Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně očkování štěněte. Koupili jsme štěně, které je 2x očkováno, má v očkovacím průkazu 8.8.2017,2 nálepky, jedna Vanguard Plus Puppy DA2Pi, a Vanguard Plus Puppy CPV, přeočkování 30.8.2017 úplně stejnými vakcínami - 2 stejné nálepky. Na další přeočkování máme jít za 3-4 týdny. Jenže jsme byli u veterináře, a ten nám řekl, že jsme špatně naočkovaní, že je to jako by jsme nebyli vůbec, a že budeme muset očkovat všechno znovu. Vyzná se někdo prosím v očkování, aby mi poradil? Našla jsem si na netu, že teoreticky by jsme teď měli dostat pouze Vanguard Plus 5/L? Děkuji moc za radu, popř. odkazy.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Pugie
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně očkování štěněte. Koupili jsme štěně, které je 2x očkováno, má v očkovacím průkazu 8.8.2017,2 nálepky, jedna Vanguard Plus Puppy DA2Pi, a Vanguard Plus Puppy CPV, přeočkování 30.8.2017 úplně stejnými vakcínami - 2 stejné nálepky. Na další přeočkování máme jít za 3-4 týdny. Jenže jsme byli u veterináře, a ten nám řekl, že jsme špatně naočkovaní, že je to jako by jsme nebyli vůbec, a že budeme muset očkovat všechno znovu. Vyzná se někdo prosím v očkování, aby mi poradil? Našla jsem si na netu, že teoreticky by jsme teď měli dostat pouze Vanguard Plus 5/L? Děkuji moc za radu, popř. odkazy.
Nejsem sice vet, ale nevidím důvod, proč by měl být pes brán jako nenaočkovaný. Co mi ve vašem popisu chybí je datum narození štěněte, to je asi tak jediné, co by mohl být problém - zda bylo štěně vakcinované ve správném věku a ne příliš brzy? Nevidím důvod proč by mělo být očkované vše znovu. Nebylo to myšleno tak, že ve vašem očkování, co bylo provedeno, chybí vakcinace na leptospiru - a tu je jako primovakcinaci nutné dělat dvakrát? Donedávna jsem byla přesvědčena, že vakcína na leptospiru existuje jen v kombinaci, ale jsou tu znalí lidé, kteří mě přesvědčili, že to tak opravdu není. Jsou ale plemena a linie, kde jsou na vakcínu proti leptospiře dost bouřlivé reakce bez ohledu na výrobce (já vím o konkrétní linii čivav). Takže bych se u chovatele ptala na důvod proč očkoval dvakrát bez leptospirozy... No a pak samozřejmě do půl roku věku ještě vzteklinu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naočkovaného toho psa normálně máte, otázka je proti čemu. Totiž není naočkovaný proti leptospiróze a ta se musí v primovakcinaci očkovat 2x za sebou, tzn. ještě to štěně čekají minimálně dvě injekce.
ovšem to vůbec ničemu nevadí, pro spolehlivou imunitu proti parvoviróze je stejně fajn, když je pes očkovaný ještě po 12. týdnu věku, po 16. týdnu jako tutovka.
No a pak ještě vzteklina do půl roku věku.
elikk

XXX.XXX.6.125
Http://www.cymedica.com/www/cz/produkty/vanguard-plus-puppy/
a není problém, ze není dodrzen interval 14ti dnu mezi vakcinama?
Pugie
napsal(a):
Je zbytečné psa očkovat. Nevím co máte za rasu a jaké podmínky chovu. Pqkud se dá předpokládat kontakt s hlodavci, pak leptospirózu (2x), se vzteklinou bych počkal do 5.-6. měsíce věku.
Pugie
napsal(a):
Pro pána jána! Štěně máte komplet naočkované od chovatele.
S pardonem - Váš nový vet.je idiot.
Budte v klidu a přeočkovat běžte tak jak Vám bylo původně řečeno.
Pokud budete dbát rady veta, který Vám řekl "všechno znovu" - no to je fakt špatně..
K reakcím níže - očkování proti Leptospiroze - přirovnám k očkování proti chřipce.
Tedy k ničemu...sorry.

bhk
napsal(a):
Pokud budete dbát rady veta, který Vám řekl "všechno znovu" - no to je fakt špatně..
K reakcím níže - očkování proti Leptospiroze - přirovnám k očkování proti chřipce.
Tedy k ničemu...sorry.
No, tak s tímto názorem si dovolím nesouhlasit.
Očkování proti leptospiróze má spoustu much, z nichž nejdůležitější je krátká doba ochrany.
Ovšem chrání psa proti nejnebezpečnějším druhům leptospir. Že pes může pořád onemocnět jinými druhy nic nemění na faktu, že tyto jiné druhy u něj buď způsobí onemocnění tak mírné, že si toho nikdo nevšimne, případně všimne, ale neuhyne na to.
Leptospiróza je nemoc, která se u nás běžně vyskytuje, přenáší jí hlodavci a jiní drobní tvorové, pes se nakazí kontaktem s vodou a navíc od nemocného psa se může nakazit majitel nebo veterinář. Dost důvodů pro vakcinaci.
bhk
napsal(a):
Tedy k ničemu...sorry.
Souhlasím s Bodlinkou. Jedna z variant, proč mi umřel berňák, byla přechozená leptospiroza. Kvůli jiné nemoci vet nedoporučil přeočkování, takže se doba protáhnula tak, že bych řekla, že už to nebylo účinné. I mou chybou(neměla jsem ponětí o rizicích) jsme v té době chodili po polovyschlém potoce a sbírali do kbelíků přeživší ryby. Ten zbytek nejspíš požírali i hlodavci, stop v bahně bylo milion. Letos, po dvou letech, mi jiný vet o tomto riziku řekl. Tak jsem si dala dvě a dvě dohromady...
elikk

XXX.XXX.26.166
bhk
napsal(a):
Tedy k ničemu...sorry.
No -nejsem vet -nicmene stene není proockovano po 12 tydnu veku, ale pred -a to imunitu nezarucuje.
a pokud se nedodrzi vakc. schema výrobce vakciny. nemusi byt uznano ani legislativne.
takze ja tam urcite rizika vidim.
a rozhodovala bych podle situace, odkud stene je a kde je ted a tak.
a k te leptospiroze -ockuju vzteklinu po trech letech, ostatní infekce po dvou -priste uz taky prejdu na trilete vakciny, ale leptospirózu ockuji každý rok - a ještě tak, aby nejvyssi účinnost vakciny pripadala na konec leta.
nechtěla jsem -ale byla jsem presvedcena, jak vetem, tak googlovanim
Pugie
napsal(a):
Veterinář je idiot, jděte na třetí očkování jinam, jen se vás snaží tahat z peněz...
napsal(a):
No, tak s tímto názorem si dovolím nesouhlasit.
Očkování proti leptospiróze má spoustu much, z nichž nejdůležitější je krátká doba ochrany.
Ovšem chrání psa proti nejnebezpečnějším druhům leptospir. Že pes může pořád onemocnět jinými druhy nic nemění na faktu, že tyto jiné druhy u něj buď způsobí onemocnění tak mírné, že si toho nikdo nevšimne, případně všimne, ale neuhyne na to.
Leptospiróza je nemoc, která se u nás běžně vyskytuje, přenáší jí hlodavci a jiní drobní tvorové, pes se nakazí kontaktem s vodou a navíc od nemocného psa se může nakazit majitel nebo veterinář. Dost důvodů pro vakcinaci.
Já si též dovolím nesouhlasit.
Kdyby byla Leptospiroza takový zabiják vč.jiných druhů - tak nemáme s prominitím přemnožené nejen vesnické voříšky.. To by jaksi nešlo neb ti běžně zabíjí hlodavce a jiné drobné tvory a možnost nakazit se by tedy byla de facto na každém kroku... A přesto se tak neděje.
Ano vím, že jste veterinářka no tohle moje moudro je podpořeno více vety ( tedy těmi ke kterým mnoho let chodíme a věříme ).
Na mou žádost naočkovat právě proti Leptospiroze mě skutečně ze všech zdrojů bylo řečeno, že je to k ničemu. Mohli říct "pro jistotu" a něco si přividělat.. ale ne
Tedy alespon pro mě - zbytečné očkování.

bhk
napsal(a):
Já si též dovolím nesouhlasit.
Kdyby byla Leptospiroza takový zabiják vč.jiných druhů - tak nemáme s prominitím přemnožené nejen vesnické voříšky.. To by jaksi nešlo neb ti běžně zabíjí hlodavce a jiné drobné tvory a možnost nakazit se by tedy byla de facto na každém kroku... A přesto se tak neděje.
Ano vím, že jste veterinářka no tohle moje moudro je podpořeno více vety ( tedy těmi ke kterým mnoho let chodíme a věříme ).
Na mou žádost naočkovat právě proti Leptospiroze mě skutečně ze všech zdrojů bylo řečeno, že je to k ničemu. Mohli říct "pro jistotu" a něco si přividělat.. ale ne
Tedy alespon pro mě - zbytečné očkování.
Mno, leptospira canicola způsobující stuttgartskou nákazu se u nás díky očkování nevyskytuje. a co se vesnických vořechů týče, ano, mají možnost se nakazit kdekoliv. naštěstí ale většina leptospir nezpůsobuje u psů klinické příznaky. jen kupodivu ty, proti kterým se očkuje. mimochodem, myslíte si, že někdo fakt řeší, proč je vořech najednou žlutý a pak chcíplý? řeknou si, že nějaká otrava a nazdar.
mimochodem, na co umřel pan M. z Rychlých šípů? L. icterohaemorrhagiae, proti které se psi taky očkují.
hlodavci jsou vždy bezpříznakovými nosiči. u koček probíhá leptospiróza vždy bez příznaků. u lidí, mno, krysí horečka, žňová horečka a tak, luxusní věc.
no a pak máme takové chuťovky jako chronickou aktivní hepatitidu. ono jasný, takové detaily zase u vořecha nikdo nebude řešit, natož se pokoušet léčit...
napsal(a):
Mno, leptospira canicola způsobující stuttgartskou nákazu se u nás díky očkování nevyskytuje. a co se vesnických vořechů týče, ano, mají možnost se nakazit kdekoliv. naštěstí ale většina leptospir nezpůsobuje u psů klinické příznaky. jen kupodivu ty, proti kterým se očkuje. mimochodem, myslíte si, že někdo fakt řeší, proč je vořech najednou žlutý a pak chcíplý? řeknou si, že nějaká otrava a nazdar.
mimochodem, na co umřel pan M. z Rychlých šípů? L. icterohaemorrhagiae, proti které se psi taky očkují.
hlodavci jsou vždy bezpříznakovými nosiči. u koček probíhá leptospiróza vždy bez příznaků. u lidí, mno, krysí horečka, žňová horečka a tak, luxusní věc.
no a pak máme takové chuťovky jako chronickou aktivní hepatitidu. ono jasný, takové detaily zase u vořecha nikdo nebude řešit, natož se pokoušet léčit...
OK.
Sice jste z mého úhlu pohledu trochu hysterická, ale pokud Vás i jiné všechno tak strašně děsí..tak očkujte. Já Vám to neberu. Jen dávám veřejnosti na vědomí, že ne každý vet by se s Váma shodl.A že nutně nemusíte mít pravdu.
jolyha

XXX.XXX.229.101
napsal(a):
Já leptospirozu u psa řešila dvakrát. Blbý je, že v obou případech u psů, kteří proti ní byli pravidelně očkovaní. Takže po vlastních zkušenostech už to taky nehrotím a očkujeme vše včetně vztekliny jednou za tři roky (předtím Duramune), teď si název vakcíny nepamatuju, ale vše by mělo "držet" tři roky, právě jen kromě té leptospiry. Možná jsme měli jen smůlu, nevím. Ale u některých psů jsme řešili dost ošklivé reakce na očkování účinné proti leptospiroze (v místě vpichu ohromné podkožní abscesy s bublinami plynu, velikostně se to rozlézalo přes dobrou čtvrtinu těla psa, pes komplet opuchlý, nic hezkého). A když nám nakonec jeden z těchto "alergiků na vakcínu" leptospirozou onemocněl, dost už řeším zda dospělce trápit každoročním očkováním - když vidím riziko reakce plus ještě zase neúčinnosti. Samozřejmě štěně v prvním roce života očkujeme dle schématu daného výrobcem vakcíny, ale dále už nepřeočkováváme každoročně a tu leptospiru prostě "riskuju". Ale samozřejmě je na každém, co se rozhodně do svého psa bodnout a co riskne. Stejně jak s nepovinným očkováním u lidí.

Ale ono úplně nejde o ty vořechy, ve skutečnosti
my proti leptosvini očkovaní nejsme
a protože lidé obvykle nepijí z kaluží, neolizují jiné zvěři různé části těla, většinu života se neválí po zemi, nepojídají exkrementy, většina nosí boty a někteří si i myjí ruce, tak
očkujeme psy.

bhk
napsal(a):
OK.
Sice jste z mého úhlu pohledu trochu hysterická, ale pokud Vás i jiné všechno tak strašně děsí..tak očkujte. Já Vám to neberu. Jen dávám veřejnosti na vědomí, že ne každý vet by se s Váma shodl.A že nutně nemusíte mít pravdu.
Proč myslíte, že tu nemáme vzteklinu ?
dostala výjezdní doložku ?
napsal(a):
Proč myslíte, že tu nemáme vzteklinu ?
dostala výjezdní doložku ?
Nezdá se Vám, že je to dost mimo mísu? Mě jo, své jsem řekla a dál nemám potřebu to rozebírat.
Jak jsem řekla - očkujte proti ale úplně všemu, jak chcete. Já Vám to fakt neberu.
Nicméně je důležité říct i tu druhou stranu.Tak to mě neberte zase vy.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Pugie
napsal(a):
Moc všem děkuji za názory. Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak mám štěně dobře očkované, a má se očkovat už jen 2x proti leptospiroze? Děkuji!
Vzhledem k tomu, že tu zatím poslední vakcinaci dostal pokud dobře počítám v 11ti týdnech, dle výrobců vakcín bych to viděla tak, že bych přeočkovala jednou tutéž kombinaci společně s leptospirou (dává se to v jedné injekci dohromady) - pro jistotu, aby měl ty ostatní "nemoci" naočkované po 12. týdnu věku. Ale to fakt spíš pro jistotu. A pak ještě jednou samotnou leptospiru. Do půl roku věku pak dojít ještě na vzteklinu, která je jako jediná ze zákona povinná.
elikk

XXX.XXX.26.166
"Kdyby byla Leptospiroza takový zabiják vč.jiných druhů - tak nemáme s prominitím přemnožené nejen vesnické voříšky.. To by jaksi nešlo neb ti běžně zabíjí hlodavce a jiné drobné tvory a možnost nakazit se by tedy byla de facto na každém kroku... A přesto se tak neděje."
nakazeny pes bez priznaku choroby vylucuje nakazu do okoli.
je to docela problém - pro lidi i pro další zvirata.
treba u koni - mesicni slepoa je po nakaze leptospirozoui atd.
to jen na okraj, ze nejde jen o to, ze samotny pes onemocni.
bhk
napsal(a):
OK.
Znám člověka co na leptospirozu málem umřel. I doktoři se divili, že se nakonec podařilo zachránit vlastně za pět dvanáct, už mu naděje prakticky nedávali a nijak se s tím netajili.
Přitom se jen rýpnul, když rušili posed u pole...
Může vám to připadat hysterický, ale já bych teda zrovna leptospirozu prostě řešila a nebrala to na lehkou váhu.
Atheira
napsal(a):
Znám člověka co na leptospirozu málem umřel. I doktoři se divili, že se nakonec podařilo zachránit vlastně za pět dvanáct, už mu naděje prakticky nedávali a nijak se s tím netajili.
Přitom se jen rýpnul, když rušili posed u pole...
Může vám to připadat hysterický, ale já bych teda zrovna leptospirozu prostě řešila a nebrala to na lehkou váhu.
No víte, asi tak - znám řadu lidí "co na něco málem umřeli" a stejně tak zvířat - nejen psů.
Očkování tomu fakt nepomohlo ani naopak..
O tom se můžem bavit nekonečně dlouho.
A nikam to nepovede. Jen si možná za x let na tuto diskuzi vzpomenete a přehodnotíte...nebo já..Dnes to s jistotou neví asi nikdo.
Zkrátka zkušenosti, přehled jistě i emoce.. a pak doporučení, "vědecké"a vet poznatky poplatné té každé době..
Nicméně dnes si trvám na svém, že očkování proti Leptospiroze bych nedala.Obzvlášt po běžném očkování - tedy psinka, parva, vzteklina... no fakt už bych organismus štěněte více nezatěžovala.
Dokonce bych zašla znovu kacířsky tak daleko - že od cca 6ti let psa bych očkovala už jen tu vzteklinu a i tu dokonce nanejvýš do - řekněme jeho 9ti let. Ten každý jeden musí být tak proočkován, že není možné, aby něco "chytil".

bhk
napsal(a):
No víte, asi tak - znám řadu lidí "co na něco málem umřeli" a stejně tak zvířat - nejen psů.
Očkování tomu fakt nepomohlo ani naopak..
O tom se můžem bavit nekonečně dlouho.
A nikam to nepovede. Jen si možná za x let na tuto diskuzi vzpomenete a přehodnotíte...nebo já..Dnes to s jistotou neví asi nikdo.
Zkrátka zkušenosti, přehled jistě i emoce.. a pak doporučení, "vědecké"a vet poznatky poplatné té každé době..
Nicméně dnes si trvám na svém, že očkování proti Leptospiroze bych nedala.Obzvlášt po běžném očkování - tedy psinka, parva, vzteklina... no fakt už bych organismus štěněte více nezatěžovala.
Dokonce bych zašla znovu kacířsky tak daleko - že od cca 6ti let psa bych očkovala už jen tu vzteklinu a i tu dokonce nanejvýš do - řekněme jeho 9ti let. Ten každý jeden musí být tak proočkován, že není možné, aby něco "chytil".
Vzteklina už se běžně očkuje podle situace až v půl roce - běžná štěněcí "nemoc" jako je průjem úplně rozseká harmonogram očkování, když připočítáme odčervování. No a pak můžete testovat protilátky, není nutno očkovat pořád. Tedy kromě vztekliny. Stejně tak nemusíte dávat "preventivně" odčervováky.