Jako psi alternativa Alzheimerovy choroby. Pisi o ukladani lozisek bilkovin v mozku... viz priloha, proto se ptam, beru- li bilkovinu jako stavebni jednotku, kterou logicky senior, ktery " nestavi" tolik jako junior, nepotrebuje v takovem mnozstvi, zda-li neni vhodnejsi seniora krmit menebilkovinnou stravou- treba granule, kde maso neni na prvnim miste.
Dost casto tu totiz ctu nazor, ze senior maso potrebuje a granule pro seniory prave s nizsim podilem masa jsou slatne. Tak jak to redy je?
Mne z logiky veci plyne, snizit bilkoviny.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A jsou to bílkoviny obecně, nebo živočišné/rostlinné?
Jako laik vím prd, jaký je v nich v organismu rozdíl, tedy jestli se vůbec liší. Mám o nich ponětí pouze v souvislosti s trávením.
Kdysi jsem sháněla pro svou starou fenku právě granule s nižším obsahem bílkovin - na doporučení veterináře. Všude se divili a byl to docela kumšt. Všude mi cpali granule s nižším tukem. Chvíli jsem krmila bezbílkovinou dietou, ale to nešlo
(u nás) dlouhodobě. Ale fenka, kromě toho že byla stará, měla špatné jaterní testy.
Bílkoviny v potravě se nijak nepřestavují přímo do bílkovin v těle. jsou rozštěpeny enzymy rovnou ve střevě, vstřebávají se aminokyseliny, ty jdou do jater, játra je nabídnou dalším orgánům. pokud se v těle zrovna něco staví, nějaká buňka se dělí nebo se cokoliv syntetizuje, buňky použijí nabídnuté aminokyseliny k syntéze. nespotřebované aminokyseliny se v játrech rozloží, uhlíková kostra se použije na syntézu glukózy nebo tuku, pokud glukóza není potřeba, dusík z aminokyselin je zakomponován do močoviny, kterou následně tělo vyloučí ledvinami.
takže pokud má kdokoliv demenci způsobenou ukládáním patologicky změněných bílkovin mezi neurony, omezení příjmu bílkovin potravou tomu nijak nepomůže. mozek si bude bílkovinu syntetizovat dál z dostupných aminokyselin a kdybyste tomu chtěli zabránit, tak si vyrobíte akorát těžkou proteinovou podvýživu.
omezení bílkovin má smysl jen a pouze u onemocnění jater - protože nemocná játra nemusí být schopná poradit si s tím dusíkem s přebytečných aminokyselin a místo močoviny je v těle amoniak, který způsobuje celkovou otravu a taky neurologické příznaky. A dále u onemocnění ledvin, protože zvýšené množství močoviny, která nemůže být vyloučena, způsobuje nevolnost, zvracení, vředy na sliznicích a vůbec spoustu nepříjemných příznaků spojených s ledvinovým selháváním.
napsal(a):
Bílkoviny v potravě se nijak nepřestavují přímo do bílkovin v těle. jsou rozštěpeny enzymy rovnou ve střevě, vstřebávají se aminokyseliny, ty jdou do jater, játra je nabídnou dalším orgánům. pokud se v těle zrovna něco staví, nějaká buňka se dělí nebo se cokoliv syntetizuje, buňky použijí nabídnuté aminokyseliny k syntéze. nespotřebované aminokyseliny se v játrech rozloží, uhlíková kostra se použije na syntézu glukózy nebo tuku, pokud glukóza není potřeba, dusík z aminokyselin je zakomponován do močoviny, kterou následně tělo vyloučí ledvinami.
takže pokud má kdokoliv demenci způsobenou ukládáním patologicky změněných bílkovin mezi neurony, omezení příjmu bílkovin potravou tomu nijak nepomůže. mozek si bude bílkovinu syntetizovat dál z dostupných aminokyselin a kdybyste tomu chtěli zabránit, tak si vyrobíte akorát těžkou proteinovou podvýživu.
omezení bílkovin má smysl jen a pouze u onemocnění jater - protože nemocná játra nemusí být schopná poradit si s tím dusíkem s přebytečných aminokyselin a místo močoviny je v těle amoniak, který způsobuje celkovou otravu a taky neurologické příznaky. A dále u onemocnění ledvin, protože zvýšené množství močoviny, která nemůže být vyloučena, způsobuje nevolnost, zvracení, vředy na sliznicích a vůbec spoustu nepříjemných příznaků spojených s ledvinovým selháváním.
Dekuji, dotaz byl v podstate hlavne na vas
Lexaurin
napsal(a):
Nicmene tam zminuji kecbu dietou - je to clanek v casopise Svet psu. A zajima me to, prozoze mam psiho seniora, ktery dist casto proste jen stoji a zira. Zmateny neni, jen zira, tak jestli je to pocatek a ja to mohu ovlivnit, byla bych rada.
Jestli mohu dotaz, kolik je Vašemu pejskovi? Mám psa z útulku, nikdo neví, kolik mu je a občas mi přijde takový jako zaseklý.