Pes vhodný pro turistiku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.8.2017 17:57
br.adam

XXX.XXX.224.107

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit s výběrem psa. Rád bych si pořídil střední, nebo velké plemeno. Měl by zvládnout výlety ve všech ročních období zhruba 20 až 30 kilometrů denně, s případným přespáním pod širákem, nebo ve stanu (podle počasí ). Také by měl být nenáročný na výcvik a pokud možno aby moc neštěkal, prostě aby nerušil lesní zvěř a neodběhl pryč při každé pachové stopě. Bydlíme na konci vesnice u lesa, máme menší zahradu, ale vracíme se pozdě domu (okolo 5 hodiny), mohl bych s ním chodit alespoň na asi 5 kilometrový okruh lesem. Vzhledově i povahově se mi velice líbí border kolie a australský ovčák, ale slyšel jsem, že potřebují celý den něco dělat, jinak si začnou hledat zábavu samy. Předem děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.8.2017 19:31

Australaskeho ovčáka mám a co se týče pohybu tak jsou střelení (hledají si zábavu sami) tak do roka pak jsou klidní(když mají být v tu chvíli klidní).5 kil. docela stačí (teda jak to zvládá pes) a dostatečně vybeha. Ale v zimě je nejde vůbec vybehat( klidně tahá sáně 5 hodin v kuse a ještě by běhala).

8.8.2017 19:37
lupus4

XXX.XXX.92.251

Choďák

8.8.2017 19:46
br.adam

XXX.XXX.224.107

Děkuji za odpověď. Jen jsem se ještě chtěl zeptat, jak ho zabavit přes den, než se vrátím a začnu se mu věnovat? Jsou pro to nějaké speciální věci, nebo jen ho nechat na zahradě, dát mu hračku a nechat ho?

8.8.2017 20:02
blackberry

XXX.XXX.110.35

Mě ještě napadl flat coated retrívr, ale pak jsem si uvědomila, že je to lovečák a ty, co potkáváme, jsou ve městském prostředí a do lesa asi jen tak nepáchnou.

8.8.2017 20:27
ivulka2

XXX.XXX.155.174

lupus4 napsal(a):
Choďák

Chodák ne.co je znám tak mají docela silné lovecké pud a dost rádi se začuchají či loví zvěř...

8.8.2017 20:38

Do kotce ( aby vám zahradu neotočí vzhůru nohama)
do ní sušené ucho, hovězí velkou syrovou kost...atd
hračky na zahrade bez vašeho dozoru si ani nevšimnou naopak s, papáním" se zabaví.

8.8.2017 20:48

Známá je docela sportovní typ...každý den běhá, o víkendu hurá na nějakou túru, chtěla k tomu parťáka...pořídila si střední kníračku, já teda s těmito psy nemám osobní zkušenost, ale ona si jí nemůže vynachválit...

8.8.2017 20:54
noemi

XXX.XXX.64.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Známá je docela sportovní typ...každý den běhá, o víkendu hurá na nějakou túru, chtěla k tomu parťáka...pořídila si střední kníračku, já teda s těmito psy nemám osobní zkušenost, ale ona si jí nemůže vynachválit...

Knirace jsem taky chtěla navrhnout .

8.8.2017 21:14

noemi napsal(a):
Knirace jsem taky chtěla navrhnout .

No jak to moje známá líčí, tak kníračka s ní zvládá jakoukoliv aktivitu, ale když je hnusně, že by psa nevyhnal, tak se s ní dokáže válet klíďo celej víkend na gauči u televize a nemusí se vymejšlet bejkárny, aby se pes "utahal" a aby se nenudil...

8.8.2017 21:40

No jak to moje známá líčí, tak kníračka s ní zvládá jakoukoliv aktivitu, ale když je hnusně, že by psa nevyhnal, tak se s ní dokáže válet klíďo celej víkend na gauči u televize a nemusí se vymejšlet bejkárny, aby se pes "utahal" a aby se nenudil...

Ale to může s choďákem taky. I s dalšími plemeny, to není specifikum středního knírače.

8.8.2017 21:43

br.adam napsal(a):
Dobrý den,

Potřeboval bych poradit s výběrem psa. Rád bych si pořídil střední, nebo velké plemeno. Měl by zvládnout výlety ve všech ročních období zhruba 20 až 30 kilometrů denně, s případným přespáním pod širákem, nebo ve stanu (podle počasí ). Také by měl být nenáročný na výcvik a pokud možno aby moc neštěkal, prostě aby nerušil lesní zvěř a neodběhl pryč při každé pachové stopě. Bydlíme na konci vesnice u lesa, máme menší zahradu, ale vracíme se pozdě domu (okolo 5 hodiny), mohl bych s ním chodit alespoň na asi 5 kilometrový okruh lesem. Vzhledově i povahově se mi velice líbí border kolie a australský ovčák, ale slyšel jsem, že potřebují celý den něco dělat, jinak si začnou hledat zábavu samy. Předem děkuji za rady.

Do výběru bych kromě choda a středního knírače zařadila i belgického ovčáka tervuerena nebo groenendaela, kolii dlouhosrstou i krátkosrstou, možná i erdelteriéra (stejně jako knírač má svá specifika při výchově, ale mohl by vyhovovat. A dřív bych doporučila NO, ale dnes nevím. Exteriérák by možná nedal těch 30 km denně, a pracák by zas potřeboval víc zaměstnat, než nabízíte...

8.8.2017 21:45

To může v podstatě s každým středním sportovním psem, který bude dobře trénovaný. Počínaje NO a konče třeba kelpií.

8.8.2017 21:46

P.S. Tu borderkolii bych vynechala.

8.8.2017 22:19
lupus4

XXX.XXX.92.251

ivulka2 napsal(a):
Chodák ne.co je znám tak mají docela silné lovecké pud a dost rádi se začuchají či loví zvěř...

Nesmysl, je to ovčák...

9.8.2017 07:53

br.adam napsal(a):
Dobrý den,

Výlety zlvádne každý normální zdravý pes, pokud si nezvolíte zrovna třeba mopse nebo pekinéze. Pes nenáročný na výcvik, aby neštěkal a neodbíhal po každé stopě, no právě tohle je to nejnáročnější z výcviku. Není těžké naučit psa sedni nebo dej pac, těžké je naučit psa aby spoelhlivě přišel na přivolání, aby se vás držel a aby vám za každým zajícem nezdrhnul.Jinak pes sám za zahradě, hlavně mladý se bude zpočátku nudit, bude ničit, bude hledat kudy se dostat ven a hračky mu společnost pána nenahradí. Píšete vycházky, okruh lesem, ani 5 km okruh nenahradí psovi zaměstnání, společnost a hlavně výcvik.

9.8.2017 10:15
ainu

XXX.XXX.3.19

Co třeba Český strakatý pes? Nenáročný, celkem lehce vycvičitelný hafan, naprostý univerzál :).

9.8.2017 10:19

Teoreticky český horský pes (když se povede povaha ).

9.8.2017 10:41
PumaCZ

XXX.XXX.238.120

Teoreticky český horský pes (když se povede povaha ).

Pán chce parťáka do lesa, který mu nevezme roha při první příležitosti, takže ČHP se na to se svou severskou povahou a často silným loveckým pudem příliš nehodí. Navíc bych neřekla, že jsou jednoduší k výcviku.

9.8.2017 10:42
PumaCZ

XXX.XXX.238.120

Jinak k NO, i exteriérák tohle vše zvládne. Jen musí být v kondici a mít zdravé nohy.

9.8.2017 10:55

Ujít 30 km když to nebude zrovna při 40 stupních tepla a po asfaltce zvládne každý normální pes. Spát pod stanem nebo pos širákem, to co zvládne člověk je sranda pro psa. Jinak jak sem pochopila kdxž pes bude často sám a bude chodit na 5 km procházky, tak se na tu tůru dostane spíš občas. Pro psa chůze kolem pána nic moc není, takže pokud zadavatel nemá nějaké cvičitelské ambice, volila bych plemeno nějaké jednoduché na výchovu. český strakatý pes, nevím, znám z okolí pár unafaných hysterických jedinců, jelikož je v něm bígl, tak bych o té ovladatelnosti v přírodě trošku pochybovala. Napadá mě střední špic, střední pudl, střední knírač, možná šeltie, možná kolie ale určo bych nevolila nic z pracáků pokud má být využití psa jen doprovod pána při turistice.

9.8.2017 13:32

Pokud chce mít naprosto bezproblémové vycházky, osobně bych volila černého středního pudla. Zdravý, dlouhověký, snadno se cvičí, takřka bez loveckého pudu, třicet kilometrů zvládá až do poměrně vysokého věku bez nejmenších problémů. Je tam samozřejmě nutná péče o srst, ale zase nelíná.

9.8.2017 16:44

Pokud chce mít naprosto bezproblémové vycházky, osobně bych volila černého středního pudla. Zdravý, dlouhověký, snadno se cvičí, takřka bez loveckého pudu, třicet kilometrů zvládá až do poměrně vysokého věku bez nejmenších problémů. Je tam samozřejmě nutná péče o srst, ale zase nelíná.

Proč zrovna černého?

9.8.2017 17:15

O černých se tvrdí že jsou povahou nejvyrovnanější, měla jsem bílé, černé a stříbrné a nevím jestli to byla náhoda, ale v našem případě to platilo. Apricota jsme nikdy doma neměli, ale vždycky mi připadali nejuštěkanější, ale třeba má někdo jinou zkušenost.

9.8.2017 20:31

O černých se tvrdí že jsou povahou nejvyrovnanější, měla jsem bílé, černé a stříbrné a nevím jestli to byla náhoda, ale v našem případě to platilo. Apricota jsme nikdy doma neměli, ale vždycky mi připadali nejuštěkanější, ale třeba má někdo jinou zkušenost.

Zajímavé.

9.8.2017 21:32

Ještě je hnědá barva. Toho jsem znala a bylo to nezničitelné torpédo smajlík

10.8.2017 07:36

Pudli obecně jsou skvělí psi. Lidé si je často představují jen ve výstavním střihu a mají pocit že to je jen gaučák.

10.8.2017 07:40

Hodně jim ublížily sídlištní kreatury, které měly s pudlem jen máloco společného. Ale tak je to s každým plemenem, u kterého nastane velký boom. Další názornou ukázkou jsou kokršpanělé...

10.8.2017 10:53
samik49

XXX.XXX.78.43

Klidně borderka :) Pro aktivního člověka je to ideální pes. Není pravda, že musí něco dělat celý den, stačí jí naučit odpočívat a mimo procházky a aktivitu s páníčkem celý den prospí. Neloví a dobře spolupracuje s člověkem :).

10.8.2017 11:27

Jasně, přes týden bude přes den ležet na zahradě, večer se projde a o víkendu půjde na výlet. Přesně program pro borderkolii.

10.8.2017 12:51

samik49 napsal(a):
Klidně borderka :) Pro aktivního člověka je to ideální pes. Není pravda, že musí něco dělat celý den, stačí jí naučit odpočívat a mimo procházky a aktivitu s páníčkem celý den prospí. Neloví a dobře spolupracuje s člověkem :).

Neumím si představit BOC JEN za účelem turistiky. Moje BOC na výlety chodí ráda a od narození je to spíše kliďaska, žádný hyper blázen, ale přeci jen tu a tam je třeba mozek zaměstnat cvičením a agilitěním (v našem případě). Jinak na 5 km okruh s ní chodím většinou i 2x denně, je to takový standart (a domů chodím taky kolem páté a to ještě dennodenně dojíždím do práce 40 km tam a 40 km zpět...), když mám čas, chodíme rozhodně o dost víc, plus zaměstnávám hlavu. A že neloví? Moje BOCka v lese prožene kdeco - jo, odvolat se nechá, ale musím jí hlídat celou procházku jako ostříž. A znám hodně BOC, co utíkají za zvěří velice rádi... Za mě spíš ten choďák. Jo, s loveckým pudem to bude asi ještě horší, ale nepotřebuje rozhodně tolik makat jako BOCka.

10.8.2017 12:54

Já bych byla s borderkou hodně opatrná. Je to procovní plemeno, pokud někdo jako zadavatel chce psa víceméně jako společníka na procházky a nemá chuť se věnovat výcviku, budou ve výsledku nešťastní oba dva. Nikdo z mého okolí, kdo si do podobných podmínek borderku pořídil z ní rozhodně nadšený není. Naopak si jí nemůže vynachválit známá, která se intenzivně věnuje léta agility, jenže to jsou hodiny a hodiny práce denně, ale je spokojená, ona i pes..

10.8.2017 12:58

br.adam napsal(a):
Dobrý den,

Takové procházkování zvládne každý pes s výjimkou anglického buldoka, mopse a podobných potvor.

10.8.2017 14:26
samik49

XXX.XXX.78.43

Já bych byla s borderkou hodně opatrná. Je to procovní plemeno, pokud někdo jako zadavatel chce psa víceméně jako společníka na procházky a nemá chuť se věnovat výcviku, budou ve výsledku nešťastní oba dva. Nikdo z mého okolí, kdo si do podobných podmínek borderku pořídil z ní rozhodně nadšený není. Naopak si jí nemůže vynachválit známá, která se intenzivně věnuje léta agility, jenže to jsou hodiny a hodiny práce denně, ale je spokojená, ona i pes..

Nevím no, já mám právě opačnou zkušenost, znám dost borderek, co jsou víceméně rodinní psi - přes den na zahradě, pak vycházka s nějakým házením míčků, pro zábavu zná pár triků a hotovo, a bocka naprosto spokojená :) Osobně mám borderu v bytě, je dost akční - žádná kliďaska, ale většinou taky chodíme prostě na procházky, nebo si zaběhat a je to naprosto ok. Další aktivity - pasení, dogdancing děláme jen nárazově podle možností.. Rozhodně nemůžu říct, že bych s ní denně x hodin pracovala - hlavně do roka stejně musí člověk psa šetřit, než doroste, a za tu dobu mu nezbývá, než ho naučit odpočívat :D
Staršího psa mám křížence - lovce a u něj neexistuje, že by mohl být v lese navolno. Bordera už od štěněte za zvěří max. vyletí, ale většinou se nestihne ani ztratit z dohledu a na zavolání hned běží zpět. Se psem, co opravdu loví, se to nedá vůbec srovnat :)
Fakt bych z borderky nedělala nějakého nadpsa, co nevydrží v klidu a potřebuje x hodin denně zaměstnat. My standardně přes pracovní týden fungujeme v režimu hodina až dvě aktivního pohybu denně - procházka nebo běh v létě třeba plavání, a pak mě třeba doprovází, když jdu někam na návštěvu nebo tak, nebo si ještě pohrajeme doma. Pes nic neničí, neprudí, většinu času doma spí.

Accuracy

10.8.2017 14:42
Accuracy

XXX.XXX.129.250

Já hlasuji pro obyčejnou skotskou kolii.
Jinak je pravda, že tohle po fyzické stránce zvládne každý zdravý pes.

10.8.2017 14:49
beastije

XXX.XXX.205.71

Zrovna u AUO bych varovala pred tim pozadavkem na nestekavost, je pravda ze ji mame bytovou, ale i z bytu z okna steka, kdyz venku slysi divneho psa nebo nekoho stekat, a na navstevach na vesnici, kde stekaji ostatni psi steka pak taky na kazde zasteknuti. Mozna, kdyz bude od mala na to stekani zvykly, pak ano. AUO ale neni pes sam na zahradu, ani pres den. Naopak, zavrit klidne do mistnosti/dovnitr, nechat vyspat, nenutit hlidat, nenutit hledat si cestu ven a zabavu, a pak zabavit pozdeji.

Mozna mame specialni AUO, ale kdyz sem lina ja, je lina ona a rada se s nama vali u televize, ale nekolikadenni treky i po horach je nevadi, nejvic aktivity ma o vikendech, bereme ji i kdyz horolezime, to lita jak splasena, a pak, kdyz je potreba, je cvaknuta na voditku a to chrape. Umi se skvele prizpusobit, v lese spime na volno a na stekajici srnce si zvykla a uz jen bubla :) Jeste jsme s ni nezazili situaci, co by nezvladla, nezalezi na pocasi ci na cinnosti, ma radost, ze je s nama a neco se deje.

Zase AUO doporucuju do hamaky, je to jeste dost male plemeno (teda nase fenka, ma 18kg) a vedle me se krasne vejde! Trenink prakticky nebyl treba, zvladla s nama uz i vylet na kanoi, to bylo peklo, protoze ci blby napad to byl donutit AUO sedet bez hnuti :).

11.8.2017 16:19
WeimarPako

XXX.XXX.145.32

Já mám parťáka výmarského ohaře, velmi mi vyhovuje povahově, sice je charakteristický svým silným loveckým pudem, ale ten můj ho zřejmě zvládá, sem tam odběhne ale vždy se do 5 minut vrací zpět, obyčejně se ode mne příliš nevzdaluje. :).

11.8.2017 16:30
Andrýsek3

XXX.XXX.10.182

WeimarPako napsal(a):
Já mám parťáka výmarského ohaře, velmi mi vyhovuje povahově, sice je charakteristický svým silným loveckým pudem, ale ten můj ho zřejmě zvládá, sem tam odběhne ale vždy se do 5 minut vrací zpět, obyčejně se ode mne příliš nevzdaluje. :).

Do pěti minut se vrací zpět? Za takovou dobu se toho dá stihnout, a mě teda přijde pěkně dlouho nemít psa pod kontrolou, a co ta chudák zvěř?

11.8.2017 19:49
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Andrýsek3 napsal(a):
Do pěti minut se vrací zpět? Za takovou dobu se toho dá stihnout, a mě teda přijde pěkně dlouho nemít psa pod kontrolou, a co ta chudák zvěř?

Přesně tak...v tomto duchu se dohaduju s nejedněma majitelama huskounů. Většinou říkaj, že oni maj psa v pohodě navolno, že poslouchá. A když se zeptám, co zvěř, tak že odběhnou jen tak na 5 minut a hned jsou zpátky. Tak jim vysvětluju, že za 5 minut pes uběhne kolem 3 kilometrů a za tu dobu může potkat několik pro něj nebezpečnejch situací. A že poslušnej pes je ten, kterej za zvěří vůbec nevyběhne...

11.8.2017 19:51

WeimarPako napsal(a):

Až vám ho potrhá divoký prase, tak si budete za tento názor fackovat.

11.8.2017 20:13
Tedysek

XXX.XXX.58.70

Až vám ho potrhá divoký prase, tak si budete za tento názor fackovat.

Na to není potřeba ani 5 minut. Stačí když pes sejde z cesty ocuchat křoví 5m vedle.

11.8.2017 20:25

Pes by neměl být blbý a do houštin k prasatům nelézt. Můj pes ( který už bohužel není ) jednou vletěl do houštiny, tam se to zachrulo a měli jste vidět, jakým fofrem byl zpátky.
Pak taky běžel na délku stopovačky po pěšině přede mnou, najednu se otočil a jako had jel zpátky, nestačila jsem koukat proč, pak to za houším vedle pěšiny mlasklo a vstal tam jelen z bahna - ale to už jsme byli oba dost daleko a radši jsme se stejnou cestou vrátili.

11.8.2017 21:39
Tedysek

XXX.XXX.58.70

Pes by neměl být blbý a do houštin k prasatům nelézt. Můj pes ( který už bohužel není ) jednou vletěl do houštiny, tam se to zachrulo a měli jste vidět, jakým fofrem byl zpátky.
Pak taky běžel na délku stopovačky po pěšině přede mnou, najednu se otočil a jako had jel zpátky, nestačila jsem koukat proč, pak to za houším vedle pěšiny mlasklo a vstal tam jelen z bahna - ale to už jsme byli oba dost daleko a radši jsme se stejnou cestou vrátili.

Já už jsem toho názoru, že pes je v tomto naprosto naprosto vygumovany. Aspoň ten můj. Ohlásil čerstvou stopu sny vedle keře a poslech na první povel a přesto díra od trisla až pod zebra. Odchazela jsem ja se psem kolem ramen.
Ale s jelenem mám hezkou příhodu. Učila jsem psa přivolání (za dozoru člověka co cvičí psy různých plemen víc jak 20let). Pes plachnul, já jsem ho honila a najednou vidím jelena. Pak dlouho nic a pak pes. Za chvilku se ukázal jelen z druhé strany, čumí na mě a já na něj snad 15 vteřin. Jelen svým majestátním tempem pokračoval, dlouho nic a pak můj pes se chtěl hnát dal. Jelen se ukázal za mnou a pes si to mířil k němu přímo preze mě. Tak jsem ho lapila, jelen zastekal a zmizel v dáli. :)
Pro slunickare, jelena jsem viděla ještě několikrát a byl zdráv a nic se mu nestalo. :)
Od té doby je poslušnost na stopě takové zvěře o 100% lepší.

11.8.2017 22:23

Ono je to pes od psa, před lety jsem šla s labradorem a velkým kníračem po posekaném poli a najednou na nás z křoví zaštěkal divočák, moji dva obranáři zdrhali předemnou neskutečnou rychlostí a počkali na mě až bezpečně na silnici, rozhodně se jim do střetu nechtělo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík