Bandog - vyráží na psy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.8.2017 18:48
keyzio

XXX.XXX.208.15

Ahoj. Mám stěně bandoga od 8 týdnu. Nyní mu táhne na 10 týden. Když jdu na procházku, tak vyráži na psy za plotem. Zkoušel jsem slovně "NE!", na které už slyší a když nereaguje škubnu vodítkem. Samozřejmě když jsem ho držel na vodítku, tak byl jistější a vyrážel víc. Takže jsem si před něj stoupl a odstrkoval ho směrem z5 nahlas vyslovil "NE", chvíli s zastaví a pak vyráží okolo mě. Takže jsem ho povalil na bok a přidržel a znovu důrazně řekl, že "NE". Dvě vteřiny se škube a pak se uklidní. Jak ho pustím občas to zase vyráží. Nejsem si jistý co bych měl opakovat "při chození na psy", abych s ním cvičil a odnaučil ho to...sem tam ho nalákám na pamlsek a řeknu, aby sedl. Jak ho dostane už mu sjíždí oči s hlavou na z5 k plotu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.8.2017 20:03

Já myslela - bandog vyráží na výlet
tak nic

to vážně ? už 10 týdenní mimino vyráží na psy ? to je teda ale bojová linie nějaká, ne ?

21.8.2017 20:06
keyzio

XXX.XXX.208.15

No tak bandoci jsou obranari, to je jasny. Jen mi jde o zpusob korekce, ktery bych mel aplikovat, na takto mlade stene.

21.8.2017 20:36

Tak si to ale musíme nejdříve ujasnit. Máte štěně z bojové nebo obranářské linie ?

21.8.2017 20:43
karo2702

XXX.XXX.172.116

Hlavně bych zašla na dobrou kynologii, kde psa uvidí trenér a osobně poradí. Když je takový už jako štěňátko, chce to okamžitě řešit a po internetu to nepůjde tak snadno.

21.8.2017 20:44

A vy jste chtěli psa, kterej bude v 10 týdnech rozumět česky a bude vám číst myšlenky? Pak doporučuju štěně vrátit a pořídit plyšáka.

Místo "ne" můžete říkat třeba "lokomotiva", pro toho psa je celkem jedno, jaký slovo zvolíte. Bohužel češtinu jim do mozku nenahrávají, takže na 99% neví, co po něm chcete ani po vyslovení kouzelného "ne" (potažmo "nesmíš", "fuj", atd). Co mu chcete říct škubáním vodítkem? A povalit na bok a přidržet k zemi - vy ho chcete zabít?

Já bych doporučila zamyslet se nad tím, proč štěně dělá to, co dělá. Pokud s tou činností nesouhlasíte, pak ho naučte jinou. Například takový náčrtek - štěně se záploťáků bojí, proto na ně řve, vy chcete, aby bylo v klidu, proto ho budete pořádně socializovat mezi psy (začněte hned), aby se nebálo, a učte ho, že záploťáků není třeba se bát. Pokud to nedělá ze strachu, ale z touhy po hře, pak mu jistě pomůže pohrát si se psy někde mimo ploty, a pak bude snazší učit ho klidu u záploťáků. Atd., možností je více.

Doporučuju ovšem radikálně přehodnotit metody, než jsou zmíněny v úvodním příspěvku. Ledaže chcete, aby na vás to štěně začalo být agresivní.

21.8.2017 21:18
keyzio

XXX.XXX.208.15

No tak "ne" mu rikam proto, ze ho ma naucene a ve vsech ostatnich pripadech vseho necha a prestane. Na cvicaku jsem byl zatim jednou a druhy termin me ceka. Tam mi rekli, ze okolo plotu chodt a ve chvili kdy jde okolo se ho snazit preorientovat na sebe, ale to se mi bohuzel nedari.

22.8.2017 05:40
scylla

XXX.XXX.150.32

keyzio napsal(a):
Ahoj. Mám stěně bandoga od 8 týdnu. Nyní mu táhne na 10 týden. Když jdu na procházku, tak vyráži na psy za plotem. Zkoušel jsem slovně "NE!", na které už slyší a když nereaguje škubnu vodítkem. Samozřejmě když jsem ho držel na vodítku, tak byl jistější a vyrážel víc. Takže jsem si před něj stoupl a odstrkoval ho směrem z5 nahlas vyslovil "NE", chvíli s zastaví a pak vyráží okolo mě. Takže jsem ho povalil na bok a přidržel a znovu důrazně řekl, že "NE". Dvě vteřiny se škube a pak se uklidní. Jak ho pustím občas to zase vyráží. Nejsem si jistý co bych měl opakovat "při chození na psy", abych s ním cvičil a odnaučil ho to...sem tam ho nalákám na pamlsek a řeknu, aby sedl. Jak ho dostane už mu sjíždí oči s hlavou na z5 k plotu.

Jestli bude s vámi zacházet pes tak, jako vy s ním, až dospěje, budete na Nově.

Místo škubání vodítkem, zákazů a povalování na zem psovi ukažte, jak se má chovat, seznamujte s pohodovými psy, vy si je hlaďte. On vyráží pravděpodobně ze strachu, a vy ho za to naprosto nesmyslně a hloupě trestáte. S cvičákem opatrně, tam mohou takové hlouposti dokonce i doporučovat. Je to ale naprosto nesmyslný přístup - chcete klidného, sebevědomého psa, ne uzlíček nervů. Navíc - on by vám to mohl jednou vrátit i s úroky, takže brzděte, vše v klidu, na pohodu, štěně se učí, štěte se netrestá.

22.8.2017 05:42
scylla

XXX.XXX.150.32

keyzio napsal(a):
No tak "ne" mu rikam proto, ze ho ma naucene a ve vsech ostatnich pripadech vseho necha a prestane. Na cvicaku jsem byl zatim jednou a druhy termin me ceka. Tam mi rekli, ze okolo plotu chodt a ve chvili kdy jde okolo se ho snazit preorientovat na sebe, ale to se mi bohuzel nedari.

Vy nemáte psa mít přeorientovaného na sebe, ale naučeného, jak se v dané situaci chovat - jít, všimnout si psa za plotem a chovat se slušně. Orientace na majitele v každé situaci je sice fajn, ale pes také musí žít a naučit se v těch situacích správně reagovat.

22.8.2017 05:46
scylla

XXX.XXX.150.32

karo2702 napsal(a):
Hlavně bych zašla na dobrou kynologii, kde psa uvidí trenér a osobně poradí. Když je takový už jako štěňátko, chce to okamžitě řešit a po internetu to nepůjde tak snadno.

Když je jaký? Co chcete okamžitě řešit s trenérem? Snad jen naprosto nevhodné výchovné metody a používání síly vůči malému miminu.

22.8.2017 05:47
scylla

XXX.XXX.150.32

keyzio napsal(a):
No tak bandoci jsou obranari, to je jasny. Jen mi jde o zpusob korekce, ktery bych mel aplikovat, na takto mlade stene.

Malé štěně se učí správným vzorcům chování tím že se k nim vede, ne korekcemi. Malé dítě také doufám nebudete fackovat, když ve třech letech nebude umět vyjmenovaná slova.

22.8.2017 06:32

Keyzo, tohle:
"Zkoušel jsem slovně "NE!", na které už slyší a když nereaguje škubnu vodítkem. Samozřejmě když jsem ho držel na vodítku, tak byl jistější a vyrážel víc. Takže jsem si před něj stoupl a odstrkoval ho směrem z5 nahlas vyslovil "NE", chvíli s zastaví a pak vyráží okolo mě. Takže jsem ho povalil na bok a přidržel a znovu důrazně řekl, že "NE". Dvě vteřiny se škube a pak se uklidní. Jak ho pustím občas to zase vyráží."
si vymaž z hlavy, fakt, to je horor blbosti
jestli se k němu budeš chovat takhle, tak se proti tobě jednou obrátí

"Nejsem si jistý co bych měl opakovat "při chození na psy", abych s ním cvičil a odnaučil ho to"
a tady je ukryt obvyklý a obecně zažívaný omyl - ty nemáš psa něco ODnaučit, ale NAučit.

prosím, přečti si tohle, je to krátké ale velmi poučné, taková mnemotechnická pomůcka při výchově psa :

http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004

Takže si řekni, jak chceš, aby se choval (předpokládám klidná chůze), tak ho nejdřív na nějaký povel tu chůzi nauč - bez těch psů, v klidném prostředí, hezky za odměny. A pak to přeneseš blíž k tomu nějakému psu za plotem ("blíž" je tam, kdy to ještě štěně dá), když uvidíš, že jde do stresu, tak se vrátíš - vzdálíš od psa...atd.atd.

Já mám pro svého nerváka povel "pejsek" obecně pro klid při spatření psa, při průchodu kolem plotu za nímž ječí pes používám toho "pejsek" v kombinaci s poslušností ("k noze" či "pomalu"=netahej...samozřejmě každý povel musím psa nejdřív v klidu naučit)

jo, a to štěně se na 99,99% těch psů bojí...

22.8.2017 06:36

keyzio napsal(a):

Socializovat je třeba nejen jednou týdne na cvičáku (a to ještě socializaci jen tak ledasjaký cvičák neumí). Socializovat se musí každej den všude a vždy, neustále potkávat psy a štěně s těma hodnýma seznamovat, nechat ho s nima hrát, vyblbnout.
Pak bude štěně znát různé psí situace, naučí se nebát se, vnímat i vás, a už budete moct u těch záploťáků učit požadované chování. Mnohem lepší než nic neříkající zákazový povel "ne", je řešit, proč to pejsek dělá, a jak mu můžete pomoct a navést ho, aby to nedělalo.

22.8.2017 06:46
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Keyzo, tohle:
"Zkoušel jsem slovně "NE!", na které už slyší a když nereaguje škubnu vodítkem. Samozřejmě když jsem ho držel na vodítku, tak byl jistější a vyrážel víc. Takže jsem si před něj stoupl a odstrkoval ho směrem z5 nahlas vyslovil "NE", chvíli s zastaví a pak vyráží okolo mě. Takže jsem ho povalil na bok a přidržel a znovu důrazně řekl, že "NE". Dvě vteřiny se škube a pak se uklidní. Jak ho pustím občas to zase vyráží."
si vymaž z hlavy, fakt, to je horor blbosti
jestli se k němu budeš chovat takhle, tak se proti tobě jednou obrátí

"Nejsem si jistý co bych měl opakovat "při chození na psy", abych s ním cvičil a odnaučil ho to"
a tady je ukryt obvyklý a obecně zažívaný omyl - ty nemáš psa něco ODnaučit, ale NAučit.

prosím, přečti si tohle, je to krátké ale velmi poučné, taková mnemotechnická pomůcka při výchově psa :

http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004

Takže si řekni, jak chceš, aby se choval (předpokládám klidná chůze), tak ho nejdřív na nějaký povel tu chůzi nauč - bez těch psů, v klidném prostředí, hezky za odměny. A pak to přeneseš blíž k tomu nějakému psu za plotem ("blíž" je tam, kdy to ještě štěně dá), když uvidíš, že jde do stresu, tak se vrátíš - vzdálíš od psa...atd.atd.

Já mám pro svého nerváka povel "pejsek" obecně pro klid při spatření psa, při průchodu kolem plotu za nímž ječí pes používám toho "pejsek" v kombinaci s poslušností ("k noze" či "pomalu"=netahej...samozřejmě každý povel musím psa nejdřív v klidu naučit)

jo, a to štěně se na 99,99% těch psů bojí...

To by také mohl mít z chvíli povely na všechno. Štěně se nemusí učit klidné chůzi na povel, chůze na vodítku se snad ani na povel učit nemůže, ne? Štětě by mělo být v klidu a naučit se, že se nemusí bát a že jeho majitel je natolik důvěryhodný, že štěně nemusí řešit situace, že od toho má majitele. Což se jaksi za odměnu nedosáhne, ani postupným přibližováním, ale přístupem a chováním majitele, kterého musí někdo evidentně naučit, jak má to štěně něco naučit. On ho má naučit žít. Cviky se trénují, život se žije. Nebo dopadne jako spousta pozitivkářů - stále trénují a řeší, ale nevyřeší a pes trénuje, ale nežije. Jinak s ostatním souhlas.

22.8.2017 07:13

Povely jsou pomocná slovíčka, pomocná, a to výrazně, pro ty psy, a výrazně pomáhají právě při řešení problémů, čím větší problém, tím víc. Ono to funguje jako trenažér, naučené chování snižuje či přímo eliminuje stres. Až si to ten psí mozeček přebere, nebude pravděpodobně potřeba jeho chování dále nějak řídit, protože pomine důvod k původnímu nevhodnému chování...

"Štěně se nemusí učit klidné chůzi na povel, chůze na vodítku se snad ani na povel učit nemůže, ne?"
fakt se nedá učit netahání...jako fakt?
A myslíš, že se nedá učit obecně "klid"?

"Štětě by mělo být v klidu "
no však, a "vo to de"!
řízené chování na povel psu dá prostor zjistit, že o nic nejde a situace ho přestane stresovat...klid těla umožní i klid mysli...tak to fungovalo, funguje a fungovat bude

"ale přístupem a chováním majitele"
no samozřejmě, a majitel psa je co? No psovod = ten, který psa vede. A vedení psa má být jednoznačné, srozumitelné, důsledné...v tom lidském světě

je sice hezká tvá alergie ke slovíčkům jako povel, cvičit, ale to je jenom slovíčkaření...zbytečné a ba bych i řekla škodlivé.

edit :
"To by také mohl mít z chvíli povely na všechno"
však jo, my máme velkou spoustu povelů...vláček, fenečka holčička, tudy jdeme, procházka, jdudoobchodu/práceapřijdu, moje, vidím tě, srnečka, tiško, bumíky,...psi nejsou blbí, jsou schopni pochopit opravdu velké množství slovíček i posunků, fakt že jo...

22.8.2017 08:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Jen jsem si vzpomněla na jednoho nyní pětiletého psa, kterému klikají a odměňují a řeší pod dohledem trenérů - řeší záploťáky, potkávání psů, potkávání lidí, návštěvy a pilně trénují a trénují, ale stále nenatrénovali ani jeden z těch problémů. Pes je prý labilní, takže ani natrénovat nemohou....

Chování toho psa je odrazem chování majitele a když majitel psovi nedokáže dát pocit opory a bezpečí, může se uklikat, upovelovat a uodměňovat a je mu to pendrek platné.

Minulý týden jsme záploťáky s jedním dvouletým křížencem dobrmana a s jeho paničkou vyřešili během jedné procházky, stačilo jen paničce ukázat, jak předejít řvaní a vyvádění na vodítku a je pohoda. Netvrdím, že to jde vždy tak rychle, ale jde to a jde to bez trestů.

22.8.2017 09:24

No, nevím, proč se každý pes, co řve na psa za plotem, zrovna musí hned bát
třeba je to rváč - zvyklý od "chovatele", že druhému psu se zakousne do ucha, přetahuje se o hadr, .. zkrátka štěňata někde na dvorku bez zásahu rozumného člověka
a teď jsou všichni za plotem a štěně neví proč by si nemohlo dál dělat na co bylo zvyklé
možná říká - pojď ven pojď ať tě můžu složit burane

chce to školku, výběh
někdo rozumný, kdo ukáže jak nabídnout psu jinou zábavu místo přitlačení na zem

co se dá udělat hned, každý den, bez pomoci někoho jiného - štěně se nechá vyběhat v bezpečném prostoru, bez vodítka, jen na něj volat, přetahovat se, házet míček, třeba naučit sedni
a pak teprve se prochází kolem plotu atd.

bandog, neustálená povaha, kříženec toho nejsložitějšího z psího světa, se prodá naprosto nepřipravený na běžný život
výborně

22.8.2017 09:49

"zrovna musí hned bát"
nemusí, ale je to ta nejčastější příčina agrese (a nejbezpečnější předpoklad), on by to vyrovnaný jedinec patrně neřešil
a řešení je stále stejné - naučit štěně se chovat

seznámení se psy to chce v každém případě

"Jen jsem si vzpomněla na jednoho nyní pětiletého psa, kterému klikají a odměňují a řeší pod dohledem trenérů - řeší záploťáky, potkávání psů, potkávání lidí, návštěvy a pilně trénují a trénují, ale stále nenatrénovali ani jeden z těch problémů. Pes je prý labilní, takže ani natrénovat nemohou... "
no vidíš, a já mám labila a máme toho už natrénovaného...kupu...a pilně a pořád netrénujeme, protože prostě žijeme a flákáme se po našich kopečkách , já jsem velký lenoch

22.8.2017 10:05

Prostě furt bojí se bojí se
a přitom on jim jenom telefonuje
znáte ty lidi co do telefonu hrozně řvou přece
hele, je to blbé, ale kdyby se to štěně zvedlo nahoru k plotu..

scylla: a o postup u toho xdobrmánka se nepodělíte ?
to vypadá jako postup pro líné.. pro mě smajlík

22.8.2017 10:57
keyzio

XXX.XXX.242.138

No tak nektere prispevky jsou jen formou kritizovani a nic nerikajici. Ninak tedy brat psa mezi jine neagresivni psy a nechat ho na voditku na kontakt, aby se seznamil a pokud nebude utocit postit na volno? Na zahrade spolu cvicime a uci se rychle, ale ven kolem plotu tedy az se uklidni mezi jinymi psy?

22.8.2017 10:59
macomb

XXX.XXX.99.17

Zdravím, taky by mě zajímal postup jak "na to" Můj měl teď 10 měsíců a taky se mu začíná hrnou testosteron do hlavy a vyštěkává na psy. Někdy projdeme v klidu, někdy dělá melu.Snažím se na něj mluvit normálně, v klidu, ale ne vždy to zabere.

22.8.2017 11:13

keyzio napsal(a):
No tak nektere prispevky jsou jen formou kritizovani a nic nerikajici. Ninak tedy brat psa mezi jine neagresivni psy a nechat ho na voditku na kontakt, aby se seznamil a pokud nebude utocit postit na volno? Na zahrade spolu cvicime a uci se rychle, ale ven kolem plotu tedy az se uklidni mezi jinymi psy?

Nejdříve se nechá vyblbnout, pak nějaké to učení, a když už má unavené tělo i hlavu, tak se jde "mezi lidi".
Když půjde hezky vedle mě (nerve se na plot, neřve atp.), budu mu cpát odměnu. Jako že v jedné ruce vodítko, druhou krmím. Nebo mám jeho oblíbenou hračku. Ale to nefunguje se psem, který se teď probudil a má spoustu energie.
Nic jednoduššího neznám.

22.8.2017 12:03
scylla

XXX.XXX.150.32

keyzio napsal(a):

Není možná vám napsat návod na psa, když vás nevidím spolu, ale je pár zásad, které by bylo dobré doržet: netrestat štěně za to, že něco neumí
- chovat se tak, aby vám štěně věřilo a při nejistotě nebo strachu neřešilo to, čeho se bojí, ale šlo hledat bezpečí u vás, získat si jeho důvěru. To znamená třeba neštěkat zákazy, neškubat vodítkem, neválet ho po zemi a netrestat ho za projev strachu. Chovat se klidně, srozumitelně, vlídně - být štěněti oporou, kamarádem, na kterého je spoleh a u kterého je nejlépe na světě
- chtít po štěněti proveditelné věci. Ono na vás opravdu nebude zírat kvůli tomu, že máte pamlsek, když se bojí řvoucího psa za plotem. Vy se také neotočíte zády k někomu, o kom si myslíte, že vás ohrožuje, je to přirozené chování, tak ho nepotlačujte. Jen se snažte, aby štěně pochopilo, že není ke strachu důvod.
- odváděním pozornosti přes pamlsky se štěně neodnaučí se bát, jen se snažíte ten strach přebít tím, že ho cpete pamlsky.Stavte chování svého psa na pochopení.
- naučte se svého psa číst a jeho chování předvídejte a řešte tak, aby mu nežádoucí chování nebylo umožněno
- komunikujte, máte hlas, máte ruce, které nedrží psa na boku nebo neškubou vodítkem, ale podpoří, pohladí, nasměrují.

Pokud budete dál psa tohoto plemene vychovávat tak, jak popisujete, není daleko doba, kdy on na zemi podrží vás, dokud se nepřestanete škubat. Před lety na jednom cvičáku jsem viděla, že psovi zrovna tohoto plemene ruply nervy a majiteli jeho styl výchovy vrátl.

22.8.2017 12:49

"Jen se snažte, aby štěně pochopilo, že není ke strachu důvod. "
Nemyslím si, že u každého štěněte/malého psa/vesnického psa je to strach, ale tak.. dobře.

Jak konkrétně tady v tomto případě zajistím, aby štěně nemělo strach ?
Jdu se štěnětem na vodítku po ulici, dva metry před námi po pravé straně je plot a za ním cizí pes.
Co teď ?

23.8.2017 11:41

Na cvičáku vám poradili dobře a vy to taky neděláte úplně špatně. Místo povalení bych zůstala u sednutí nebo jiných nových cviků, co se časem naučí, ale ne v úplné blízkosti štěkajícího psa, raději dále od tak rušivého vlivu, přemýšlejte, co má štěně nejraději, co ho nejvíce baví a zaujme (pešek, balonek nebo úžasný pamlsek a snažte se ho tím upoutat dříve než dojdete k psovi za plotem (začít korigovat až je štěně už nabuzené na psa je pozdě, musíte se snažit tomu předcházet, pokud je to možné) a potom jen trvejte na povelu např. K NOZE, POMALU, NESMÍŠ (jen jeden z toho, který chcete používat) nebo se s ním třeba přetahujte o hračku tedy DRŽ a pod. a snažte se projít co nejrychleji v klidu ze začátku aspoň s 50% pozorností upoutanou k vám (později se procento musí zvyšovat) pryč od toho rušivého vlivu, případná přiměřená korekce - škubnutí vodítkem neuškodí, pokud je nahrazena příjemnou činností - odměna po ukončení nežádoucí činnosti. Pozor ale aby si ji pes nevyložil jako odměnu za vyrážení, to musíte rozlišit. Chce to velkou trpělivost a důslednost a taky zachovat klid, nevztekat se, nepřetlačovat. Nečekejte výsledky hned, je to ještě "dítě", ale musí být vidět zlepšení ne zhoršení. Vyhledávat tyto situace a přeorientovávat pejska na sebe, časem pochopí, že není jiné východisko, tohle je opravdu hlavně o poslušnosti. Socializace v tomto případě nepomůže ( i když je také důležitá), dominantní pes se ale nebude v dospělosti kamarádit se psy, všichni chtějí šéfovat smajlík Bez poslušnosti kolem plotu zřejmě neprojdete, určitě ho nenaučíte se s nimi přátelsky zdravit, jestli je to dominantní zvíře ;-).

Přidejte reakci

Přidat smajlík