Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, známá by si chtěla pořídit malého pejska, jako společníka do bytu. Ale nechce uštěkaného. Existuje nějaké malé plemeno psa, které není uštěkané (neštěká často)? Jasně je to z velké části o výchově, ale...
Za uštěkané psy já považuji když štěká každý den, když štěká na zvonek, když přijde návštěva tak vítá a poštěkává nebo chce jít ven tak zaštěká, v paneláku když ho rozštěká někdo na chodbě nebo výtah, když štěká na psy i za plotem, prostě psi co mají tendence na hodně situací reagovat štěkotem.
Existuje malé plemeno co téměř neštěká? Velikost cca do 10kg, ale rozhodně nechce 2kg mini psa, minimum je 5kg a maximum 15kg. Pokud nebude línat tak jedině dobře, ale není to prý podmínka. Tím by se totiž ten výběr hodně zúžil. Díky.

manbea
napsal(a):
Plyšák, výběr je fakt veliký
Nechápu vaši reakci, jakmile někdo nechce uštěkaného psa tak mu kriticky doporučíte plyšáka?
napsal(a):
Ahoj, známá by si chtěla pořídit malého pejska, jako společníka do bytu. Ale nechce uštěkaného. Existuje nějaké malé plemeno psa, které není uštěkané (neštěká často)? Jasně je to z velké části o výchově, ale...
Za uštěkané psy já považuji když štěká každý den, když štěká na zvonek, když přijde návštěva tak vítá a poštěkává nebo chce jít ven tak zaštěká, v paneláku když ho rozštěká někdo na chodbě nebo výtah, když štěká na psy i za plotem, prostě psi co mají tendence na hodně situací reagovat štěkotem.
Existuje malé plemeno co téměř neštěká? Velikost cca do 10kg, ale rozhodně nechce 2kg mini psa, minimum je 5kg a maximum 15kg. Pokud nebude línat tak jedině dobře, ale není to prý podmínka. Tím by se totiž ten výběr hodně zúžil. Díky.
..papillon...
napsal(a):
...neštěkají mnoho, ale náš papillon přeci jen chalupu hlídá, když zazvoní zvonek tak zaštěkne jemně, venku ne... známí mají tytéž zkušenosti a totéž tvrdí standard plemene a naše chovatelka...mám ho v práci, a tam neštěká na nikoho a na nic...je nelínavý, ale je do pěti kil, velký sportovec, ale také se rád poválí v bytě na gauči... dá se brát všude, stále dobře naladěn, mazlivý, ale umí si hrát sám aniž by člověka obtěžoval... přečtěte si standard a uvidíte...

Mat
napsal(a):
Takže chce kamarádka plemeno, které se nijak neprojevuje, jen s ním ráno, odpoledne a večer obejde panelák a dá mu najíst?
Ne, chce psa co se normálně projevuje, jen ne neustálým štěkotem. A úplně ji chápu, mám to stejně. Psa co pořád poštěkává a obtěžuje s tím všechny kolem bych si taky nepořídila. Mám labradora, který neštěká téměř vůbec a mně to naprosto vyhovuje. Jen je úplně jiná váhová kategorie než ona chce.
A můj labík se projevuje pořád, ale nemá zapotřebí furt štěkat.
Pokud podle vás pes společník znamená dát mu najíst a obejít s ním 3x denně panelák tak ano. Jinak chce pohodového malého společníka, který bude mít za kámoše její děti (ne mimina), venčení 4x denně, několikrát do týdne dlouhou procházku, bude s nimi jezdit na výlety i dovolené a trávit s nimi veškerý čas. Sám doma 4-6h denně.
Edánek
napsal(a):
...neštěkají mnoho, ale náš papillon přeci jen chalupu hlídá, když zazvoní zvonek tak zaštěkne jemně, venku ne... známí mají tytéž zkušenosti a totéž tvrdí standard plemene a naše chovatelka...mám ho v práci, a tam neštěká na nikoho a na nic...je nelínavý, ale je do pěti kil, velký sportovec, ale také se rád poválí v bytě na gauči... dá se brát všude, stále dobře naladěn, mazlivý, ale umí si hrát sám aniž by člověka obtěžoval... přečtěte si standard a uvidíte...
Papillon nelíná? Vůbec nikdy?
Myslela jsem, že má podobnou srst jako špic a ten teda línající je.
Fiona.Praha
napsal(a):
Papillon nelíná? Vůbec nikdy?
Myslela jsem, že má podobnou srst jako špic a ten teda línající je.
...línal jako štěně, než přelínal...byla jsem u chovatelky, která jich má dvanáct, odjížděla jsem neobalená chlupy i když po dobu návštěvy jsem byla obalena papillony...náš línal a když před měsícem dolínal ze štěněcí srsti - i když to žádná tragédie nebyla, tak nyní když ho vyčesávám, tak je to opravdu jen pár chloupků, ale nosím tmavé oblečení a z papillona nic...muchlají ho i kamarádky v černém ohozu a také nic....
Edánek
napsal(a):
...línal jako štěně, než přelínal...byla jsem u chovatelky, která jich má dvanáct, odjížděla jsem neobalená chlupy i když po dobu návštěvy jsem byla obalena papillony...náš línal a když před měsícem dolínal ze štěněcí srsti - i když to žádná tragédie nebyla, tak nyní když ho vyčesávám, tak je to opravdu jen pár chloupků, ale nosím tmavé oblečení a z papillona nic...muchlají ho i kamarádky v černém ohozu a také nic....
Aha, v tom případě je papillon určitě prima pes. Přijde mi jako hezčí a sympatičtější dlouhosrstá čivava, sporťák, celkem neštěkající, jen mne odrazovaly ty chlupy, v domnění, že je to línající pes.
Fiona.Praha
napsal(a):
Aha, v tom případě je papillon určitě prima pes. Přijde mi jako hezčí a sympatičtější dlouhosrstá čivava, sporťák, celkem neštěkající, jen mne odrazovaly ty chlupy, v domnění, že je to línající pes.
...no s čivavou si ho lidé pletou pořád, ale není tak křehký, nyní má 2,70 kg čerstvě šest měsíců a je to sporťák tělem i duší, jeho brácha je s paničkou v Rakousku (pracovně) u Alp a běžně s ním pravidelně chodí deset kilometrů po horách, s naším jsem takřka zapomněla na MHD a kde to jde, chodíme všude pěšky, lítá jako divý a přitom u mně v práci (kancelář) vydrží spát pod stolem celý den, jen se jde proběhnout s "venčící tetou" a jinak to prospí - ovšem do práce i z práce opět pěšky... na druhou stranu když marodím, vydrží ležet se mnou anebo se zabaví sám nebo s kočkou... ty chlupy respektive nechlupy jsou úžasná věc a že to mohu posoudit - měla jsem jak ovčouny - stále línací, tak jorka - jen co člověk vyčesal a posledních pět let kočky - stále línací...
Fiona.Praha
napsal(a):
...teď tady vedle mně leží a tak se snažím nějaký chlup vytáhnout, ale nic. jen na mně kouká, co to vyvádím, ale znovu usnul...
Nikčaaa

XXX.XXX.208.2
Prý pinčové jsou zlatí. A brabantíci. Brabantíci sice občas štěknou, ale skoro je není slyšet:) Většinou tedy fenky.
Kdyby tam nebyl ten váhový limit, byl by jasnou volbou Japan chin. Můj "macek" sice má 5,5kg, ale znám fenku, co má 3kg. Štěká tak jednou za 14dní, ale jinak je to motorová myš se vším všudy. Chytrá, vynalézavá, ale učenlivá. Vítací pes a kámoš s každým. Prostě borec. Spíš "sprinter" než "maratónec", takže na nějaké dlouhé tůry určitě není. Líná, ale při každodenním vyčesávání mi to nepřijde jako problém. Bližší info viz google.

Edánek
napsal(a):
Vtip? Papiloni línají (kamarádka ho má).
Lexaurin
napsal(a):
Lhasa steka jako das, bacha. Hlida.
Havansky psik je pohodar
Asi je to fakt o výchově a jedincích. Ale lhasa apso by uštěkaný být neměl, což má i v charakteristice plemene. S tím hlídáním je to trochu problematické - řekla bych, že málokterý pes v bytě úplně ignoruje zvonek a lidi za dveřmi, leda když ohluchne. Zaštěkání při zvuku zvonku nebo zabouchání na dveře považuju za normální, stejně tak pohybuje-li se někdo za dveřmi. To myslím, že se dá očekávat i u nehlídavého plemene a nepovažuju to za zbytečnou uštěkanost.
Já konkrétně to docela vítám, protože blbě slyším - neštěká-li pes, vím, že nikdo nezvonil.
Samozřejmě to asi jde odnaučit, ale pes, který toto nedělá, se asi bude hledat blbě, ve finále to může dělat i ten havaňák.

rapotacka11
napsal(a):
Hlídala jsem kavalírku.
Ta ani neštěkla.
Je to jenom o výchově !
NE, není to jenom o výchově, je to o plemeni - pudech, nervové soustavě jedince (patrně v prvé řadě) a až pak je to i o výchově!

polárka.15
napsal(a):
Je to pes? Tak štěká. Jsme lidé? Tak mluvíme.
Co na této jasné a neprůstřelné pravdě pořád někteří nechápou?
Pes je jen a jen odrazem svého pána, takže jak se k němu budeme chovat, jak ho vychováme, tak takového ho budeme mít. Tečka.
Takže uštěkanou fenu mám, protože jsem ukeaná ?

napsal(a):
Takže uštěkanou fenu mám, protože jsem ukeaná ?
No přesně tak!
Protože psi se přeci narodí jako nijací, jenom jako více či méně chlupatý dutý obal! Vše do nich přeci vložíme až my (no proč bychom jinak byli páni tvorstva...)!
Takže je úplně a zcela zbytečné řešit nějaká plemena, na co byla vyšlechtěna, jaké mají potřeby, jaké mají povahy...je zcela zbytečné řešit mamku a taťku (genetika neexistuje!)...je zcela zbytečné se zabývat výběrem jednotlivce, pro výběr plně stačí líbí x nelíbí!...Protože jakého psa si uděláme, takového ho budeme mít!
howgh!
a já se fakt jdu zavřít na psychiatrii, protože tak těžký schizofrenik (aneb "pes je obrazem svého pána") na veřejnosti nemá co děla!
napsal(a):
No přesně tak!
Protože psi se přeci narodí jako nijací, jenom jako více či méně chlupatý dutý obal! Vše do nich přeci vložíme až my (no proč bychom jinak byli páni tvorstva...)!
Takže je úplně a zcela zbytečné řešit nějaká plemena, na co byla vyšlechtěna, jaké mají potřeby, jaké mají povahy...je zcela zbytečné řešit mamku a taťku (genetika neexistuje!)...je zcela zbytečné se zabývat výběrem jednotlivce, pro výběr plně stačí líbí x nelíbí!...Protože jakého psa si uděláme, takového ho budeme mít!
howgh!
a já se fakt jdu zavřít na psychiatrii, protože tak těžký schizofrenik (aneb "pes je obrazem svého pána") na veřejnosti nemá co děla!
Tak to mně teď dost pobavilo teda
Ale ok, když budeme na psa kašlat, nedokážeme ho vychovat, necháme ho tak být, a on je tak inteligentní tvor, že to všechno zachrání za nás, byť na něho budeme kašlat, bude nás poslouchat jak hodinky.
Tím pádem mně teda napadá jedna myšlenka - proč je tolik zkažených psů? Tolik zlomených psů? Tolik agresivních psů? Proč to teda je? Když teda nezáleží na chování jeho pána k němu?
O čistokrevném CHOVU a výběru VHODNÉHO plemene se vyjadřovat nehodlá, neb dle dotazu zadavatelky souhlasím s odpovědí uživatele "manbea".

"Ale ok, když budeme na psa kašlat, nedokážeme ho vychovat, necháme ho tak být, a on je tak inteligentní tvor, že to všechno zachrání za nás, byť na něho budeme kašlat, bude nás poslouchat jak hodinky."
tohle někde píšu?!
"Tím pádem mně teda napadá jedna myšlenka - proč je tolik zkažených psů? Tolik zlomených psů? Tolik agresivních psů? Proč to teda je? "
ale vždyť sis sama odpověděla:
"Pes je jen a jen odrazem svého pána"
...že
nebo to je nějak jinak...?
napsal(a):
"Ale ok, když budeme na psa kašlat, nedokážeme ho vychovat, necháme ho tak být, a on je tak inteligentní tvor, že to všechno zachrání za nás, byť na něho budeme kašlat, bude nás poslouchat jak hodinky."
tohle někde píšu?!
"Tím pádem mně teda napadá jedna myšlenka - proč je tolik zkažených psů? Tolik zlomených psů? Tolik agresivních psů? Proč to teda je? "
ale vždyť sis sama odpověděla:
"Pes je jen a jen odrazem svého pána"
...že
nebo to je nějak jinak...?
Ne, nepotykali jsme si, ale klidně to můžeme napravit u kafíčka, nemám nic proti
Kde nechce být pochopeno...

A co takhle naháči? Ti nelínají určitě, akorát nevím jak moc jsou uštěkaní...
napsal(a):
Vtip? Papiloni línají (kamarádka ho má).
..před chvílí jsem psa vykoupala neb se vy.prasil na procházce a celého rozčesala a vyčesala, ano vyčesala jsem cosi, ale když jsem to schmoutala, tak toho byla malinkatá kulička, jak hlavička skleněného špendlíku...opravdu se vyčeše minimum a konečně mohu zase chodit v tmavém když s ním jdu někam...
...línáním se označuje stav periodické výměny srsti (2 x ročně) - to jsou ty hromady chlupů v bytě na oblečení, všude. Děje se to jen u psů, kteří mají podsadu - spodní srst, která hřeje a co se vymění. Ppillon podsadu nemá - až na výjimky - pak jsou to zvířata, která by měla být vyřazena z chovu. Ale u všech zvířat dochází k obměně svrchní srsti - i u lidí - také ztrácíte vlasy a nové rostou, ale není to masivní, je to občas pár vlasů a ty většinou zůstanou na hřebenu, když se pravidelně češe, tak se vyčeše a doma a na oblečení pak nenachází...vysvětleno mi chovatelkou na dotaz jak to tedy s línáním papilonů opravdu je, že někdo tvrdí že línají a někdo zase že ne...

Děkuji všem za názory.

rapotacka11
napsal(a):
Jinak chce pohodového malého společníka, který bude mít za kámoše její děti (ne mimina),
"""""""""
Neuvedla věk dětí.
4 roky ?
Nebo 14 ?
Děti 6 let a 3 roky.

