Border kolie - pes nebo fenka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kačí H.

14.8.2017 11:19
Kačí H.

XXX.XXX.239.37

Dobrý den. Chci si pořídit štěně border kolie, ale nemůžu se rozhodnout jestli fenku nebo pejska. Doma už jednoho pejska máme. Je to sprsklotina čehosi s čímsi. (myslím, že s ovčákem či co.. je to přítelův pes) každopádně chci, aby oba pejsci byli spokojeni a i my. Štěňátka se mít nechystáme, fenku by jsme vykastrovali. S fenkou by byl asi menší problém a méně konfliktů, lépe se učí a rozumí. Ale pejsek si naučené kousky pamatuje lépe než fenka. Chci aby to byl MŮJ kamarád, aby poslouchal hlavně mě. Prý ale pejsci tíhnou spíše k ženám a fenky k mužům. Je to tak? Předem moc moc děkuji za odpovědi, doufám že mi nějak poradíte :).

14.8.2017 11:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kačí H. napsal(a):
Dobrý den. Chci si pořídit štěně border kolie, ale nemůžu se rozhodnout jestli fenku nebo pejska. Doma už jednoho pejska máme. Je to sprsklotina čehosi s čímsi. (myslím, že s ovčákem či co.. je to přítelův pes) každopádně chci, aby oba pejsci byli spokojeni a i my. Štěňátka se mít nechystáme, fenku by jsme vykastrovali. S fenkou by byl asi menší problém a méně konfliktů, lépe se učí a rozumí. Ale pejsek si naučené kousky pamatuje lépe než fenka. Chci aby to byl MŮJ kamarád, aby poslouchal hlavně mě. Prý ale pejsci tíhnou spíše k ženám a fenky k mužům. Je to tak? Předem moc moc děkuji za odpovědi, doufám že mi nějak poradíte :).

V prvé řadě bych se dostatečně věnovala psu, co mám doma, tedy psu přítele. Proč musíte mít nutně svého psa? Je ten přítele pes dostatečně zaměstnaný, vyprochajdovaný atd? Zkuste se intenzivně pár týdnů věnovat jemu tak, jak by jste se věnovala svému štěndu. Několikrát denně prachajdu, vyvenčit, nějaké to hraní, učení novým kouskům...Pes vám bude vděčný a vy si vyskoušíte, jestli by jste o dlašího psa až tak stála. Protože vychovat z bordery normálně fungujícího psa, je jiná liga, než to samé dokázat s nějakým vořechem.

Kačí H.

14.8.2017 11:33
Kačí H.

XXX.XXX.239.37

lesnížínka napsal(a):
V prvé řadě bych se dostatečně věnovala psu, co mám doma, tedy psu přítele. Proč musíte mít nutně svého psa? Je ten přítele pes dostatečně zaměstnaný, vyprochajdovaný atd? Zkuste se intenzivně pár týdnů věnovat jemu tak, jak by jste se věnovala svému štěndu. Několikrát denně prachajdu, vyvenčit, nějaké to hraní, učení novým kouskům...Pes vám bude vděčný a vy si vyskoušíte, jestli by jste o dlašího psa až tak stála. Protože vychovat z bordery normálně fungujícího psa, je jiná liga, než to samé dokázat s nějakým vořechem.

Přítelův pes je už dost starý a radši blbne s míčem na zahradě. Do procházek se moc nežene. Doma se prohánějí s kočkou..

14.8.2017 11:38
inusanka

XXX.XXX.98.58

Ještě psa nemáte, ale už jasně víte, že fenku byste dali kastrovat. Tak proč si nepořídit psa, toho nemusíte kastrovat, pokud teda ta " sprsklotina" není fenka.
Každému sedí něco jiného, já si lépe rozumím se psy, i když momentálně máme holčičku a byť je to jiné, máme spolu moc hezký vztah. Ale vím, že je to moje první a doufám poslední fenka. Prostě mi sedí lépe pes. Ale asi byste to mohla poznat sama, přece s přítelovo psem také komunikujete, ne? Máte pocit, že je to ono, nebo tam něco chybí?
Víte, kolik času potřebuje tento pejsek, tak to násobte minimálně dvěma, abyste věděla, kolik času budete muset tomu svému věnovat.

Kačí H.

14.8.2017 11:44
Kačí H.

XXX.XXX.239.37

Ano, pro dobro nás všech bychom ji dali kastrovat. Ne, je to pes. Fenu jsem ještě neměla. Máme labradora - psa a výmaráka - taky psa. Vždycky jsme měli jen psy. Dříve taky labrador, čau-čau, bišon.. Spíš mi jde o to, aby pejsek projevoval větší náklonnost mě, než přítelovi. Nad druhým pejskem jsme se společně shodli. Není to tak že chci zavrhnout jeho psa a prostě mít svýho.. Mluvili jsme o štěněti už delší dobu.. Doufáme, že rozradostní toho prvního a že spolu budou blbnout..

14.8.2017 12:20
koňadra

XXX.XXX.128.31

Kačí H. napsal(a):
Ano, pro dobro nás všech bychom ji dali kastrovat. Ne, je to pes. Fenu jsem ještě neměla. Máme labradora - psa a výmaráka - taky psa. Vždycky jsme měli jen psy. Dříve taky labrador, čau-čau, bišon.. Spíš mi jde o to, aby pejsek projevoval větší náklonnost mě, než přítelovi. Nad druhým pejskem jsme se společně shodli. Není to tak že chci zavrhnout jeho psa a prostě mít svýho.. Mluvili jsme o štěněti už delší dobu.. Doufáme, že rozradostní toho prvního a že spolu budou blbnout..

Respekt a lásku psa nelze získat. To prostě člověk musí mít něco v sobě, co ta zvířata jaksi přirozeně respektují. Takže pokud váš přítel bude pro vašeho psa větší autorita, bude pes respektovat vás jen, když u toho nebude přítel. Není to tak, že automaticky pes respektuje ženu a fena muže.
Podle vašich úvah a dotazů mě to připadá, že jste v životě psa neměla.
Pořídit si fenu a hned ji dát vykastrovat - pro dobro všech? Není to náhodou jen pro vaši pohodlnost?
Dva psi spolu mohou blbnout, ale mohou také být nepřátelé, které budete muset držet každého zvlášť. Na tuto možnost jste také pomyslela?

Kačí H.

14.8.2017 12:43
Kačí H.

XXX.XXX.239.37

Jasně že můžou být nepřátelé. Feny jsou prý nekonfliktní se psy vycházejí dobře. Bohužel váš komentář mi je úplně k ničemu. Já potřebuju poradit jestli k psovi co máme doma je lepší pořizovat štěně feny nebo štěně psa. Nemám žádnou zkušenost s fenkama.. Proto se ptám. Psy jsem měla. Ale co já bych vám měla dokazovat.. Já požádala jen o radu. Mimo to prostě jen všichni rejou.. Doufala jsem v pomoc a ne že mě někdo vynadá.. Nemám žádnou zkušenost s border kolii, proto postupně získávám informace.. Máme výmaráka, labradora, měli jsme labradora, čau čaua, bišona.. Já toužím po border kolii.. nekupuju ji dneska, nejdřív chci o ni něco vědět. a to třeba jestli fenu nebo psa -_-.

14.8.2017 12:57
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Kačí H. napsal(a):
Jasně že můžou být nepřátelé. Feny jsou prý nekonfliktní se psy vycházejí dobře. Bohužel váš komentář mi je úplně k ničemu. Já potřebuju poradit jestli k psovi co máme doma je lepší pořizovat štěně feny nebo štěně psa. Nemám žádnou zkušenost s fenkama.. Proto se ptám. Psy jsem měla. Ale co já bych vám měla dokazovat.. Já požádala jen o radu. Mimo to prostě jen všichni rejou.. Doufala jsem v pomoc a ne že mě někdo vynadá.. Nemám žádnou zkušenost s border kolii, proto postupně získávám informace.. Máme výmaráka, labradora, měli jsme labradora, čau čaua, bišona.. Já toužím po border kolii.. nekupuju ji dneska, nejdřív chci o ni něco vědět. a to třeba jestli fenu nebo psa -_-.

Jenže to zda psa nebo fenu vám asi nikdo nedokáže poradit. To záleží také na tom, jaký je pes kterého máte? Vy ho musíte znát nejlíp a vědět, jak vychází se psy. Pokud si pořídíte fenu, tak to bude v pohodě. Pokud si ale pořídíte psa, tak můžou nastat mezi dvěma samci problémy. Mohou, ale také nemusí a to vám tady prostě nikdo neřekne. To bude záležet na povaze psa, kterého máte doma a i na povaze štěněte.

Máme výmaráka, labradora, měli jsme labradora, čau čaua, bišona..

Takže máte doma toho staršího křížence, výmaráka, labradora a ještě chcete borderku?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2017 13:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych ke psovi pořídila psa, nemusí se hlídat hárání a tak. Když pejsky správně povedete a budete vychovávat, neměli by mít problém s agresí. Jestli ale nemáte vyzkoušeno, co říká ten starší pes na ostatní psy, radši si to nejdřív vyzkoušejte.

Já bych se jen vyhnula bordeře a pořídila spíš nějakýho "normálnějšího" psa :) Neznám borderu, která by byla chováním bezproblémová. To samozřejmě nemusí znamenat nic, zase tolik jich neznám - ale představa, že by se mi výchova a socializace nepovedla a pak bych řadu let řešila, že mám hysterickou netýkavku, která si neumí hrát se psy, maximálně je pást, případně je rovnou agresivní... bych nechtěla.

Pokud máte ale s borderou jasno a s plemenem jste se řádně seznámili (nejen klady, hlavně zápory!), pak do toho :).

Kačí H.

14.8.2017 14:06
Kačí H.

XXX.XXX.239.37

marcelaamax napsal(a):
Jenže to zda psa nebo fenu vám asi nikdo nedokáže poradit. To záleží také na tom, jaký je pes kterého máte? Vy ho musíte znát nejlíp a vědět, jak vychází se psy. Pokud si pořídíte fenu, tak to bude v pohodě. Pokud si ale pořídíte psa, tak můžou nastat mezi dvěma samci problémy. Mohou, ale také nemusí a to vám tady prostě nikdo neřekne. To bude záležet na povaze psa, kterého máte doma a i na povaze štěněte.

Máme výmaráka, labradora, měli jsme labradora, čau čaua, bišona..

Takže máte doma toho staršího křížence, výmaráka, labradora a ještě chcete borderku?

Spíš mi jde o názory a zkušenosti.. Ne, špatně jsem se vyjádřila. Spíše jsem tím chtěla říct že zkušenosti se psy mám, ale ne s border kolii.. Výmarák a labrador jsou u rodičů. Od mala jsem se ale doma o psy starala já. Šli jsme loni bydlet s přítelem a tam je jen kříženec :).

14.8.2017 14:41
inusanka

XXX.XXX.98.58

Jak se Váš domácí pes staví k borderám? Moje je prakticky neumí "číst".
Znovu se ptám, proč přemýšlet o feně a rovnou kastrovat? Nakonec, pokud bude fena dominantní, klidně může ona prát psa, není nikde psáno, že pes a fena se shodnou. Většinou se shodne pes se psem a hodně lidí mělo problémy fena s fenou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík