Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2017 14:19
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobrý den,
právě jsem byla své fence vytahovat klíště a zajímá mě jestli jde nějak poznat, že pustilo nějakou tu nemoc? Sama jsem se o to nikdy nezajímala, klíště jsem měla jednou jako dítě, ale jinak na mě nelezou, tak to neřeším.
Fenka byla včera večer na procházce, pak jsem jí klasicky prohlédla, ale čerstvě zakousnuté klíště je malé, to člověk najde jen náhodou. Ráno jsem si ničeho nevšimla, ale teď jsem jí našla na hrudi ohromné klíšně, fakt nalité, nevešlo se ani do pinzety. Vytáhla jsem ho celé, ale vedle kousnutí i v tom místě je červený flek a je tam boule. Po klíšťatech už bouličky měla, ale malé, tahle má tak 5x5cm.
Fenka se chová normálně, klíště bylo vytaženo do 24h a ránu jsem vydezinfikovala. Teď mě zajímá, zda mohla něco chytit, zda mám vyhledat veterináře a jestli je schopný s tím vůbec něco dělat?
Děkuji předem za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2017 19:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prodává se domácí test na boreliozu anebo jít k vet, domácí testy neznám, nevěřím moc

http://cms2.netnews.cz/files/attachments/67030/22786-Vektorova-onemocneni-psu.pdf.

2.9.2017 11:39
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak já to nezkoušela, ale myslím, že účinnost oněch domácích testů je dobrá, neb jsem viděla, že tím samým borelku testoval i doktor v ordinaci(byla to reportáž v TV) Jinak byl zrovna onehdá na NETu článek moderátorky Křížkové, že malá(batole) chytla klíště, tak ho pro jistotu zanesla doktorovi otestovat...stojí to prý 4.000Kč. Takže taky možnost. Drahá...můj pes měl na jaře klíšťat asi 100, než zabrala pipeta. V tomto případě můžu tak maximálně čekat, jestli to s ním nesekne...

2.9.2017 14:01
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobře, určitě na to mrknu, nebo se domluvím s veterinářkou.
Jinak ale asi neexistuje nějaké poznávací znamení jako velký rudý flek, nebo že boulička nemizí, nebo něco takového?

3.9.2017 01:02
Betka_88

XXX.XXX.57.235

karo2702 napsal(a):
Dobře, určitě na to mrknu, nebo se domluvím s veterinářkou.
Jinak ale asi neexistuje nějaké poznávací znamení jako velký rudý flek, nebo že boulička nemizí, nebo něco takového?

Osobne si nemyslím, že to bude vidno na rane od kliešťa.

Skôr sa choroba prejaví na správaní psa (malátnosť, horúčka, ...)... ale taktiež môže len tak boreliozu preliečiť, a vy si toho nemusíte ani všimnúť. Alebo môže byť istý čas latentná a objaviť sa neskôr.

Každopádne odporúčam pripravok proti kliešťom, či už pipetu, tabletky, alebo obojok smajlík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík