Jak jste řešili příchod druhého psa do domácnosti ? Mám dvouletou čubu a nyní štěně. Hezky spolu vycházely ale nyní čuba reaguje nepřiměřeně co se žrádla týče. Štěněti je osm týdnů a nemá rozum z toho kam čumáček strká...pokud dostanou ode mě z ruky je vše ok...ale když si malá čuchne třeba k tašce s nákupem čuba po ní vystartuje nebo jí lépe řečeno hodně rázně s vyceninými zuby odežene, po večerním krmení na ní cení zuby už jen, že se přiblíží... kde je ta mez kdy zasahovat a kdy je nechat, aby malá věděla co si dovolit ? Zatím řeším když se jedná o moje...ale nevím, zda ji usměrňovat i co se týče jídla jejího...myslím, že by jí neublížila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dost záleží na velikosti plemen. Je-li starší fena podstatně větší a štěně křehké, moc bych je to řešit nenechávala.
Aby štěně odháněla od mé tašky - rozhodně ne.
Večerní krmení - každá jinde, po jídle misky sebrat. Časem třeba dojde na to, že si prázdné misky vymění, ale zatím bych je sbírala.
Když z ruky, tak se jménem.
Srazit se můžou u spadlého drobku- nesmíte drobit.
Když by štěně starší fenu vytrvale otravovalo, nechala bych ji, aby se ohradila - neměla by mu ublížit ( i když je to o nervy a dá to ovládání od vás - nezakročit ).

Jídlo první čubině, pak štěněti...misky dál od sebe a zkraje určitě hlídat, aby si každý hleděl svojí misky...jinak já bych štěně usměrňovala...pamlsky, jak bylo psáno výše, na oslovení jménem a první čubě, přivítání...první bych pozdravila čubu...prostě rozdělovat svou pozornost spravedlivě, ale držet nějakou hierarchii (i když to slovo nemám moc ráda)...a štěně v chování k čubině usměrňovat, věřím, že časem se porovnaj a že to bude bez větších problémů, možná i potom sem tam udělí služebně starší fena nějaký ten "výchovný" políček, ale neměla by se z toho vyvinout nějaká bezdůvodná agrese (třeba).

Jak mám vysledované feny s odrostlými štěňaty, tak je taky "pérují", kdykoliv se přiblíží k misce. I přesto, že mají misku vyvýšenou a štěňata se k jídlu nedostanou. Co zkusit dočasně krmit podobným stylem? Štěně nebude mít šanci, ale fena bude mít možnost "vychovávat". K tašce s nákupem všeobecný zákaz a zkusila bych učit společně pamlskovat. Obě sednout a odměna.
Děkuji za rady... no budeme to trénovat...když krmim normálně granulema a malá jí běží k misce, tak čuba ji nechá a odejde což jí samozřejmě braním a vracím k její misce...blbé situace nastávají, když dostanou na přilepšenou ať je to.masi nebo tvaroh...první se vítám s velkou čibunou, i tam se snaží malou odehnat, ale to už jsme za týden zvládly dost zlepšit...zkrátka žárlí. Snažím se pozornost spravedlivě rozdělovat...
Když jsme k bíglovi dotáhli 4m štěně ovčáka tak to byla pohoda. Přijeli jsme tenkrát v 22h a bigl byl vyjukanej. Ale byl zvykly na to ze občas u nás je nějaký cizí pes tak to neřešil. Kluci byli v té době stejne velcí. Bigl mel svou boudu a skákal ji na střechu a ovčák tam neskakal. Tak když štěně prudilo on vylezl nahoru. Pul roku jsme krmící venku. Misky asi 3m od sebe a mezi nimi já a z povzdali sledoval přítel jak papaji. Když jeden dojel dřív tak přišel ke mě, sedl si a čekal se mnou na druhého. A následovala odměna za dobre chování u jídla. Do teď to takhle probíhá už rok a půl. Občas se u nějaké dlouhodobe kosti stane že na sebe kluci cení zuby, ale jelikož je mám fakt porad pod ocima, tak jednoho odesílám dal a druhýho slovy sprdnu ze nemá co ceník z by, má si to vzít do tlamy a odejít. :) nikdy se nám klucí nepoprali a s dalším psem jen vymezim v kuchyni další roh. :) u nás je slušné chování vyžadováno. Přes to vlak nejede od prvního dne. A navíc tu úspěšně funguje kolektivní vina. A to si už pak oba kluci rozmysli jestli půjdou do konfliktu z té nebo tě strany a pak budou mít problém se mnou nebo se nějak domluví ke spokojenosti všech a budou si užívat dobrot za slušné chování.
faraolka
napsal(a):
Jak jste řešili příchod druhého psa do domácnosti ? Mám dvouletou čubu a nyní štěně. Hezky spolu vycházely ale nyní čuba reaguje nepřiměřeně co se žrádla týče. Štěněti je osm týdnů a nemá rozum z toho kam čumáček strká...pokud dostanou ode mě z ruky je vše ok...ale když si malá čuchne třeba k tašce s nákupem čuba po ní vystartuje nebo jí lépe řečeno hodně rázně s vyceninými zuby odežene, po večerním krmení na ní cení zuby už jen, že se přiblíží... kde je ta mez kdy zasahovat a kdy je nechat, aby malá věděla co si dovolit ? Zatím řeším když se jedná o moje...ale nevím, zda ji usměrňovat i co se týče jídla jejího...myslím, že by jí neublížila.
Čubince bych vysvětlila, že žrádlo se nehlídá a tašky s nákupem jsou vaše a ne její. Honí si na něm tričko a štěně do asi 4 měsíců je naprosto chráněné. Vy jste tam od toho, abyste řídila chování obou.
napsal(a):
Jídlo první čubině, pak štěněti...misky dál od sebe a zkraje určitě hlídat, aby si každý hleděl svojí misky...jinak já bych štěně usměrňovala...pamlsky, jak bylo psáno výše, na oslovení jménem a první čubě, přivítání...první bych pozdravila čubu...prostě rozdělovat svou pozornost spravedlivě, ale držet nějakou hierarchii (i když to slovo nemám moc ráda)...a štěně v chování k čubině usměrňovat, věřím, že časem se porovnaj a že to bude bez větších problémů, možná i potom sem tam udělí služebně starší fena nějaký ten "výchovný" políček, ale neměla by se z toho vyvinout nějaká bezdůvodná agrese (třeba).
Jídlo oběma naráz a vysvětlit, že není třeba to hlídat. Služebně starší fena nemá co nikoho fackovat, je to fena a měla by respektovat štěně, pokud není kastrovaná, a někoho fackovat, pokud se nezmůže na lepší, může jen majitel.

scylla
napsal(a):
Jídlo oběma naráz a vysvětlit, že není třeba to hlídat. Služebně starší fena nemá co nikoho fackovat, je to fena a měla by respektovat štěně, pokud není kastrovaná, a někoho fackovat, pokud se nezmůže na lepší, může jen majitel.
No to si snad děláte srandu...promiňte, ale dle mého... dogma, že fena má respektovat štěně, je blbost...naopak některé feny jsou ke štěňatům podstatně méně tolerantní než psi-samci...i matka štěňat výchovně zasahuje, aniž by svým štěňatům ublížila...je sice pravda, že trpělivost psích rodičů je někdy téměř nekonečná, ale když už jsou štěňata starší, tak na nějakou tu výchovu občas dojde...
Jídlo oběma naráz samozřejmě taky lze...dokonce nemusíte psy ani hlídat, pokud jim vysvětlíte, že juknout do misky druhého psa je možné až majitel misky dojí a odejde...říkáte, že jídlo naráz...no to je samozřejmě možné a jak se to potom dělá když máte 3-4 psy např...a jenom dvě ruce...kdo by v tom případě dostal první...nemyslím si, že nejdřív položit jednu misku a následně kousek dál druhou by byl pro psy problém, je to rituál...já jdu vždycky cestou nejmenšího odporu, takže "na sílu" učit psy, že musí jíst spořádaně najednou a třeba blízko u sebe, aby si fena od štěněte musela nechat všechno líbit-lezení do misky, je kravina, pro mě je důležité, aby se pes v klidu najedl...to znamená, že nenechám štěně, aby lezlo služebně starší feně do misky...a aby mu to nemusela vysvětlovat fena, tak mu to musím vysvětlit já... ale zároveň nevidím problém, pokud fena výrostka občas napomene (pokud v tom není opravdu snaha štěně napadnout)...a samozřejmě korigujeme i případné chování feny...pokud bych třeba měla problém s odháněním štěněte od tašky, tak maj prostě smůlu oba, v tom případě jak píšete, taška je moje a nebude k ní čuchat nikdo...ani fena, ale ani štěně, takhle bych nikdy autoritu služebně staršího psa nepodryla...

scylla
napsal(a):
Toto je bohapustá fráze.

napsal(a):
No to si snad děláte srandu...promiňte, ale dle mého... dogma, že fena má respektovat štěně, je blbost...naopak některé feny jsou ke štěňatům podstatně méně tolerantní než psi-samci...i matka štěňat výchovně zasahuje, aniž by svým štěňatům ublížila...je sice pravda, že trpělivost psích rodičů je někdy téměř nekonečná, ale když už jsou štěňata starší, tak na nějakou tu výchovu občas dojde...
Jídlo oběma naráz samozřejmě taky lze...dokonce nemusíte psy ani hlídat, pokud jim vysvětlíte, že juknout do misky druhého psa je možné až majitel misky dojí a odejde...říkáte, že jídlo naráz...no to je samozřejmě možné a jak se to potom dělá když máte 3-4 psy např...a jenom dvě ruce...kdo by v tom případě dostal první...nemyslím si, že nejdřív položit jednu misku a následně kousek dál druhou by byl pro psy problém, je to rituál...já jdu vždycky cestou nejmenšího odporu, takže "na sílu" učit psy, že musí jíst spořádaně najednou a třeba blízko u sebe, aby si fena od štěněte musela nechat všechno líbit-lezení do misky, je kravina, pro mě je důležité, aby se pes v klidu najedl...to znamená, že nenechám štěně, aby lezlo služebně starší feně do misky...a aby mu to nemusela vysvětlovat fena, tak mu to musím vysvětlit já... ale zároveň nevidím problém, pokud fena výrostka občas napomene (pokud v tom není opravdu snaha štěně napadnout)...a samozřejmě korigujeme i případné chování feny...pokud bych třeba měla problém s odháněním štěněte od tašky, tak maj prostě smůlu oba, v tom případě jak píšete, taška je moje a nebude k ní čuchat nikdo...ani fena, ale ani štěně, takhle bych nikdy autoritu služebně staršího psa nepodryla...
Zatím co Sardulah si dala práci a hezky to popsala.

Usměrňovat, všechno a všechny. Zavést pravidla.
Rozhodně lepší je pravidla postupně rozvolňovat, pokud to bude možné, než se snažit pravidla zavádět už konfliktní dvojici, díky přístupu "oni si to pořeší".

scylla
napsal(a):
Ještě bych dodala, že zatímco fena má jedinou šanci, když štěně nereaguje na zvukovou hrozbu-zavrčení, nebo jeho drzost a nerespektování feny přesáhlo dle jejího unosnou mez, než štěněti uštědřit "pohlavek" ne rozdíl od majitele, ktery má možností, jak umravnit štěně vícero a "fackování" je za prvé kontraproduktivní, za druhé muže narušit budování duvěry, za třetí je to selhání...od feny to štěně bere jinak, takže z nějakého "políčku" si myslím nedělá trágu...maximálně se naučí respektovat nějaké mantinely...na nás je, abychom posoudili, jaké chování služebně starší feny je ještě "vychova" a kdy to už hraničí s bezduvodnou agresivitou a tu okamžitě zatrhli...

napsal(a):
Usměrňovat, všechno a všechny. Zavést pravidla.
Rozhodně lepší je pravidla postupně rozvolňovat, pokud to bude možné, než se snažit pravidla zavádět už konfliktní dvojici, díky přístupu "oni si to pořeší".
Se zavedením pravidel velky souhlas...
napsal(a):
U nás se jede na pohodu a u jídla je neodděluji, dávám misky na zem tak, jak je držím v ruce, nemáme problém. Klidně nechávám štěně, aby lezlo do misek, nechávám je, aby si misky měnili, když chtějí. Lezou jim do toho občas i kočky. U nás není důvod o jídlo bojovat, Jakou autoritu služebně staršího psa? Jaké podřývání, to je jak za starého režimu, ne? Autorita přece není budovaná tím, že odstrkujete jiného psa, ta se získává jinak.
napsal(a):
Ještě bych dodala, že zatímco fena má jedinou šanci, když štěně nereaguje na zvukovou hrozbu-zavrčení, nebo jeho drzost a nerespektování feny přesáhlo dle jejího unosnou mez, než štěněti uštědřit "pohlavek" ne rozdíl od majitele, ktery má možností, jak umravnit štěně vícero a "fackování" je za prvé kontraproduktivní, za druhé muže narušit budování duvěry, za třetí je to selhání...od feny to štěně bere jinak, takže z nějakého "políčku" si myslím nedělá trágu...maximálně se naučí respektovat nějaké mantinely...na nás je, abychom posoudili, jaké chování služebně starší feny je ještě "vychova" a kdy to už hraničí s bezduvodnou agresivitou a tu okamžitě zatrhli...
Řekněte mi jediný, jediný důvod, proč by měl majitel štěně fackovat?

"od feny to štěně bere jinak, takže z nějakého "políčku" si myslím nedělá trágu."
tohle je, pro mě, nepřípustné zobecnění. Vztah dvou psů je věc vyloženě individuální a závislá na povahách obou psů. Vychovávat můžu nechat psa vychovatele, vyrovnaného a moudrého, a ne např.labilního šikanistu...a stejně tak štěně - jednomu to bude šumák teď i vždy, druhé se vychovat nechá, třetí pojme pochyby a v budoucnu to bouchne ("zničehonic") a čtvrté bouchne hned...

scylla
napsal(a):
Řekněte mi jediný, jediný důvod, proč by měl majitel štěně fackovat?
Reagovala jsem na vaší část příspěvku:
a někoho fackovat, pokud se nezmůže na lepší, může jen majitel.

scylla
napsal(a):
U nás se jede na pohodu a u jídla je neodděluji, dávám misky na zem tak, jak je držím v ruce, nemáme problém. Klidně nechávám štěně, aby lezlo do misek, nechávám je, aby si misky měnili, když chtějí. Lezou jim do toho občas i kočky. U nás není důvod o jídlo bojovat, Jakou autoritu služebně staršího psa? Jaké podřývání, to je jak za starého režimu, ne? Autorita přece není budovaná tím, že odstrkujete jiného psa, ta se získává jinak.
No asi si každá představujeme pohodu jinak...pro mě je směrodatné, aby se pes v klidu najedl...to že můžu kdykoliv beztrestně sáhnout do misky, to že psy nejsou u jídla na sebe agresivní je věc jiná...důvod bojovat o jídlo taky nemají, ale vzhledem k tomu, že fena jí asi tak 2x rychleji než pes a vzhledem k tomu, že může vlézt psovi do misky, tak by mu minimálně půlku dávky snědla...takže pes by byl hladový a fena by tloustla...takže nechat psům volnou ruku není vždy možné...
Autorita opravdu není o tom, že jednoho psa odstrkuji...ale musí existovat pravidla...služebně starší pes musí pochopit, že nového člena v domácnosti je nutno tolerovat a štěnděti musíme zabránit, aby "staršího" psa nadměrně neobtěžoval...o žádném odstrkávání jsem nemluvila a jak už bylo psáno výše...je lépe pravidla striktně nastavit a pak, když se psy zžijou třeba uvolnit, než to řešit...
No nemá cenu se dohadovat, každá to máme jinak...služebně starší pes...popř dominantnější pes u mě může toho druhého napomenout, ale nesmí to hraničit s agresivitou...

napsal(a):
"od feny to štěně bere jinak, takže z nějakého "políčku" si myslím nedělá trágu."
tohle je, pro mě, nepřípustné zobecnění. Vztah dvou psů je věc vyloženě individuální a závislá na povahách obou psů. Vychovávat můžu nechat psa vychovatele, vyrovnaného a moudrého, a ne např.labilního šikanistu...a stejně tak štěně - jednomu to bude šumák teď i vždy, druhé se vychovat nechá, třetí pojme pochyby a v budoucnu to bouchne ("zničehonic") a čtvrté bouchne hned...
Máte pravdu...je to zobecnění, ono se to těžko popisuje, myslím, že trochu empatický majitel na svých psech pozná, co je ještě přípustné a kdy už chování hraničí opravdu s šikanou a nebo s agresí...a je tedy nutná korekce...
A také i ten věk hraje roli...je jasný, že štěně je něco jiného než puberťák nebo dospívající pes, který už si nemusí nějaké ty ťafky nechat líbit...abych to uvedla na pravou míru, myslela jsem spíš, že než se psi "sehrajou, sžijou", že starší pes může mít tendence štěně usměrňovat, pak je také asi důležité rozlišit, jestli "starší" pes usměrní štěně proto, že překročilo meze trpělivosti nebo proto, že je to třeba žárlivec a snaží se "zastrašit" konkurenci...
Chtěla jsem tím prostě jen říct, že když fena "s citem" usměrní štěně, tak bych z toho nedělala hned tragédii... ...na nás je samozřejmě nastavit pravidla tak, aby k tomu usměrňování nejlépe nedocházelo...
Štěně jsme pořizovali k pětiletému psovi, starší byl dlouho zvyklí jedináček a je povahou dost prudič a hysterik :) takže jsme od začátku nastavovali pravidla my tak, aby vše bylo co nejvíc v klidu. Tzn. aby se starší pes nemusel bát o svoje zdroje, ale současně neprudil štěně zbytečně.. Prvních pár dní jsme krmili každého v jiné místnosti, postupně pak každého do jednoho rohu, pak už prostě jen kousek od sebe. Čím "cennější" jídlo, tím víc jsme to hlídali. Starší měl taky sklony hlídat třeba balíky z pošty, když přišly granule :D ale tohle zdrojaření jsem prostě zatrhovala, pokud to zkoušel, poslala jsem ho na místo a smůla. Stejně jsem pak postupovala, i když mladší dorostla a zkoušela si uzurpovat např. mě po příchodu domů :) Tyhle věci zkrátka u nás netoleruju.
Vychovávat jsem staršího nechávala jen v otázce jeho osobního prostoru - to si prostě stejně museli vyřešit, velmi brzy i v naší nepřítomnosti. Ale štěně se jednak chovalo poměrně slušně -rychle pochopila, kdy má přestat otravovat, a druhak si z jeho případných prudivých výpadů nic moc nedělala a prostě jen přesměrovala hru na něco jiného :)
Teď má mladší rok a půl a žádné konflikty mezi nima nejsou. Hlavně starší sem tam testne pravidla - fena občas v misce nechá něco nedožraného, tak se tam zkouší plížit - v takovém případě klidně nechávám fenu, ať si to s ním vyříká :D Lezení vzájemně do misek během krmení u nás nepřipadá v úvahu, každý má jinou krmnou dávku a chci mít přehled o tom, kolik toho spořádají..