Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marie 123

25.9.2017 17:55
Marie 123

XXX.XXX.227.38

Zdravím,
už jsem se několikrát radila a nejspíše půjdeme na cvičák, ale i tak se zeptám ještě jednou :) Řeším takový problém, máme fenku (německý ovčák), půl roku, ještě takové trdlo, které není na nic moc zvyklé. život do ted' trávila jako hlídač u boudy. Vzali jsme si ji před cca 3mi týdny jako společníka do bytu. Postupně se naučila nebát se běžných věcí, chodit po schodech a další věci, které neznala. Jedna věc ale přetrvává-štěkání na psy. Když vidí psa, přestane vnímat, naježí se a se štěkotem za ním běží. Vypadá děsivě a agresivně a hodně lidí se jí bojí-což chápu. Nicméně nikdy neublíží, jakmile je u psa, chce se čichat, hrát si, neutočí, není agresivní, je prostě jen uřvaná. Radili nám, abychom ji brali mezi psy, že si zvykne, nicméně nedaří se. Když jdem třeba na psí hřiště, tak je z ní najednou andílek, neštěká, je milá, hravá, poslušná, ale druhý den se princip opakuje a zase řve na každého psa. Mívá své světlé dny, kdy je v celku tichá, jindy je to katastrofa. Na volno je chování různé, štěká více, či méně, ale pokud je na vodítku 100% vím, že bude štěkat a ježit se. Máte někdo podobou zkušenost ? Po psovi nikdy nevyjede, nezautočí, jen se projevuje takto. Radili nám také fixovat psa na sebe pomocí pamlsků a hraček, ale jí tohle vubec nezajímá, zajímá ji jen ten pes. Napomínání jde taky mimo ni, někdy ji stisknu čenich a říkám ticho (předešlá fena se takto naučila štěkat a mlčet podle povelu) ale tato si z toho vubec nic nevezme, snaží se vykroutit, aby mohla zase štěkat. Pokud je na volno a v dosahu jiný pes není, je velice vnímavá, přivolání má na 90%, nemá jiný problém. Máte někdo podobnou zkušenost ?
děkuji.

25.9.2017 18:04
Tedysek

XXX.XXX.56.238

Podle mě resis situaci pozdě, tedy už moc z blízka. Pokud mi pes řve na 10m tak s ním trenuju na vzdálenosti 20m a postupně se k problému priblizuju.
Taky pomáhá vzít si knihu a sednout si se psem na lavičku někam stranou místa kde je vyšší frekvence psů a nechat psa jen koukat že nemá proč šílet. Taky je účinné vzít psa na místo jako je pražský Václavák a v rychlém tempu ho projít i kolem psů. Nemá tam čas řešit banality a zpetne psovi dotece že potkal psa - nerval a nic se mu nestalo. Chce to čas a trpělivost. ;).

sh

25.9.2017 18:50
sh

XXX.XXX.244.143

Mate ji 3 tydny a je to stene, nechtejte hned zazraky. Jestli je na psim hristi v pohode, tak ji tam berte co nejcasteji, na cvicaku si taky zvykne na psy. Chce to vychodit, klidnit v situacich kdy se jezi, casem to bude treba delat mene a mene. Ovsem urcite se stane, ze to na nejakeho psa preventivne udela.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.9.2017 19:33

Je supr, že je mezi psy v pohodě. Určitě choďte mezi nekonfliktní a hodné psy co nejvíc, ať může dohnat, co potřebuje.
Na vodítku ji začněte učit netahání, metod je celá řada. Pak to po ní můžete vyžadovat, když vyřvává po psech. A to vyřvávání, tam by bylo fajn, kdyby vám někdo znalý a zkušený ukázal, jak s tím zacházet. Přes internet těžko odhadnout, o co přesně jde a jaký postup na to použít, já ze znalců doporučuju Evu Štemberovou. Běžných cvičáků bych se bála, ty nejmíň hrozné, co jsem potkala, byly (nejen) v oblasti socializace stejně dost katastrofa.
Jo, a snažila bych se přijít na správný řešení co nejdřív, protože jakmile zjistí (resp. už trochu zjistila), že vám to může dělat, bude pak o to těžší začít vyžadovat něco jinýho. Čím dřív, tím líp.

"Radili nám také fixovat psa na sebe pomocí pamlsků a hraček, ale jí tohle vubec nezajímá, zajímá ji jen ten pes. Napomínání jde taky mimo ni, někdy ji stisknu čenich a říkám ticho (předešlá fena se takto naučila štěkat a mlčet podle povelu) ale tato si z toho vubec nic nevezme, snaží se vykroutit, aby mohla zase štěkat."
Pamlsky, hračky, odměny, pochvaly - i kdyby na to fena zabrala, nevyřeší to její problém a naopak jí to přidá na emocích, což je tady kontraproduktivní. Při cvičení mezi psy je fajn učit ignoraci psů přes povely a pamlsky, ale socializace a správné chování ke psům je něco jinýho. Když na to navíc ani nefunguje, nemá to vůbec smysl.
Napomínání nebo držení tlamy, takovýhle věci fungovat prostě nebudou, ten problém je mnohem silnější, než aby na něj mohlo zabrat něco tak triviálního.

Evin

25.9.2017 21:09
Evin

XXX.XXX.234.49

Moja dospelá sučka to robí tiež. Nie síce vždy, ako píšete, moja má tiež občas chvíľku kedy je v pohode, ale väčšinou na psov vybehne celá naježená a šialene vrčí. Klapky na oči, uši a letí, nevníma. No akonáhle dobehne a psa oňuchá, už ju nezaujíma, beží zase ďalej akoby sa nič nestalo.
Robí to aj na mačky, hoci je na nich zvyknutá a má ich rada, na ulici keď vidí mačku, skočí po nej, no keď je pri nej, už ju oňucháva a vrtí chvostom (ak pred ňou nestihne mačka ujsť).
Nepodarilo sa nám ju to odnaučiť, jednoducho ak zazriem psa v diaľke, privolám ju skôr než stihne niečo spraviť. Ak nestihnem zareagovať, kričím na majiteľa psa, že je dobrá a neublíži.
Na psov, ktorých už pozná, takto nereaguje, iba na cudzích.
Viem, že z pohľadu majiteľa psa to musí byť nepríjemné a snažím sa to eliminovať, no občas sa stane...
Myslím, že ide čiastočne o snahu ma brániť a čiastočne o jej lovecký pud.

25.9.2017 22:44
Iliena

XXX.XXX.27.159

Evin napsal(a):
Moja dospelá sučka to robí tiež. Nie síce vždy, ako píšete, moja má tiež občas chvíľku kedy je v pohode, ale väčšinou na psov vybehne celá naježená a šialene vrčí. Klapky na oči, uši a letí, nevníma. No akonáhle dobehne a psa oňuchá, už ju nezaujíma, beží zase ďalej akoby sa nič nestalo.
Robí to aj na mačky, hoci je na nich zvyknutá a má ich rada, na ulici keď vidí mačku, skočí po nej, no keď je pri nej, už ju oňucháva a vrtí chvostom (ak pred ňou nestihne mačka ujsť).
Nepodarilo sa nám ju to odnaučiť, jednoducho ak zazriem psa v diaľke, privolám ju skôr než stihne niečo spraviť. Ak nestihnem zareagovať, kričím na majiteľa psa, že je dobrá a neublíži.
Na psov, ktorých už pozná, takto nereaguje, iba na cudzích.
Viem, že z pohľadu majiteľa psa to musí byť nepríjemné a snažím sa to eliminovať, no občas sa stane...
Myslím, že ide čiastočne o snahu ma brániť a čiastočne o jej lovecký pud.

takže pouštíte na volno fenu co nemá přivolání? Aby na to fena jednou nedoplatila, protože kdyby se takhle naježená a vrčící přiřítila k té mojí bylo by zle. A určitě nejsem jediná, kdo má nerudnou fenu, že Sardulah?

Evin

26.9.2017 09:17
Evin

XXX.XXX.234.82

Iliena napsal(a):
takže pouštíte na volno fenu co nemá přivolání? Aby na to fena jednou nedoplatila, protože kdyby se takhle naježená a vrčící přiřítila k té mojí bylo by zle. A určitě nejsem jediná, kdo má nerudnou fenu, že Sardulah?

Tak pozrite, moja sučka je vycvičená, poslúcha na slovo, avšak v tejto jednej situácií ju neukočírujem, je to lovecké plemeno. Keď sa rozbehne, nevníma. Preto som písala, že sa snažím tieto situácie ustriehnuť a včas si ju privolať. Pustená je len ak v okolí nevidím iné zviera, ale nehovorte mi, že sa Vám nikdy nestalo, že zrazu spoza zákruty vybehol cudzí pes.
A samozrejme, nie je blbá, nenechá sa pohrýzť iným psom, písala som, že sa začne s cudzím psom hrať? Nič také... pribehne na pár metrov a zase vyrazí naspäť ku mne. Ak z toho psa cíti sympatie, maximálne ho oňuchá.
Nikdy by som svojho psa nenechala niečo také robiť ak by to predstavovalo riziko.
Chcela som len pani napísať svoju skúsenosť s podobnou situáciou, ktorá sa mi stane raz za uhorský rok, nie tu vysvetľovať a objasňovať niečo čo si niekto domyslí. Toť vsio.

26.9.2017 09:59
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Marie 123 napsal(a):
Zdravím,
už jsem se několikrát radila a nejspíše půjdeme na cvičák, ale i tak se zeptám ještě jednou :) Řeším takový problém, máme fenku (německý ovčák), půl roku, ještě takové trdlo, které není na nic moc zvyklé. život do ted' trávila jako hlídač u boudy. Vzali jsme si ji před cca 3mi týdny jako společníka do bytu. Postupně se naučila nebát se běžných věcí, chodit po schodech a další věci, které neznala. Jedna věc ale přetrvává-štěkání na psy. Když vidí psa, přestane vnímat, naježí se a se štěkotem za ním běží. Vypadá děsivě a agresivně a hodně lidí se jí bojí-což chápu. Nicméně nikdy neublíží, jakmile je u psa, chce se čichat, hrát si, neutočí, není agresivní, je prostě jen uřvaná. Radili nám, abychom ji brali mezi psy, že si zvykne, nicméně nedaří se. Když jdem třeba na psí hřiště, tak je z ní najednou andílek, neštěká, je milá, hravá, poslušná, ale druhý den se princip opakuje a zase řve na každého psa. Mívá své světlé dny, kdy je v celku tichá, jindy je to katastrofa. Na volno je chování různé, štěká více, či méně, ale pokud je na vodítku 100% vím, že bude štěkat a ježit se. Máte někdo podobou zkušenost ? Po psovi nikdy nevyjede, nezautočí, jen se projevuje takto. Radili nám také fixovat psa na sebe pomocí pamlsků a hraček, ale jí tohle vubec nezajímá, zajímá ji jen ten pes. Napomínání jde taky mimo ni, někdy ji stisknu čenich a říkám ticho (předešlá fena se takto naučila štěkat a mlčet podle povelu) ale tato si z toho vubec nic nevezme, snaží se vykroutit, aby mohla zase štěkat. Pokud je na volno a v dosahu jiný pes není, je velice vnímavá, přivolání má na 90%, nemá jiný problém. Máte někdo podobnou zkušenost ?
děkuji.

Toto je zrovna vec s ktorou by vám mohli na tom cvičáku pomôcť. Moja fena robila niečo podobné keď dospievala, iba na vodítku keď sme míňali iného psa tak sa vždy naježila a vrčala. Na voľno to nerobila ani sa mi za psami nerozbiehala, akoby ma len chcela na vodítku obraňovať. So známymi sa to trénovať nedalo lebo na tých to nerobila a tak som zašla na cvičák kde sme robili také cvičenie, že sme so psami chodili oproti sebe. Psy ktoré to emočne nezvládali tak začali samozrejme na väčšiu vzdialenosť, cca 10m od seba, ak bol pes uštekaný a nespolupracoval tak psovod mu prikázal sadnúť a počkal kým ten druhý pes odíde. Keď bol v pohode tak dostal pochvalu. Keď sa toto cvičenie opakovalo s rôznymi psami už 10-15x tak to psa pomaly prestalo baviť robiť cirkus a postupne sme vzdialenosť medzi psami zmenšovali až sme sa dostali cca na meter od seba. Potom sme psov učili si pri sebe sadnúť a nevšímať si toho druhého kým sme si my psovodi dajme tomu podali ruky, alebo prehodili pár slov. Je to dobré cvičenie a hoci sa mi aj dnes stane, že fena ktorá je už dávno dospelá na vodítku na iného psa zavrčí, nemá tendencie ma ťahať a snažiť sa k nemu dostať. Je to len také jej rebelstvo by som povedala a zvyčajne ju stačí trocha okríknuť. Chce to ale niekoľko lekcií na cvičáku, hlavne u temperamentnejšieho psa akým je váš.

26.9.2017 12:59

Ještě přidám jen to, že jí máte teprv krátkou dobu a otázka je, jestli vás už přijala jako smečku a vůdce, jestli tímto jen pubertálně neřeší situaci po svém.Řve na druhé, já tě neznám...tohle je na majiteli, ne aby to řešil pes, rozhodně ne takto na začátku pouštět, osobně s tím mám špatnou zkušenost se psem neznámé rasy, který se k nám před mnoha lety dostal už jako dospělý a také nic neuměl, časem se naučil hodně, měl moc rád děti ale útěkovka mu zůstala, dokonce se stala osudnou.Takže v první řadě trénujte důvěru a poslušnost tak aby pes nemohl ohrozit sebe ani ostatní a cvičák jen pokud je dobrý, ne všude vám totiž pomůžou k lepšímu.

Marie 123

26.9.2017 13:43
Marie 123

XXX.XXX.227.38

Díky za rady a názory :)
Cvičák určitě vybereme dobrý, máme v rodině zkušeného cvičitele, který má známosti, potažmo kouknu na recenze :) (jeho názor je, že je to jen o zvyku ) Řekla bych, že ten štěkot vychází bud' z neznámého, nebo z toho, že ji v minulosti za podobné reakce nejspíše chválili a nebo si mě hlídá. Přecejen když se vyřve, tak "se tváří" jakoby čekala pochvalu. takže ji za to chválili ? asi.. Přecejen to byl pes na hlídání, takže to v ní asi podporovali. Co se důvěry týče, myslím, že nás docela bere, možná i lépe než předchozí majitele, kteří se ji asi stejně nijak nevěnovali. Fena si nás hlídá, nikdy se nevzdálí příliš daleko, přivolání je taky velmi dobré, povely ráda plní (ale nejsem cvičitel, neumím posoudit jaký je jeji vztah) až na ty psy, ale zase musím pochválit, že se podaří i odvolání od psa, jen ne vždy a je u toho klasicky štěkot. Nikdy ji nepouštím na rizikových místech, vybírám si odlehlejší místa a také ji někdy nechám vláčet vodítko, aby se lépe odchytla( nejspíše koupím rovnou stopovačku, at je lepší rozsah), ale holt stane se, že psa zmerčí dřív než ja a že se mi odvolání nepodaří. Fenka netahá, občas se pokusí, ale řeknu "pomalu" a cuknu vodítkem, popřípadně se zastavím a dokud se neuklidní, tak dál nejdeme. Daří se ji princip chápat, za což jsem moc ráda, toto pochopila zhruba za týden, měla jsem zkušenost s X labrador, kterého jsem hlídala a tomu to trvalo 3 měsíce, než pochopil (nebo chtěl pochopit) to co ona, je snaživá :)

Také si myslím, že je lepší asi chodit hodně mezi psy, než ji fixovat na sebe, (ale uvidíme co a jak nám ještě řeknou) už proto, že chci aby se psy vycházela a ne je v budoucnu ignorovala. Co se týče kamarádů se psy, tak s těmi se zná a chce si hrát, tudíž potřebujeme kvanta neznámých psů. Kdybych jí nepouštěla vubec, tak by se utrápila, potřebuje lítat a ja bohužel nemám zahradu, abych ji mohla nechat vyběhat jinak, než tak, že ji pustím někde na louce. Vidím to tak, že začnu asi pravidelnou docházkou na nějaké psí hřiště, nebo místo, kde je velká koncentrace a pokud se sama nesrovná, tak teda cvičáky. Zase ji nechci křivdit, na to, že je u nás chvíli, tak toho už hodně pochopila a snaží se. První den štěkala stejně i na popelnice, auta a většinu lidí, ale to už ji přešlo. Strašně se bála schodů, dodneška musím jít první a pak až jde ona, ale jsem ráda, že do toho vubec šla a že ji nemusíme nosit. Stejně tak musím chodit první do dveří. Myslím, že ona by na psa nezautočila, jedině cizí pes na ni. Nedávno si ji jeden belgičák podřizoval a nešel odehnat, už jsem si říkala, že po něm vyjede, ale ona si nechá defakto všecho líbit, přijde mi spíš jako takové ořezávatko, než sebevědomý pes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík