Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.10.2017 14:19
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobrý den,
neplánuju žádné krytí své fenečky. Jen mi známá dnes vyprávěla, jak byli krýt tu jejich. Že prý to bylo na 2. hárání.1. měla v 9 měsících (jak moje holčena) a druhé teď ve 13. Přijde mi ale strašně mladá na krytí. ak to je, kdy se může fena poprvé nakrýt?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.10.2017 15:09
Uživatel s deaktivovaným účtem

A) reprodukce chovných zvířat je přípustná u
1. malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného čtrnáctého měsíce věku až do dne ukončeného osmého roku věku u fen, ode dne ukončeného čtrnáctého měsíce až neomezeně u psů, a
2. velkých plemen nad 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného sedmnáctého měsíce věku až do dne ukončeného osmého roku u fen, ode dne ukončeného sedmnáctého měsíce až neomezeně u psů,

Tolik vyhláška 21/2013 Sb. o stanovení podmínek při chovu psů a koček. bohužel je závazná jen pro členy klubů a pro lidi, co chovají na ičo.

U chovatelů je to ještě tak, že fenu je potřeba nejdříve uchovnit a ony ty výstavy něco času zaberou, k tomu u některých plemen bonitace, pak zdravotní zkoušky a opět u některých plemen zkoušky z výkonu a fena je poprvé připuštěna ještě později.

No ale množitelé jako vaše známá si mohou připustit kdykoliv se fena hárá. Třeba už na první hárání.

1.10.2017 16:03
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Pominu to, že každá fenka by měla být kryta až po splnění všech zdravotních testů (to především!) a kontrole exteriéru (není až tak důležité, zda na bonitaci či na výstavě). Předpokládám ale, že Vaši známí chtějí vytvořit vrh bez průkazu původu, takže nějaké zdraví, či nedejbože exteriér jsou jim úplně u... ánusu.

Pro mě osobně je ale důležitá i zralost a vyspělost feny. Nejde o pohlavní dopělost - jak je psáno výše, fena může zabřeznout už při prvním hárání. Jde o dozrálost, o to, že i psům by mělo být dopřáno nějaké „dětství“ a měli by mít šanci dospět ve všech smyslech tohoto slova. Nikdy jsem nekryl před dokončeným druhým rokem věku feny a myslím si, že ideální je první krytí před třetím rokem. (Mám střední plemeno.).

1.10.2017 16:47
karo2702

XXX.XXX.172.116

Mě se to taky nelíbí, nikdo neříká, že tu ženskou mám ráda, ale tak se tím chvástala. Já mám fenku na mazlíčka, tohle by mě upřímně ani nenapadlo
Jinak děkuji za odpověď, fenka je myslím čivava, pokud je to zvíře vůbec čistokrevné, ani nevím. Jako by tady těch malých příšerek nebylo už dost

Přidejte reakci

Přidat smajlík