Dobrý den,
Je to 3 dny co mi moje fena plemene border kolie porodila 10 štěňat. Dneska jsem si ale všimla že mléčná žláza pod zadní pravou nohou je hodně nateklá a tvrdá. Štěňata z ní nechtějí pít. A chci se vás zeptat jestli je pravděpodobné, že by mohlo jít o zánět ? Co mám v takové chvíli dělat Děkuji za rozumné odpovědi.
Ano, je velice pravděpodobné, že jde o zánět. Musíte i přes to, že to fenu bude zpočátku bolet, masírovat a odstříkávat až do změknutí žlázy a poté zkusit přikládat štěnda. Mléko ze žlázy v zánětu jim nechutná, navíc má vyšší teplotu a pít ho sama nebudou. Pokud máte tolik štěňat a fena je takto mléčná, musíte hlídat, aby pila všechna štěnda ZE VŠECH STRUKŮ, jinak se to bude opakovat. Jde zejména o ty zadní (mezi zadníma nohama), které jsou zpravidla nejvíce mléčné - jsou těžké a štěnda se k nim nedostanou, takže pokud se fena nechce otočit na druhý bok, musíte toto dirigovat Vy. Ale nebojte, do týdne se to upraví - fena množství mléka a štěnda budou větší, silnější a i s nalitými struky si poradí.