Mám takový dotaz - vím, že to bude znít blbě, že jako majitelka bych to na svém psovi měla poznat nejlépe, ale někdy si fakt nejsem jistá.
Mám dvouletého psa, jako štěně byl ošklivě pokousán a vyjížděl na všechny psy, hodně jsme na tom pracovali, feny už jsou v pohodě, psy nesnese (což chápu je normální). Problém je v tom, že i u feny si někdy nejsem jistá, zda je to ještě hra, nebo zda už se chce rvát. Máme pár fen, které zná dlouho, tam je to bez problému, většinou. Někdy se rozjede taky už moc, tak to ho koriguji. Ale teď k tomu problému, včera jsme byli venku s 5ti měsíční fenou. Seznámení celkem OK, chvilku nejistý a naježený pak jí očuchal a v pohodě. Část procházky ji ignoroval, byl na volno a čmuchal si, fena byla na vodítku. To je u něho taková klasika, že si všímá svého a druhého psa neřeší, i když je to samec, prostě ho ignoruje. Pak šel k feně, ta ho vyzývala ke hře, začali si hrát, chvilku v pohodě a pak jí pes sroloval pod sebe, a šíleně u toho řval. Měl košík (ten má vždycky při kontaktu se psy), fena začala kňučet a chtěla utéct, psa jsem okřikla aby od feny vypadnul. V pohodě odešel a nechal jí být. Pak už k ní zase chodil, kníkal a vyzýval ke hře, ale už jsem ho nenechala - aby neměla fena další špatný zážitek. Nepotřebuji aby si s každým psem hrál, ale myslela jsem, že mít pár fen na hraní by pro něho bylo fajn. Jenže nevím jak tohle řešit, on je fakt v pohodě a z ničeho nic pak takhle startuje. Jak byste postupovali? Vím, že nejlepší by bylo tu hru ukončit ještě předtím, než začne startovat, ale já ten okamžik fakt nepoznám, je to z ničeho nic. Minule se honil se známou fenou, hodinu v pohodě a pak najednou ji dohonil, skočil na ní a zase řval, tak jsem ho opět sjela aby vypadnul a uklidil se. Pak jde tedy pryč a feny si nevšímá. Tuhle konkrétní fenu když vidí, tak už zdálky je šťastný, projevuje radost a chce si hrát. Jenže pak se třeba jen tak chvíli válí, hrají si a on na ní najednou zase skočí a řve. Pár lidí co to vidělo mi říkalo, že si myslí, že je to prostě jen hra, že si hraje tvrdě, jenže on ty feny vždycky tak vyděsí, že ony začnou kňučet a zdrhat pryč (majitelé na to upozorňuji hned, že to dělá.).
Vím, že na to nebude žádné "univerzální" řešení, spíš bych chtěla zjistit proč to dělá, co je spouštěčem takového chování. Jestli je to prostě fakt jen jeho forma hry a nebo jestli z nějakého důvodu přepne a chce se rvát. Pak ale nevím z jakého důvodu, fena byla v pohodě, submisivní.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nezní mi to jako hra, spíš se vytočí. A i kdyby to měla být nějaká drsnější forma hry, přestává být hrou, jakmile to druhýmu psovi vadí. Dejte v tom na svůj pocit.
Spouštěčem by mohlo být, co mě tak napadá
- pes začne být ze hry unavený (to si nemusíte všimnout)
- hra ho něčím frustruje, klidně to může bejt nějaká blbost
Pokud k tomu dochází vždy až po delší hře, zkusila bych mu hru dávkovat, ať nedojde k tomu unavení či nějaké frustraci. Frustrace by mohla být třeba i to, že fenu honí a furt ne a ne ji dohonit. Je to o tom poznat toho psa ještě víc, takže uvidíte tyhle věci včas.
Pokud fena po takovýhle scéně nemá trauma a za psem klidně znovu jde, můžete je zkusit nechat znovu pohrát.
Můj pes tahá couračku i při hře, aby se mi v případě problémů snáze odchytával. Ale píšete, že vám dobře reaguje i na povel, což je supr.
Hra to není
ale to asi víte
přepne.. no Vás také něco vytočí.. i kamarádi se hádají
už chtěl mít klid ? dotkla se fena někde špatně, něco zabolelo ? cizí pes udělá gesto mimo domluvené hranice a už to je.. to nikdo z lidí nemusí postřehnout
5 měsíční fena ještě neumí vše na 100%
tak tu hru omezte na půl hodiny např. nebo jak Váš pes odchází od hry čuchat, jděte pryč, už ho to asi nebaví, a štěně to nechápe.
Máme to podobne- moji tibetandu zna od, štěňátka Toy pudlicka- tedy pudlicka byla štěňátko, když jsme ji poznaly a moji fenku si zamilovala, asi vtiskla.Ta moje k ni ma zvláštní vztah- hraji si, kutali se, no paráda a z toho asi dvakrát ji taky nahrabala pod, sebe- od té doby už ji jistim stopkou, když pudlicku zmercim. Problem je, ze jak ona tu moji miluje, vždy, když je venku, nas vycucha a zdrhne paničce za námi. Vždycky u toho vriska radosti. To je to- co si myslim, tu moji štve.
Proste a jednoduše, nikdy nevim, bude-li to hra nebo vychova
Ona na to je "universální" rada - jak píše keriton - hru prostě přerušovat, dávkovat, ukončit
Ony tam ty známky budou, ale když to zvíře např. ztuhne a následující vteřinu jde do útoku, tak tam stejně žádný prostor pro akci nemáš...
Právě, že to není tím, že už by chtěl mít klid. Pochopím pokud si hrají půl hodiny a on už nejeví zájem a fena pořád "otravuje", tam je to jasné. Třeba při tom honění, tam mi to také přišlo, jako že ho vytočí to, že fenu nemůže dohonit. Ale třeba včera s tím 5ti měsíčním štěndem, on sám měl zájem o hru a pak takhle reagoval jen po pár minutách. Fena byla na vodítku, on na volno, takže kdyby ho to přestalo bavit tak mohl odejít. Jinak na povel normálně reaguje, takže pokud se takhle přetočí tam mu prostě řeknu ať vypadne a on jde pryč. Fena z toho byla chvilku vykulená, ale po pár minutách ho znovu vyzývala ke hře.
Tak to chce větší, tvrdší fenu, kterou nezroluje.
To by bylo super, ale zatím jsme takovou nenašli
Elikk
XXX.XXX.192.94
"a nebo jestli z nějakého důvodu přepne a chce se rvát"
a musi mit důvod, spesl spoustec?
není důvod i ten-ze se chce rvat?
napsal(a):
Ona na to je "universální" rada - jak píše keriton - hru prostě přerušovat, dávkovat, ukončit
Ony tam ty známky budou, ale když to zvíře např. ztuhne a následující vteřinu jde do útoku, tak tam stejně žádný prostor pro akci nemáš...
Třeba včera to mohlo být fakt tak po 3 minutách co si hráli. Teď mě tak napadá, že ho mohlo frustrovat to, že ona byla na vodítku, on se chtěl honit, chtěl prostor a nešlo to. Jenže majitelka feny je v tomhle hrozně úzkostlivá a fenu na volno nepustí :-/.
Není zvyklý na hlouposti mláďat ?
Hmm ale ta úzkostlivá paní.. to budu i já, jestli mi mého psa někdo sroluje pod sebe. To není žádná hra, ani malé upozornění na nepohodlí, to je totální vytočení. Docela neúměrná reakce.
Elikk
napsal(a):
"a nebo jestli z nějakého důvodu přepne a chce se rvát"
a musi mit důvod, spesl spoustec?
není důvod i ten-ze se chce rvat?
Jo to by mohlo být, ale to by se šel rvát hned. On za fenou šel s úmyslem si hrát a v tohle to vyústilo po pár minutách. Když jsem ho poslala pryč tak pochvíli už zase fenu vyzýval ke hře.
napsal(a):
Hmm ale ta úzkostlivá paní.. to budu i já, jestli mi mého psa někdo sroluje pod sebe. To není žádná hra, ani malé upozornění na nepohodlí, to je totální vytočení. Docela neúměrná reakce.
Je to fakt jak kdy. Nedávno jsme potkali štěndo huskyho a s tím si v pohodě hrál tak 40 minut, a vůbec ne nějak drsně.
marcelaamax
napsal(a):
Je to fakt jak kdy. Nedávno jsme potkali štěndo huskyho a s tím si v pohodě hrál tak 40 minut, a vůbec ne nějak drsně.
Ale asi záleží, jak se chová to štěně. Někteří se chovat ještě moc neumí.
napsal(a):
Ale asi záleží, jak se chová to štěně. Někteří se chovat ještě moc neumí.
No je pravda, že ta fenka ze včera moc příležitostí ke hře nemá, majitelka se hrozně bojí a moc jí hrát nenechává. Jakmile jiný pes i ve hře zavrčí, tak už si fenu stahuje k sobě a bojí se. Ale ona je taková spíš opatrná, podřizuje se. Že by si nějak moc dovolovala tak to vůbec.
Jinak ta fena, se kterou se honí a pak startuje tak je výborně socializovaná, rozumí si s každým psem i fenou. Ale tam je to fakt spíš o tom, že ho štve, že jí nemůže chytit.
napsal(a):
Jo to souhlasím, ale ona je úzkostlivá tak nějak na všechno. Když si její štěně hraje se stejně starým štěnětem a v rámci hry začnou vrčet, tak je okamžitě tahá od sebe, protože se bojí, že se porvou.
Jinak s tím, že je to neúměrná reakce naprosto souhlasím, právě proto to řeším a snažím se přijít na to proč to dělá. Jinak pes měl od štěněte hodně kontaktů s ostatními psy, uměl si s nimi hrát, pokud ho starší pes "rovnal" tak to chápal.
Edit: a to že je úzkostlivá to jsem myslela v tom smyslu, že štěně nepustí z vodítka, nikde nikdy.
"No je pravda, že ta fenka ze včera moc příležitostí ke hře nemá, majitelka se hrozně bojí a moc jí hrát nenechává. Jakmile jiný pes i ve hře zavrčí, tak už si fenu stahuje k sobě a bojí se."
Tohle ten pes taky může vnímat a reagovat nepřiměřeně, i když to štěně za to nemůže. Jakýkoliv nervy a adrenalin navíc můžou bejt nepříznivá okolnost, kdy pes preventivně jedná zkratkovitě a krizově.
Ve všech situacích, kdy udělá tuhle scénu, bych se snažila přijít na to, co mu vadilo, co bylo tím spouštěčem. Pak si na to můžete dávat pozor a hru včas přesměrovat.
napsal(a):
"No je pravda, že ta fenka ze včera moc příležitostí ke hře nemá, majitelka se hrozně bojí a moc jí hrát nenechává. Jakmile jiný pes i ve hře zavrčí, tak už si fenu stahuje k sobě a bojí se."
Tohle ten pes taky může vnímat a reagovat nepřiměřeně, i když to štěně za to nemůže. Jakýkoliv nervy a adrenalin navíc můžou bejt nepříznivá okolnost, kdy pes preventivně jedná zkratkovitě a krizově.
Ve všech situacích, kdy udělá tuhle scénu, bych se snažila přijít na to, co mu vadilo, co bylo tím spouštěčem. Pak si na to můžete dávat pozor a hru včas přesměrovat.
Díky za rady. Včera jsem je pozorovala a nepřišla jsem na to, proč to udělal, protože jak jsem psala, tak fenka byla opatrná. Pokusím se to vypozorovat, jen nechci aby se to opakovalo, aby z toho fenka zbytečně nebylo vystreslá a chápu, že i pro majitelku je to nepříjemné. Takhle mladou submisivní fenu (pokud by se mu něco nelíbilo) by si mohl srovnat i mnohem mírněji, nevím proč reaguje tak nepřiměřeně.
"Včera jsem je pozorovala a nepřišla jsem na to, proč to udělal, protože jak jsem psala, tak fenka byla opatrná."
Nejde o to, jak se chovala fenka, ale její panička. Pes pochopitelně vycítí emoce všech zúčastněných, i lidí, a přičítá si je do celkový rovnice. Tady bylo hůř socializované štěně a bojící se panička, to jsou hned dvě nepříznivé okolnosti. Navíc štěně na vodítku, takže si s ním nelze hrát pořádně, to může být frustrující. Pak stačí nějaká drobnost a pes vyletí, protože už nedává ten celkový stres, ačkoliv vám může připadat, že je všechno v pohodě.
Pes by mohl pochopitelně odejít, pokud se mu něco nelíbí, ale tento asi zatím neví, že by to bylo lepší a žádanější.
Samozřejmě jsem u toho nebyla, ale takhle mi to z popisu zní.
nevim1
XXX.XXX.26.42
Nic proti Vám a Vašemu psovi...ale tihle psi si neumí hrát. Nerspektují ani základní pravidla jako nezaútočit na fenu nebo štěně. Možná nějaké výjimky jsou, ale já je teda neznám a nikdy jsem nezažila. Sama jsem v tomhle úzkostlivá a svoje psy si s těmito plemeny hrát nenechám. A může mi majitel tvrdit sebevíc jak jsou v pohodě. Nejsou. Vždycky to dojde do fáze kdy je něco nasere, nebo ani nemusí, ale prostě zaútočí. Nemusí se Vám to líbit, ale tohle je můj názor. Ten Váš navíc dospěl, tohle je prostě jejich běžné chování.
nevim1 - a jaká je pak tedy rada, doživotně psa izolovat od psů?
"...nebo ani nemusí, ale prostě zaútočí"
tito psi (kříženci labradorů ?) mají všichni nějakou psychickou poruchu
vyřešeno.
Našla bych na společné vycházky takové společníky (majitel i pes), kteří mají podobnou povahu
majitel přemýšlí jako já, bere psy jako já
a jeho pes má rád podobnou zábavu/klid jako můj pes
přeju hodně štěstí.
PS: 30.9. sraz podobných psů v Praze
PPS: to su zvědavá, kolik jich to přežije
Leeee
XXX.XXX.79.50
Nevim1 - a jakáže konkrétní plemena jsou ti pro Vás nepřijatelní psychopati?
napsal(a):
Našla bych na společné vycházky takové společníky (majitel i pes), kteří mají podobnou povahu
majitel přemýšlí jako já, bere psy jako já
a jeho pes má rád podobnou zábavu/klid jako můj pes
přeju hodně štěstí.
PS: 30.9. sraz podobných psů v Praze
PPS: to su zvědavá, kolik jich to přežije
Jo třeba ta popisována fenka, se kterou se honí tak tam je to v pohodě. Tam jsme to vyřešili tak, že je necháme chvíli běhat, pak se chvíli každá věnujeme svému psovi, zase je necháme blbnout, pak pocvicime a tak to funguje ![]()
A o tom srazu přemýšlíme, že tam vyrazíme ;-).
Nevim1 - to já zase jakmile vidím bulla svolného ke hře, tak jásám, neb konečně pořádný pes, který do toho půjde naplno jako ten můj. Máme takového modrého kámoše, to jsou teprve bitky, akorát málem srazí kolemjdoucí. a taky do sebe občas jedou, a přijde mi to u každé hry, vrčení a kousání do vzduchu, stačí zařvat, ale to asi bude trochu jiné než u vás.
Andrýsek3
napsal(a):
Nevim1 - to já zase jakmile vidím bulla svolného ke hře, tak jásám, neb konečně pořádný pes, který do toho půjde naplno jako ten můj. Máme takového modrého kámoše, to jsou teprve bitky, akorát málem srazí kolemjdoucí. a taky do sebe občas jedou, a přijde mi to u každé hry, vrčení a kousání do vzduchu, stačí zařvat, ale to asi bude trochu jiné než u vás.
Jo jasně, rozumím. Ale tohle je fakt jiné, on tu fenu sroluje pod sebe, řve a fena kňučí a snaží se utéct.
Tak jsme byli o víkendu po delší době zase na procházce se zmiňovanou fenou. A probíhalo to zase stejně , pozorovala jsem to, ale nepřišla jsem na nic, co by to spouštělo.
Sešli jsme se ve vesnici, oba psi na vodítku. Fena projevovala trochu zájem o psa, pes naprostej ignor. Chvíli jsme šli ještě vesnicí, pes fenu pořád ignoroval, ani ji neočuchal nic, bez zájmu. Což je u něj u známých fen, pokud on je na vodítku, celkem normální. Pak jsme došli za vesnici, psa jsem pustila z vodítka, fena byla na šňůře. Pes si nejdřív v pohodě označkoval pár stromů, vyvenčil se a šel vyzvat fenu ke hře. Fena je zezačátku dost opatrná, pes klasicky přední nohy dolů, zadek nahoře a poskakoval kolem ní. Pak už se i fena otrkala a začali si hrát, pořád jsem ho sledovala, neviděla jsem nic co by to spustilo. Hra mohla trvat maximálně 2 minuty a pes fenu opět s neskutečným řevem sroloval pod sebe. Za což jsem ho seřvala a poslala od feny pryč. Pak tedy chvíli fenu ignoroval, a že si půjde zkusit zase hrát. No, a dopadlo to zase úplně stejně. Takže pak už jsem ho k feně nepouštěla. Fena z toho trauma nemá, i potom za ním pořád chodila a chtěla si hrát, ale nenechali jsme je.
Fakt nevím, proč to dělá. Pochopila bych to ještě, kdyby fena vyzývala jeho ke hře a on si nechtěl hrát. Ale on má nejdříve zájem o hru, on to celé spustí a pak tohle. Je to blbé i z toho důvodu, že bych třeba ráda našla nějaké další feny, se kterými by si mohl hrát, ale bojím se, že to dopadne stejně a dost blbě se to vysvětluje majitelům - což samozřejmě chápu, žádný majitel psa nebude nadšený z toho, když mu psa jiný pes sroluje pod sebe. Kdyby si nechtěl hrát, neměl zájem, tak ho do toho nutit nebudu. Ale když má zájem o tu hru, tak mi přijde škoda, aby si pohrát nemohl.
Napadá mě, co třeba najít fenu, která by si tohle nenechala líbit? Dát oběma psům náhubek (můj ho má vždycky) a nechat fenu aby psa srovnala?
"Napadá mě, co třeba najít fenu, která by si tohle nenechala líbit? Dát oběma psům náhubek (můj ho má vždycky) a nechat fenu aby psa srovnala? "
chápeš ale, že výsledkem může být i hezky primárně reaktivní - útočící opravdu a preventivně - pes, tvůj...
"Fakt nevím, proč to dělá"
nemyslím, že je potřebné to nějak pitvat...chová se tak, protože pozitivní emoce prostě přerostla míru a stal se z ní negativní stres, to je o nervech
K mým psům, oběma, se takto zachovalo pár fen, přesně stejně ve stejné situaci...
Mám kocoura, s ním se mazlit je jak procházka minovým polem...a vůbec, u kočičáků to je vcelku norma - přechod hry do rvačky, však si dospělci už skoro nehrajou.
napsal(a):
"Napadá mě, co třeba najít fenu, která by si tohle nenechala líbit? Dát oběma psům náhubek (můj ho má vždycky) a nechat fenu aby psa srovnala? "
chápeš ale, že výsledkem může být i hezky primárně reaktivní - útočící opravdu a preventivně - pes, tvůj...
"Fakt nevím, proč to dělá"
nemyslím, že je potřebné to nějak pitvat...chová se tak, protože pozitivní emoce prostě přerostla míru a stal se z ní negativní stres, to je o nervech
K mým psům, oběma, se takto zachovalo pár fen, přesně stejně ve stejné situaci...
Mám kocoura, s ním se mazlit je jak procházka minovým polem...a vůbec, u kočičáků to je vcelku norma - přechod hry do rvačky, však si dospělci už skoro nehrajou.
No třeba s tou fenkou se kterou chodíme hodně si vydrží hrát dlouho - a rád. Jen prostě je nenecháme dlouho v kuse, po chvíli se každá věnujeme svému psovi a pak je zase pustíme a je to bez problému.
A jinak jak píšete o nervech - tak bych neřekla, že zrovna můj pes je nervní. Spíš naopak, učím ho být v klidu - třeba před tím, než ho na tréninku pustím na peška - většina psů tam prostě vyvádí skáče, kvičí, můj pes dokáže naprosto v klidu a soustředěně sedět dokud mu neřeknu. To samé když mu hodím hračku a podobně. Ale to s tím asi nesouvisí.
Takže podle vás je prostě nejlepší úplně vynechat kontakt s fenami?
A se psy - samci je to jiné ?
když si přečtete, co jste tu za dva roky o svém psu napsala, jak ho napadli, jak si nemusí hrát, králíci, ... no tak je prostě takový, nechce, hotovo
buď budete mít jednoho kamaráda, funguje aportování nebo spřežení (ne volno jen tak) anebo nic
možná se tak narodil a možná to tak někdo chtěl
napsal(a):
A se psy - samci je to jiné ?
když si přečtete, co jste tu za dva roky o svém psu napsala, jak ho napadli, jak si nemusí hrát, králíci, ... no tak je prostě takový, nechce, hotovo
buď budete mít jednoho kamaráda, funguje aportování nebo spřežení (ne volno jen tak) anebo nic
možná se tak narodil a možná to tak někdo chtěl
Se psy je to jiné, na psy vyjíždí hned jak zjistí, že je to samec. Tam to neřeším, se psy se prostě nevídáme. Jen pár známých a s těmi se ignoruje...
No píšete, že je prostě takový, nechce a hotovo. Kdyby si vůbec nechtěl hrát, tak to neřeším. Ale on si zprvu hrát chce.
A tohle je zrovna fenka z rodiny, se kterou k nám i chodí atd... tak jsem chtěla aby spolu tak nějak vycházeli...
A ano, jak jsem psala, že ho jako štěně napadli, tak si myslím, jestli to nemá třeba spojitost i s tím. Že by si rád hrál, ale pak má prostě nějaký blok z toho napadení a preventivně fenu sroluje pod sebe, a že by třeba stačilo mu nějak ukázat, že se nic neděje, že může být v pohodě, že mu fena neublíží a pak by si třeba v pohodě hrál... Ale těžko říct no.
"Napadá mě, co třeba najít fenu, která by si tohle nenechala líbit? Dát oběma psům náhubek (můj ho má vždycky) a nechat fenu aby psa srovnala?"
Rozhodně ne.
Jistě nemá cenu pitvat, proč přesně co dělá. Na druhou stranu, když se vám na něj podívá někdo zkušený a řekne vám, co že to ten pes dělá a co děláte vy, může se vám otevřít dost zajímavá cesta k řešení, kterou jinak nemáte moc šanci objevit.
Nemyslím si, že v tomhle uděláte pokrok díky diskuzi na internetu.
(Pokud vám ovšem nevadí psa izolovat od psů a pro jistotu i fen, pak to je určitě taky řešení, pro vás.)
Za mě můžu směle doporučit Evu Štemberovou, byla jsem u ní na socializační víkendovce, a po prvotních obavách, co budeme dělat celý víkend ve společnosti psů, kterým se jinak se psem zásadně a velkým obloukem vyhýbám, jsem byla opravdu nadšená a hodně nám to pomohlo. Vlastně nevím, jestli by nám takhle zafungovala nějaká hodinová lekce u ní, na víkendovce prostě byla kupa příležitostí, aby se pes projevil a abych se ptala, co se to vlastně děje. Dozvěděla jsem se pro mě naprosto netušené věci (o mým psovi, o tom, co dělám špatně, jak to mám dělat správně, atd), a to se o socializaci s tím psem snažím už dlouho. A vidět, jak si ten pes spokojeně vykračuje na procházce spolu se psy, který jinak vraždí na dálku, a to už druhý den pobytu... taky fajn :).
"Se psy je to jiné, na psy vyjíždí hned jak zjistí, že je to samec"
vidíš, to jsou ty nervičky...
"No třeba s tou fenkou se kterou chodíme hodně si vydrží hrát dlouho - a rád. Jen prostě je nenecháme dlouho v kuse, po chvíli se každá věnujeme svému psovi a pak je zase pustíme a je to bez problému. "
kdyby se to povedlo, takhle menežovat, tak by to bylo pěkné (taky - kolik je té feně ?)
on dospívá, pudy se dostávají naplno ke slovu...
"Že by si rád hrál, ale pak má prostě nějaký blok z toho napadení a preventivně fenu sroluje pod sebe, a že by třeba stačilo mu nějak ukázat, že se nic neděje, že může být v pohodě, že mu fena neublíží a pak by si třeba v pohodě hrál... "
jak mu to chceš v té hře ukázat? A co? Nemyslím, že by to byl výraz strachu...
napsal(a):
"No třeba s tou fenkou se kterou chodíme hodně si vydrží hrát dlouho - a rád. Jen prostě je nenecháme dlouho v kuse, po chvíli se každá věnujeme svému psovi a pak je zase pustíme a je to bez problému. "
kdyby se to povedlo, takhle menežovat, tak by to bylo pěkné (taky - kolik je té feně ?)
"Že by si rád hrál, ale pak má prostě nějaký blok z toho napadení a preventivně fenu sroluje pod sebe, a že by třeba stačilo mu nějak ukázat, že se nic neděje, že může být v pohodě, že mu fena neublíží a pak by si třeba v pohodě hrál... "
Té feně, se kterou si takhle hraje je něco málo přes rok. Tam to jde. Jinak co jsme potkali třeba nedávno štěně huskyho, asi 4měsíční tak s tím si také hrál v pohodě skoro hodinu. A tam nebyl jediný problém. Je to prostě asi jak kdy a jak která fena. Pak ještě zná fenu berňáka, té je 7 roků a tam taky nikdy není problém.
Proto si myslím, že to něco spouští - když někdy je to v pohodě, jindy po dvou minutách sroluje fenu pod sebe. Nevím jestli chování té feny, nebo jestli nálada paničky... Samozřejmě i já už jsem opatrnější, a i když se snažím být v pohodě, tak pes to asi pozná..
napsal(a):
"Napadá mě, co třeba najít fenu, která by si tohle nenechala líbit? Dát oběma psům náhubek (můj ho má vždycky) a nechat fenu aby psa srovnala?"
Rozhodně ne.
Jistě nemá cenu pitvat, proč přesně co dělá. Na druhou stranu, když se vám na něj podívá někdo zkušený a řekne vám, co že to ten pes dělá a co děláte vy, může se vám otevřít dost zajímavá cesta k řešení, kterou jinak nemáte moc šanci objevit.
Nemyslím si, že v tomhle uděláte pokrok díky diskuzi na internetu.
(Pokud vám ovšem nevadí psa izolovat od psů a pro jistotu i fen, pak to je určitě taky řešení, pro vás.)
Za mě můžu směle doporučit Evu Štemberovou, byla jsem u ní na socializační víkendovce, a po prvotních obavách, co budeme dělat celý víkend ve společnosti psů, kterým se jinak se psem zásadně a velkým obloukem vyhýbám, jsem byla opravdu nadšená a hodně nám to pomohlo. Vlastně nevím, jestli by nám takhle zafungovala nějaká hodinová lekce u ní, na víkendovce prostě byla kupa příležitostí, aby se pes projevil a abych se ptala, co se to vlastně děje. Dozvěděla jsem se pro mě naprosto netušené věci (o mým psovi, o tom, co dělám špatně, jak to mám dělat správně, atd), a to se o socializaci s tím psem snažím už dlouho. A vidět, jak si ten pes spokojeně vykračuje na procházce spolu se psy, který jinak vraždí na dálku, a to už druhý den pobytu... taky fajn :).
Díky, no právě nějaká individuální lekce pro nás asi smysl nemá. Spíš něco kde bude víc psů pohromadě, no.
Od psů mi to nevadí, s tím jsem tak nějak i počítala. On nemusí být úplně izolovaný, naučil se prostě třeba psa, který jde s námi, ignorovat. Ale jde mi o to, že třeba zmiňovaná fena je ze stejné vesnice, navíc z rodiny, takže s ní chodí i k nám, na procházkách se budeme vídat. A já bych chtěla psovi věřit, že té feně neublíží. Prostě když třeba v létě budeme grilovat, tak že by psi mohli být v pohodě spolu na zahradě atd...
"Díky, no právě nějaká individuální lekce pro nás asi smysl nemá. Spíš něco kde bude víc psů pohromadě, no."
Můžete třeba vzít tu fenu a jet na lekci s ní, pokud to jde.
Anebo si vyhlídnout nějakou procházku u Evy Štemberový, občas je dělá, a tam se určitě sejdou různí psi, pak je příležitost nechat psa projevit nebo se aspoň vyptat přesně na to, co vám pes dělá.
napsal(a):
"Díky, no právě nějaká individuální lekce pro nás asi smysl nemá. Spíš něco kde bude víc psů pohromadě, no."
Můžete třeba vzít tu fenu a jet na lekci s ní, pokud to jde.
Anebo si vyhlídnout nějakou procházku u Evy Štemberový, občas je dělá, a tam se určitě sejdou různí psi, pak je příležitost nechat psa projevit nebo se aspoň vyptat přesně na to, co vám pes dělá.
Díky, mrknu na to. A jestli se může zeptat, tak z jakého důvodu to bylo u vás? A co vám pomohlo?
napsal(a):
Jo a teď mě ještě napadá, bez problémů je to pokud dám psovi balonek do huby . To má svůj balonek, nadšeně se kolem feny kroutí, láká jí k běhání a utíká před ní s balonkem. Chvíli se třeba za tu šňůrku přetahují. To by taky šlo, ale když dám psovi balonek, tak nemůže mít košík, takže to je taky blbý...
marcelaamax
napsal(a):
Díky, mrknu na to. A jestli se může zeptat, tak z jakého důvodu to bylo u vás? A co vám pomohlo?
Můj pes má "klasickou" strachovku (každej pes je jinej a každej ji projevuje jinak), má tendenci startovat po psech, který se mu nelíbí nebo (asi obvykle) se jima cítí být ohrožen, tj. u něj obvykle velcí samci, kteří si sami nejsou stopro jistí.
Příčina bude v několika napadeních, chybějící socializaci ve štěněcím věku, spíš bázlivý povaze spojený s hysterií a divokostí, mojí neschopnosti, atd atd
Já tady asi moc nechci popisovat, jak přesně to vypadá, a jak přesně jsme to řešili, protože si to pak přečte někdo jinej s jiným psem a jiným problémem a zkusí to na něj aplikovat, pravděpodobně blbě, a to mi nepřijde dobrý. Navíc tam je řada možností, jak řešit jednotlivý věci, a je potřeba to vidět naživo, případně mít dohled toho, kdo ví jak, aby se nedělaly zbytečný chyby. Pokud je zájem, můžeme si popovídat přes SZ.
napsal(a):
Můj pes má "klasickou" strachovku (každej pes je jinej a každej ji projevuje jinak), má tendenci startovat po psech, který se mu nelíbí nebo (asi obvykle) se jima cítí být ohrožen, tj. u něj obvykle velcí samci, kteří si sami nejsou stopro jistí.
Příčina bude v několika napadeních, chybějící socializaci ve štěněcím věku, spíš bázlivý povaze spojený s hysterií a divokostí, mojí neschopnosti, atd atd
Já tady asi moc nechci popisovat, jak přesně to vypadá, a jak přesně jsme to řešili, protože si to pak přečte někdo jinej s jiným psem a jiným problémem a zkusí to na něj aplikovat, pravděpodobně blbě, a to mi nepřijde dobrý. Navíc tam je řada možností, jak řešit jednotlivý věci, a je potřeba to vidět naživo, případně mít dohled toho, kdo ví jak, aby se nedělaly zbytečný chyby. Pokud je zájem, můžeme si popovídat přes SZ.
Jo, je pravda, že u každého jedince to bude o něčem jiném. Zkusím se podívat na akce Evy Štemberové a případně bych vyrazila tam, i tak děkuji
Dva dvouletí sourozenci stejného plemene - oba odmala trochu startovací, že se občas při hře dostali do amoku a už to nebyla legrace. Kluka jsme hlídali jako štěně, poznala jsem to na ksichtících a vůbec stylu hry, že to za chvíli přijde. Hru jsem včas stopla a zavelela nějakou činnost. V pohodě pod kontrolou. Pejsek byl vůbec vždycky takový rozjetý a člověk ho musel donutit odpočívat, ale zvládali jsme to. Odcházel vyblbnutý, ale odpočatý. Panička to nějak neřešila a podle pejskařů z jejich okolí je to problém. Pes teď nečekaně startuje na psy, feny, lidi... Holka je naše psí rodina od ségry mého psa, jsme spolu často doteď. Hru občas trochu hrotí, ale stačí houknout a stopne to. Samozřejmě spolu můžou zůstat sami, pak by na ní houknul její polobůh (můj pes :), že už ho sejří, a byl by klid. Stejná startovací pozice dvou štěňat - jedno problém, druhé s výchovou bezproblémový ultramilouš. Asi se to dá řešit.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, je pravda, že u každého jedince to bude o něčem jiném. Zkusím se podívat na akce Evy Štemberové a případně bych vyrazila tam, i tak děkuji
Tak dejte vědět, jak jste dopadla, protože já jsem se jí ani nedovolala, ani nedomailovala - ale je pravda, že na netu je na ní těch kontaktů hodně a já vybrala jen dva. Ale taky už je to dlouho...
tapina
napsal(a):
Tak dejte vědět, jak jste dopadla, protože já jsem se jí ani nedovolala, ani nedomailovala - ale je pravda, že na netu je na ní těch kontaktů hodně a já vybrala jen dva. Ale taky už je to dlouho...
Mimochodem, přihlašování na mnou zmiňovaný víkend probíhalo půl roku předem a všechny místa byly obsazený do 5 minut. I lekce bývají rychle obsazený. Takových lidí, kteří se psy doopravdy umí, je prostě po republice málo.
Pokud tu někdo má dobrou zkušenost s někým dalším, jistě všichni oceníme tip.
napsal(a):
Mimochodem, přihlašování na mnou zmiňovaný víkend probíhalo půl roku předem a všechny místa byly obsazený do 5 minut. I lekce bývají rychle obsazený. Takových lidí, kteří se psy doopravdy umí, je prostě po republice málo.
Pokud tu někdo má dobrou zkušenost s někým dalším, jistě všichni oceníme tip.
Na fb jsem byla ve skupině do 5 minut a denně tam mám 10 nabídek od lidí, co hodinu ruší
fb je jediný, kde hlášení funguje - vycházky, indiv. lekce, agresoři, všecko
další budou od listopadu, ale když se fb sleduje, můžete chodit furt, stačí napsat - beru dnešní hodinu, reakce do pár minut
má to tam psané, že tel a mail nestíhá.