Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat těch, kteří mají zkušenosti z chovem štěnátek. Mám 6 krásných štěnátek labradorů, fena je skvěla maminka dva týdny byla furt u ni, ted 3 týden u nich vůbec nebývá, už je moc nekrmí, jelikož se jim prořezávají zoubky a maji celkem ostre drápky. Takže štěnata dokrmuji sušeným mlékem, ale samozřejmě prioritně se snažím aby je krmila fen, a pak je v případe hladu dokrmím. Ted k otázce, když štěnátka nakrmím např. v 11:00 tak do 14-15 spí, potom vstanou a začínají hrozně kňučet, chtějí jakoby ven z bedny, snažím se je hladit po bříšku a nějak je uklidnit, fenka jen k bedně přiběhne taky vokalizuje takový ten žalostný nářek a pak odejde, nechápu chování štěnátek proč tak piští, krmeny byly a že by tak rychle měli zase hlad? nebo že by chtěli k fence, jenže k ní jdou za jídlem a to ona nechce, hraček a jiných stimulu maj hodně. Nechápu proč piští, že by nějací střevní paraziti? Jsou odčervená poprve ve 3 týdnech, jak mi řekl veterinář a jak je to psané na příbalovém letáku. Jinak krom toho že knučí v bdělém stavu, i v noci vydávají takové sténání. Můžete mi prosím vysvětllit proč, nebo co jim schází, nebo co dělám špatně, popřípade poradit jak je uklidnit. Děkuji moc za odpověď.
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat těch, kteří mají zkušenosti z chovem štěnátek. Mám 6 krásných štěnátek labradorů, fena je skvěla maminka dva týdny byla furt u ni, ted 3 týden u nich vůbec nebývá, už je moc nekrmí, jelikož se jim prořezávají zoubky a maji celkem ostre drápky. Takže štěnata dokrmuji sušeným mlékem, ale samozřejmě prioritně se snažím aby je krmila fen, a pak je v případe hladu dokrmím. Ted k otázce, když štěnátka nakrmím např. v 11:00 tak do 14-15 spí, potom vstanou a začínají hrozně kňučet, chtějí jakoby ven z bedny, snažím se je hladit po bříšku a nějak je uklidnit, fenka jen k bedně přiběhne taky vokalizuje takový ten žalostný nářek a pak odejde, nechápu chování štěnátek proč tak piští, krmeny byly a že by tak rychle měli zase hlad? nebo že by chtěli k fence, jenže k ní jdou za jídlem a to ona nechce, hraček a jiných stimulu maj hodně. Nechápu proč piští, že by nějací střevní paraziti? Jsou odčervená poprve ve 3 týdnech, jak mi řekl veterinář a jak je to psané na příbalovém letáku. Jinak krom toho že knučí v bdělém stavu, i v noci vydávají takové sténání. Můžete mi prosím vysvětllit proč, nebo co jim schází, nebo co dělám špatně, popřípade poradit jak je uklidnit. Děkuji moc za odpověď.
Štěňátka prosně kňučí a i ve spánku. I když mají fenku u sebe a stará se o ně. I když spí. To je normální.
Pokud jsem to dobře pochopila, v 11 dostanou nažrat, pak už ne a když se v těch 14 nebo 15 probudí tak taky nakrmíte, ne? To je jasné, že mají hlad, takto malá štěňátka nedělají prakticky nic jiného, než že pijí a nebo spí
Jinak fenka je prvorodička? Mladá? Je vidět, že péči o potomstvo nezvládá, což se stává často u velmi mladých maminek.
Štěňata mají jednak hlad. To především. Potom ještě stále můžou mít trochu potíže s vyprazdňováním. Sušené mléko dost často působí zácpu a takhle malým štěňatům matka stále částečně pomáhá s vyprazdňováním (především se stolicí). Dalším důvodem může být tepelná nepohoda - chladno nebo naopak velké teplo. Anebo zcela obyčejný stesk, nedostatek kontaktu s matkou, nedostatek podnětů (takoví prcci si sami hrát nebudou, takže hromada hraček zas tak moc k něčemu není).
Pokud jste to ještě neudělala, obruste jim drápky! Ty je potřeba udržovat, aby fenu kojení příliš nebolelo a neměla tendence od něj prchat.
A jsou-li štěňatům tři týdny, můžete normálně začít přikrmovat masem. Pokud fena aspoň částečně kojí, není mléčný příkrm potřeba.
napsal(a):
Dobrý den,
, lidi než budete mít štěnata tak si něco zjistěte o odchovu.u třítýdeních štěnat je zcela běžné a normální že fena už u nich téměř není a chodí je jen nakrmit a rychle pryč a ještě po nich uklízet, nakrmit je chodí asi po 3-5 hodinách přes den a v noci ještě muže u nich spát nebo je u nich častěj. Je zcela normální že štěnata jakmile ucítí pohyb feny tak se začnou hemžit a ječet a pištět a snaží se lozit po bedně nebo lezt z bedny ven za fenou.
V třetím týdnu je dobré začít přikrmování ale jak píšu začít... není dobré začít štěnata cpat horem dolem a už vubec né štěněcí mléko které dost často zpusobuje zácpu nebo prujem ale hlavně.
Ve třech týdnech by měla být ještě tak z poloviny na mateřském mléku a příkrm by měl být zpočátku 1-2 krát za den a nejlépe je kvalitní libové maso které se na jemno naškrábe nebo pomele, maso je vhodné zajména proto že nezpusobí tolik trávicich problému jako sušené mléka.V lonskem roce jsem měla početný vrh kde jsem též měla sušené mléko a vyzkoušela jsem asi 4-5 druhu a všechny v podstatě stály za prd a vrátila jsem se opět ke klasice škrábání syrového masa.
Vaše fena je nezkušená a zatím není dobrá matka. Štěňata ve 3 týdnech se začínají přikrmovat, fena je již často opouští, aby se proběhla a odpočinula si od nich, ale zase se k nim sama vrací, kojí a pečuje. Jak jí podpořit? Ostříhejte velmi opatrně štěňatům drápky a obruste jemným pilníčkem. Fenu pošlete ke štěňatům, máte-li povel MÍSTO, pokud ne, dejte jí obojek a prostě ji k nim strčte, položte a přidržte - chvalte, odměňujte. Rozhodně je to pro všechny lepší než přikrmovat mlékem z lahvičky. JInak ve 3 týdnech učte štěnda pít to mléko z misky, začněte přikrmovat - syrové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, králičí, rybí) nebo vařené maso (bez kostí a zatím libové), kvalitní štěněčí konzervy - k tomu klidně rýži, těstoviny, vařené brambory, zelenina atd. Můžete začít zvykat na kvalitní štěněčí granule, já vždy zpočátku podávám namočené. A taky - ve věku 21 dnů štěňátka přirozeně chtějí ven z pelechu, poznávat okolí, očichat a ochutnat vše neznámé. Je potřeba jim v tomto věku zvětšit prostor, klidně nějakou ohrádku ještě kolem pelechu.
Kvido46

XXX.XXX.42.64
conie
napsal(a):
Vaše fena je nezkušená a zatím není dobrá matka. Štěňata ve 3 týdnech se začínají přikrmovat, fena je již často opouští, aby se proběhla a odpočinula si od nich, ale zase se k nim sama vrací, kojí a pečuje. Jak jí podpořit? Ostříhejte velmi opatrně štěňatům drápky a obruste jemným pilníčkem. Fenu pošlete ke štěňatům, máte-li povel MÍSTO, pokud ne, dejte jí obojek a prostě ji k nim strčte, položte a přidržte - chvalte, odměňujte. Rozhodně je to pro všechny lepší než přikrmovat mlékem z lahvičky. JInak ve 3 týdnech učte štěnda pít to mléko z misky, začněte přikrmovat - syrové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, králičí, rybí) nebo vařené maso (bez kostí a zatím libové), kvalitní štěněčí konzervy - k tomu klidně rýži, těstoviny, vařené brambory, zelenina atd. Můžete začít zvykat na kvalitní štěněčí granule, já vždy zpočátku podávám namočené. A taky - ve věku 21 dnů štěňátka přirozeně chtějí ven z pelechu, poznávat okolí, očichat a ochutnat vše neznámé. Je potřeba jim v tomto věku zvětšit prostor, klidně nějakou ohrádku ještě kolem pelechu.
Fenu bych ke štěňatům netlačila násilím. Většinou ví nejlépe co dělá, hlavně když se dosud starala.
Začněte přikrmovat co cca 3 hodiny dle již psaných návodů a fena jim sama dá napít, už proto, že ji mléko bude tlačit...
Vystava

XXX.XXX.136.252
Stenata ve 3 tydnech neumi pit z misky. Mela by uz davno dostavat masovy prikrm. Na mleko se vybodnete. Je to zbytecnost.
Kvido46
napsal(a):
Fenu bych ke štěňatům netlačila násilím. Většinou ví nejlépe co dělá, hlavně když se dosud starala.
Začněte přikrmovat co cca 3 hodiny dle již psaných návodů a fena jim sama dá napít, už proto, že ji mléko bude tlačit...
Já bych tedy fenu ke štěňatům donutila, kvůli štěňatům, ale i kvůli feně, aby nedošlo k zánětu vemínka. To totiž není žádná legrace.
Kvido46

XXX.XXX.42.64
conie
napsal(a):
Já bych tedy fenu ke štěňatům donutila, kvůli štěňatům, ale i kvůli feně, aby nedošlo k zánětu vemínka. To totiž není žádná legrace.
Vždyť píšu, že fena většinou sama ví, kdy dát štěňatům napít, protože ji to tlačí...
A když se starala doteď dobře, není důvod k násilí.
Spíše zkontrolovat, jestli nemá nějaký zdravotní problém a hlavně přikrmovat...

Já jsem to dávala normálně bez převaření, ale bylo to BIO mleté hovězí z Lidlu. Myslím ale, že ve 3 týdnech ještě ne, musím se kouknout do poznámek.
napsal(a):
Já jsem to dávala normálně bez převaření, ale bylo to BIO mleté hovězí z Lidlu. Myslím ale, že ve 3 týdnech ještě ne, musím se kouknout do poznámek.
Já jsem štěňatům z početných vrhů dávala maso už od 18.dne - hovězí v potravinářské kvalitě, doma na jemno namleté.