Ahoj všichni, mám takový laický dotaz :)
Momentálně brigádničím na stánku se zmrzlinou před Kauflandem a ve volném čase sleduju lidi a psy, co jdou kolem... a tuhle jsem byla svědkem něčeho zajímavého. Přišla paní se psem, co byl (přinejmenším podobný :D ) německému pinči, zavelela čekej a zmizela do obchodu... aniž by psa uvazovala, jak bývá zvykem (mimochodem zpravidla na úplně pitomých místech typu zábradlí mezi dvěma vchody :( ). Tak jsem zpozorněla a koukám, jestli vážně pesan zůstane na místě a za jak dlouho bude paní zpátky.
Po pár minutách pes zamířil k trávníku vedle obchodu a začal si ho občmuchávat, docela důkladně a pomalu... když to měl hotovo, vzal to velikou oklikou na druhou stranu od vchodu a brousil kolem pár stromů u lékárny... pak mi zmizel z očí a já už myslela, že asi on i panička odešly... ale ne. Po nějaké době vidím, jak míří zpátky ke vchodu, kde měl čekat... ještě chvíli si odběhl na trávník a pak už zase zpátky u vchodu a konečně spatřil paničku vycházet ven... ta mimochodem uvnitř byla... minimálně čtvrt hodiny, ale skoro si myslím, že déle.
A má otázka zní, je možné, aby povel čekej pro psa znamenal něco jako "nevzdaluj se z toho místa přespříliš", ale nebylo to striktní tady "sedni či lehni a ani se nehni"? Nebo je pes iniciativní a ví, jak dlouho to paničce v krámu trvá a tak si v mezičase jde občmuchat nové zprávy? :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"A má otázka zní, je možné, aby povel čekej pro psa znamenal něco jako "nevzdaluj se z toho místa přespříliš", ale nebylo to striktní tady "sedni či lehni a ani se nehni"? "
každý povel pro psa znamená přesně to, co ho na ten povel člověk naučí.
(Krom povelů používaných ve sportu, tam mají danou podobu).
wofwof

XXX.XXX.172.198
Můžu říct klidně "poskakuj na jedné noze a stříhej ušima" a pes bude čekat, sedět, půjde do vany, k večeři. Cokoli co psa naučím. To slovo není důležité. Říkám, ať na mě počká a pes zůstane na cca 1m2, ale nesedí, čuchá, jen kontroluje občasným pohledem, jestli už jako jdu.
Tak jasně, je zvyklý, že paní přijde za půl hodiny. Pes má vnitřní hodinky. Nevím kde je vzal. Asi tam, co tažní ptáci gps.

To záleží na paničce, co si pod "povelem čekej " představuje, co psa naučila a co jim vyhovuje. Podle nepsaných regulí by měl být asi u obchodu uvázaný stranou, aby nepřekážel a mít košík, aby nepokousal.
Ale jak ho poveluje je fuk.
Janae

XXX.XXX.152.247
U každého něco jiného.
U nás to znamená "necpi se do branky, pryč jdu jen já a opovaž se tu dělat nějaká alotria", jindy "netahej a stůj"
Když stejného psa poveluje můj manžel "tady budeš ležet, ani se nehneš"
U kamarádky "budeš venku, dělej si co chceš, ale opovaž se škrábat ty dveře"
Jaké si to uděláš, takové to máš.

To má fakt každej jinak...u nás je třeba povel "zůstaň - nevzdaluj se z místa" a povel "čekej" máme třeba na prochajdě, kdy potřebuju, aby pes zastavil...např. vycházíme z lesa, chci ho připnout na vodítko, pes přede mno, dám povel čekej a pes čeká až k němu přijdu...
Myslím, že paní povelem čekej prostě psovi sdělila, že nejde s ní dovnitř, ale že má počkat...no a pes ví, že se nemá sebrat a jít za paničkou do obchodu, ví, že se nemá sebrat a odejít do pryč...
Navíc toto je alespoň u nás naprosto běžné, hlavně starší psy, kteří přijdou s důchodcem k obchodu jsou venku zanecháni právě v tomto režimu...a pak záleží na psovi...nějakej si lehne a znuděně čeká, jiný sleduje bedlivě vchod, jestli už velitelka jde, no a další si při tom stihne oběhat svoje...

U každého psa znamená daný povel to co ho jeho pán naučí. Pokud řeknu psovi čekej, znamená to že nemá chodit se mnou ale má na mě počkat na daném místě, třeba někde u dveří, je jedno jesti tam stojí, sedí, leží, nebo čmuchá ale nemá se vzdalovat pryč. Pokud dám psovi povel zůstaň musí setrvat v leže, nesmí se zvednout, nesmí popolézat, prostě leží nehnutě na místě s hlavou položenou na zemi dokud se nevrátím a povel nezruším. Jak si kdo psa naučí, tak to má, žádné pravidlo pro povel čekej není.
napsal(a):
To má fakt každej jinak...u nás je třeba povel "zůstaň - nevzdaluj se z místa" a povel "čekej" máme třeba na prochajdě, kdy potřebuju, aby pes zastavil...např. vycházíme z lesa, chci ho připnout na vodítko, pes přede mno, dám povel čekej a pes čeká až k němu přijdu...
Myslím, že paní povelem čekej prostě psovi sdělila, že nejde s ní dovnitř, ale že má počkat...no a pes ví, že se nemá sebrat a jít za paničkou do obchodu, ví, že se nemá sebrat a odejít do pryč...
Navíc toto je alespoň u nás naprosto běžné, hlavně starší psy, kteří přijdou s důchodcem k obchodu jsou venku zanecháni právě v tomto režimu...a pak záleží na psovi...nějakej si lehne a znuděně čeká, jiný sleduje bedlivě vchod, jestli už velitelka jde, no a další si při tom stihne oběhat svoje...
Máme to naprosto stejně Před obchodem jedině na vodítku, protože pokud by se psu zdálo, že nějak podezřele dlouho nejdu, vyrazil by šouravým krokem pro mne. Další důvod je, že ho zaujme cokoliv a zapomene, proč tam vlastně je. Takže by si jen nešel přechcat stromek naproti, ale klidně by se rozběhnul za nějakým pidi psem v domění, že je to nějaký zajíc či kočka či za někým, kdo by se mu zazdál povědomý...

lesnížínka
napsal(a):
Máme to naprosto stejně Před obchodem jedině na vodítku, protože pokud by se psu zdálo, že nějak podezřele dlouho nejdu, vyrazil by šouravým krokem pro mne. Další důvod je, že ho zaujme cokoliv a zapomene, proč tam vlastně je. Takže by si jen nešel přechcat stromek naproti, ale klidně by se rozběhnul za nějakým pidi psem v domění, že je to nějaký zajíc či kočka či za někým, kdo by se mu zazdál povědomý...
Tak já už před krámem nenechávám psy vůbec...bohužel lidi maj pocit, že si "bernardýnečky" musej poňufat, což teda není bezpečné ani, kdyby měli psi koš, lidi by asi dostali pěkně seřváno a jen by se o nás rozneslo, že mám agresivní bestie ...a navíc pes je tak velkej mamánek, že by přišel do krámu snad i kdybych přivázala k zábradlí...přišel by asi i s tím zábradlím
napsal(a):
U každého psa znamená daný povel to co ho jeho pán naučí. Pokud řeknu psovi čekej, znamená to že nemá chodit se mnou ale má na mě počkat na daném místě, třeba někde u dveří, je jedno jesti tam stojí, sedí, leží, nebo čmuchá ale nemá se vzdalovat pryč. Pokud dám psovi povel zůstaň musí setrvat v leže, nesmí se zvednout, nesmí popolézat, prostě leží nehnutě na místě s hlavou položenou na zemi dokud se nevrátím a povel nezruším. Jak si kdo psa naučí, tak to má, žádné pravidlo pro povel čekej není.
Zeptám se jen k tomu "zůstaň" - pes musí mít hlavu položenou na zemi? Z jakého důvodu, to je u nějakých loveckých zkoušek?

marcelaamax
napsal(a):
Zeptám se jen k tomu "zůstaň" - pes musí mít hlavu položenou na zemi? Z jakého důvodu, to je u nějakých loveckých zkoušek?
Nemusí, ale u loveckých zkoušek je to lepší. Líp to vypadá, pes se nerozhlíží kolem sebe, tudíž neplaší zvěř, je soustředěný, klidný, tudíž nemá takovou snahu se zvedat, vrtět se, koukat kolem sebe a vymýšlet lumpárny.
napsal(a):
Nemusí, ale u loveckých zkoušek je to lepší. Líp to vypadá, pes se nerozhlíží kolem sebe, tudíž neplaší zvěř, je soustředěný, klidný, tudíž nemá takovou snahu se zvedat, vrtět se, koukat kolem sebe a vymýšlet lumpárny.
Aha, díky za vysvětlení
Mě právě připadá, že když pes leží jakoby v pozoru a kouká na páníčka, tak to vypadá líp, než když si po chvíli položí hlavu, to mi pak připadá, že vypadá znuděně :-D Ale to je jen můj názor

marcelaamax
napsal(a):
Aha, díky za vysvětlení
Mě právě připadá, že když pes leží jakoby v pozoru a kouká na páníčka, tak to vypadá líp, než když si po chvíli položí hlavu, to mi pak připadá, že vypadá znuděně :-D Ale to je jen můj názor
Na loveckých zkouškách se dělá odložení, kdy pes páníčka vidět nesmí. Takže je lepší když kolem sebe nekouká, právě se nerozhlíží kde páníček je, a kdyby kolem něj třeba něco běželo tak je větší šance že zůstane ležet. Ale povinné to není, může mít hlavu i normálně.
napsal(a):
Na loveckých zkouškách se dělá odložení, kdy pes páníčka vidět nesmí. Takže je lepší když kolem sebe nekouká, právě se nerozhlíží kde páníček je, a kdyby kolem něj třeba něco běželo tak je větší šance že zůstane ležet. Ale povinné to není, může mít hlavu i normálně.
Jo takhle, tak to pak jo
Tak ja to mam s biglem tak
Čekej - ani se nehni, ale vím že vstane a bude dělat vyrval (v pořádku má to naucene takto)
Zůstaň - lehni/sedni a ani se nehni
Počkej - na chvilku se zastav než tě dojdu
Stůj - ani se nehni tak jak jsi
Čekej přijdu - na délku vodítka na uvazu si dělej co chceš hlavně žádný vyrval a rvani.
A pes to pobral docela dobře. :) funguje nám to.
Ovcounovi říkám jen to poslední a on stejně sedí jak socha a kouká jen na místo kam jsem zmizela.
A odložení jako takové trénujeme. :).
Díky všem za reakce, otázku jsem položila trochu nešťastně, spíš ěm vlastně zajímalo, jestli to někdo takto používáte úmyslně... ale v podstatě jsem se odpověď stejně dozvěděla :)
Mě asi nejvíc zarazilo, jak velký akční radius ten pes měl, kdyby jen šmejdil kolem vchodu pus mínus pár metrů, asi bych to chápala spíš :D.

boikana
napsal(a):
Díky všem za reakce, otázku jsem položila trochu nešťastně, spíš ěm vlastně zajímalo, jestli to někdo takto používáte úmyslně... ale v podstatě jsem se odpověď stejně dozvěděla :)
Mě asi nejvíc zarazilo, jak velký akční radius ten pes měl, kdyby jen šmejdil kolem vchodu pus mínus pár metrů, asi bych to chápala spíš :D.
Ten konkrétní pes by se asi choval stejně i kdyby žádný povel nedostal

boikana
napsal(a):
Myslím, že pes bude na toto zvyklej...možná ani jeho panička netuší, kolik toho prošmejdí, protože když vyleze z krámu tak Punťa způsobně čeká tam, kde ho nechala...jak psal někdo výše, že už má v sobě vnitřní hodiny a ví, že panička nepřijde hned ani za minutu ani za pět minut...tak přece tam nebude dřepět a nudit se
Pan Brouček

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Myslím, že pes bude na toto zvyklej...možná ani jeho panička netuší, kolik toho prošmejdí, protože když vyleze z krámu tak Punťa způsobně čeká tam, kde ho nechala...jak psal někdo výše, že už má v sobě vnitřní hodiny a ví, že panička nepřijde hned ani za minutu ani za pět minut...tak přece tam nebude dřepět a nudit se
Čekej se plete se štěkej, nepoužívám.
Používám zůstaň a počkej, a počkej tu na mě.
Význam je asi patrný.

Pan Brouček
napsal(a):
Čekej se plete se štěkej, nepoužívám.
Používám zůstaň a počkej, a počkej tu na mě.
Význam je asi patrný.
Tak u nás se čekej a štěkej neplete...když dávám povel štěkej, tak protáhnu š na začátku
"ššštěkej"...ne teda kvůli tomu, že by mě někdy napadlo, že by se to pletlo, tak důvtipná nejsem...ale už to takhle z mě neznámého důvodu říkám odjaktěživa ...a když chci zdůraznit povel "čekej"...tak přidám "stůj, řikám!"...no prostě ať žijou předpisový povely
Používám povel "čekej", když chci fenu zastavit, aby nevlezla do silnice, aby počkala, než jí připnu na vodítko, používám to i k zastavení na vodítku či stopce, pokud moc žene - prostě je to takovej rychlej stop.
Pak máme "zůstaň" - to umí ze cvičáku, varianty jsou "sedni-zůstaň", "lehni-zůstaň", "padni-zůstaň" - měla by vydržet v poloze, dokud ji nezruším.
Sranda je, že pro koně máme místo toho "zůstaň" povel "stůj" a místo "čekej" máme "prr".
Takže když jsem tuhle vycházkovala koně na vodítku, ze zvyku jsem zavelela "zůstaň", divně koukala, ale zůstala

Mám psa prosté mysli, takže "počkej" = "zastav se a stůj, dokud nedostaneš jinou instrukci".
A s tím si co se týče zastavování a čekání vystačíme už mnoho let. Zůstávání v povelech typu sedni, lehni, atd., neřeším žádným zvláštním povelem. Tyto povely u nás totiž trvají až do dalšího povelu, takže není třeba říkat víc.
U krámu a podobně psa přivazuju.