Černé ťupky na bříšku yorkšíra.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2017 18:02
sonáta

XXX.XXX.12.120

Chovám velké psi již přes 10 let. Nyní jsme si pořídili na mazlinkání yorkšírku. Hodnější a milejší zvíře jsme neměli.
Mám také Ruského teriéra, který mi hlídá stáda ovcí a koz.
Chci tim naznačit, že co se diagnózi zdravotního stavu a následném ošetření jsem přeborník. A když jsem si myslela že jsem všechno viděla, udělaly se yorkšírce(Rouzí) kolem vulvy černé ťupky. Během měsíce se to rozlejzalo až k pupíku.
Řikala jsem si špína, i když to není prasopes, spíš dámička která si vybírá kudy půjde.
Po úvaze že je to špína jsem jí otočila a pečlivě začla mýt. Bohužel ťupky drží jako přirostlí. Zmizely z 20%.
Zkoušela jsem snad všechny přípravky, skusila jsem i na nádobí, také přípravek na peeling obličeje a ťupky drží. Sedla jsem k internetu a četla všechno o tutom tématu. Většinou lidi psali že veterinář říká pigment. Taky jakože alergie.
No když jsem šla pro injekce na odčervení kůzlat, schválně jsem bříško vetovi ukázala a hádejte jaká byla diagnóza. I mi s man
želem jsme se sázeli :)
Prý pigment !
Takže jí ten údajný "pigment" obden umyju v antibakteriálnim mýdle a zakápnu dezinfekcí.
Postupně to mizí a už má bříško skoro čisté.
Kdyby mi nebylo líto peněz udělala bych jí stěry. Vrtá mi to hlavou co to je.
Plíseň, nebo houba.?

11.9.2017 18:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Plíseň je houba a kdyby to byla jako, že se to úplně vyloučit nedá, pomohlo by omývání(ťupání tamponkem) slabou octovou vodou. Může to být alergie na něco(trávu, roztoče...prostě cokoliv) Píšete kozy...já to vidím i trochu červené(možná od toho vašeho drhnutí ) neleží třeba občas někde ve slámě? Mohla by to mít popíchané a do ranek se zažere špína...

11.9.2017 19:15
sonáta

XXX.XXX.12.120

Nebojte se určitě žádné poranění nemá. Jsem 7 let profesionální střihačka psů a bylo by opravdu velmi smutné kdybych psa poranila při koupání a nedejbože při jakékoliv manipulaci.

Pokud se při koupání uloupne větší kousek kruhového koláčku záhadné špíny. Je pod tím tenčí vrstvička, která má světlejší barvu.

Je pravda že fenulka běhá kolem hus, krůt, slepic a všechný týhle zvířeně, ale nikdy neleží jinde než v klíně, na křesle které u zvířat máme nebo se nese pod bundou. Když běhá povenku tak se vyhýbá loužím a prostě je to dámička.

Pravda je lehký alergik. Při očkování jí natekla celá hlava.

Pokud by jste měli někdo podobnou zkušenost a přiložili fotku s příběhem, budu ráda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2017 20:31

Stěr i s řešením čím léčit stojí 200kč a to nemám nejlevnější vet
takže můžete hádat a drhnout (tím jen narušujete kůži, ochrannou bariéru, užitečné obyvatele) nebo udělat stěr a vědět přesně co dělat

tipuji kvasinky.

11.9.2017 20:46
sonáta

XXX.XXX.12.120

Díky za info. Určitě to nevydržim a zajdu na stěry když je to tak směšná částka. Díky
Už jen abych mohla případně poradit svým zákazníkům.

11.9.2017 21:16
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

No, když tady čtu případy s různýma pupínkama, vypadáváním chlupů, až po ošklivě mokvající rány...jedno to má společné. Udělají se stěry, vždycky se tam najdou kvasinky, různé bakterie a nevím co ještě, pes dostane samozřejmě Prednison, různé šampony, vodičky, ATB mastičky...a většinou nic nezabírá. Nejsem vet a nikdy jsem se neptala, takže fakt netuším, jestli je nějaká normální hodnota kvasinek a pokud je ve stěru překročená, tak je to špatně, nebo je hodnota nula a všechno nad je špatně? Protože si myslím, že většina naleznuvších patogenů se prostě na kůži vyskytuje normálně. Prostě nějak stěrům nevěřím. Pes měl vloni na pysku a části nosu něco jako opar(řekla bych, že také nějaké kvasinky) zmizela mu černá pigmentace a byl z toho bílo růžový flek, který začal praskat, loupat se a mokvat až krvácet. Zprvu jsem mazala krémem, pak už bylo vidět, že to není jen nějaké sedrané, ale horší problém. Napadla mne ta octová voda, kterou jsem ťupkala tamponkem a do týdne se to krásně vyléčilo. A nevrátilo. Takže všechno zprvu zkouším spíše alternativně, neinvazivně a pak až tahám psa po doktorech, protože já to nesnáším, pes to sice dává, ale asi bych to na něj stejně časem přenesla...

11.9.2017 21:48

Lesnížínka: kvasinky a podobné potvory na kůži samozřejmě normálně bydlí, ale přemnožení není nic dobrého a většinou ukazuje na problém uvnitř
kůže nám dává obraz imunitního systému
ano, umýt je první pomoc, možná nějaká desinfekce
ale když se to nelepší, nebudu na psa lít kdeco a ničit ty dobré bakterie, ony tam k něčemu jsou
je fakt, že některý vet sáhne po atb, aniž by udělal citlivost a i ten stěr, prostě to zkusí, přidá nějaký ten šampon, a přitom šlo třeba jen o podráždění z louky

každá ta potvora se přemnoží z jiného důvodu a nejlepší je ten důvod najít a ne jen koupat v šamponech a dávat tabletky, jistě
záleží ale na typu potvory, podle toho se dají atb nebo jen koupání, změna jídla či vycházky, pořádné osušení po procházce atd.
prostě, jestli se pes koupal v žabinci a má na břiše kopec stafylokoka, doma to nezjistím

kdyby se to u Vašeho psa nelepšilo nebo opakovalo, nebudete přece čekat doma.

11.9.2017 22:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lesnížínka: kvasinky a podobné potvory na kůži samozřejmě normálně bydlí, ale přemnožení není nic dobrého a většinou ukazuje na problém uvnitř
kůže nám dává obraz imunitního systému
ano, umýt je první pomoc, možná nějaká desinfekce
ale když se to nelepší, nebudu na psa lít kdeco a ničit ty dobré bakterie, ony tam k něčemu jsou
je fakt, že některý vet sáhne po atb, aniž by udělal citlivost a i ten stěr, prostě to zkusí, přidá nějaký ten šampon, a přitom šlo třeba jen o podráždění z louky

každá ta potvora se přemnoží z jiného důvodu a nejlepší je ten důvod najít a ne jen koupat v šamponech a dávat tabletky, jistě
záleží ale na typu potvory, podle toho se dají atb nebo jen koupání, změna jídla či vycházky, pořádné osušení po procházce atd.
prostě, jestli se pes koupal v žabinci a má na břiše kopec stafylokoka, doma to nezjistím

kdyby se to u Vašeho psa nelepšilo nebo opakovalo, nebudete přece čekat doma.

Odpověď na poslední větu: to už ne, já říkala první voba. A ano, to, že napsala, že se objevila nějaká alergická reakce nasvědčuje tomu, že je něco špatně. A to vždycky řeším v prvé řadě změnou, či alespoň úpravou stravy.

14.9.2017 14:22
sonáta

XXX.XXX.12.120

Již třetí den ťupkám na bříško octovou vodu a opravdu ten prevít (černé ťupky) to nemá rád.
Začal ustupovat. Ty větší kruhové útvary se od prostředka olupují a zůstávají jen tmavé kroužky.
Dík za inspiraci.
A každý veterinář by to odbyl tím, že je to pigment. HA HA.

14.9.2017 14:36
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Díky za info, tak snad to vyjde bez nějakých zatěžujících léků Jen nepřehánějte kyselost vody, ať jí nepopálíte pupík. Stačí je slabounce nakyslá, já vždycky pro jistotu olízla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík