Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda někdo nemáte zkušenosti s takto velkým plemenem v bytě? Situace je taková že jedna paní se chce zbavit NO je jen uvázaný na zahradě tak bych se ho chtěla ujmout jen nevím jestli je to reálné mám 3+1. A pejskovi už jsou 4 roky tak nevím zda by si na to zvykl :(. Děkuji za každou radu.
Zvykl by si asi těžko.
Mohli byste zažít peklo.
Oba.
Zkuste mu sehnat někoho s dvorkem,
ale to půjde těžko...
(mohla byste taky dopadnout tak, jak
ukazuje foto.
http://www.cz-pes.cz/diskuse/3_14797_0.html)
Půjčte si ho na víkend a uvidíte, bude li
u vás ochoten večer spát...
Já bych v tom takový problém neviděla. Jen psovi bude zprvu dost vedro doma. A budeš muset mu hodně věnovat, aby se naučil být bytovým psem.
Nikol36
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda někdo nemáte zkušenosti s takto velkým plemenem v bytě? Situace je taková že jedna paní se chce zbavit NO je jen uvázaný na zahradě tak bych se ho chtěla ujmout jen nevím jestli je to reálné mám 3+1. A pejskovi už jsou 4 roky tak nevím zda by si na to zvykl :(. Děkuji za každou radu.
V zasade:
- o kvalite zivota psa a jeho spokojenosti rozhoduji uplne jine veci, nez jestli bydli v novostavbe v satelitu, garsonce nebo na statku
- tvrzeni, ze "pes v byte je chudak (protoze nema zahradu)" je pomerne rozsireny nicmene mytus
Cili a priori to neni problem.
Druhy problem je, jak rychle se pes adaptuje na nove prostredi, zvuky, lidi a tak dale. NO ale patri mezi prizpusobive az velmi tvarne psy, byt samozrejme jedinec od jedince.
Mumze to byt okamzite a od prvni chvile to bude jako kdyby pes zil v byte odjakziva a nebo to take muze byt (a ted jeste jak dlouhy) ocistec, kdy pes bude zvat na kazdy neznamy zvuk, bat se neznamych povrchu (pohled na dospeleho psa, kdyz poprve vidi dladzdicky nebo schody cloveku v pameti utkveje), zacne demolovat (protoze najedno bude mi co) a tak dale. Ja mam dnes treba puvodem venkovniho psa v byte a az na dva okousane polstarky nebyl za ty leta sebemensi problem.
Ale to nevite, dokud to nevyzkousite. Pokud se k tomu odhodlate, dejte vedet, jak si vedete, takove vypraveni bude zajimavejsi naz 99% zdejsich dotazu (nemyslim ten vas)
Nikol36
napsal(a):
Není problém, mám v bytě 3 NO a pohoda. Na lepší si pes zvykne rychle a rád.
Není problém ?
Samozřejmě, že NO v bytě není problém i když...
Nic nevíme o psovi.
Je to celoživotní bouďák na řetězu ?
Byl snad někdy aspoň trochu nějakým způsobem socializován ?
Může se špatně cítit v uzavřeném prostoru.
NO bývá zpravidla dokonale tvárný...ale.
Jak se asi bude chovat doma o samotě?
Stačí jen, bude li ječet.
O zadavatelce taky nevíme nic.
Zvládne to ?
Pokračování mě taky zajímá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikol36
napsal(a):
Nebojte se, zvykne si rychle, na lepší se vždycky líp zvyká. Měla jsem v bytě psy velkých plemen. Jeden k nám přišel až jako dospělý, ve 2,5 roce, do té doby žil v kotci a na zahradě. Nic nebyl problém. Naučil se i velice rychle, že se ze stolu v kuchyni, z linky i ze stolku v obýváku nesmí nic brát, a mohla jsem pak nechat ležet jakékoliv jídlo třeba celou dobu, co jsem byla v práci. Nic neničil, odpadkového koše si nevšímal a rád spal v posteli. S čistotností taky problém nebyl.
Vemte si ho domů na zkoušku na den, radši na víkend. A uvidíte. Já jsem to tak udělala - měla jsem ho na víkend.
Brali jsme si dospělého velkého psa ze dvora domů, protože ho majitelé chtěli utratit. Byl to zdravý, ale naprosto nesocializovaný pes, který nevylezl 2 roky ze dvora. Na byt si zvykl okamžitě, první týden jsme s ním byli doma, ale od začátku jsme ho nechávali po chvílích samotného, aby si zvykal. Prvně samotného jen v jedné místnosti, kam jsme se po chvílích vraceli a dobu samoty prodlužovali, pak i samotného v bytě. Naprosto v pohodě, možná i proto, že byl vlastně zvyklý z minula, že je sám.
Venku jsme ho seznamovali s okolím pomalu, prvně méně rušná místa, ale on překvapivě snášel vše naprosto v klidu. Ale občas se stalo, že ho vyděsily naprosté blbosti, takže jsme museli dávat pozor, kde ho pouštíme z vodítka.
Zajímavé je, že i když doma vydržel sám, na cvičáku jsme nebyli schopni udělat odložení. Pes se zvedal, jakmile jsme byli na pár kroků od něj. Přitom na procházce nám nebyl přilepený za zadkem, ale běda, když jsme ho chtěli položit a poodstoupit.
Já nejsem zastánce psů v bytě, ale pokud je pes na dvoře, nikdo si ho nevšimne, jak je rok dlouhý(o psu v kotci ani nemluvě) tak si myslím, že byt s pečující majitelkou bude pro něj vysvobozením. Ani bych se nebála, že nezvládne samotu...vždyť on byl v podstatě celý život sám. Jediný problém asi bude socializace. Vidím to tady v sousedství, taky nesocializovaný NO Zadavatelko, chodíte za psem, byla jste s ním už v kontaktu?
Já si nemyslím, že by NO v bytě byl problém, to ne. Ale v tom, zda si na to zvykne když byl tak dlouho venku už bych to tak růžově neviděla. Měli jsme retrívra, který byl zvyklý venku. Občas jsme ho vzali dovnitř, ale pes tam být nechtěl - přišel se pomazlit, byl jak tank, všechno schazoval ocasem do všeho nabourával, pomazlil se a po pár minutách šel ufuňěný ke dveřím a chtěl ven. Dokud jsme ho nepustili tak ležel u dveří funěl a kňučel. Nedokážu si představit, že bych s ním po 4 letech co žil venku měla jít do bytu. Když už byl starý, tak ze zdravotních důvodů potřeboval být v teple, ale do baráku jsme ho nikdy nenaučili, on tam trpěl, zvykl si alespoň na chodbu, kde není takové teplo, tam byl spokojený. Nevím, je fakt, že jsme to nikdy nějak extra nezkoušeli ho naučit na to, aby byl doma, třeba by se to po čase naučil, ale zrovna u něho bych si to moc představit nedokázala. Ale on byl celkově i samotář, každý pes to bere jinak a věřím, že některým psům by to problém nedělalo. Jen bych to asi nějak postupně zkusila kdyby to šlo, aby to nedopadlo tak, že si ho vezmete a za měsíc mu budete hledat zase nový domov, protože to prostě nepůjde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zvykne si...ale vy si uvědomte, že se v bytě teprv musí naučit žít...a vy se připravte na to, že ho to budete muset naučit a dále na chlupy a jiné nečistoty, které jsou s držením psa v bytě spojené, takže na větší frekvenci uklidu a dále to, že převážnou část volného času budete věnovat psovi...