Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2017 13:38
Luciandthewolf

XXX.XXX.10.197

Hezké pondělní dopoledne, chtěla bych se vás zeptat jestli máte někdo nějaké zkušenosti se seprační úzkostí u pejska. Mám fenku čsv, akorát už jsem její druhý majitel, protože první jí cca po měsíci vratil zpět do CHS. Od malička ji vychovávám, snažila jsem se jí učit i aby vydržela sama doma. Ocházela jsem na deset minut, na dvacet, na půl hodinky. Ale vždy to dopadalo stejně pes byl jak v nějakém záchvatu.
Pištěl, křičel, štekal, vyl byly to nejrůznější zvuky. Vždycky se počůrala a udělala bobek, přestože byla po venčení. Dokázala i hodnu v kuse škrábat dveře, jedněma dveřma se dokonce prokousala. Jednou jsem ji viděla v akci, kdy ona prostě chvíli po mém odchodu dostala amok a začala vše cupovat na kousíčky.
No nyní ji beru do práce kde má svůj vnitřní kotec s výbehem, ale stejně skáče až ke stropu třeba hodinu v kuse, piští, ječí..atd. Je schopna si rozdrásat tlapinky a mříže. Samozřejmě se podělá. No veterinární technička v práci řekla, že by se mohlo jednat separační úzkost.
Tak se chci zeptat jestli má někdo podobný problém, jak ho řeší případně jestli máte někdo zkušenost s Adaptil- obojkem. Má vylučovat nějaké mateřské feromony/hormony. Nebo s Alavis relax.

11.9.2017 13:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Luciandthewolf napsal(a):
Hezké pondělní dopoledne, chtěla bych se vás zeptat jestli máte někdo nějaké zkušenosti se seprační úzkostí u pejska. Mám fenku čsv, akorát už jsem její druhý majitel, protože první jí cca po měsíci vratil zpět do CHS. Od malička ji vychovávám, snažila jsem se jí učit i aby vydržela sama doma. Ocházela jsem na deset minut, na dvacet, na půl hodinky. Ale vždy to dopadalo stejně pes byl jak v nějakém záchvatu.
Pištěl, křičel, štekal, vyl byly to nejrůznější zvuky. Vždycky se počůrala a udělala bobek, přestože byla po venčení. Dokázala i hodnu v kuse škrábat dveře, jedněma dveřma se dokonce prokousala. Jednou jsem ji viděla v akci, kdy ona prostě chvíli po mém odchodu dostala amok a začala vše cupovat na kousíčky.
No nyní ji beru do práce kde má svůj vnitřní kotec s výbehem, ale stejně skáče až ke stropu třeba hodinu v kuse, piští, ječí..atd. Je schopna si rozdrásat tlapinky a mříže. Samozřejmě se podělá. No veterinární technička v práci řekla, že by se mohlo jednat separační úzkost.
Tak se chci zeptat jestli má někdo podobný problém, jak ho řeší případně jestli máte někdo zkušenost s Adaptil- obojkem. Má vylučovat nějaké mateřské feromony/hormony. Nebo s Alavis relax.

V první řadě spoustu pohybu a zábavy, pak nakrmit - unavený pes je hodný pes - a pak učit samostatnosti. Nelitovat, nechlácholit. Mohou vám pomoct bachovky od Markéty Tomanové namíchané na míru. Fena je ve stresu a bude vám to chvíli trvat, než pochopí, že se k ní vrátíte. Nepřistupujte k tomu jako k nemoci, ale jako k nedostatku ve výchově a ono to půjde.

11.9.2017 14:25
Luciandthewolf

XXX.XXX.10.197

scylla napsal(a):
V první řadě spoustu pohybu a zábavy, pak nakrmit - unavený pes je hodný pes - a pak učit samostatnosti. Nelitovat, nechlácholit. Mohou vám pomoct bachovky od Markéty Tomanové namíchané na míru. Fena je ve stresu a bude vám to chvíli trvat, než pochopí, že se k ní vrátíte. Nepřistupujte k tomu jako k nemoci, ale jako k nedostatku ve výchově a ono to půjde.

Může být po celodenním výletu, který je plný aktivit pro pejska, kde se vylítá..člověk aby ji pak pomalu nesl domu a stejně ji nemohu nechat samotnou přes noc. Nedej bože si jen zajít na večeři. Opravdu to není nedostatek ve výchově, se psem chodím na cvičák. Od malička jsme se ji snažili naučit na samotu, radili jsme se s postupem jak naučit pejska na samotu s chovatelem, tak i s odborníky.. už proto, že jsme věděli, že toto plemeno je hodně vázané na člověka. Když je se mnou nedovolí si cokoli ničit, vyčůrat se doma, ani neštěká.

11.9.2017 14:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Může být po celodenním výletu, který je plný aktivit pro pejska, kde se vylítá..člověk aby ji pak pomalu nesl domu a stejně ji nemohu nechat samotnou přes noc. Nedej bože si jen zajít na večeři. Opravdu to není nedostatek ve výchově, se psem chodím na cvičák. Od malička jsme se ji snažili naučit na samotu, radili jsme se s postupem jak naučit pejska na samotu s chovatelem, tak i s odborníky.. už proto, že jsme věděli, že toto plemeno je hodně vázané na člověka. Když je se mnou nedovolí si cokoli ničit, vyčůrat se doma, ani neštěká.

To, že jste chodili na cvičák neznamená, že je dobře vychovaná, u čsv je to spíš kontraproduktivní. Nejvíc kravin o čsv jsem se doslechla od poradců chovu a od některých chovatelů. Zvedejte sebevědomí, učte odložení, a kontaktujte Markétu nebo Evu Štemberovou, bohužel za odborníka se dnes vydává i ten, kdo má svého prvního psa. Evu doporučím s čistým svědomím asi jako jediného čecha, ze slováků Katarínu Hambálkovou.

11.9.2017 16:12
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Pokud se vyvenčený pes vyprazdňuje v odloučení, může to být důsledkem přeháněné odměny. Domnívám se, že ji chválíte či odměňujete svou pozorností, ve chvíli kdy se vyprázdní správně venku, nebo že jste tak před nedávnem činila. Ona by se tedy pravděpodobně do podobné situace ráda dopracovala. Možná je skutečně ještě k tomu silně společensky založená a tak se Vám ji bohužel podařilo rozmazlit poměrně snadno. Pokud je má úvaha správná, strategie pozvolné nápravy je asi zřejmá. Budete muset čubu postupně ochuzovat, nesmíte být tak zábavná, to aby se s vámi nudila k smrti. Dobré by mohlo být rozvinout lovecké předpoklady, položit vlečku, pobarvenou stopu, lure coursing- rozvinout nějakou jinou silnější vášeň (kterou nedržíte v ruce).
Nevím samozřejmě jestli je neúměrně fixovaná přímo na Vás, nebo je jí jedno s kým je v interakci. Jestli zvládá odložení na dohled, nebo na doslech atp. Pracoval bych i na tom aby spala někde jinde. A řádná negativní motivace by mohla být v tomto případě taky super.

12.9.2017 09:52
Luciandthewolf

XXX.XXX.10.197

Děkuji, že jste mi řekli jaké máte zkušenosti s touto nemocí. Nechtěla jsem slyšet co dělám špatně, ale zkušenosti s touto nemocí plus zkušenosti s výše jmenovanými přípravky, samozřejmě..co by to bylo za diskuzi na ifauně, kdyby někdo někomu nevyčetl jak a co udělal blbě.

12.9.2017 10:08
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Luciandthewolf
Dobré dopoledne,
To bych si býval ty své pseudorady raději nechal pro sebe. Chtěl jsem Vás především upozornit na typický příznak, který Vaše fena vykazuje (tedy že se v určité situaci vyvenčená vyprazdňuje...). Zbytek mého příspěvku je Vám tedy k ničemu. Je to sice banální fakt, ale druhá část jejího projevu je u temperamentních zvířat normální, touží-li po něčem velmi a nemohou a nevědí jak se k tomu dostat. Pak vyšilují a běsní. Dělá to v určitých situacích např. většina pracovních psů.

12.9.2017 10:20
Terven

XXX.XXX.110.147

Děkuji, že jste mi řekli jaké máte zkušenosti s touto nemocí. Nechtěla jsem slyšet co dělám špatně, ale zkušenosti s touto nemocí plus zkušenosti s výše jmenovanými přípravky, samozřejmě..co by to bylo za diskuzi na ifauně, kdyby někdo někomu nevyčetl jak a co udělal blbě.

Veterinární technička měla pravdu, jedná se o separační úzkost.
Ale separační úzkost není nemoc, je to celkem běžný jev u lidí i zvířat. Separační úzkostí trpí dítě, které je poprvé v mateřské školce, separační úzkostí trpí kůň, kterému zmizelo z dohledu jeho stádo. Štěně, které zůstane někde samo nebo zavřené, trpí též separační úzkostí. Samozřejmě jsou mezi štěňaty rozdíly, u některého je to výraznější (jako třeba u vašeho), jiné to snáší líp. Stejně jako každé dítě nebrečí v MŠ smajlík
Samotě se štěně musí naučit, pokud vyvádí tak, jak popisujete, je jisté, že je to prostě na něj moc, víc než je schopné zvládnout.
Osobně bych nespoléhala na žádné zklidňující přípravky, v tomto případě na ně nevěřím.
Jediné, co dle mého pomůže, je trpělivá mravenčí práce - zkuste zadat do vyhledávacího okénka "nácvik samoty" či podobná hesla, diskuzí na toto téma už tu bylo hodně, moc dobré rady tam píše třeba osoba s nickem Zrzavci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2017 18:06

Krátkodobě se s tímto podle mě setká každý nový majitel psa.Každé štěně, co si přinesete domů, má jistý typ úzkosti.Otázka je jak to majitel už v počátku dokáže dovést do zdárného konce.Vy chcete radu ale zároveň rady odmítáte.Pes může mít úzkost z mnoha věcí třeba i z toho, co cítí z vás když odcházíte.Můžu potvrdit jen jedno, že to je na hodně dlouhou nápravu, nezkušený takřka bez šance.

13.9.2017 18:27

Ještě bych ráda dodala, že pokud si někdo myslí, že si přečte rady, knihy a kdoví co ještě, že pak už bude vše ok a že pude výchova psa jako nic, tak to asi ne.Ono na to musí mít také člověk cosi od přírody, danou povahu atd.Koneckonců jsme svědky toho co chodí po ulicích, povahy majitelů versus chování psů.

13.9.2017 18:35
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

U nás hodně pomáhaly rituály při odchodu, aby pes věděl, co se bude dít - pohlazení, pusa a "přijdu brzo".
Potom hlavně klid majitele, a to je u všeho, moc dobře si to pamatuji na dovolené, kde jsem psa sotva mohla nechat, dral se ze dveří, kňučel, atd.. a to stačilo na to jen pomyslet a už věděl, to samé při cestě na veterinu, já na to myslela, měla jsem stáhnutý žaludek, pes už věděl, a tady se mi taky nepodařilo uklidnit samu sebe, ale pořídila jsem polostahovák, ze kterého se mi nevyvlékne, moc dobré pamlsky, a byla jsem klidná a pes šel na veterinu úplně v klidu, místo, abych ji tahala jako kozu už z auta.
Unavený pes, ale to už děláte.
Zkusila bych ty bachovky.
Puštěnou televizi.
A odcházení po sekundě, do jiné místnosti, odložení na dálku, odložení, že doma zajdete za roh. Pak v nečekané chvíli ji na sekundu zavřete a hned zase otevřete, že nemá ani čas na to stihnout řvát, nedělat divadlo, ale jako běžnou věc, vždyť jsem byla jen za rohem. Vždyť jsem tady. A fakt takovými pidi krůčky se přibližovat i minutovému pobytu ó samotě v jiné místnosti. Dělala jsem to tak s novým bytem, z ničeho nic jsem ho na vteřinu zavřela dveře, hned otevřela.
Musíte pomalinku a do té doby, by bylo dobré, aby jste s ní teda furt byla a opravdu šla po těchto malinkých krůčcích, ne trénovat po vteřině a pak na hodinu odejít, bude šílet zase. Da to hodně práce, držím palce. Až to půjde, dát ji hodně věcí na kousání - uši, kong, .. bezpečné místo na ležení vaší mikinu a rituál.

prosimpomozte

14.9.2017 00:56
prosimpomozte

XXX.XXX.75.7

Souhlasím :) Vystihla jste to to dokonale.

Janinka Bosorka

14.9.2017 05:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.121.31

Rad padlo hodně. Užitečných. Jen se jimi řídit je těžké, pro někoho nepředstavitelně. Někdo vlastně ani rady nechce. Potřebuje ujištění, že vše udělal dobře, jen ten pes je nějakej divnej. Vet mu dá prášek a bude to v poho. Čím jsem starší, tím vidím vše tak nějak ve zkratkách. Takže, dle mne, platí: Jaký pán, takový krám.=Jaký pán, takový pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík