Lea518
XXX.XXX.43.146
Ahojte, kúpili sme si šteniatko veľkého plemena, má 15 týždňov a všimla som si, že sa mu trocha vytáčajú predné labky smerom von. Pri chôdzi to moc nevidno, ale keď si sadne, alebo stojí tak ich vytočí von. Psa mám na BARFe, snažím sa dodržovať množstvo krmiva a zostavovať KD pestro včetne kostí, zeleniny a mliečnych výrobkov. Nie je tučný vyzerá tak akurát. Chovateľka má psy na granuliach RC a v podstate ma zvozila že to má pes z toho mäsa, že mám prejsť na granule a dodržiavať dávkovanie. Chcem sa preto opýtať tých čo barfujete či neviete čo s tým, či niečo pridať (vápnik? minerály?) alebo naozaj radšej prejsť na granule a potom po roku sa vrátiť k barfu? Nerada by som aby mi pes vyrástol so zlým postojom :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Může mít i pravdu, chovatelka...
nic jen tak nepřidávej, nech udělat Ca a P z krve a uvidíš...tohle může ukazovat na nadbytek P (který ale přidáváním Ca nevyřešíš!).
Niektoré plemená sú na vytáčanie nôh citlivé, u "obríkov" treba dávať pozor aj na preťažovanie, nerobiť príliš dlhé vychádzky, do toho pol roka nie viac ako pol hodinové. Možno sa to zdá málo ale pes ktorý priberá za týždeň aj 2 kg tak naozaj rastie veľmi rýchlo.
Tiež mám psov na barfe aj šteňatá som mala a pridávala som jedine pangamin a chondroprotektíva na kĺby. Chvíľku by som na vašom mieste asi skúsila kŕmiť menej výdatné krmivo, vynechať bravčové a iné tučné mäso ak dávate (aj lososa napríklad) a zaradiť viac chudého kuracieho a hovädzieho. Prípadne časť mäsa nahradiť ryžou.
Ivona222
XXX.XXX.91.43
Ja by som asi poslúchla radšej chovateľku a nechala šteňa na kvalitných granuliach určených pre veľké plemená a keď naozaj chcete barfovať tak začnite keď bude mať šteňa 1-1,5 roka a ukončený rast.
A inak by ma naozaj zaujímalo kde sú teraz všetci tí zástancovia BARFu čo tu dobre že ľudí za kŕmenie granulami neukameňujú, prečo teraz neporadia? Preto, že keď je naozaj problém tak to už nikto nevie čo s tým.
Ivona222
napsal(a):
Ja by som asi poslúchla radšej chovateľku a nechala šteňa na kvalitných granuliach určených pre veľké plemená a keď naozaj chcete barfovať tak začnite keď bude mať šteňa 1-1,5 roka a ukončený rast.
A inak by ma naozaj zaujímalo kde sú teraz všetci tí zástancovia BARFu čo tu dobre že ľudí za kŕmenie granulami neukameňujú, prečo teraz neporadia? Preto, že keď je naozaj problém tak to už nikto nevie čo s tým.
Řekl ten který nikdy nebarfoval. Mám doma 8mi měsíční štěně od prvního dne na BARFU a není jediný problém a prospívá mnohem lépe jak na granulých. Ale netroufnu si radit. Zvlášť když člověk nevidí psa, nevidí co dostává, jaký má pohyb atd. atd. atd...
Je to jen alibismus lidí, že BARF škodí a je nutné krmit jen granulemi, že to jinak nejde a pes vyroste s problémy.
Zdendo, ale tak to tady snad nikdo nehrotí.
Že se dá syrovým poměrně lehce napáchat neplecha je fakt, ale stejně tak se dá napáchat i granulemi...v závislosti na složení, množství, psovo metabolismu (výrazně individuální záležitost).
Prostě, když se objeví známky problémů, musí se začít řešit.
jinak a OT, máš teda ale sakra krásného psa, přibliž ho, prosím...
Pro hmn_ : Možná trošku ostřejší reakce, asi už toho mám na konci týdne dost. Spíš to ve mě vygradovalo, protože to poslouchám skoro pořád, že když psa krmím syrovým bude agresivní/bude načínat zvěř. Bude mít parazity, špatně poroste a já nevím co ještě. A to všechno slyším od lidí, kteří s tím nemají vůbec zkušenosti.
Jasně, že i na mase se dá udělat průšvih, ale podle mě stačí používat hlavu a zdravý selský rozum, trochu něco nastudovat a věnovat tomu potřebný čas a je to pro psa to nejlepší. Už jen třeba odpad, co jde ze psa po mase je třetinový, proti granulím a to o něčem svědčí. A to jsem začal s BARFEm zároveň s pořízením štěněte.
A moje zlato je Aira spod Sokola. Fena karelského medvědího psa. Věk 8 měsíců a 2 dny
V začátku loveckého výcviku.
Mléčné výrobky (k čemu to vlastně dáváte ?)... takový tvaroh je úplně špatná potravina, všechno nabourá, rozhodí poměr Ca a P a jste v loji
vyvážené krmivo je například celé kuře s brambory
nic víc není potřeba
pokud je to fakt veliké zvíře, chondroitin a spol. neuškodí
pestrá strava u mě znamená různé druhy mas a příloh, příloha je brambora na kaši nebo strouhaná zelenina, některá vařená... v průběhu týdne,14 dnů.. rozčtvrtím kuře, ráno dostane čtvrtku a hrst mrkve, večer další čtvrtku s bramborou... až dojí kuře, rozčtvrtím králíka..
a to je asi tak celé
myslíte, že granule jsou nějak extra vyvážené ? už si někdo z vás spočítal, kolik vápníku z granulí doopravdy štěně využije ? vždyť některé značky neuvádí maximum Ca, P a kalorie, tak jak to víte, že ta receptura je správná pro obří plemena ? protože to někdo nasmolil na obal ?
špatně postavené granule znemožní využití tuku a proteinu stejně jako špatně postavené jídlo z masa a přílohy
o to jde
protein a tuk na stavbu svalů, šlach a kostí (jasně, vitaminy vázané na tuk, minerály,... vše souvisí se vším.. takový vitamin D nikdo moc nehlídá, že)
když jich nedodáte dost nebo znemožníte jejich vstřebání, dopadne to přesně takto - vytočené tlapky, špatná srst atp.
hlouposti jako otruby, vločky, amarant, proso, pohanka, hnědá rýže, nízko a plnotučný tvaroh, moc svaloviny, vnitřností,... zkrátka vyvážené je zkrmit celé zvíře během třeba 3 4 dnů s
"obyčejnou" přílohou.
Lea518
XXX.XXX.91.43
Ďakujem za rady, hlavne Megííí za takú obšírnu odpoveď..
Priznávam že som v Barfe začiatočník, snažím sa študovať a zisťovať ale napríklad ten tvaroh ma zaskočil myslela som si že je práve vhodný :( dostáva ho 2x do týždňa a okrem neho ešte z mliečnych výrobkov kyslú smotanu a jogurt. Tvaroh teda vynechám.
Mäso sa snažím kombinovať rôzne druhy, ráno a večer dostáva svalovinu, zhruba 2x do týždňa aj s vnútornosťami, hlavne hovädziu a teľaciu, ale aj kura a výnimočne bravčové. Ryby mu moc nechutia. Na obed má vždy nejaké kosti - krky, krídla, skelety. Ako prílohy dostáva hlavne šalát, mrkvu, cviklu a varenú ryžu a občas vajce, lososový olej a morské riasy. Zemiaky som si tiež myslela že pre psa nie sú moc vhodné tak skúsim pridať aj tie, predpokladám ale že varené nie surové. Možno keď nad tým tak rozmýšľam by to chcelo viac kostí.
Skúsim upraviť toto a počkám 10 - 12 dní či sa to nebude zhoršovať ak áno tak dám spraviť tie krvné testy a podľa toho si rozmyslím čo upraviť, alebo naozaj prejdem na granule. No to zas bude ďalšia dilema že aké lebo zrovna RC sa mi zložením vôbec nepáčia. Ale snáď to nebude treba a ostanem pri mäse, lebo krpec je teda inak moc spokojný všetko mu chutí a teší sa z každej porcie. A srsť aj hovienka má ukážkové
Já krmím vlastně podobně, akorát nedávám tvaroh. Občas přihodím krmný sýr. Kosti má tedy takřka denně. Hlavně kuřecí, plus hovězí žebra nebo srnčí žebra/kosti s masem. Nestalo se mi, že by měla zácpu. Říkám si, že hlavně v období růstu by měla mít dost velký přísun vápníku.
Svalovinu s vnitřnostmi míchám skoro do každé dávky. Dávám jak mě napadne. Někdy dostane kus kuřete, jindy zase třeba játra se srdcem a svalovinou. Sem tam přidám rýži a nějakou zeleninu/ovoce co mám po ruce. Plus co si ode mě během dne vyloudí
jakoukoliv zeleninu/ovoce co mám já tak se podělím.
Hovězí maso 10mg vápníku,200mg fosforu
vitamin D, který je potřeba ke vstřebání vápníku - slunce, ryby, rybí olej (kdysi se dával dětem ve škole dokonce na lžičku...křivice), vepřové sádlo, kuřecí tuk.. v mléku je nic.. proto se tam dodává uměle.. máme prostě blbé krávy
jednoduše - kuřecí noha: tuk z kůže (tuk, vit. D), kosti (Ca), maso (P, protein)
troška rýže, brambor, řepy: sacharidy, vitaminy
bez tuku se nevstřebají vit. A D E (K si pes vyrobí sám) a bez D neklape Ca a P rovnováha
nedostatek hořčíku způsobí, že se Ca nedostane kam má
řešit kolik Ca je tady a támhle a pestrost a vyváženost a krájet kostičky 3x3cm svaloviny a miska hraje všemi barvami a já tam hodinu stojím s kalkulačkou
odmítám.
napsal(a):
Hovězí maso 10mg vápníku,200mg fosforu
vitamin D, který je potřeba ke vstřebání vápníku - slunce, ryby, rybí olej (kdysi se dával dětem ve škole dokonce na lžičku...křivice), vepřové sádlo, kuřecí tuk.. v mléku je nic.. proto se tam dodává uměle.. máme prostě blbé krávy
jednoduše - kuřecí noha: tuk z kůže (tuk, vit. D), kosti (Ca), maso (P, protein)
troška rýže, brambor, řepy: sacharidy, vitaminy
bez tuku se nevstřebají vit. A D E (K si pes vyrobí sám) a bez D neklape Ca a P rovnováha
nedostatek hořčíku způsobí, že se Ca nedostane kam má
řešit kolik Ca je tady a támhle a pestrost a vyváženost a krájet kostičky 3x3cm svaloviny a miska hraje všemi barvami a já tam hodinu stojím s kalkulačkou
odmítám.
S tím vít. D bych to nehrotila, se psem se snad normálně chodí ven...
Křivice je kde děti mají hodně zlou stravu nebo třeba jsou nuceny brzo přijímat mléčné výrobky od krav a koz, byla v obdobích, kdy byla fakt hodně zlá strava, zvlášť v období válek, kdy se děti navíc držely schované a nedostaly se na to sluníčko a pak taky průmyslová revoluce, kdy kvůli továrnám a inverzí... teď někdo vyhrožoval, že vysoké OF, sunblocky, škodí, nevím, versus několik minut denně. Pak nějaké metabolické poruchy.
Jo, vit. D se myslím dětem v ČR dodává furt, preventivně. Já se to teda ještě učila ve škole, no možná už je to jinak, nechce se mi to hledat.
Na stránkách Royal Canin teda psali, že pes je závislý pouze na vit. D z potravy.
Jenomže na druhou stranu, dítě roste dýl než pes.
Tak to teda zjisti, jak to je, kolik to je, co potřebuje. Protože moc je taky blbý. Třeba ten "rybí tuk" z lékárny má definovaný obsah vít. D a A.
Akorát bych fakt nedávala ty mléčné výrobky, jinak jak píšeš. Dávat ty kosti, šlachy, "odpadní" části. Osobně třeba nevěřím moc mletinám, protože to podle mě nepomáhá trávení ani vstřebávání. Nestimuluje to práci trávicího traktu dostatečně. Nevím obecně, ale moji psi když dostali mletý komplet tak měli v trusu stejné zbytky kostí, co přijali, když třeba dostanou kost z krůty, tak je sice bobek tužší, ale homogenní.
Moc vápníku, všude na "granulových" stránkách se píše, pozor na hodně vápníku u štěňat velkých plemen.
Barfisti zas varují před hodně fosforem.
Všude okolo hromady doplňků.
Kdo se v tom má vyznat?
Asi bych taky měla strach, u obříka, zvlášť pokud by mi chovatelka pohrozila, pak ještě veterinář...
Mléčné výrobky nedávám, právě se ptám, na co to se to krmí
dodávat D uměle se nemá, jo, vitaminy psa normálně předávkujete...a déčko je nejvíc nebezpečné, v závěsu je vit. A, myslím
psi si ze slunce nevyrobí tolik vitaminu D jako my, přijímají jej převážně z potravy (občas ryba a běžné maso, ne svíčková)
neříkám lít litry oleje do jídla (to vůbec, protože každý rybí olej má hodně vit. D a spíše psa předávkujeme než že mu pomůžeme..výsledek je nedostatek hořčíku + špatné hospodaření s Ca a P a... křivé nohy)...říkám, že vyváženou stravu vidím trochu jinak
podle mě když budu krmit celá zvířata, nepředávkuji psa ničím, když to teda nebudou jen měsíc v kuse nekuchané ryby
všímám si, kolik lidí dává lososák, ale celou rybu ne...svalovinu totálně libovou, málokdy nepokrájenou, ale celé kuře ne
"pestrost" a "aby měl pes vše"... asi se to lépe počítá..
všude se píše pozor na hodně vápníku, ale málo je také špatně
skutečnost: obsah Ca 2 - 4,5g, P 2,5 - 4g v 1000kcal metabolizovatelné energie
tak jak to jako počítat ?
no já vím jak, je na to vzorec, ale prostě..
nepřekrmovat, krmit celou kořist častěji menší porce, nic nedolévat, nedosypávat
ne, nechci na psu šetřit, ale méně je tady opravdu více.
Před rokem a půl sem začínala s přirozeným krmením dvou psů. Devítileté feny hovawarta a dvouměsíčního štěněte, fena hovawarta. Z počátku jsem prostudovala, co se dalo. Byla v nervu. Pak jsem si uvědomila, že jsem vyživila dva syny, vyrostli naprosto v pořádku. Přes naprostý barf, různé přidávání čehokoliv, jsem došla ke stejnému krmení jako radí megííí. Nejčastěji zkrmuji celé kuře, králíka, části jehňat. Sem tam prasečí nožky, hovězí s kostí. Ve volném čase milují hlodání kostí z čehokoliv. Příloha občas. Dostrouhám zeleninu ze zahrady. Občas vezmu celé kuře, vařím dlouze, několik hodin, v množství vody v hrnci, přidám těstovinu či rýži, rajčata a papriky, pak to rozšťouchnu. Do vlažného přihodím vejce a přiliju olej. To holkám vyloženě chutná. Jsou v pořádku, s chutí k jídlu, hovínka výstavní. Jo, maj rádi vlašáky, jahody a jablka. Obslouží se samy na zahradě. Také když se dostanu k např k hovězím plícím či jiným vnitřnostem, vařím a melu, nemají to jinak rády. Prostě syrové to nesežerou, vařené a namleté ano. Sem tam dostanou i granule.
Lea518
napsal(a):
Ahojte, kúpili sme si šteniatko veľkého plemena, má 15 týždňov a všimla som si, že sa mu trocha vytáčajú predné labky smerom von. Pri chôdzi to moc nevidno, ale keď si sadne, alebo stojí tak ich vytočí von. Psa mám na BARFe, snažím sa dodržovať množstvo krmiva a zostavovať KD pestro včetne kostí, zeleniny a mliečnych výrobkov. Nie je tučný vyzerá tak akurát. Chovateľka má psy na granuliach RC a v podstate ma zvozila že to má pes z toho mäsa, že mám prejsť na granule a dodržiavať dávkovanie. Chcem sa preto opýtať tých čo barfujete či neviete čo s tým, či niečo pridať (vápnik? minerály?) alebo naozaj radšej prejsť na granule a potom po roku sa vrátiť k barfu? Nerada by som aby mi pes vyrástol so zlým postojom :(.
Pokud chcete přecházet na granule, tak určitě ne a RC.
Lea, hlavně to řeš okamžitě, štěně teď jde do nejprudšího růstu, pokud lze něco ovlivnit stravou, tak právě teď.
Brambora samozřejmě vařené, stejně tak můžeš dávat dýni i batáty.
Jinak závidím žrouty ovoce, zeleniny i příloh...