silu, protoze jinak je vcelku v pohode) nebo zkusit a risknout operaci, u ktere nikdo nevi jak to dopadne...
Budu moc vdecna.

Dekuji.

Věk sám o sobě není překážkou ničeho, záleží spíš na tom, jak funguje srdce, játra, ledviny, celková kondice.

honey.j

1.8.2017 12:22
honey.j

XXX.XXX.220.129

Nemam no, kord kdyz mi neprijde ze by se trapila bolesti, jen nejedla od soboty a moc nepije.

1.8.2017 12:24

honey.j napsal(a):
Budu moc vdecna.

Dekuji.

No feňule může zůstat u veta na stole, to je pravda, ale já osobně bych to zkusila nebo alespoň vím, že můj vet, pokud by to nemělo smysl, tak by mi to řekl na rovinu...u dobrmanky mojí sestřenice tahle operace dopadla dobře, operovala se v devíti letech a ještě dva roky jsme si jí užívali, pak jí bohužel zklátila rakovina...

1.8.2017 12:24

honey.j napsal(a):
Nemam no, kord kdyz mi neprijde ze by se trapila bolesti, jen nejedla od soboty a moc nepije.

Ale operace je nezbytná, stav je vážně ohrožující život. Jinak než operací se toho nezbaví... a celková sepse je na dohled.

1.8.2017 12:27

honey.j napsal(a):

No, zánět dělohy je ale bez léčby smrtelná nemoc se smrtí na otravu krve.

honey.j

1.8.2017 12:32
honey.j

XXX.XXX.220.129

Alespon budu vedet, ze jsem udelala maximum a nebudu si to nikdy vycitat ze ? Omlouvam se, ale je mi priserne, uz 4hodiny v kuse jenom bulim.Kazdopadne Vam dekuji !

1.8.2017 12:42
lavacca

XXX.XXX.63.20

honey.j napsal(a):
Alespon budu vedet, ze jsem udelala maximum a nebudu si to nikdy vycitat ze ? Omlouvam se, ale je mi priserne, uz 4hodiny v kuse jenom bulim.Kazdopadne Vam dekuji !

Pokud bude mít predoperacni vyšetření Ok, sla bych do toho.

Pokud by mela špatná játra, apod. už bych ji netrapila...a nechala ji odejít bez bolesti.

1.8.2017 12:47
scylla

XXX.XXX.150.32

honey.j napsal(a):
Budu moc vdecna.

Dekuji.

Nečekejte do večera a nechte jí operovat hned, s inhalační narkózou, pokud bude třeba, tak pak pobyt na veterině ještě den - dva.

1.8.2017 13:08

honey.j napsal(a):

Naprosto vaše pocity chápu, pokud jste se rozhodla pro operaci, tak to neodkládejte...

aktevi

1.8.2017 13:34
aktevi

XXX.XXX.243.228

Úplne Vás chápem. Moja yorkshirka mala v 12- tich rokoch tiež zápal plus slabé srdiečko ale bez operácie by umrela. Bola ako moje dieťatko, tak som do toho išla...úplne super sa zotavila a potom ešte žila 2,5 roka.

Ako písali vyššie na dobrej klinike s inhalačnou narkozou vek nie je prekážkou. Moja pred operáciou brala 3 dni antibiotika na stiahnutie zápalu. Tiež počas tých troch dní nejedla a ani nevedela chodiť, pocikávala sa. Po úspešnej operácii ešte asi tri dni nejedla, chodili sme na infúzie a dostávala ANT. Potom začala papať, chodiť a bola úplne v pohode. Od tej doby ako píšem žila 2,5 roka, ale ja som ju šetrila. Sto krát za deň som ju vykladala na sedačku či postel, nosila po schodoch, dávala papať najlepšie z najlepšieho...proste prežila krásne roky potom ešte. Umrela mi v marci na vodu na plucach. Do dnešneho dna som z toho na nič a neskutočne chýba.

No som vďačná doktorovi, že ju vtedy zachránil. Bez operácie Váš psík umrie, takže risknite to, nemáte čo stratiť. Dajte si tabletku na ukludnenie ako som si dala aj ja, inak by som nezvládla čas operácie prečkať. Po operácii kúpte pastu APTUS na rekonvalescenciu, po nej moja malinká neskutočne ožila.

držím palce a dajte vedieť ako ste dopadli.

1.8.2017 17:35
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nechte operovat okamžitě, tohle je smrtelné. Ano, musíte bohužel i počítat s tím, že umře na stole, nebo na pooperační potíže. U uzavřené pyometry se často stane, že praskne, jakmile na ni vet při otevření břicha šáhne. Tam to končí otravou krve a uspáním. Držím moc palce, samozřejmě bych s operací pro záchranu neváhala ani chvilku...i kdyby tu měla být už jen pár měsíců(z důvodu stáří) Dejte prosím vědět, jak jste dopadly...

1.8.2017 17:41
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Nečekala bych, tady neni moc řešení bud operace a stát se mže cokoliv nebo uspat. bez operace nepřežije takže já bych nechala operovat.určitě bych jí s tím nenechala fungovat .Čím dřív bude operovaná tím větší šance.

1.8.2017 19:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Nechala bych si poradit od svého veterináře. Jak on by postupoval, kdyby to byla jeho fenka. Ale asi je to tím, že mu věřím.

aktevi

1.8.2017 21:50
aktevi

XXX.XXX.243.228

Honey - tak ako ste sa rozhodli a ako sa ma psik ?

honey.j

1.8.2017 22:54
honey.j

XXX.XXX.62.174

Ahoj vsichni, rozhodli jsme se pro ukonceni a kdyz jsme u ni byli, cela rodina...zacala stekat a vrtet ocaskem a proste...to rozhodnuti jsme nedokazali udelat.Takze ve 21 ji zacali operovat, je pod inhal.narkozou.Stale cekam jak to dopadlo.Doktorka rekla, ze je 30% na to, ze to zvladne :(

Diky vsem...dam.vedet.

1.8.2017 23:03
Edánek

XXX.XXX.176.3

honey.j napsal(a):
Ahoj vsichni, rozhodli jsme se pro ukonceni a kdyz jsme u ni byli, cela rodina...zacala stekat a vrtet ocaskem a proste...to rozhodnuti jsme nedokazali udelat.Takze ve 21 ji zacali operovat, je pod inhal.narkozou.Stale cekam jak to dopadlo.Doktorka rekla, ze je 30% na to, ze to zvladne :(

Diky vsem...dam.vedet.

...ona to zvládne...držím pěsti...

2.8.2017 11:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Podle prvotního popisu, to bohužel bylo už hodně rozjeté(a zastaralé) Ale samozřejmě doufám, že když jste jí dali šanci, že to zvládne. Prosím, jak to vypadá?

honey.j

2.8.2017 14:52
honey.j

XXX.XXX.220.129

Takze holcicka operaci zvladla, dneska si pro ni jedu a vypada vse na dobre ceste. Tak verim tomu, ze vse bude dobre. Jsem rada, ze jsme to riskli.

2.8.2017 15:11
lavacca

XXX.XXX.22.14

honey.j napsal(a):
Takze holcicka operaci zvladla, dneska si pro ni jedu a vypada vse na dobre ceste. Tak verim tomu, ze vse bude dobre. Jsem rada, ze jsme to riskli.

Super. Tak drzim palce, at se hezky hoji a je ji uz jen lepe. ;).

2.8.2017 15:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak to je super zpráva Teď jen hlídejte opravdu bedlivě, kdyby se vám na jejím chování či jizvě něco nezdálo(po narkóze samozřejmě bude divná) spíš myslím zítra, pozítří, okamžitě volejte veta. Tady komplikace s infekcí, můžou nastat v průběhu pár dní...i takový případ tu bohužel byl. Držte se obě.

aktevi

2.8.2017 20:47
aktevi

XXX.XXX.243.228

Nedovolte jej skakat na postel ci sedacku, treba ju uz stale vykladat hore ci dole. Samozrejme ani po schodoch nesmie chodit, musite ju na rukach zniest a vyniest. Na zaciatku iba vycikat a na ruky a domov. Neskr iba kratke pomale prechadzky. Dajte papat nieco dobrucke a hlavne aby mala makke hovienka, lebo aj tlavenie pri kakani ju bude boliet. Dufam, ze jej nedaju golier, ono to uhlidate aby si ranu nelizala. Sedte pri nej alebo nech je v pelisku pri vas ak varite a podobne. Ak nebude chciet zobrat antibiotika, rozmrvte medzi dvoma lyzickami, rozpustite v kvapke vody a so striekackou streknite do papulky. A nech lezi na niecom makkom, aby ju nic netlacilo.

To su moje rady, ktore som sama praktizovala. Predsa len Vasa fenka je uz starenka a mala zapal, ine to je ak niekto kastruje zdraveho a mladeho psika. Ti sa zotavia hned, ale starucke fenky treba uz chranit a rozmaznavat.

3.8.2017 13:39
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jak jste na tom?

aktevi

3.8.2017 21:37
aktevi

XXX.XXX.243.228

Tiez som zvedava.

honey.j

4.8.2017 10:34
honey.j

XXX.XXX.164.187

Nooo...bojujeme :(.Nechce mi jist, ani kureci maso, ani piskot.Jedine co tak pije a zbodne pamlsek susenyho masa.Dostat do ni atb je neco prisernyho :(.Takze mam nejaky spesl nastrelovak, ale je to hrozny prani.Ted si vezu vodu Magnesii a rozpustim glukopur, uvidime co to udela.Dnes v noci chodila a nedokazala si lehnout, trvalo to asi hodinu, svihla jsem ji tramal a uklidnila se a spala do rana.Jestli do ni do vecera nic nedostanu, tak volam na vet.Jinak je vcelku takova, ze ma zajem.Blby je, ze nevidi, takze dost casto narazi do sten.Noooo co Vam budu povidat, mam pekne stazeny zaludek :(.Tak jdeme bojovat dal...

4.8.2017 11:19

honey.j napsal(a):
Nooo...bojujeme :(.Nechce mi jist, ani kureci maso, ani piskot.Jedine co tak pije a zbodne pamlsek susenyho masa.Dostat do ni atb je neco prisernyho :(.Takze mam nejaky spesl nastrelovak, ale je to hrozny prani.Ted si vezu vodu Magnesii a rozpustim glukopur, uvidime co to udela.Dnes v noci chodila a nedokazala si lehnout, trvalo to asi hodinu, svihla jsem ji tramal a uklidnila se a spala do rana.Jestli do ni do vecera nic nedostanu, tak volam na vet.Jinak je vcelku takova, ze ma zajem.Blby je, ze nevidi, takze dost casto narazi do sten.Noooo co Vam budu povidat, mam pekne stazeny zaludek :(.Tak jdeme bojovat dal...

Zkuste syrové škrábané hovězí masíčko ( jako štěňátku ) - kdysi když bylo mé feně hodně zle ( silný zánět dělohy po porodu ), byla to rada od veterináře, žloutek. Možná něčím lákavým ochutit.

4.8.2017 11:36
scylla

XXX.XXX.150.32

honey.j napsal(a):

Ať vám vet píchne depotní atb a když nejí, tak kapačku.

4.8.2017 11:42
conie

XXX.XXX.206.202

honey.j napsal(a):

Pokud pije, zkuste jí uvařit silný vývar, případně rozmixovat maso a dát hodně řídké k pití.

honey.j

4.8.2017 11:50
honey.j

XXX.XXX.62.174

Pije, ale jakmile ji dam neco do vody tak odfrkne a ani si nelizne :(. I s temi prasky je to boj jako nikdy predtim. Nejak mam pocit, jestli nebojuju proti prirode :(.

4.8.2017 12:11

honey.j napsal(a):
Pije, ale jakmile ji dam neco do vody tak odfrkne a ani si nelizne :(. I s temi prasky je to boj jako nikdy predtim. Nejak mam pocit, jestli nebojuju proti prirode :(.

Určitě ne, vydržte, je šance, že se to v dobré obrátí.

4.8.2017 12:26
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

My, když měli nemocného psa, navíc také musel i ATB, tak nám vet řekl: dostaňte do něj cokoliv, nabízejte všechno možné, jen ať žere - samozřejmě ne věci, pro psa škodlivé (např.slané, on nemohl ani tučné) Takže bych zkusila nějaké kvalitní psí konzervy(psům to většinou chutná, našim víc, než jakékoliv opravdové maso) Říkám: jediné co mi sežere, je rohlík. No tak mu dávejte rohlíky! Takže žral rohlíky a konzervu. Nebo ovařené králičí masko. Glukopur nechtěl, musela jsem mu ho také stříkat stříkačkou přímo do huby, nic do vody mí psi neakceptujou. Ještě ta pasta...holky, jak se to jmenuje? Na rekonvalescenci...

4.8.2017 12:32

Možná by vzala kočičí kapsičku. Sice je kočičí, ale lepší než nic (?)
Jmenuje se ta pasta Canvit ?

aktevi

4.8.2017 12:35
aktevi

XXX.XXX.243.228

Vyššie som vám písala ako podať antibioitká aj aku pastu kupiť na podporu chuti a posilnenie organizmu.

a uvarte kura. kuracie srdcia, zaludky...vymixijte na drobnučko a uvidite že spapá.

4.8.2017 12:38
lavacca

XXX.XXX.63.20

honey.j napsal(a):

Zkuste pastu Calopet. My vloni na podzim řešili zánět dělohy s následnou kastrací u briardky a taky mi první dny moc nechtěla žrát, ale ta pasta jde krásně máznout na patro a prostě to olízala. A dost to pomohlo.

4.8.2017 12:40
lavacca

XXX.XXX.63.20

lavacca napsal(a):
Zkuste pastu Calopet. My vloni na podzim řešili zánět dělohy s následnou kastrací u briardky a taky mi první dny moc nechtěla žrát, ale ta pasta jde krásně máznout na patro a prostě to olízala. A dost to pomohlo.

Calopet, dietetická vitamínová vysoce kalorický přípravek pro psy a kočky s nenasycenými mastnými kyselinami Omega-3 a Omega-6, aminokyselinou taurin, vitamíny a stopovými prvky.

- v podstatě taková energetická bomba v pastě

Plus zkoušet konzervy, vývar, apod. U nás třeba teď frčí konzervy Topstein - jsou fakt samé maso.

4.8.2017 12:44
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lavacca napsal(a):
Calopet, dietetická vitamínová vysoce kalorický přípravek pro psy a kočky s nenasycenými mastnými kyselinami Omega-3 a Omega-6, aminokyselinou taurin, vitamíny a stopovými prvky.

- v podstatě taková energetická bomba v pastě

Plus zkoušet konzervy, vývar, apod. U nás třeba teď frčí konzervy Topstein - jsou fakt samé maso.

Ano, Calopet. A i tyhle konzervy jsme brali

4.8.2017 13:38

Tak ne Canvit, ale Calopet.

5.8.2017 10:37
nadja

XXX.XXX.112.238

honey.j napsal(a):

Bojujte. Kdybych já nebojovala proti přírodě, tak bych si to celý život vyčítala. A spoustu bojů lze vyhrát. A kdyby nebojovali proti přírodě moji rodiče, tak tu už dávno nejsem.

aktevi

5.8.2017 14:25
aktevi

XXX.XXX.243.228

Honey ako sa ma psik ?

aktevi

7.8.2017 21:41
aktevi

XXX.XXX.243.228

?

8.8.2017 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Asi se to nedozvíme Snad dobře, doufám...

Wesna

30.5.2021 11:33
Wesna

XXX.XXX.8.174

Dobrý den, řešíme teď to samé. Maďarský ohař, za pár dní 14let. Podané hormony zabraly, ale po měsíci se zánět tvrátil. Jediná možnost je operace, dle veterináře ale velký risk vzhledem k věku a stavu. Chtěla jsem se zeptat, zda byste po Vaší zkušenosti do toho šla znova nebo raději nechala na přírodě... Děkuji.

30.5.2021 12:04

to za Vás nikdo nedokáže rozhodnout... Co myslí veterinář tím rizikem s ohledem na stav ?? Pokud třeba má velké pohybové problémy a je riziko, že narkózu a následný pooperační stav "nerozchodí" - pak bych ji asi netrápila...
Ale jak říkám - je to na dohodě Vás a Vašeho veterináře.
A prosím - ať už se rozhodnete jakkoliv - zpětně si to nevyčítejte. Prostě volíte to nejlepší, jak to v dané chvíli vidíte.
Já Betku operovat nedala (po dohodě se dvěma veterináři) - a léky vůbec nezabraly (kombinace ATB a hormónů), uspána byla tři dny od diagnózy...

30.5.2021 13:51

Wesna napsal(a):
Dobrý den, řešíme teď to samé. Maďarský ohař, za pár dní 14let. Podané hormony zabraly, ale po měsíci se zánět tvrátil. Jediná možnost je operace, dle veterináře ale velký risk vzhledem k věku a stavu. Chtěla jsem se zeptat, zda byste po Vaší zkušenosti do toho šla znova nebo raději nechala na přírodě... Děkuji.

Na přírodě to nechat nelze. Neodoperovaná pyometra hrozí prasknutím a celkovou sepsí organismu, docela nepěkná vyhlídka na konec.......
Je to na vaše rozhodnutí, buď operovat, nebo milosrdně uspat. Ani jedno si nevyčítejte.
Dost taky záleží na tom, jak zvládá fena případnou pooperační péči, jaké možnosti máte vy. Třeba jakou máte možnost , jezdit na antibiot. po operaci, když do ní nebudete chtít cpát prášky násilím......jakou máte možnost ohlídat ji, aby si nelízala ránu a přitom nemusela mít na hlavě "kýbl".......

30.5.2021 14:07

Wesna napsal(a):

Já jsem měla 14letou fenu s pyometrou. Kříženka westika.
Operaci v inhalační narkóze zvládla, rekonvalescence byla náročná, několik dní na kapačkách. Ale dala to a byla s námi další 3 roky.

30.5.2021 14:10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na přírodě to nechat nelze. Neodoperovaná pyometra hrozí prasknutím a celkovou sepsí organismu, docela nepěkná vyhlídka na konec.......
Je to na vaše rozhodnutí, buď operovat, nebo milosrdně uspat. Ani jedno si nevyčítejte.
Dost taky záleží na tom, jak zvládá fena případnou pooperační péči, jaké možnosti máte vy. Třeba jakou máte možnost , jezdit na antibiot. po operaci, když do ní nebudete chtít cpát prášky násilím......jakou máte možnost ohlídat ji, aby si nelízala ránu a přitom nemusela mít na hlavě "kýbl".......

Omlouvám se, ten žlutý brýlovec se tam nějak vnutil. Žluté smajlíky nepoužívám.

Wesna

31.5.2021 11:18
Wesna

XXX.XXX.8.174

to za Vás nikdo nedokáže rozhodnout... Co myslí veterinář tím rizikem s ohledem na stav ?? Pokud třeba má velké pohybové problémy a je riziko, že narkózu a následný pooperační stav "nerozchodí" - pak bych ji asi netrápila...
Ale jak říkám - je to na dohodě Vás a Vašeho veterináře.
A prosím - ať už se rozhodnete jakkoliv - zpětně si to nevyčítejte. Prostě volíte to nejlepší, jak to v dané chvíli vidíte.
Já Betku operovat nedala (po dohodě se dvěma veterináři) - a léky vůbec nezabraly (kombinace ATB a hormónů), uspána byla tři dny od diagnózy...

Je hodně pohublá, má po těle i dost bouliček, celkově prostě chuděra hodně sešla. Krev prý ale vyšla na danou situaci kupodivu vcelku dobře. Teď jsme byly zase na kontrole. Zatím je na antibiotikách. Má otevřenou formu zánětu, poměrně dost se čistí a to i bez hormonů - od minule se obsah ložisek zmenšil. Kdyby jí bylo méně let, rozhodně bych do toho šla. Ohaři ale mají průměrný věk 12 -14 let. Tak je otázkou, co člověk chce prodlužovat...hlavně nechci, aby měla bolesti nebo se nějak trápila. Veterinářka je to opravdu vyhlášená, lze říct, že částečně i naše známá, takže k ní mám důvěru a věřím, že chce pro naší fenku za dané situace to nejlepší...ale nějak se s tím nemůžu srovnat.

31.5.2021 12:20

Wesna napsal(a):
Je hodně pohublá, má po těle i dost bouliček, celkově prostě chuděra hodně sešla. Krev prý ale vyšla na danou situaci kupodivu vcelku dobře. Teď jsme byly zase na kontrole. Zatím je na antibiotikách. Má otevřenou formu zánětu, poměrně dost se čistí a to i bez hormonů - od minule se obsah ložisek zmenšil. Kdyby jí bylo méně let, rozhodně bych do toho šla. Ohaři ale mají průměrný věk 12 -14 let. Tak je otázkou, co člověk chce prodlužovat...hlavně nechci, aby měla bolesti nebo se nějak trápila. Veterinářka je to opravdu vyhlášená, lze říct, že částečně i naše známá, takže k ní mám důvěru a věřím, že chce pro naší fenku za dané situace to nejlepší...ale nějak se s tím nemůžu srovnat.

Tak v tomhle konkrétním případě bych už do operace nešla. Asi bych zkusila pokračovat v konzervativní léčbě a pokud by to k ničemu nevedlo, rozloučila bych se.

Přeji hodně sil.

Wesna

31.5.2021 12:54
Wesna

XXX.XXX.8.174

Tak v tomhle konkrétním případě bych už do operace nešla. Asi bych zkusila pokračovat v konzervativní léčbě a pokud by to k ničemu nevedlo, rozloučila bych se.

Přeji hodně sil.

Děkuji.

31.5.2021 13:18
impact

XXX.XXX.8.83

S tím už se nesrovnáte nikdy...

3.1.2022 00:18
Pfeifer

XXX.XXX.39.154

Dobrý den,rád vás všechny zdravím a chtěl bych vám tímto všem poděkovat kdo má rád pejsky. Dnes jsem prošel skoro stejným příběhem jako autor.Moje 14.leta yorkshirka bojuje právě o život,je na infuzi,ma velký zánět dělohy a selhání ledvin ale díky tomuhle článku pořád věřím že se moje Anička uzdraví

Přidejte reakci

Přidat smajlík