Bolest zad po ježdění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2017 15:33
lodenka333

XXX.XXX.128.38

Ahoj, zajímá mě jestli máte někdo stejný problém a čím vzniká - bolí mě po vyjížďce záda. Vím co dělat aby neboleli - plavat, cvičit. Spíš by mě zajímalo jestli jízda na koni je opravdu příčina a dá se tomu nějak zabránit, třeba něco dělám špatně.

O co jde - jezdím od malička, tak do loňska spíš sporadicky ( práce, škola, stěhování...). Poslední půl roku jezdím několikrát týdně - převážně do terénu. Na různých koních, v různých sedlech, intenzivní se všemi chody, tak do dvou hodin. Nosím vestu, helmu. Napadla mě ta vesta, ale myslím že předtím to bylo to stejné. Mám hyperlordozu v oblasti bederní páteře, mám tendenci se tam prohybat ale davam si pozor. Je mi 27, takže ještě žádná stařešina, bez úrazu. Vždy a hned po sesednuti mě bolí v oblasti beder, někdy lopatek. Každý den se starám o koně - 11 boxů vykydat, nastlat... Jednostranná zátěž po které mě taky bolí, ale přejde to a než jdu jezdit, třeba odpoledne, žádné bolesti nemám.

Zajímá mě co může být špatně - sed? Neuvolnena? Na jízdárně jsem málokdy, neskacu, jezdim slušně ( na rekre jezdce), pracovní klus minimálně. Díky za postřehy smajlík

8.9.2017 15:36
lodenka333

XXX.XXX.166.218

Je pardon ja si spletla diskuze... Prosím kde se maže příspěvek...?

8.9.2017 16:58
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lodenka333 napsal(a):
Je pardon ja si spletla diskuze... Prosím kde se maže příspěvek...?

Neva, se zájmem jsem si přečetla. Ne, že by se mne to týkalo, ale měla jsem za to, ba všude slyšela, jak je ježdění na koni na záda výborná rehabilitace. Takže jak to tedy je?

8.9.2017 17:06
hlozi

XXX.XXX.211.85

Taky mě z ježdění strašně boleli záda..nevím proč, ale kolikrát to byla opravdu nesnesitelná bolest, hlavně v delších úsecích v kroku...
Teď už nejezdím, můj kůň je marod doživotně a na jiných na to nemám čas smajlík takže jsem příčinu neřešila, ale docela by mě to taky zajímalo..

8.9.2017 18:02
lodenka333

XXX.XXX.166.218

Ano, je to dobré - v kroku. Ale prý třeba pracovní klus- v klusu sedíte na hřbetě - není úplně optimální, protože všechny otřesy jdou do zad. A skákání. Ale ten krok a další věci super- tak vážně nevím kde je problém. Snad odpoví na koních.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2017 20:42

Z kydání jsem si uhnala "vykloubený" křížokyčelní kloub- občas to bolí...

zkuste nosit na ježdění bederní pás(takový ten pruh látky na suchý zip- nevím, zda se to dá, vyzkoušené to nemám a po ježdění a kydání neuškodí večer trochu strečinku na karimatce- prostě jinak se bolestí zad nezbavíte, ty svaly které jsou celý den stáhnuté se musí taky zrelaxovat-natáhnout a protáhnout(cviky najdete na netu).

8.9.2017 21:08
lodenka333

XXX.XXX.128.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Z kydání jsem si uhnala "vykloubený" křížokyčelní kloub- občas to bolí...

zkuste nosit na ježdění bederní pás(takový ten pruh látky na suchý zip- nevím, zda se to dá, vyzkoušené to nemám a po ježdění a kydání neuškodí večer trochu strečinku na karimatce- prostě jinak se bolestí zad nezbavíte, ty svaly které jsou celý den stáhnuté se musí taky zrelaxovat-natáhnout a protáhnout(cviky najdete na netu).

Děkuji za tip, to je hodně dobrý nápad.

Jezis a jak se vám to podařilo? To já mám spíš problémy se zápěstím na jedné ruce...

8.9.2017 22:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lodenka333 napsal(a):
Děkuji za tip, to je hodně dobrý nápad.

Jezis a jak se vám to podařilo? To já mám spíš problémy se zápěstím na jedné ruce...

Sestřenka je ošetřovatelka koní. Ve 30letech měla operovaný jeden karpál a musela s prací skončit, teď před 40tkou, ji chytá druhý, protože má barák a pracuje na zahradě(s motykou) To si člověk nevybere

8.9.2017 23:06
Tedysek

XXX.XXX.55.209

Na záda můžu doporučit cvičení na gym. Míči. Asi jediná věc co mě uleví od bolesti od krivych plotenek. :) párkrát zahopsat, párkrát se překulit na břiše a parkrato na zádech a mam na měsíc klid. :)
Jeste mě napadá, že když je člověk zvyklý se hrbit normálně a pak se na koni narovna, tak to prostě bolí.

Stáhnout zdarma
9.9.2017 06:25
sufle

XXX.XXX.161.21

Nejčastější příčinou takovéto bolesti zad je svalová nevyváženost břišního a zádového svalstva (tzv. horní a dolní zkřížený syndrom). Ten je u lidí s hyperlordozou výraznější.
Jak už tu někdo radil, důležité je protahovat záda a posilovat břicho (hlavně spodní). Naučit se cíleně zapojovat břišní svalstvo a "netahat vše zádama"
Zkuste si alespoň 3x týdně kvalitně zaposilovat břicho nebo nejlépe každý den. Pokud se naučíte správnou techniku, abyste opravdu zapojovala ten spodek (což je celkem náročné), tak stačí cca 5-10minut denně. Možná bych si našla někoho, kdo by vás to naučil (rehabiliťák, fyzio apod).

9.9.2017 06:59
scylla

XXX.XXX.150.32

lodenka333 napsal(a):
Ahoj, zajímá mě jestli máte někdo stejný problém a čím vzniká - bolí mě po vyjížďce záda. Vím co dělat aby neboleli - plavat, cvičit. Spíš by mě zajímalo jestli jízda na koni je opravdu příčina a dá se tomu nějak zabránit, třeba něco dělám špatně.

O co jde - jezdím od malička, tak do loňska spíš sporadicky ( práce, škola, stěhování...). Poslední půl roku jezdím několikrát týdně - převážně do terénu. Na různých koních, v různých sedlech, intenzivní se všemi chody, tak do dvou hodin. Nosím vestu, helmu. Napadla mě ta vesta, ale myslím že předtím to bylo to stejné. Mám hyperlordozu v oblasti bederní páteře, mám tendenci se tam prohybat ale davam si pozor. Je mi 27, takže ještě žádná stařešina, bez úrazu. Vždy a hned po sesednuti mě bolí v oblasti beder, někdy lopatek. Každý den se starám o koně - 11 boxů vykydat, nastlat... Jednostranná zátěž po které mě taky bolí, ale přejde to a než jdu jezdit, třeba odpoledne, žádné bolesti nemám.

Zajímá mě co může být špatně - sed? Neuvolnena? Na jízdárně jsem málokdy, neskacu, jezdim slušně ( na rekre jezdce), pracovní klus minimálně. Díky za postřehy smajlík

Jezdila jsem drezúru, parkur, military, terény, procházky, bez přilby, vesty, později i bez sedla a uzdečky. To, že vás bolí po ježdějí záda, může mít jeden jediný důvod - špatné držení těla, problém s páteří a svalovou nevyváženost. Jděte k dobrému fyzioterapeutovi, on vám poradí.

9.9.2017 07:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):
Jezdila jsem drezúru, parkur, military, terény, procházky, bez přilby, vesty, později i bez sedla a uzdečky. To, že vás bolí po ježdějí záda, může mít jeden jediný důvod - špatné držení těla, problém s páteří a svalovou nevyváženost. Jděte k dobrému fyzioterapeutovi, on vám poradí.

Pravda. Mě bolí v zádech, pokud příliš vystrčím břicho, tedy moc se prohnu v kříži, samozřejmě na koní. Je správné, být narovnaný, ale nesmí se to na žádnou stranu přehánět.

9.9.2017 07:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak koukám, že my, co máme od narození ja se u nás říká: kačení pr.el, což právě znamená tady to prohnutí: svěsit břicho, vystrčit zadek...pro nás ježdění na koni, není dobrý způsob ke zlepšení držení těla

9.9.2017 08:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Tak koukám, že my, co máme od narození ja se u nás říká: kačení pr.el, což právě znamená tady to prohnutí: svěsit břicho, vystrčit zadek...pro nás ježdění na koni, není dobrý způsob ke zlepšení držení těla

Právě naopak, na koni se srovnáte, protože musíte.
Koně pro jezdce udělají hodně, ale i jezdec do toho musí něco vložit, přinejmenším správný sed a korektní pomůcky. Na tomto Vám půjde každý normální kůň. Ono totiž pomůcky vycházejí z toho, co dělá sám kůň kdekoli na louce. Koně vše umí, je jen na Vás, zda si správně řeknete o spolupráci

9.9.2017 09:59
lodenka333

XXX.XXX.169.45

Jak píše lesní žínka - ale jde to ovlivnit, do určité míry - myslet na to, zatáhnout břicho, narovnat ramena, nekoukat do země... To stejné na koni... Jedu jedu a najednou si uvědomím že vystrkuju břicho a tim zadek. A srovnám se. Asi na to musím víc myslet. Je to otrava...

Ale dali jste mi ti víc rad než na koních, díky, ještě že jsem se sekla :-D s tim balonem me to hned trklo... Mam ho doma, tak misto valeni se na gauci u filmu budu koukat z balonu.

S tema zapestima jste me nepotěšili... Mám za sebe náhradu, ze bych si odpočala, ale víte jak to je, co si člověk sám neudělá...

O tom spodním břichu jsem slyšela. Jediný co je na mě svalnatý jsou ruce a břicho :-D. Když zatnu, náznak buchtiček. Ale prý to vůbec nemusí znamenat že mám silné břicho, které podrzi zada, ze důležité jsou hlavně vnitřní svaly... To poznám jak...? Na spodní je prý dobré zavěsit se za ruce a zvednout nohy do pravého úhlu...

9.9.2017 10:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Právě, to je všude. Pokud budu blbě sedět u compu, nebudu si to kontrolovat a neustále na to myslet, budu sedět zhroucená a podle toho to i dopadne. Myslím, že jak píšete, i na koni je to stejně. Ale jsem právě myslela, že na koni to nejde, že to jezdce nutí, sedět...zaťatě, jinak by třeba spadnul. A koukám, že asi taky ne.

9.9.2017 10:42
lodenka333

XXX.XXX.169.45

lesnížínka napsal(a):
Právě, to je všude. Pokud budu blbě sedět u compu, nebudu si to kontrolovat a neustále na to myslet, budu sedět zhroucená a podle toho to i dopadne. Myslím, že jak píšete, i na koni je to stejně. Ale jsem právě myslela, že na koni to nejde, že to jezdce nutí, sedět...zaťatě, jinak by třeba spadnul. A koukám, že asi taky ne.

Neeee vůbec ne, to by pak ježdění nebylo příjemné ani pro vás ani pro koníka. Naopak na koni sedíte velice uvolněně- od pasu dolů se necháte kolibat, kopírujete pohyb koně. Od pasu nahoru vzpřímeně, nekolibat se ze strany na stranu ale ani ne byt ztuhly, moc na to myslet- prostě prirozene.

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 23:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Mě bolívají záda z výcviku psů a tak se snažím najít si chvilky na projížďky v kroku, protože je to jediný způsob na který jsem přišla, že od bolesti zad pomůže. Přitom mám taky lordozu. Většinou se mi jízdou na koni i trochu uleví od bolesti kyčlí. Ale rehabilitační je skutečně jen jízda v kroku a to s uvolněným trupem a v rovnováze s koněm. Je to nenapodobitelný pohyb. Houpáte se zepředu dozadu, zároveň zprava doleva a zároveň shora dolů.

10.9.2017 09:04

Tak mě ježdění na koni, když jsem byla dítě výrazně zlepšilo skoliózu páteře (hrozil mi "škrobák") a držení těla...ale je fakt, že pokud si chci dneska jízdou na koni "srovnat" záda, tak jedu bez sedla a v kroku...nic lepšího neznám...

Přidejte reakci

Přidat smajlík