Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.9.2017 14:40
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Ahoj krmíte někdo těmito holistickými granulemi canine caviar? Mé tři čivavky po nich dost kadí i když konzistence je naprosto v pořádku, ale všude se píše, že při krmení kvalitními granulemi se stolice dost zredukuje. Přešla jsem na ně z té hrůzy royal canin. Zatím je to teprve 14 dní tak si říkám jestli se to teprve všechno neupraví.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2017 14:45

Které přesně máte ?

14.9.2017 14:46
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Mám jehně a proso.

14.9.2017 14:56

Open sky - moučka a 6,4 vláknina
free spirit a gf puppy - 5,7
leaping spirit - moučka a 5,9
open meadow - 5,7
special needs - 5
wild ocean - moučka a 6,3 procent vlákniny
tak z toho bych psovi nedala nic
normální je do 4

Simpsons, Wolfsblut, N&D, Eden, Akela, Barking H.
něco takového
samozřejmě ne každá receptura (vlákninu pohlídat), čivavy můžou klidně štěněčí a u N&D mi třeba puppy, quinoa a pumpkin nepřijdou dobré.

14.9.2017 15:09
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Byly mi doporučeny právě tyhle, protože jsou pro pejsky s citlivým zažívacím traktem.Po těch roaylkách se potřebovaly dát dohromady. Ještě mám doma marp taky jehně, ale měnit to zatím samozřejmě nechci, třeba až domlaskají pytel. Pořád váhám canine nebo marp nebo ještě ziwi peak, ale to je dost velká pálka tak, abychom pak ještě měli co jíst my lidé.

14.9.2017 15:32

Neměňte, čekejte
a u toho čekání pěkně ke každému jídlu hrnek vojtěšky, ovsa nebo prosa
čivava sní tak 50g granulí ?
marp 134 za kilo...12kg pytel na 80 dní pro 3 čivavy.. jeden pes jí za 7kč denně
to je jako špatné ?
doporučeno kým ? prodavačkou ve zverimexu ? vždyť je to krmivo na hubnutí.

14.9.2017 15:43
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Marp drahý není ani caviar, ale ziwi peak tedy ano. A proso není ječmen nebo kukuřice, myslím, že pejskům na střeva může opravdu pomoct. A čím krmíte vy, tedy pokud máte psa ?

14.9.2017 15:49
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Akela málo masa a Barking.H je tam na prvním místě rýže.

14.9.2017 16:11

Nejde o proso nebo rýži, skoro jedno, pokud toho není moc. A tady je. Normální je vlákniny do 4%.
Vláknina je nestravitelná.
Takže je pak hodně odpadu.

Akela original má téměř půl pytle masa. Eden, Aatu, to samé. Víc žádné granule nemají. (Applaws mají nekvalitní tuk.)
N&D nemají masa tolik, ale jsou tam kvalitní suroviny.
Stejně tak Barking H., Simpsons, Marp holistic.
Co je na prvním místě není důležité.
Čerstvé maso si vydělte třemi + si spočítejte sacharidy.
100 - tuk - protein - vlhkost - popel = výplň.
Ve skutečnosti je výplň (rýže, brambory, proso, hrách,...) na prvním místě v každých granulích.
No a jestli je vlákniny nad 4%, pes to prostě dobře trávit nebude.
V kvalitních granulích nejde jen o čísla, ale o zdroje surovin, zbytečné a nebezpečné přísady.
A využitelnost.

Mám psa. Fakt. Jí na střídačku ty značky, co tu furt melu dokola + maso.

14.9.2017 16:12
Markéta80

XXX.XXX.176.2

rendulka123 napsal(a):
Akela málo masa a Barking.H je tam na prvním místě rýže.

Barking má hodně receptur, fenka jorka má hodně ráda tyto a žádná rýže https://www.spokojenypes.cz/barking-heads-tiny-paws-quackers-grain-free-1-5kg/

14.9.2017 16:14

Já mám fakt psa

14.9.2017 16:47
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Tak jo, tak věřím, ale na ziwi peak nemají

14.9.2017 16:53
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Určitě už všechny patří mezi ty lepší a možná příště už koupím canine bez obilovin.

14.9.2017 17:12

..i ty bez obilovin mají moc vlákniny, výsledek bude podobný
ziwipeak jsou "drahé", protože je to sušené maso s trochou zeleniny
granule jsou granule
také kupuji sušené maso za 500
a také se nedávkuje 250g na den jako granule
chápete ?
proč rovnou nekrmit normální maso ?

14.9.2017 17:28
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Barfovat fakt nechci, abych to dělala správně odborník na to nejsem. Spočítat si správně podíly všech složek, které by měl mít, když už by to chtěl člověk dělat pořádně a né jen hodit psu kus flákoty. Tolik bílkoviny, tolik vlákniny, sacharidy, vitamíny a všechny doplňky, to by mě z toho šlehlo. A pak si představím svoje čivky a jejich malé zoubky jak se s tím trápí, to fakt radši zůstanu u sušeného. Ale díky samozřejmě za názory, vdžyť proto jsem tu psala.

14.9.2017 18:12
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Proč jste psala, že je Marp krmivo na hubnutí?

14.9.2017 18:15

rendulka123 napsal(a):
Proč jste psala, že je Marp krmivo na hubnutí?

Nene, Vy jste psala, že Canine C. bylo doporučeno, a já, že je to krmivo na hubnutí, tak mě zajímalo, kdo to doporučil.

15.9.2017 07:08

rendulka123 napsal(a):
Barfovat fakt nechci, abych to dělala správně odborník na to nejsem. Spočítat si správně podíly všech složek, které by měl mít, když už by to chtěl člověk dělat pořádně a né jen hodit psu kus flákoty. Tolik bílkoviny, tolik vlákniny, sacharidy, vitamíny a všechny doplňky, to by mě z toho šlehlo. A pak si představím svoje čivky a jejich malé zoubky jak se s tím trápí, to fakt radši zůstanu u sušeného. Ale díky samozřejmě za názory, vdžyť proto jsem tu psala.

Rendulka, neblbni...na to ti stačí zdravý rozum a koneckonců pes si taky řekne svůj názor...
a když neřešíš stravu rychle rostoucího štěněte velkého plemene, tak si hlavu už vůbec nedělej...

15.9.2017 09:37
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Alespoň už vlastně vím, proč ti moji bobani tolik kadí. Tak ona je to vlákninka. Je to škoda, protože jinak jim ty granulky pěkně sedí, nezvrací, neprůjmujou, hezky prospívají. Mohl by jim vlastně nadbytek vlákniny nějak uškodit?

15.9.2017 11:20

rendulka123 napsal(a):
Alespoň už vlastně vím, proč ti moji bobani tolik kadí. Tak ona je to vlákninka. Je to škoda, protože jinak jim ty granulky pěkně sedí, nezvrací, neprůjmujou, hezky prospívají. Mohl by jim vlastně nadbytek vlákniny nějak uškodit?

Není to tak veliké množství, ale vidíte, že krmiva využívají málo. Kromě toho, že granule projdou zbytečně rychle/bez užitku, vysoký obsah vlákniny umí i znemožnit vstřebání živin.
Určitě jste slyšela - fytáty, oxaláty, saponiny, inhibitory proteáz atd.
Může se stát, že pes nebude mít úplně výstavní nožičky, srst, svaly,..protože nevyužije tolik proteinů, tuků, nebude dost hořčíku např.
Hůř je u mláďat.
Zas málo vlákniny, tj. do 2% - trávenina se nebude mít jak dostat z těla. Normální je tak do 3,5..4%.
Z pěti procent se pes nezblázní, ale k čemu to.

K přirozené stravě - koťátka jsou od dvou měsíců krmena tak: kuřecí křídla, krky, krůta, prase, kráva.
Málokdy zůstane nějaká kostička, to jen, když jsou přežraná.
A jo, dělá se to tak, že se psu hodí flákota. To je ostuda smajlík Ráno půl kuřete, večer druhá polovina.
Co je v celém kuřeti nevyvážené ?
Jestli chce přílohu, dostane vařenou řepu nebo brambory. Velkým/v zátěži psům se dá kloubní výživa, obézním méně tučné. A to je celé.

15.9.2017 11:53
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Na Akelu jsem se blbě podívala, ale nejsou ty granulky pro čivky trochu velké? Jako že jsem se podívala špatně na jejich složení. Já jsem se nejspíš dívala na úplně jiné.

