Slimak
napsal(a):
Mam strach, abych mu dala vse vyzivny co potrebuje.
Právě, že z masa, vnitřností, kostí atd. dostane všechno co potřebuje v nejpřirozenější podobě. Opravdu to není nic hrozného, stačí u toho přemýšlet. Krásně to popsala megíí ve vlákně štěňátko velkého plemene BARF.
Uživatel s deaktivovaným účtem
LájošM
napsal(a):
A jak myslíš, že se krmilo před vynálezem granulí? V ČR se krmí granulemi až do 90. let, což je chvilka proti době, co s námi psi žijí. A nikoho by ani nenapadlo, že by psům měla nějaká výživa chybět. A dožívali se často vyššího věku než teď, a v lepším zdraví.
Náš velky bílý špic se pred granulovou érou dožil 18 let (vařené maso a prilohy + zbytky od stolu) mu seli ho zastřelit, měl psinku (očkovali ale ty hnisavé boulicky v tom překáželi a bez tohodle by prý jeste žil a je to něco jiného než selhání ledvin!) A dnes koukam kolika se dožil zrovna tenhle špic a tam vidím max 14 let
LájošM
napsal(a):
A jak myslíš, že se krmilo před vynálezem granulí? V ČR se krmí granulemi až do 90. let, což je chvilka proti době, co s námi psi žijí. A nikoho by ani nenapadlo, že by psům měla nějaká výživa chybět. A dožívali se často vyššího věku než teď, a v lepším zdraví.
Jak se krmili psi před tím, než byly granule v ČR běžně dostupné? Masem a vnitřnostmi z nuceného výseku s rýží, těstovinami, rohlíky, mnohdy chlebem, kořenovou zeleninou, někdo krmil šrotem, dávala se vajíčka a tvaroh, hlavně psům ve vývoji, ...A přidával se Roboran, jediný doplněk vitamínů a minerálů na trhu. To píšu v podstatě o druhé polovině dvacátého století do cca devadesátých let. Ještě dřív se krmilo převážně zbytky, mnohdy pes viděl maso sporadicky. Byl brán jako užitkové zvíře a taky tak krmen.
Dnešní BARF je něco úplně jiného.
Granule byly velkým krokem vpřed a určitě není chybou jimi krmit. Samozřejmě kvalitními.
napsal(a):
Náš velky bílý špic se pred granulovou érou dožil 18 let (vařené maso a prilohy + zbytky od stolu) mu seli ho zastřelit, měl psinku (očkovali ale ty hnisavé boulicky v tom překáželi a bez tohodle by prý jeste žil a je to něco jiného než selhání ledvin!) A dnes koukam kolika se dožil zrovna tenhle špic a tam vidím max 14 let
Můj samojed se čistě na granulích dožil téměř 15 let. Moje fena jiného plemene se čistě na granulích dožila devíti let. Co to dokazuje? NIc. Prostě byla nemocná.
Vůbec to není tak, že "před granulemi" se psi dožívali vyššího věku než nyní. Důvody krátkověkosti některých plemen jsou jiné než výživa.
Svého rotíka jsem do roka krmila granulemi Brit Care Salmon potato a přidávala jsem přípravek na klouby. Pak jsem přešla na krmení masem + přílohy, ovoce, zeleninu, občas tvaroh s vajíčkem, plnotučný jogurt, atd., atd. Od té doby přípravky na klouby nepřidávám, pes žádné problémy nemá a roste nám z něj "pěkné hovádko"