Edánek
napsal(a):
...to nevím co má Vaše kamarádka, ale náš ne, psi chovatelky také ne, bratr a vzdálený bratranec našeho psa rovněž nic - nemají podsadu, tudíž pouze to co se vyčeše a vyčeše se toho takřka nic...
Nevim, nevim tím pádem výjimka ale přiznám se že měla špatnej hřeben když šla ke mě a já (mám furminator) ji česala (psa, ne kamaradku ) tak byl hřeben jak plyšák.
Ale teď koupila lepší a už ani chlup.
napsal(a):
Nevim, nevim tím pádem výjimka ale přiznám se že měla špatnej hřeben když šla ke mě a já (mám furminator) ji česala (psa, ne kamaradku ) tak byl hřeben jak plyšák.
Ale teď koupila lepší a už ani chlup.
..tak možné to je, někde výše jsem psala co mi napsala chovatelka, že někdy se línající vyskytují, ale selektují - nebo měli by se z chovu... běžně by měli línat - tedy pouštět chlupy jako jork a pod, protože jsou bez podsady, takže pouze to co se vyčeše anebo sem tam vypadne...

Ideální pejsek border terier. Když vyberou z vrhu klidné štěně, nebudou na něm dál chovat bez PP...Nebo štěně, které není vhodné pro myslivost. Je malý a není to žádná křehotinka. A uštěkaný není, nehlídá. Trimuje se, takže poctivě trimovaný nelíná. Jen je to holt lovec. Takže v přírodě na vodítku.
napsal(a):
No přesně tak!
howgh!
Na to nemám slov...

Tedysek
napsal(a):
Co cotonek nebo maltezak? Silky teriér? Nicméně procházka ve stylu 3x denně jen kolem baráku je fakt málo snad i pro toho plyšáka.
Nechápu proč tady co chvilku někdo vytahuje že procházka 3x denně kolem baráku.
Myslím si že životní styl by měl hodně dobrý.
Zatím to vypadá na kavalírka nebo pudlíka.
napsal(a):
Jen připomínám, že kavalír líná.
Zřejmě jsou populární, protože v současné době potkávám na sídlišti hodně kavalírů, což nebývalo a často se objevují i na agility závodech.
napsal(a):
Bostonský terier, buldoček

SBT je v oné velikostní, resp. váhové kategorii, která byla uvedena v zadání a jsou to výborní rodinní psi. ALE, domnívám se, že by si toto temperamentní a "silové" plemeno měl pořídit ten, jenž ho CHCE a ne aby vybylo na základě rozpočítávání malý, neštěká, nelíná, ne...

Lexaurin
napsal(a):
Nesteka basenji, zato je ukecany jinak, jodluje...tusim, ze ollie ho ma, muze se pochlubit
Jinak kavalír by mohl
Jj, mele a mele, když má důvod. Když se vzteká, že mám po příchodu plné ruce a hned ho nemůžu podrbat, tak kváká. Když někoho zdraví, tak jódluje. Když se válí na gauči nebo v posteli, tak vzdychá nahlas a úplně jako člověk. Když se mazlí, tak tiše tak nějak dýchavičně vrní, nejde to moc popsat. Je to kecka, ale naštěstí nevyje a doma v podstatě nahlas ani nepípne. Když se mi tady masakruje smečka tří kousků, tak kromě dupání je hrobové ticho.
Terven
napsal(a):
Je fakt, že na buldočka jsem zapomněla - ségra ho měla a myslím, že podmínky splňuje. Štěká minimálně, ale líná, no...
...a chrochtá... kamarád měla svého času buldočka a jeli jsme společně na výcvikový tábor...během několika večerů byl vystěhován na kraj cvičáku a kolem něj daleko široko nikdo nechtěl spát neb se prostě přes slastné chrochtání spícího buldočka nevyspal... teď u nás je štěně - naprosto kouzelné, náš papillon ho miluje, pravdou je, že protože špatně vidím, tak když jsem ho viděla zdálky poprvé, tak jsem nabyla dojem, že si někdo pořídil miniprasátko
Edánek
napsal(a):
...a chrochtá... kamarád měla svého času buldočka a jeli jsme společně na výcvikový tábor...během několika večerů byl vystěhován na kraj cvičáku a kolem něj daleko široko nikdo nechtěl spát neb se prostě přes slastné chrochtání spícího buldočka nevyspal... teď u nás je štěně - naprosto kouzelné, náš papillon ho miluje, pravdou je, že protože špatně vidím, tak když jsem ho viděla zdálky poprvé, tak jsem nabyla dojem, že si někdo pořídil miniprasátko
Tak ona ségra mívala i mopse, je fakt, že ti chrochtali, ale že by chrochtal buldoček jsem si nevšimla.
Edánek
napsal(a):
Koukam, že už tu taky někdo zažil pojem "chrochtat si blahem" v praxi.
napsal(a):
Dobrá volba, ale za mě by to byl mopsík nebo fr. buldoček
Jenže bohužel mopsí chlupy jsou dosti odolné, vytrvale držící na textilu
tero
napsal(a):
Papillon je málo uštěkaný?Více nebo méně než např.čivava?
...no když se podívám na čivavy na našem sídlišti, tak nebyl uštěkaný ani můj jork a ani papillon...ano když někdo zazvoní na dveře bytu, tak štěkal jork, ale zaštěká i papillon (ten ne tak silně jako jork), ale kdekoli venku nikdy...navíc jak jorka, tak nyní papillona beru do práce a tam když někdo zazvoní (a že to je docela často) tak nezaštěkal ani jork a nyní ani papillon...
Zdravím, my jsme si před nedávnem pořídili fenku shiba inu. Ne nadarmo se říká, že je to spíše taková kočka
Máme ji asi měsíc a půl, zaštěká jen párkrát do týdne. Zvonek ani žádné zvuky ji nerozrušují. Samozřejmě neznamená to, že se nijak neprojevuje - je to taková ukňouraná princezna. Chvíli dělá, že nás k životu vůbec nepotřebuje, ale pak na nás zničehonic začne kňourat, že co si to dovolujeme si jí nevšímat
Není to sice velikostně jorkšír, čivava apod., ale velké plemeno to rozhodně není.
Super je i to, že vydrží sama a prostě většinu dne prospí, ale zároveň vydrží celý den běhat po zahradě s velkým psem (labrador x vlčák) u rodičů v zahradě.

koně
napsal(a):
Dobrá volba, ale za mě by to byl mopsík nebo fr. buldoček
Jenže bohužel mopsí chlupy jsou dosti odolné, vytrvale držící na textilu
No já slyšela, že černý mops chlupy nepouští...
napsal(a):
A co takhle naháči? Ti nelínají určitě, akorát nevím jak moc jsou uštěkaní...
Naháče bych zařadila mezi průměrně štěkavá plemena. Ohlásí zvonek, nadměrný pohyb na chodbě nebo odpoví štěkajícím psům venku, nicméně při odpovídajícím vedení se hlasově projevuje v přijatelných mezích.
Toto plemeno bych však nedoporučovala "prvomajitelům", kteří s výchovou psů nemají žádnou praxi. Naháč totiž zrovna nevyniká pevnou psychikou, je hodně "přetáčivý". Ve výchově vám nic neodpustí, každá nedůslednost či špatný postup se vám rychle vrátí v podobě nežádoucího chování (nečistotnost, nadměrná separační úzkost, strachová agrese apod.).
tero
napsal(a):
Ale pouští.. Dvakrát do roka musí vylínat každý pes, vyjma několika málo výjimek...
To musí, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že není línání jako línání a mohou v tom být sakra rozdíly.
Předchozí fena byla klasický línající dlouhosrsťák, typ srsti asi jako šeltie, čili fůra chupů stále a všude, dvakrát do roka dokonce dvě fůry. Vzít ji na klín nebo do náruče znamenalo obalit si oblečení bílými chlupy. Byly všude- v posteli, v jídle, v autě...
Momentálně máme fenu se srstí typ shih tzu a to je fakt o něčem jiném. Mimo období línání nepustí prakticky nic a i v době línání je to velmi decentní, sem tam nějaký žmolek na sedací soupravě nebo na zemi, něco se vyčeše, ale srovnávat se to opravdu nedá.
Terven
napsal(a):
To musí, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že není línání jako línání a mohou v tom být sakra rozdíly.
Předchozí fena byla klasický línající dlouhosrsťák, typ srsti asi jako šeltie, čili fůra chupů stále a všude, dvakrát do roka dokonce dvě fůry. Vzít ji na klín nebo do náruče znamenalo obalit si oblečení bílými chlupy. Byly všude- v posteli, v jídle, v autě...
Momentálně máme fenu se srstí typ shih tzu a to je fakt o něčem jiném. Mimo období línání nepustí prakticky nic a i v době línání je to velmi decentní, sem tam nějaký žmolek na sedací soupravě nebo na zemi, něco se vyčeše, ale srovnávat se to opravdu nedá.
Nemusí. Nema-li podsadu, nelina. Max se pri cesani uvolni odumrely, chlup. Pokud se nevycese, zachyti se v srsti ( nikoli na zemi) a ta pak tvori plstnate platy.Je to jako nase vlasy. Moji dva havanaci nikde ani chlup, jsou bez podsady. Tibetská, terierka s trochou podsady lina. Shi tzu ma podsadu take, některý vic, některý méně.
Lexaurin
napsal(a):
Nemusí. Nema-li podsadu, nelina. Max se pri cesani uvolni odumrely, chlup. Pokud se nevycese, zachyti se v srsti ( nikoli na zemi) a ta pak tvori plstnate platy.Je to jako nase vlasy. Moji dva havanaci nikde ani chlup, jsou bez podsady. Tibetská, terierka s trochou podsady lina. Shi tzu ma podsadu take, některý vic, některý méně.
Jo. Reagovala jsem spíš na názor, který občas slýchám, pokud někdo řeší psí chlupy - totiž, že nelínavé plemeno neexistuje. Tak píšu, že možná neexistuje, ale v tom množství obtěžujících chlupů v bytě a na oblečení může být u jednotlivých plemen opravdu velký rozdíl.
Já bych řekla, že moje fena podsadu nemá anebo jen mizernou- anebo možná jen neumím koukat, taky možnost. Jakmile prší, téměř okamžitě je mokrá až na kůži a klepe se. Pokud se nevyčeše, dělají se jí plstnaté provázky v srsti, ale po zemi nebo na sedací soupravě nějaké ty černé chomáčky taky míváme, zvlášť v některých obdobích. Samozřejmě nesrovnatelné s minulou klasickou línavkou.
Terven
napsal(a):
Jo. Reagovala jsem spíš na názor, který občas slýchám, pokud někdo řeší psí chlupy - totiž, že nelínavé plemeno neexistuje. Tak píšu, že možná neexistuje, ale v tom množství obtěžujících chlupů v bytě a na oblečení může být u jednotlivých plemen opravdu velký rozdíl.
Já bych řekla, že moje fena podsadu nemá anebo jen mizernou- anebo možná jen neumím koukat, taky možnost. Jakmile prší, téměř okamžitě je mokrá až na kůži a klepe se. Pokud se nevyčeše, dělají se jí plstnaté provázky v srsti, ale po zemi nebo na sedací soupravě nějaké ty černé chomáčky taky míváme, zvlášť v některých obdobích. Samozřejmě nesrovnatelné s minulou klasickou línavkou.
...protože je mi pořád zima a kolega je horkokrevný a má zapnutou klimatizaci, nosím v práci takovou hodně teplou černou mikinu...včera jsem jí házela do pračky - zadní doslova část pokrytá mými vlasy a na rukávu jsem našla TŘI bílé chlupy od našeho papillona (bez podsady)...

tero
napsal(a):
Ale pouští.. Dvakrát do roka musí vylínat každý pes, vyjma několika málo výjimek...
Nemá prý podsadu...

napsal(a):
No četla sem všechny možné psy co vám doporučovali. Můj názor je z těch co znám, čím menší tím víc štěkají. Je to prostě o jejich nervové soustavě. Sousedi z ulice mají papilonku a ta prostě nezavře hubu. Někdo vám doporučil bordíka, je to lovečák každým coulem, patří do zkušených rukou myslivce, a rozhodně to není společenský pejsek, i když milou povahou se tak jeví. Dále mopsíka, toho bych fakt nebrala, nemocné, náchylné plemeno, většina jedinců je vůbec ráda že se hýbe. Když to vezmu z těch malých společenských psů tak většina má srst náročnou na údržbu a nebo jsou to štěkálci. Pokud chce známá opravdu snadno vychovatelného, vyrovnaného dobře cvičitelného psa a přitom společníka na gauč a do bytu volila bych fenku stafbula. Zřejmě by se jí vešla i do té váhové kategorie 15 kilo.
napsal(a):
No četla sem všechny možné psy co vám doporučovali. Můj názor je z těch co znám, čím menší tím víc štěkají. Je to prostě o jejich nervové soustavě. Sousedi z ulice mají papilonku a ta prostě nezavře hubu. Někdo vám doporučil bordíka, je to lovečák každým coulem, patří do zkušených rukou myslivce, a rozhodně to není společenský pejsek, i když milou povahou se tak jeví. Dále mopsíka, toho bych fakt nebrala, nemocné, náchylné plemeno, většina jedinců je vůbec ráda že se hýbe. Když to vezmu z těch malých společenských psů tak většina má srst náročnou na údržbu a nebo jsou to štěkálci. Pokud chce známá opravdu snadno vychovatelného, vyrovnaného dobře cvičitelného psa a přitom společníka na gauč a do bytu volila bych fenku stafbula. Zřejmě by se jí vešla i do té váhové kategorie 15 kilo.
S tím štěkáním nesouhlasím, máme na sídliště spoustu malých psů, kteří neštěkají, jsou dobře socializovaní a vychovaní, ale taky se tu najdou uštěkaní asociálové, ale za to mohou majitelé psů. Takže pokud si pořídím malého psa, tak to chce pořádně socializovat a pes nemusí být hned uštěkaná bestie. Každopádně místo toho stafbulíka bych doporučila toho bostonka, ale zase pořád je to teriér.
napsal(a):
...no chodím pravidelně na psí hřiště...velmi často nastane situace, že kolem plotu (je oplocené) jede kolař, žene se pes a ejhle středně velcí a velcí psi začnou řvát a pronásledovat za plotem a náš papillon nic a zrovna tak, když se tam sejde se svým bratrancem a bráchou... a moje jorkšírka krom zazvonění v bytě anebo u branky na chalupě venku ani kdekoli jinde také neštěkala... ono je to také více méně o výchově, pravdou je, že po sídlišti chodí ve větší míře uštěkaní nervní jorci - respektive, to za co jsou dnes vydáváni a to samé čivavy a podobně...
napsal(a):
Když jsem se (zatím pouze v hypotetické rovině daleké budoucnosti) zajímala o podobné téma, tak jsem našla plemeno japonský špic, údajně společenský, vhodný k dětem a na rozdíl od německého špice málo štěkavý. Akorát s těmi chlupy to asi bude horší. Bohužel je to málopočetné plemeno, takže v praktické rovině netuším, jaké vlastně opravdu je.

tuilindo
napsal(a):
Když jsem se (zatím pouze v hypotetické rovině daleké budoucnosti) zajímala o podobné téma, tak jsem našla plemeno japonský špic, údajně společenský, vhodný k dětem a na rozdíl od německého špice málo štěkavý. Akorát s těmi chlupy to asi bude horší. Bohužel je to málopočetné plemeno, takže v praktické rovině netuším, jaké vlastně opravdu je.
Jsou skvělí, lehce rezervovaní k cizím, k rodině mazli. Známá plánuje jejich chov, je ale na Ukrajině, kde jich je poměrně dost za "hubičku"
Takže zkusit import.
napsal(a):
U stafbula je zase třeba počítat s jistým omezením, jako pouštění mezi ostatní psy a lovecký pud má taky.Co píšete o mopsech není pravda, není to ale pes pro nějaké velké sportovce, běžnou zátěž ale potřebuje a zvládne taky.
libka11

XXX.XXX.172.82
Máme už druhého pejska shi tzu a ty jsou klidní a neštěkají.Chce to ale fenečku,protože pejsci nepatrně štěkají na zvonek a návštěvy.l.
kikionka

XXX.XXX.123.44
Samozřejmě každý jedinec, ať už je to jakékoliv plemeno, je jiný. Někteří štěkají, někteří ne. I mezi mopsama nebo buldočkama jsou jedinci, kteří štěkají. Za sebe doporučuji kavalíra - ti bývají asi nejtišší, ale je pravda, že dost línají nebo právě mopse či buldočka.
Většinou špicové, teriéři a krysaříci a čivavy jsou uňafané. Stafíka do bytu neee - je to velký a silný pes.

"Stafíka do bytu neee - je to velký a silný pes".
Promluvil znalec.
Předně - ta diskuze skončila v dubnu 2019, bezmála před dvěma lety. Plemeno je nejspíš již dávno vybrané.
A pak - kavalíři rozhodně nepatří k nejtišším plemenům, spíše k průměrným. Jistě, špicové a pinčové a třeba taky šiperky jsou v průměru uštěkanější, ale takový průměrný jorkšírský teriér je tišší než průměrný kavalír.
Tím nechci říct, že by kavalíři byli extra užvanění. Spíš u nich více než u jiných ovlivní psa výchova.

kikionka
napsal(a):
Samozřejmě každý jedinec, ať už je to jakékoliv plemeno, je jiný. Někteří štěkají, někteří ne. I mezi mopsama nebo buldočkama jsou jedinci, kteří štěkají. Za sebe doporučuji kavalíra - ti bývají asi nejtišší, ale je pravda, že dost línají nebo právě mopse či buldočka.
Většinou špicové, teriéři a krysaříci a čivavy jsou uňafané. Stafíka do bytu neee - je to velký a silný pes.
Moje 13ti letá mopsle by tě z tohoto názoru rychle vyléčila. Neznám ukecanějšího psa.
Diskuse je stará, ale i tak třeba někomu pomůže vybrat pejska Mám zkušenost s mopsm, brabantíkem a japanem. Neštěkají, skoro vůbec, nemají tu hlídací mánii v sobě.Sousedi ani nevěděli že máme psa. Viepta mají u syna, taky je docela potichu, i když na stará kolena začal hlídat.Ještě angl. buldog a fr. buldoček jsou neuštěkaní.Zato pinč,krysařík, nebo čivava, když má člověk" štěstí" na trochu labilnějšího jedince, tak hubu nezavřou.
tero
napsal(a):
Diskuse je stará, ale i tak třeba někomu pomůže vybrat pejska Mám zkušenost s mopsm, brabantíkem a japanem. Neštěkají, skoro vůbec, nemají tu hlídací mánii v sobě.Sousedi ani nevěděli že máme psa. Viepta mají u syna, taky je docela potichu, i když na stará kolena začal hlídat.Ještě angl. buldog a fr. buldoček jsou neuštěkaní.Zato pinč,krysařík, nebo čivava, když má člověk" štěstí" na trochu labilnějšího jedince, tak hubu nezavřou.
Mam labilnejsiho pince a prakticky nesteka, maximalne knuci, piska... steka hodne vzacne.
tero
napsal(a):
brabantice neustále bublá, neustále se jí něco nelíbí nejstarší grifonka štěká jen když slyší někoho na chodbě, prostřední skoro neštěká což je dobře. Má dost nepříjemný ton hasu. Ale brabantička ta štěká, bublá i venku. Stačí že na ní spadne list ze stromu a už nadává Když jí mám na sobě tak je spokojená a ticho
eli22
napsal(a):
Tak basenji je asi jistota, nebo ne?
Ohledně štěkání ano. I když ten muj občas tak nějak jednou bafne, když se mu nějakej člověk hodně nezdá. Je to takovej divnej zvuk.
Ale kravál umí udělat taky slušnej i bez štěkání. Mě jódluje a vyje na zvonek a na vyzvánění páníčkovo telefonu.

Lexaurin
napsal(a):
Lhasa steka jako das, bacha. Hlida.
Havansky psik je pohodar
Já zastávám názor, že je to opravdu hodně o výchově. Havanský psík je inteligentní a rád se učí, takže jak si ho majitel vychová, takového ho bude mít. Já bydlím v paneláku a štěkot našeho psíka bych spočítala za jeho 2,5 letý život na prstech jedné ruky, možná ani to ne. Kromě toho je to nelínající plemeno a má rád děti (tedy aspoň ten můj ). Ale zase vyžaduje pravidelnou péči o srst, jinak z něj bude jeden velký dred.
Nicméně jak říkám, je potřeba jej zvykat postupně od mala na samotu a vychovávat tak, aby neřval na každé šustnutí na chodbě, ale to podle mě každého psa, žádný to neštěkání nebude mít jen tak "od přírody".

Strašnej kravál! Zní to jako vraždění neviňátek (vytí, kňučení, jódlování).

napsal(a):
Strašnej kravál! Zní to jako vraždění neviňátek (vytí, kňučení, jódlování).
Jak jsme chodili na veterinu, tak jsme se v čekárně s jedním sešli. Paráda! Kam se hrabe psice, která štěkla na každého, kdo vešel do dveří.
https://www.youtube.com/watch?v=aKOwWUVNsao
Brzy by vás vystěhovali !
Tak umí to, ale 5 fen, co mamka postupně měla nikdy moc kraválu nenadělaly. Jen vítaly, když někdo přišel domů, takový hezký mručení. Doma uměly být samy a fakt nikdy nedělaly žádnej kravál.
Pes co teď mám reaguje na zvonek vytím a jódlováním. A celkově má potřebu víc věci komentovat, různě mručí. V čekárně na veterině jen kníká.

Ono to asi bude dáno jednak charakterem jedince, a druhak nějakou výchovou... Sousedka basenjiho občas hlídá, a je to očistec pro všechny v širším okolí. Kromě toho, že je hlučný a zní jako postřelené dítě (to jsem po nočních vždy ocenila :-), naprosto neodfiltrovatelný zvuk), navíc nenávidí psy a snaží se je na potkání zavraždit (s fenami je ok, což já nedocením). Co jsem se bavila s majitelem, tak ho venčí tak, že ho vypustí a za hodinu se sejdou na konci trasy (trasa se nesmí změnit, protože jinak by se nepotkali vůbec). Mezitím pes štve zajíce a dělá si, co je mu libo (to by se možná líbilo panu Vetřelci). Ale pánovi se to zdá normální a je na to asi i pyšný...
napsal(a):
Jak jsme chodili na veterinu, tak jsme se v čekárně s jedním sešli. Paráda! Kam se hrabe psice, která štěkla na každého, kdo vešel do dveří.
https://www.youtube.com/watch?v=aKOwWUVNsao
Brzy by vás vystěhovali !
No ale to ho provokuje, ne? To chce, aby to dělal. Takhle přesně u nás zní "zkouška sirén". Já ho slyšela jednou, to se mi zdálo docela dobrý. Taky jsem ho viděla, jak si čistí čumáček - jako kočka nebo jako křeček.

Basenji kus od kusu. Můj doma jódluje, když přijdu, popř. hodí nerva a "kváká", když mám plné ruce a nemůžu hned mazlit. Neskáče, neolizuje. Pokud je hnusně, tak jen zpívá a tancuje v uctivé vzdálenosti, mazlit se přijde, až když sundám bundu a vyzuju se, do té doby hrozí, že ho odchytím a jde ven. Jinak doma ani nepípne, separační úzkost nic - vrozená povaha, výchova a vůbec jistoty a klídek. První rok jeho života jsem byla jen jeho, sám doma nikdy ani nepípnul. A to máme metr přes chodbu už druhou toy pudlici, která kvílí od rána do večera, kolikrát i do noci. Troubovi je to šumák, její boj. Soused o patro výš 3 roky nevěděl, že mám psa.
Venku kecka, kolikrát nejhlučnější pes z našich venčících partiček, v pressu si občas i štěkne - absťák před tréninkem a něco s pohybem od auta až po běžce, konkurent, kterého nemůže běžet seřvat face to face... Ale třeba za 2 dny stanování na závodech ticho, maximálně 'fňuk, pusť mě na dráhu'.
kikionka

XXX.XXX.7.204
Za sebe doporučuji kavalirka, jsou to milí, hodni, mazlivy, chytří, sportovní a vyrovnani pejskove. Štěkání závisí vždy na jedinci, ale mají tendence být spis tišší a nestekat zbytečně. Moje fenka blafne jednou za uherak. Kavousi sice linaji, ale to se dá zredukovat cesanim plus ty chlupy mají podobnou konzistenci jako vlasy, takže se daji dobre sebrat (mopsi chlupy jdou mnohem hur). Ale je třeba si vybrat z dobre chovky a ne bez PP, jinak riskujete, ze bude stene nemocné.