15.9.2017 12:06
rendulka123

XXX.XXX.98.152

Já jsem hrozně nerozhodný člověk, teď vůbec nevím, do kterých tedy jít. Ta Akela fakt nevypadá vůbec špatně. Taky bych po Canine až dojí pytel mohla nechat zblajznout ten pytel Marpu, který mám ve skříni a potom tedy koupit Akanu, ale nevím jestli by pak neměly po tolika změnách rozhozené zažívaní. Já vím, že jsem hrozná, ale když nad něčím uvažuji tak musím na doraz, samotnou mě to fakt štve, ale dokud to prostě nevymyslím tak nemám pokoj. Nevíte jestli nejsou ty granulky Akany velké?

15.9.2017 12:09
rendulka123

XXX.XXX.98.152

To si někdo říká ty jooooooooooo ta má, ale starosti.

15.9.2017 12:23

Akela viz obrázek - small paws pro malé psy.
Však až dáte Marp, uvidíte.

15.9.2017 22:19
tapina

XXX.XXX.213.31

rendulka123 napsal(a):
Já jsem hrozně nerozhodný člověk, teď vůbec nevím, do kterých tedy jít. Ta Akela fakt nevypadá vůbec špatně. Taky bych po Canine až dojí pytel mohla nechat zblajznout ten pytel Marpu, který mám ve skříni a potom tedy koupit Akanu, ale nevím jestli by pak neměly po tolika změnách rozhozené zažívaní. Já vím, že jsem hrozná, ale když nad něčím uvažuji tak musím na doraz, samotnou mě to fakt štve, ale dokud to prostě nevymyslím tak nemám pokoj. Nevíte jestli nejsou ty granulky Akany velké?

Jo já to celkem chápu, když mám vybrat granule - a ono toho na výběr fakt moc nemám - řeším to týden dva a pak se naštvu a koupím místo toho něco jiného.
Acana rybí jsou celkem malé granule, ale jsou takové čichově "málo rybí" a smrdí i trochu divně. Annamaet aqualuk jsou taky celkem drobné...
Ne že bych nějak protěžovala ty ryby, ale v jiných srovnání nemám.

16.9.2017 19:38
domcaast

XXX.XXX.166.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Akela viz obrázek - small paws pro malé psy.
Však až dáte Marp, uvidíte.

Můžu Vás poprosit o názor? Zmiňujte nejkvalitnější krmiva Eden, Aatu,... ale to množství bílkovin se mi zdá naprosto šílené. Existují opravdu kvalitní granule s bílkovinami do 28% a vyváženým poměrem vápníku a fosforu? Já zatím nejlepší zkušenosti mám s holistickým marpem jehně a Red mix. Máte ještě nějaký typ? Docela se mi líbí poměry nového Artemisu.

16.9.2017 20:01

Domcaast, ale procenta jsou jenom procenta, podstatný je příjem bílkovin - hmotnost, na váhu psa!
Takže v prvé řadě si můžeš spočítat a porovnat, kolik bílkovin je v doporučené denní dávce těch kterých granulí.
A za druhé si to spočítej na skutečný příjem tvého psa.
A pak porovnej s doporučeními.
A- pak by ses ještě měla ptát - jaké bílkoviny? Kolik rostlinné, kolik živočišné?...

16.9.2017 23:13

rendulka123 napsal(a):

Tak buďte pseudobarfař jako já. Můj pes má problém s vysokým obsahem proteinů (bobky + nedoporučeno s ohledem na možný problém u plemene), se sacharidy (tloustne) a vlastně obecně s granulemi. Tak to má cca půl na půl. Snídaně a oběd lehčí granule jako Marp, BH a Wolfsblut, večer normální jídlo. Vycházím z masa, kde mám pod kontrolou podíl kostí (pro polykače namleté, ty nemusí kousat ani čivavy). Jinak neřeším, co dům dal - vařím bez soli a bez koření, pak dělím na člověčí a psí. Dělám dýňovou polévku - dostane k večeři dýni. Druhý den třeba samotné maso. Přes den na pamlsky okurku, ředkvičky, chce po mně bílý jogurt, dostane lžičku... Vyváženost stravy nepočítám denně, ale spíš týdně.

Krmení normální stravou není žádná věda, v mnohém lepší než granule, protože tam můžete do detailu vychytat potřeby psa.

16.9.2017 23:55

Hmn, ve 100g dávce je více nebo méně bílkovin než ve 200g dávce ? V jedné granuli je přece stejně procent bílkovin, tuku, vlhkosti, popela a vlákniny jako v kile. Stejně kalorií.
A pak už se jen podle kalorií počítá dávka pro velikost, akčnost psa.
Kolik kterých bílkovin.. no, k tomu už si vezměte hodně tabulek, studií a kalkulačku.
Například jehněčí v extrudovaných granulích je o dost jinak než kuřecí v extr. granulích, a neplatí tu poznatky z vařeného jídla.
Spíše řeším kytičkové a zvířátkové.

Kolik bílkovin pes dostane, záleží na využitelnosti krmiva.
Ta se počítá skrz vzorec - nejvíce má pes z tuku, bílkovin a nejméně ze sacharidů.
Nemusí to být samozřejmě takto přesně, ale třeba od každého třetina. To už záleží na každém psu.
Ano, rostlinné a živočišné suroviny s tím mají dost co dělat. Zvlášť když se výrobce neobtěžoval ME napsat.
Z granulí s 35 procenty bílkovin nebude stráveno 35% bílkovin, pokud jich hodně pochází ze lněného semínka nebo luštěnin.
Takže se zas tolik nedívám na čísla, ale na jejich zdroje.
Samozřejmě, pokud víte, že pes nesnese moc..

I vápník se počítá dle kalorií. A fosforu. To, co je napsáno na obale, není vše.
Pokud je psané Ca 2, není to moc, když je metabolizovatelná energie 3400kcal/kg. Je jasné, že pes z takového krmiva přehnané množství vápníku nevyužije.
A také jsou povolené odchylky v miligramech (u proteinu, tuku v % ), takže ani nelze říct, že některé granule mají poměr Ca a P úplně špatně - nevíme, kolik přesně v tom kterém pytli je. Příště může být jinak. Některá čísla jsou uvedena v minimu, jiná v maximu.
Je to trochu guláš.
Tak prostě nezůstávám u jedné značky, receptury.

Orientačně si můžu říct, ok, tady v těchto granulích je Ca:P dobře, ale vlastně ani nevím, kde to mají špatně.
Správně je 1:1 až 2:1 u dospělých, a 1:1 až 1:1,6 u štěňat, a může to být až 1:1,8 u starších 6 měsíců.
Celkem velké rozpětí.

Artemis se vejde, ale za super granule je nemám. Jsou tu moučky a jedna taková ultra hloupá - rybí.
Simpsons adult, Barking Heads, Carneeval by mohly vyhovovat. Wolfsblut má spoustu možných, např. Alaska salmon, Black bird, Grey peak.

17.9.2017 10:34

"Hmn, ve 100g dávce je více nebo méně bílkovin než ve 200g dávce ? V jedné granuli je přece stejně procent bílkovin, tuku, vlhkosti, popela a vlákniny jako v kile"

ale megí, já fakt vím, co znamenají procenta. Ty jsi to pochopila špatně...
Píšu, polopatě :
srovnej granule A : procenta bílkovin + doporučená krmná dávka = hmotnost bílkovin v dávce
granule B : dtto
granule C : dtto
.
.
.
toť jednoduchý matematický pohled, který by mohl přinést překvapení

a pak je to, co pes sežere v reálu x doporučený příjem bílkovin - což je údaj v gramech na kg psa...což je ten podstatný údaj, ne ta procenta

a pak jsou další faktory, netřeba opakovat...

17.9.2017 10:55

Asi mi to musíte ukázat na příkladu smajlík
kolik proteinu má sušené maso použité do granulí Marp ?
já to nevím
a ty rostlinné si mám odečíst nebo.. ?

17.9.2017 11:26

Megí, výše jsem to napsala jako příklad pro žáka 1. třídy...výsledkem je absolutní množství proteinů v denní dávce granulí a to doporučené výrobcem granulí, reálné a požadované. Vstupními údaji jsou údaje uváděné na balení granulí, což jsou informace, které máme každý.

Proč do tohoto jednoduchého aspektu taháš ten zbytek ?

17.9.2017 11:57

Protože přijaté bílkoviny nerovná se využité
požadavky jsou min.18g bílkovin v sušině ve 100g krmiva nebo 45g v 1000kcal
využitelných
když psa nakrmím hrachem, dostane papírových dostatek bílkovin

maximum stanoveno není, tak co je moc ? to bych chtěla vědět.

17.9.2017 13:14

"Protože přijaté bílkoviny nerovná se využité"
tož to je překvapení

ale o tom se nebavím, to je až za další...

"požadavky jsou min.18g bílkovin v sušině ve 100g krmiva nebo 45g v 1000kcal
využitelných"

takto ne - já se bavím o požadavcích na příjem psa, uvádí se v g/kg váhy psa, ne o obsahu v granulích. A o tom se bavím celou dobu - o příjmu na váhu psa, neb tohle je to podstatné.

17.9.2017 13:30

Hmn, ale kterým výzkumem se řídíte ? NRC, Hand, ... ?
1,5 - 3g ?
to je docela veliké rozpětí, ne ?
počítáte hmotnost psa nebo metabolickou velikost psa ?

myslím, že stačí vědět co z těch surovin použitelné je, co ne, všimnout si metab. energie a koukat na svého psa.

17.9.2017 14:08
domcaast

XXX.XXX.166.21

Takže co si odnáším z odpovědi je: Neexistuje odpověď, protože je tam tolik proměnných, které nikdy nemám šanci zjistit, že to prostě nejde spočítat Tak já zůstanu spokojeně u těch marpů

17.9.2017 14:12

Megí, uváděj údaje celé, tudíž k čemu se vztahuje tvých1,5-3g musíš vědět sama.
Mých je 1,5-3g / kg váhy psa u větších plemen, u malých 2-4g/kg váhy psa.

Rozpětí není obdivuhodné, protože předpokládám, že sama víš, že to závisí na xy faktorech (věk, kastrace, aktivita - míra aktivity, způsob ustájení, pohlaví, i roční doba, i plemeno... individuální metabolismus - ten v prvé řadě)
A když už chceš řešit metabolickou velikost, tak se bav o denní potřebě energie.

nicméně, protože už jsme opět zabředly skoro do absurdna, z pohledu krmícího majitele, připomenu, na co jsem původně reagovala:
"Zmiňujte nejkvalitnější krmiva Eden, Aatu,... ale to množství bílkovin se mi zdá naprosto šílené. Existují opravdu kvalitní granule s bílkovinami do 28% "

17.9.2017 16:56

Úplně stačí znát ME a z čeho proteiny pochází, přibližně, protože ve skutečnosti se přesného čísla nedopočítáte (nevíte jaké maso bylo použito, a to ani nemluvím o moučkách, nevíte kolik bílkovin zbylo po extrudaci hrachu,...), leda že máte laboratoř... já nemám
dobře víte, že názorů na denní potřebu bílkovin, energie vůbec, tuku, sacharidů,..je více, však to ta česká stránka vypisuje podrobně
koho teda budu poslouchat ? já jedině svého psa

však píšu - koukat na svého psa
co to v granulích znamená ? přidám, uberu
že je někde bílkovin moc, to už snad lidi přešlo
jestli chcete přesně něco počítat, pak jedině aminokyseliny (nespočítáte)
a ty se jen tak nikde neuvádí
protože kdo by ty granule pak chtěl..

jo, jako fajn, čísílka, ale když neznáte zdroje, nespočítáte nic, jen odhady
podívám se na profláklé kvasnice, lněné semínko, hrachový protein,... a hned je jasné, jestli je tam fakt hromada masa nebo kytiček
nic na tom není

a opravdu, neřešte každou desetinku, protože tento měsíc je v pytli granulí 25% bílkovin a příští měsíc 27%
tak co z toho jako budu počítat

střídám po velkém balení a nehroutím se

já nevím.. mám počítat jak tučné bylo kuře dnes k snídani ?
ne :)

17.9.2017 17:23

Megí, ale však já nic neřeším ani nepočítám
jenom jsem reagovala v rámci diskuze

Přidejte reakci

Přidat smajlík