Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2017 17:44
this_one

XXX.XXX.207.97

Hezký den,

mám pětiletého středně velkého voříška, v jeho půl roce adoptovaného. Jeho celý život zatím bydlel v bytě, jako nájemci jsme jich vystřídali cca čtyři, ze začátku studenti v podnájmu, potom větší byt a podobně. Pes je takový reaktivní, v každém z bytů při zvuku na chodbě paneláku (křik, bouchnutí dveří) vždycky blafnul, nebo krátce ostře štěkl. Nezakazovali jsme mu to nebo ho trestali, učili jsme ho povel ticho nebo odváděli pozornost na něco jiného a docela se nám dařilo ho to odnaučit, přesměrovat nežádoucí chování na něco, co jsme chtěli, aby dělal.
Jenže, situace se změnila a před pár měsíci jsme se opět stěhovali, tentokrát ne do paneláku, ale bytového domu v zástavbě, pět pater, dva byty na chodbě. Je to starý dům ze čtyřicátých let, ale nic extra bytelného, jdou tam slyšet zvuky. No a k problému... pes začal opět reaktivně štěkat. Přes den se nám celkem daří to odchytávat povelem ticho, ale v noci ne. Štěkne i když je podle mě absolutní ticho, stále jsou asi zvuky, co on slyší a my ne. Za noc tak blafne třeba třikrát, maximálně pětkrát, což není žádná katastrofa, ale čekám, kdy se ozvou sousedi a samozřejmě to chci řešit. Jediné, co pomáhá je, když si ho vezmu do postele a on se stulí ke mě, to ho uklidní a spí, ale proti tomu je pítel, který psa v posteli nechce, má slabé spaní a budí ho, když pes přechází a podobně.
Myslím si, že pes je v novém nejistý a štěká na upozornění, ale jsme tu už téměř čtyři měsíce a je to spíš horší, než lepší.
Napadá vás něco, co bych ještě mohla zkusit nebo co dělám špatně?

21.10.2017 18:24
Enter

XXX.XXX.158.148

Pro pejska je vždy změna prostředí stresová záležitost, obzvlášť, když je to poměrně často . Pes navíc slyší výrazně lépe než lidé, takže může štěknout i na zvuk, který nevnímáte. Přítel nechce pejska jen v posteli, nebo celkově v ložnici? Jestli by nepomohl třeba pelech vedle vaší postele...

21.10.2017 18:36
this_one

XXX.XXX.207.97

Stěhování - já vím, čtyřikrát během pěti let, bohužel se jinak nedalo, naštěstí jsme ale neměli problém sehnat nájem se psem.
Pelíšek má vedle postele, ale nepomohlo. Zkoušeli jsme přes noc různé kombinace - nechávat ho volně v bytě, mít jen zavřené dveře do ložnice - do rána ale nevydrží, kňučí za dveřmi. Nejméně štěká, když je zavřený v kuchyni, kde "šumí" lednička, tam neštěká vůbec, ale zase, kňučí k ránu (kolem druhé, čtvrté) za dveřmi. Chápu, že je v novém a chce být s námi, proto ho pustím do ložnice, v každém bytě spal někde kolem postele.
No, jak to po sobě čtu, nejlepší bude si do ložnice přestěhovat ledničku...

21.10.2017 19:02
Enter

XXX.XXX.158.148

A nechat otevřené dveře do ložnice? Lednička by vás budila? Naši pejsci většinou chtěli jako štěňata spát v ložnici (včetně postele, ale z té zdrhali brzy, bylo jim vedro), ale postupně se stěhovali a spali různě po bytě, v obýváku, v předsíni...Do ložnice musíme mít otevřeno, borderák v noci chodí kontrolovat, zda smečka nezmizela..., nebo se jen na chvíli přitulí . Co je to za plemeno? Ještě mě napadá nějak to místo u vaší postele zvýšit, abyste ho v noci mohla pohladit..., aby si myslel, že je u vás, když u vás neštěká...

21.10.2017 19:02
Enter

XXX.XXX.158.148

Promiňte, neumím číst-středně velký voříšek

21.10.2017 19:15
this_one

XXX.XXX.207.97

Otevřené dveře jsou, ale zkusím mu ten pelíšek dát výš, to mě nenapadlo :)
Děkuju moc!

21.10.2017 19:16
Enter

XXX.XXX.158.148

this_one napsal(a):
Otevřené dveře jsou, ale zkusím mu ten pelíšek dát výš, to mě nenapadlo :)
Děkuju moc!

Držím palce, dejte mu do pelíšku ještě třeba vaše použité tričko .

21.10.2017 19:31
Terven

XXX.XXX.60.157

Já nevím...blafne-li 3-5x za noc, asi bych neřešila, nenapadá mě řešení, pokud jsou to ojedinělé štěky jako reakce na něco. Pes prostě hlídá.
Moje předchozí fena to v noci občas dělala též, dokud jí sloužil sluch - měli jsme souseda, co chodil v noci z práce a brzy ráno do práce, jakmile ho slyšela na chodbě, zaštěkala.
Současná fena dělá totéž pouze ve dne, v noci je naštěstí zticha.
Tipuju, že až si pejsek zvykne na nový domov a neznámé noční zvuky, štěkání ustane. Asi bych řešila v případě, že by nezůstalo u jediného štěknutí a pes by měl tendenci přidávat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík