První psí výstava..?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2017 17:03
alisia

XXX.XXX.66.196

Dobrý den,
chtěla by jsem začít s fenkou chodit na výstavy. Jak jste začínali vy? Co je potřeba zařídit, mít s sebou? Jak vše probíhá? Kolik výstav může pejsek navštívit z rok?Máte nějaké tipy? Moc děkuju za odpovědi <3

27.10.2017 19:15
Thorey

XXX.XXX.149.3

Dobrý den,
ještě jsem tam také tedy nebyla, ale co nevidět tam zamíříme a také sháním všechny informace, ale s sebou určitě papíry, očkovák (pes musí být očkován), výstavní vodítko a pamlsky. Před výstavou vykoupat, vyčesat a případně nechat zastřihnout srst.Pejsek musí umět chodit na výstavním vodítku, výstavní postoj, nechat si prohlédnout zuby a psi varlata. Jak to probíhá je nejlepší vidět na vlastní oči. Doporučuji se vydat na koukanou třeba 4.11. do Prahy na meziárodku.
Zkušenější lidé určitě doplní další informace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2017 19:21

alisia napsal(a):
Dobrý den,
chtěla by jsem začít s fenkou chodit na výstavy. Jak jste začínali vy? Co je potřeba zařídit, mít s sebou? Jak vše probíhá? Kolik výstav může pejsek navštívit z rok?Máte nějaké tipy? Moc děkuju za odpovědi <3

Musíte mít psa s PP a naočkováno proti vzteklině + 21 dní.

Probíhá to tak, že ráno přijdete, najdete si, ve kterém kruhu se vystavuje vaše plemeno, rozložíte si deku a židličku a čekáte, až na vás přijde řada. V každém plemeni se nejdřív vystavují psi a pak feny, každé pohlaví jede v pořadí, nejdřív dorost, pak třída mladých, pak mezitřída, pak třída otevřená, pak pracovní, vítězů a šampionů, takže pes ve třídě dorostu přijde na řadu hned a fena v třídě dorostu až po šampionech psech a fena v pracovní třídě až někdy za dlouho. Takže čekáte, dáváte pozor, abyste to neminula, pak jdete ve správnou chvíli do kruhu, tam pes musí umět běhat dokola, ukázat zuby, nechat si sáhnout na koule, nechat vůbec na sebe sáhnout a stát v postoji, tam vás ohodnotí a pak děláte, co se vám řekne. Pak můžete buď jet domů, nebo jste postoupili do dalšího kola :D

Počet výstav za rok není omezen.

Nejlepší bude, když se pojedete podívat na nějakou výstavu jen tak, jako návštěvník. Klidně se psem, ať se otrká v davu, ale bez přihlášení.

27.10.2017 19:22

Jo, a když jdete vystavovat, musíte mít s sebou lejstra, co vám přijdou po zaplacení poplatku a potvrzení přihlášení.

28.10.2017 11:45
K...

XXX.XXX.39.142

Ještě bych dodala, že uzávěrky přihlášek na výstavy bývají dost dlouho před výstavou, u mězinárodních tak dva měsíce. A nesměj tam hárající feny, potom propadne poplatek za přihlášení, což bývá několik set korun. Takže rozmyslet brzo, odhadnout, kdy bude fena hárat, a přihlásit.

Jinak k tomu, co by měl pes umět - když něco z toho nebude úplně dokonalé, tak to sice není ideální, nejspíš nedostanete žádný titul, ale nestřílí se za to. Vystavovaní psi jsou pořád jenom zvířata a všichni kolem včetně rozhodčích maj psy fakt rádi. Prostě to zkuste a uvidíte :)

Jít se napřed podívat na výstavu i se psem jen tak a nevystavovat, je dobrá rada. Třeba moje fena byla prvních 20 minut vykulená z množství lidí a psů na malém prostoru (byli jsme v Praze v Letňanech na mezinárodní, kde byly opravdu nacpané haly. Člověk se v podstatě prodíral davem, ve kterém ale každý člověk měl 1-3 psy). Ale potom si fena řekla, že je to super, spousta lidí, občas jí někdo pohladí, spousta psů, občas si s ní některý pohraje, stánky s ochutnávkou psích dobrůtek a vyloženě si výstavy užívá (narozdíl od její introvertní paničky ;) ).

29.10.2017 20:39
Delfina30

XXX.XXX.41.102

Dobrý den, mohu se také připojit s dotazem?Když je rozhodčí cizinec je tam vždy překladatel?Co vam přeloží vše?Další dotaz, když je v kruhu třeba 10psů a pak se vyřazují, jak poznám že mě třeba vyřadili, taktéž to řeknou každému zvlášt?Jak poznám zda zůstávám, nebo jsem vyřazena?Tedy pejsek.Pro někoho asi hloupý dotaz, tak se nezlobte.Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

29.10.2017 22:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Delfina30 napsal(a):
Dobrý den, mohu se také připojit s dotazem?Když je rozhodčí cizinec je tam vždy překladatel?Co vam přeloží vše?Další dotaz, když je v kruhu třeba 10psů a pak se vyřazují, jak poznám že mě třeba vyřadili, taktéž to řeknou každému zvlášt?Jak poznám zda zůstávám, nebo jsem vyřazena?Tedy pejsek.Pro někoho asi hloupý dotaz, tak se nezlobte.Děkuji.

Pokud je rozhodčí cizinec, tak většinou komunikuje anglicky, a pokud se nedomluvíte, tak zapisovatel nebo vedoucí kruhu to přeloží. Je ale dobrý si předem připravit odpověď na to, jak je pes starý, protože na to se rozhodčí ptát bude určitě. Zbytek většinou pochopíte i z jeho gestikulace, protože vám ukazuje, jestli chce, abyste behala dokola, tam a zpět, nebo psa postavila do postoje. Jinak většinou není moc čas aby si s vámi rozhodčí nějak povídal.
Dál pokračuje jen ten, kdo dostane titul (CAC, CAJC), a to zase rozhodčí říká/ukazuje, a pokud titul dostanete, tak vás pak vedoucí volá zpět do kruhu podle katalogového čísla, když se jde o CACIB (z mladých o BOJ, a pak BOB). Jen když dostanete r. CAC, tak si pak hlídejte, až se půjde o CACIB, protože pokud ho dostane pes, co vás porazil ve třídě, tak vás budou volat ať jdete ještě o r. CACIBa

30.10.2017 05:35
Tedysek

XXX.XXX.33.89

Delfina30 napsal(a):

Já vždy poprosila nějakého chovatele jestli mi řekne jak jsme vlastně dopadli, jestli jdeme dál nebo ne. :) u mého plemene nebyl problém oslovit kohokoliv z chovatelů a ochotně všichni pomohli. smajlík a vždy byl v kruhu někdo kdo překládal. Ačkoliv věk a pod jsem schopná anglicky/nemecky říct, tak v kruhu jsem se sotva stresem vyzvejkla cesky. :).

30.10.2017 07:30
Delfina30

XXX.XXX.41.102

Děkuji za vysvětlení.Moc děkuji

31.10.2017 13:53
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Zadavatelko, nechci Vás v žádném případě podceňovat! Jestli ale skutečně máte naprosto nulové zkušenosti, doporučuju důrazně navštívit pár výstav jen jako divák, klidně se psem. Uvidíte, jak všechno probíhá, co se po vystavovatelích chce, jak by správné předvedení mělo (a nemělo) vypadat... Když tam pak dorazíte jako účastník, budete již o něco málo zkušenější a taky klidnější. (Vždycky dost lituju lidi, kteří netuše o vystavování naprosto nic, naběhnou do kruhu - pes na postroji, neupravený, u pravé nohy, běhají v kruhu na druhou stranu, zmatkují, stresují sebe i psa. Málokdo to dá na první dobrou!) kromě toho taky budete znát reakci svého psa na výstavní prostředí. Počítejte s tím, že spousta zvířat se v hale chová naprosto jinak než jste zvyklá a než očekáváte.

31.10.2017 14:33
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Já bych to vzal zase naopak naostro, když už tomu ten den věnuji.
Zjistit si něco předem, nacvičit něco se psem a hop na to. Běhání do kruhu a ukazovat zuby není žádná věda, spousta plemen se předvádí v přirozeném postoji a žádnou úpravu nevyžadují.

Co se může stát? Poznámka rozhodčího k předvedení v posudku, a kdyby vás vykázal s kruhu tak co? Je to cenná zkušenost. Případný špatný výsledek ni nemusíte nechat zapsat, tak není co ztratit.
Hlavně přijet včas a psa v tom blázinci ochodit.

Jen tady asi nepadlo, že přihlášky mívají 3 uzavírky, přičemž s každou se zvyšuje poplatek.

31.10.2017 15:29
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

... no jestli má zadavatelka psa plemene pekinéz, tak mi neříkejte, že je to tak široká chovatelská základna, že by chovatel neměl čas zadavetelku na první výstavě uvést do začátku. Je to prezentace taky jeho práce - kvalitně předvedené zvíře. Já mám výstavní čivavu... předchozí výstavní zkušenost jsem měla jenom s velkými plemeny (český horský pes), u kterých se to vystavování dřív bralo tak halabala - je to neuznané FCI plemeno. S prvními výstavami čivavy mi pomohla radou chovatelka a majitelka otce mého psa (takže vlastně konkurentka) - co se týče postoje atd. A hlavně bych asi nejdřív zkusila klubovou výstavu... tam je to většinou takové více "rodinné" a většinou všichni okolo nějak pomůžou - s hlídáním pořadí, kam si stoupnou, co dělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík