Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2017 11:22
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ahojte, poraďte tí čo kŕmite Barfom pridávate počas rastu do krmiva Ca ešte aj umelo? Nemám na Barfe prvé šteňa, no teraz sa mi po prvýkrát stalo, že som dala stanoviť pomer Ca:P a vyšlo to 1:1 (málo Ca, pomer má byť až 3:1). Pes dostáva kosti denne - naozaj to je tých 30%, rôzne druhy mäsa, zeleniny, vajčíčka, denne za lyžičku lososového oleja. Plus som dávala Gelcan na kĺby ten ešte aj nejaký Ca dokonca obsahuje. Napriek tomu ma zaskočilo že aj tak to je málo.
Ešte poznámka: pes prezuboval tak rozmýšľam aj či to nemôže byť naozaj len tým, prípadne sa nám ten Ca zle vstrebáva ale neviem kvôli čomu, prípadne čo pomáha k lepšiemu vstrebávaniu vápnika, vitamín C?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.10.2017 11:34

Pokud se nepletu, tak poměr Ca : P by měl být 1,2-2:1.

Jaká byla hodnota v krvi? (neb je otázka, zda není problémem nikoliv nedostatek Ca ale nadbytek P).

9.10.2017 12:26

Zkuste se s vetem domluvit o podávání přípravku Ipakitine, vyvažuje fosfáty v krmivu i když je určen na něco jiného. Třeba by mohlo pomoct. Co se týká přidávání Ca, je dobrý calcium citrat od canina pharma nebo Welpenkalk od stejné značky. http://www.canina.cz/psi-c1/ jestli je vhodné toto přidávat, poraďte se na veterině, podle výsledků. Proč denně losos olej? Kolik vajíček skrmíte za týden?

9.10.2017 13:08
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ďakujem za odpovede, v krvi nebol nadbytok P, ten bol v norme. Lososový olej pridávam tak malú ČL denne nakoľko pes moc nechce ryby takže rybu má tak 1x za dva týždne aj to ju musím postupne po troche zamiešať k inému krmivu. Vajíčka má tak 2-3 za týždeň, dávam celé surové aj so škrupinou. Ten olej mi nenapadlo že by mohol byť problém, ale je pravda, že psom predtým som ho kŕmila len tak 2x do týždňa.
Na veterine dostalo šteňa teraz injekčne B12 (malo by pomôcť vstrebávaniu Ca) + máme pridať vápnik a o dva týždne prísť na kontrolu či sa to upravilo. Ak nie tak mi radia prejsť na diétne granule aspoň počas najväčšieho rastu nakoľko sa jedná o šteňa obrieho plemena. Chcela by som sa tomu ale vyhnúť lebo inak žiadny problém nemá a ani jeden z našich predchádzajúcich psov nemal. Nedostatok Ca som si všimla lebo sa mu troška začali vytáčať predné labky von tak dúfam, že sa to spraví a je to spôsobené len týmto.

9.10.2017 13:47

rennie111 napsal(a):
Ďakujem za odpovede, v krvi nebol nadbytok P, ten bol v norme. Lososový olej pridávam tak malú ČL denne nakoľko pes moc nechce ryby takže rybu má tak 1x za dva týždne aj to ju musím postupne po troche zamiešať k inému krmivu. Vajíčka má tak 2-3 za týždeň, dávam celé surové aj so škrupinou. Ten olej mi nenapadlo že by mohol byť problém, ale je pravda, že psom predtým som ho kŕmila len tak 2x do týždňa.
Na veterine dostalo šteňa teraz injekčne B12 (malo by pomôcť vstrebávaniu Ca) + máme pridať vápnik a o dva týždne prísť na kontrolu či sa to upravilo. Ak nie tak mi radia prejsť na diétne granule aspoň počas najväčšieho rastu nakoľko sa jedná o šteňa obrieho plemena. Chcela by som sa tomu ale vyhnúť lebo inak žiadny problém nemá a ani jeden z našich predchádzajúcich psov nemal. Nedostatok Ca som si všimla lebo sa mu troška začali vytáčať predné labky von tak dúfam, že sa to spraví a je to spôsobené len týmto.

Ten olej až tak není problém, když ryby nechce, spíš jsem se ptala na ty vejce, kolik. Vejce je fajn, má teda 2-3 kusy za týden? Nedávejte syrové celé, bílek vždycky sražte, já klepnu 2 do misky, vložím do mikrovlnky a srazím bílek na bílo tuho, tak jak je volské oko. Žloutek syrový klidně. Syrový bílek obsahuje avidin, který odbourává vit. sk. B, hlavně biotinu. Taky proto ta B12 na vete. Ty skořápky aby byly k něčemu, by jste musela usušit v troubě, pomlít na jemný prášek, zakápnout citronem. Pokud je jen rozdrtíte a dáte, jako by jste dala jen škrabku na střeva. Jinak nic. Nevím, asi bych tu Caninu přidala. I když taky zkrmuju kosti, dávám do misky ještě 2x týdně balancer https://www.happypet.cz/petvet-balancer-barf-8in1/?v=333. Oleje střídám, losos. nedávám,2 x týdně dám kril. http://www.zdravinadzlato.cz/cz/omnikrill-krilovy-olej-nko-150-tob.

9.10.2017 23:02
bhk

XXX.XXX.214.206

Hmm, jaká to náhoda..Řešila jsem v poslední době totéž..
A jak ?ve zkratce - méně masa + více pohybu- a srovná se..
Cokoliv uměle doplnovat fakt ne.
Vajíčka neřešte, olej též ne - to neublíží.

10.10.2017 11:31

bhk napsal(a):
Hmm, jaká to náhoda..Řešila jsem v poslední době totéž..
A jak ?ve zkratce - méně masa + více pohybu- a srovná se..
Cokoliv uměle doplnovat fakt ne.
Vajíčka neřešte, olej též ne - to neublíží.

Momentálně nevlastním štěndo, ale do budoucna...píšete méně masa...znamená to tedy více kostí nebo vnitřností nebo příloh?

10.10.2017 12:56
rennie111

XXX.XXX.43.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Momentálně nevlastním štěndo, ale do budoucna...píšete méně masa...znamená to tedy více kostí nebo vnitřností nebo příloh?

Tak to by aj mňa zaujímalo nakoľko šteňa je čo sa kondície týka tak akurát. A viac pohybu u šteniat obrích plemien sa už vôbec nedoporučuje.
Zatiaľ som objednala ten balancer čo písala Anet10, pridali sme Ca a potom uvidím po tej kontrole na budúci týždeň ako to bude vyzerať. Tiež si myslím, že 2-3 vajcia za týždeň aj keď celé aj s bielkom nemôžu byť problém a ani olej.

10.10.2017 13:02

Tak v době přezubování je ta potřeba vápníku daleko vyšší

a jedna věc je příjem a druhá to, co s tím to konkrétní tělo udělá...

přečti si tohle (3. příspěvek shora - Vznik vývojových onemocnění...), máš tam k výživě štěňat velkých plemen:

http://www.dogforum.sk/viewtopic.php?f=92&t=6184&start=300.

10.10.2017 16:18

Přesně, ještě k tomu přezubování.
Fakt odpočítáváte 30% kostí ? Jak ?
Na výpočet Ca existuje jednoduchý vzoreček a vsadím registraci, že nikdo nepočítá kolik Ca, P a kalorií má ta která granule nebo tohle krůtí stehno. Nedopočítáte se.

Anet10, vejce a citrón - mýtus. Avidin tu je, ale žloutek jej zase srovnává.
Pes si vitamin C vyrábí sám. Hodí se při větší spotřebě - u podávání kolagenu např.

Jsou 3 příčiny křivých nožiček:
Genetika, přetěžování, nadmíra vápníku. (štěníci mají s regulací vstřebávání problém.. ale ukažte mi kořist, kde je Ca:P špatně ? )
Moc bílkovin - mýtus. Neexistuje jediná studie, která by tohle dokazovala.

Žádné minerály atp. z lahviček mu nesypte.
Stačí kolagen + krmit normálně. Celou kořist. Kuře na čtvrtiny.
Kuřetem se těžko předávkuje a má všeho akorát. Ale fakt kořist a ne řízek. Když už rozebírat, tak skelety, křídla. Nepočítat. Zkrmit celé zvíře.
Pak jsou tu přílohy. Klidně by to vyvážené barfování mohly rozházet natolik, že pes nevyužije dost bílkovin, minerálů,... na správný růst. Speciálně oves je nanic. Platí, že čím obyčejnější příloha, tím lépe. Brambory např.

10.10.2017 16:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a jedna věc je příjem a druhá to, co s tím to konkrétní tělo udělá...

přečti si tohle (3. příspěvek shora - Vznik vývojových onemocnění...), máš tam k výživě štěňat velkých plemen:

http://www.dogforum.sk/viewtopic.php?f=92&t=6184&start=300.

a jedna věc je příjem a druhá to, co s tím to konkrétní tělo udělá..., Přesně tak, jak jste napsala, co s tím to tělo udělá. Každý pes je jiný. Co stačí jednomu, nebude stačit druhému. Zadavatelka píše, že se jedná o obří plemeno. To, aby pokryl denní dávku calcia, by musel jíst denně kostí hromady a ještě by bylo málo, takže si myslím, že kor v době přezubování a intenzivního růstu je přidávání Ca určitě vhodné. Nejlépe ve formě calcium citrát a k tomu bych dala ještě estery vit. C. Já ten balancer dávám jen 2x týdně, ale nemám obří plemeno a feně je už 6 let. U obříka to bude jinak.2-3 vejce je v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík