Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.36
Placatí čumáčci mají vesměs úžasné povahy a jsou to milí psi s velikým kouzlem.
Já bych hlasovala pro ozdravení chovu tím, že bych do chovu preferovala ty s delším čumáčkem a pak už to chce jen čas a žádné čistidlo nebudete potřebovat. Věřte, že i s normálnějším nosíkem budou perfektní kámoši!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.36
Nicméně chápu, že je jste se ptala na něco jiného. Tak mě tedy napadá: když se mi retrievři moc máchají v potoce, který máme na pozemku a udělá se jim zapářka, tak neskutečně výborný připravek je Purivet. Koupí se na veterině. Ale je v něm nějaký kortikoid, tak se používá až když je tam ta mokvající zapářka. Na předejití problému bych si tipla - vysoušet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nicméně chápu, že je jste se ptala na něco jiného. Tak mě tedy napadá: když se mi retrievři moc máchají v potoce, který máme na pozemku a udělá se jim zapářka, tak neskutečně výborný připravek je Purivet. Koupí se na veterině. Ale je v něm nějaký kortikoid, tak se používá až když je tam ta mokvající zapářka. Na předejití problému bych si tipla - vysoušet.
Bodejť by nebyl účinný, kromě kortikosteroidů i ATB. Ten lék není legrace, bez vet bych ho na psa nemázla.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, černý čaj právě vysouší, v silném černém čaji se máchají opruzeniny třeba u miminek nebo mokvající ekzém, vyléčí i opravdu ošklivé a mokvající rány a na rozdíl od bylinek na něj nebývá alergická reakce.
Kortikoidy nejsou špatné, ale je třeba je užívat uváženě, kromě rychle zahojené kůže způsobují i její ztenčení, takže je poté náchylnější na zapařeniny a na další mokvání, vzniká začarovaný kruh.
To jsou zkušenosti matky atopických dětí a věřím, že u psi budou reagovat podobně jako ty děti.

Mopse mám (a měla jsem) celkem tři a nikdy jsem vrásku nečistila preventivně. Jsem zastáncem toho, že na takováto a podobná místa (např. uši) nesahám, dokud není problém.
Pokud by problém byl, vytírala bych jako první pomoc řepíkovým odvarem s pár kapkami dračí krve, dle závažnosti volila další postup.