Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete klidně zůstat u toho masa a nemusíte vařit - zatím dostával moc příloh a málo výživy pro kosti, svaly a šlachy
skelety, křídla, hřbety - tam je všeho akorát
tvaroh, svalovina - moc fosforu
z granulí N&D, Simpsons, Wolfsblut
ale na granulích se pravděpodobně nespraví dost rychle a psa to bolí
přidejte třeba alavis celadrin, alavis 5, phytovet mobility.

Kolik váží ?
PS: nechte ta písmenka všecka malá ;-).

To má tak dvouletý ovčák, ne ? nožičky musí mít sílu nést takovou váhu
maso
takové ty kostnaté věci - křídla, žebra, skelety, kloubní výživu
zvážíte ho
a masa dáte 5% z jeho aktuální váhy - jestli bude přibírat, dávku jídla snižíte
těch 5% rozložte na ráno a večer
nechoďte po tvrdém povrchu, ale nenechte ho zas se válet, stačí běžný pravidelný pohyb
těstoviny a podobné těžké přílohy vynechte, spíše dejte zeleninu (mrkev, celer), uvařené brambory nebo řepu, rýži, ale jen tak hrstku
a bude to ok.
napsal(a):
Můžete klidně zůstat u toho masa a nemusíte vařit - zatím dostával moc příloh a málo výživy pro kosti, svaly a šlachy
skelety, křídla, hřbety - tam je všeho akorát
tvaroh, svalovina - moc fosforu
z granulí N&D, Simpsons, Wolfsblut
ale na granulích se pravděpodobně nespraví dost rychle a psa to bolí
přidejte třeba alavis celadrin, alavis 5, phytovet mobility.
Celadrin není preventivní doplněk.

tapina
napsal(a):
Celadrin není preventivní doplněk.
Omlouvám se, přepsala jsem se, celadrin je na poškození, chrupavka..

tapina
napsal(a):
No... ne. Možná ani ten Phytovet mobility bych štěněti nedávala. A to mám oboje doma a jsem toho velký fanda. Ale je to jen můj sprostý názor. Už nic neříkám.
Říkám si, možná nedávat nic. Aby to netlumilo bolest. A kdyby nějaký zánět, vet by to řekl. Asi.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Říkám si, možná nedávat nic. Aby to netlumilo bolest. A kdyby nějaký zánět, vet by to řekl. Asi.
Nám neřekl nic. Řekl, nasadíme tohle, a když to pomůže, byl tam zánět.

Accuracy
napsal(a):
Nám neřekl nic. Řekl, nasadíme tohle, a když to pomůže, byl tam zánět.
Hm, nevím, když řeknu - krmte normálně - lidé řeknou, že to nemůže fungovat.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Hm, nevím, když řeknu - krmte normálně - lidé řeknou, že to nemůže fungovat.
Tak přirozeně. Ono to povědomí o normální stravě jaksi ubylo. A normálních psů vedoucích normální životy také.
Já vím, že Vám se to zdá snadné. Jeden den dám do misky to, druhý den ono, dohromady to bude plnohodnotná strava. U mě to tak není. Když jsem kdysi krmila psa syrovým (byl alergik a bylo to nejlevnější řešení - pes nebyl můj, ale měla jsem ho jaksi na starosti), rozhodla jsem se, že už nikdy, pokud k tomu nebude zdravotní důvod. Ten pes neměl dobrý základ, měl 6 měsíců, dosud žil na zbytcích a lezly z něj žebra. U nás (staraly jsme se s kamarádkou, které ho pak majitelé dali) se dost zlepšil, ale ať jsme dělaly, co jsme chtěly, ten pes zdravý nebyl. To míchání kostí, masa a zeleniny, sem tam vajíčko, nefungovalo. Pes neměl průjem, nebyl začervený, nic, ale od pohledu nebyl v pořádku. Změnilo se to, když si kamarádka našla přítele, který už pracoval, a mohla si dovolit koupit psu kvalitní granule.
Proto říkám, že ta normální strava má svá omezení. Nemůžu na jednom případě říci, že syrové je špatné, navíc ten případ je dost specifický (bylo nám 15, neměly jsme kapesné, např. návštěva veteriny nepřicházela vůbec v úvahu - vůbec netušíme, co tomu psu bylo, snad nějaký typ avitaminózy; nicméně nastudováno jsme měly jak ze starších mysliveckých knih, tak z moderních zdrojů, obě jsme odebíraly časopisy o psech a chodily do knihovny na net, každý týden jsme kupovaly maso, kosti a vnitřnosti, přirozeně jen ty levnější), ale jsou psi, kterým syrové nevyhovuje. A krmit syrovým (ovařeným, vařeným) je vždycky hodně vědomostí a trochu alchymie. To mi nikdo nevyvrátí. A uznávám, že v podstatě totéž platí o granulích.
Což je úplně od věci a za to se omlouvám.
Ohledně pejska - doporučuji zvážit, psí puberťáci občas klamou tělem a važí o dost méně, než by člověk řekl.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
tapina
napsal(a):
Zánět. Co to je podle vás zánět? Jak probíhá honění, reparace čehokoli zhojitelného? Jak vypadá růst nebo funkční přestavba?
Ale tak jo, zánět zní blbě, to je fakt.
A když nasadíme tohle...
Ale i když nenasadíme nic
Nee, to bylo o artróze, kdy ten zánět v podstatě nikdy neskončí, neboť tkáň nelze zahojit.
Jinak jo, zánět je součástí hojení, stejně jako např. horečka.

Zánět je znamení, že je něco špatně
zajímavé
psi nezvládají syrové maso, musí se jim odmala dávat kloubní výživa, vyvážené granule (bože které to jsou ? )
a bacha na bílkoviny hlavně, cpěme to rýží

tapina
napsal(a):
Ne.
Obranná reakce na cizí látky, mikroorg., poškození.
Zánět začne obnovu tkání, protože zánětlivé buňky růstové věci..
Jenom nesmí trvat moc dlouho.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Zánět je znamení, že je něco špatně
zajímavé
psi nezvládají syrové maso, musí se jim odmala dávat kloubní výživa, vyvážené granule (bože které to jsou ? )
a bacha na bílkoviny hlavně, cpěme to rýží
Ale to neee, to jsem vůbec říci nechtěla. Jen že kvalitní granule jsou rozumný kompromis a dobrou volbou, rozhodně lepší než barf bez znalostí a zkušeností. O bílkovinách a kloubní výživě jsem nic nepsala. A o rýži taky ne.
Jsem si celkem jistá, že existoval způsob, jak "našeho" psa krmit syrovým správně. Ale my na něj za dva roky nepřišly, a když se našly granule, které sedly, proč ho dál cpát masem, když měl po něm matnou srst, smrdělo mu z tlamy a slzel?
Já bych vážně nerada, aby se to zvrtlo v hádku, jestli jsou lepší granule nebo barf. Dobrý barf je lepší než granule, granule jsou lepší než špatný barf. Jde o to, jaké má kdo znalosti, zkušenosti a vědomosti. A jakého má kdo psa.

tapina
napsal(a):
Jak vypadá růst, vývoj kostí kloubů šlach svalů úponů? Je to definitivní?
Je pomalejší než zbytek. Ne.

Accuracy
napsal(a):
Ale to neee, to jsem vůbec říci nechtěla. Jen že kvalitní granule jsou rozumný kompromis a dobrou volbou, rozhodně lepší než barf bez znalostí a zkušeností. O bílkovinách a kloubní výživě jsem nic nepsala. A o rýži taky ne.
Jsem si celkem jistá, že existoval způsob, jak "našeho" psa krmit syrovým správně. Ale my na něj za dva roky nepřišly, a když se našly granule, které sedly, proč ho dál cpát masem, když měl po něm matnou srst, smrdělo mu z tlamy a slzel?
Já bych vážně nerada, aby se to zvrtlo v hádku, jestli jsou lepší granule nebo barf. Dobrý barf je lepší než granule, granule jsou lepší než špatný barf. Jde o to, jaké má kdo znalosti, zkušenosti a vědomosti. A jakého má kdo psa.
Také to nebylo myšleno na Vás ;-) málokdo se zeptá - mám dát víc tuku ? ne, ptají se - jsou ty granule ok ? a tak.. smutné.

tapina
napsal(a):
Jaký zbytek?
Špeky.
Šlachy jsou pomalejší než svaly.
Stejné nezůstane nic, obnovuje se, řídnutí.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Je pomalejší než zbytek. Ne.
U šlach by měl být definitivní, ne?
Prosím petvrďte/vyvraťte mi to.
Jak já miluju tyhle diskuze! Zase se dozvím něco nového.
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Také to nebylo myšleno na Vás ;-) málokdo se zeptá - mám dát víc tuku ? ne, ptají se - jsou ty granule ok ? a tak.. smutné.
Ok. ;).
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Accuracy
napsal(a):
Vlastně u všeho jmenovaného by měl být definitivní, ne? V dospělosti se vývoj zastaví a šlus. V případě zranění lze zhojit. Ale to není vývoj.
I když... do kostí se ukládají prvky celý život. Je to vývoj?
Accuracy
napsal(a):
Vlastně u všeho jmenovaného by měl být definitivní, ne? V dospělosti se vývoj zastaví a šlus. V případě zranění lze zhojit. Ale to není vývoj.
Ne. I funkční přestavba je, je možná, ve zdraví, celý život. Jde to všechno "ruku v ruce".
Accuracy
napsal(a):
Vývoj, je to teda takový blbý termín, tak asi by záleželo, na čem bychom se shodli, že to ten vývoj je.

Accuracy
napsal(a):
Šlacha zesílí, zpevní nebo atrofie.
Normálně se svaly, šlachy,.. posilují.
Kosti mění tvar, strukturu povrchu. Nejsem odborník, ale podle mě nic definitivní není.
napsal(a):
Kosti mění tvar, strukturu povrchu. Nejsem odborník, ale podle mě nic definitivní není.
Nebo taky zkalcifikuje. To je zas degenerativní proces
Ono to je v podstatě jedno, jen by mě zajímalo, co si od těch doplňků vlastně slibujeme.
napsal(a):
Je možné, že by se ta šlacha naopak "zpružnila", aniž by byla atrofická? Jsou v těle nějaké kompenzační mechanismy?

tapina
napsal(a):
Nebo taky zkalcifikuje. To je zas degenerativní proces
Ono to je v podstatě jedno, jen by mě zajímalo, co si od těch doplňků vlastně slibujeme.
Popravdě, neslibuji si nic. Krmím tak, aby kostřička megí vydržela asfalt hodinu ve městě, ležet ve vlaku, brzdit hlavou, když běží pro tenisák.
Nějak si myslím, že kolagen (ten jsem měla hlavně zmínit, ano, omlouvám se) si pes vezme z potravy. Správný růst zajistí přiměřená zátěž a dostatek kvalitních bílkovin, vitaminy, minerály.
Ale mám malého psa.

tapina
napsal(a):
Je možné, že by se ta šlacha naopak "zpružnila", aniž by byla atrofická? Jsou v těle nějaké kompenzační mechanismy?
Zpružnila ? Jsou, a určitě je to tělo natolik chytré, že si zprovozní důležitější součástku. Nebo ostruha. Jak je to u psů ?

Edit.: když nemá z čeho brát ?
Accuracy

XXX.XXX.1.226
Hele, toto bylo zajímavé a pak to utichlo...
No, o šlachách se u koňáků vedou diskuze, jestli se vyvíjí nebo ne. Obecně se většina lidí přiklání k názoru, že cca od druhého roku koně je šlacha vyvinutá a na maximu a už ji nejde nějak posílit, leda poškodit. Samozřejmě za předpokladu správného pohybu a stravy k poškození dojde jen výjimečně. Např. kost se do určité míry přizpůsobí tomu, co kůň/člověk/pes dělá (uloží se do ní minerály, vnitřní stavba zesílí v závislosti na tom, čemu a jak často se kdo věnuje), což šlacha nedělá. Zkrácenou lze cvičením natáhnout, poškozenou v rámci možností zahojit, ale její vnitřní stavba ani složení jako takové se nemění. Otázkou za bludišťáka je, jestli je to pravda a i kdyby ano, jestli to platí i u psů.
Svaly a úpony, no, svaly žádnou definitivní podobu nemají, přizpůsobují se celý život. Úpony, těmi jste mě dostaly, ale kdybych si měla od oka tipnout, dopadne to jak s těmi šlachami. :)
Každopádně vývin jako takový by měl být ukončen vstupem do fyzické dospělosti, pak už se tkáň - jakákoli - v podstatě jen nějaký čas udržuje a opravuje, a když dojde ke stárnutí, degeneruje.
Od kloubní výživy si osobně slibuji to, že pokud nenastane úraz a pokud vedl pes kvalitní život zejména ohledně pohybu a potravy, degeneraci to oddálí. Ale že by se tomu ten pes vyhnul úplně, v to nedoufám.
Doplňky stravy považuji za něco, co by ke stoprocentně vyvážené krmné dávce, která poskytuje doslova všechno, co jedinec potřebuje, nemělo být nutné. Jenže stejně jako já jím v práci firemní stravu (jídlo tomu neříkám), tak můj pes má v misce granule (furt lepší než co žeru v práci já, o tom jsem přesvědčena); zkrátka v krmné dávce ani jeden nemáme úplně všechno, co potřebujeme. Samozřejmě organismus má nějaké možnosti kompenzace, ty jsou ovšem omezené. A protože dokonalá strava je utopie, psovi dopřávám kloubní výživu a sobě tinkturu z aloe.

Asi je jasné, že člověk/pes "roste" do nějakého věku, ale že by vše skončilo..
zesílený sval působí na šlachu, ta zesílí hlavně v přechodech na sval a kost
u jedinců v pravidelné zátěži je hrubší povrch kostí, větší hustota, i tvar kostí se mění tahem a tlakem
jinak jo, šlacha a vaz jsou z kolagenu, složení se nemění.. ale to se nemění ničemu teda.. jen kostím
hehe zmatek
ale něčím ji živit musíme když bude nedostatek, co odejde první.. kožich, zuby nebo nohy ? nevím.
Accuracy

XXX.XXX.1.226
napsal(a):
Asi je jasné, že člověk/pes "roste" do nějakého věku, ale že by vše skončilo..
zesílený sval působí na šlachu, ta zesílí hlavně v přechodech na sval a kost
u jedinců v pravidelné zátěži je hrubší povrch kostí, větší hustota, i tvar kostí se mění tahem a tlakem
jinak jo, šlacha a vaz jsou z kolagenu, složení se nemění.. ale to se nemění ničemu teda.. jen kostím
hehe zmatek
ale něčím ji živit musíme když bude nedostatek, co odejde první.. kožich, zuby nebo nohy ? nevím.
No, já poznala na psovi, co sedí, podle očí. Jestli mu slzely nebo ne.
Logicky by první do kytek měla jít srst, neboť není životně důležitá (bez nohou a zubů si toho pes moc neuloví, že), ale na srsti jsem zrovna nepoznala nikdy nic.
No, není to lehké téma, to je pravda. :)
Otázkou je, jestli vůbec někdo ví.
Taky si myslím, že je v určitém smyslu výhoda mít psa na zahradě, aspoň té zeleniny a ovoce si může zobnout, kolik chce.

Asi jsem neviděla psa s vráskami, fakt nevím..kolagenu je více typů, jo, ono to tělo není hloupé
přemýšlím, jestli jsme někdy nějakému psu vůbec jakýkoli doplněk dodávali uměle.. ne, nikdy
by mu ale to jablko muselo chutnat, že nevím, jestli ten lykopen vůbec dostane
co jsem vyčetla, není funkce antioxidantů u psů úplně rozšifrována... ale trochu víme, že rostlinnou potravu je potřeba tepelně upravit nebo strouhat..
radši vsázím na to maso