Australský ovčák pro začátečníky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2017 19:58
te.peckova

XXX.XXX.36.224

Dobrý den,
chtěla bych se jen ujistit, zda je australský ovčák vhodný pro začátečníky. Četla jsem, že se do rodiny hodí a že je lehko cvičitelný, ale raději bych slyšela i nezkreslený názor ostatních. Psa jsme nikdy neměli, ale teď nově stavíme a chtěli bychom si nějakého pořídit i vzhledem k tomu, že budeme bydlet mimo obec.

Děkuji za názory,
T. Pecková.

20.11.2017 20:16
Atheira

XXX.XXX.50.119

To vám nikdo nemůže povědět, dokud víc neřeknete, co od toho očekáváte, co mu hodláte nabídnout a zda si plně uvědomujete, že pes není jen nějaký příslušenství k domu jako třeba kotel nebo tak...
Musíte si nejdřív položit hodně otázek - co tomu psu dáte? Jaký máte životní styl? Kde bude trvale bydlet a spát? Až si zodpovíte tyhle a mnohem víc otázek ohledně vlastnictví psa, pak je teprve čas začít uvažovat o konkrétních plemenech, která vám z toho postupně vyjdou...

20.11.2017 21:10
te.peckova

XXX.XXX.36.224

Právě jsem podle článků usoudila, že by nám vyhovoval, jen jsem to chtěla slyšet z druhé strany, protože články jsou někdy dost přikreslené...
Pes by měl celý den k dispozici velkou zahradu. Od nás by dopoledne niko nebyl, ale kolem 2 hodin by přišla mladší sestra, později já s mámou a tátou, takže odpoledne by se mu někdo minimálně hodinu opravdu věnoval. Jde spíš o to, jestli bychom zvládli :).

20.11.2017 21:26
lupus4

XXX.XXX.16.4

takže odpoledne by se mu někdo minimálně hodinu opravdu věnoval.

tak to bude nejlepší sádrovej...

jinak pro jakéhokoliv psa život ůplně na h... na nic

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.11.2017 21:29

Někdo může chovat psy celý život a stejně nebude schopen se psem komunikovat. O začátečnictví to až tak není. Zajeďte si na nějakou klubovou akci (radši na víc), ať ty psy vidíte v reálu, popovídejte si s chovateli, zůstaňte déle.

Aktuálně tady máme jednu menší hrůzu s borderou. Velké plány, jak s ním budou sportovat, jak bude všechno super. Věnují se mu jako průměrnému městskému psovi, jestli něco dělají o víkendech, nevím. V každém případě vidím, jak cca rok a půl starý pes neposlouchá, neumí chodit na vodítku, lítá jako magor z jedné strany ulice na druhou, když ho pustí. Páníčkovi neustále rve vodítko, ten mu vztekle cpe hlavu do chodníku, téměř ho zalehává, psovi je to šumák. Chlap pustí a pes se zase rve s vodítkem. Děs a hrůza, čekám, kdy "zmizí". Tohle opravdu nevyšlo. Je to bordera bez PP, evidentně nevěděli nic víc, než pár atraktivních info typu úžasných psů z TV soutěží, kteří se snad vycvičili sami. Takže je dobré nic nepodcenit.

20.11.2017 21:32
te.peckova

XXX.XXX.36.224

lupus4 napsal(a):
takže odpoledne by se mu někdo minimálně hodinu opravdu věnoval.

tak to bude nejlepší sádrovej...

jinak pro jakéhokoliv psa život ůplně na h... na nic

Jo.. To vyznělo špatně... Psa bych cvičila já, ale myslela jsem to tak, že kdybych neměla čas (což se může stát, jelikož přeci jen mám školu), tak tu vždycky bude někdo kdo se mu bude věnovat.

20.11.2017 21:34

te.peckova napsal(a):
Jo.. To vyznělo špatně... Psa bych cvičila já, ale myslela jsem to tak, že kdybych neměla čas (což se může stát, jelikož přeci jen mám školu), tak tu vždycky bude někdo kdo se mu bude věnovat.

V tom případě pro vás vhodný nebude.
Jaké máte jiné psí kandidáty?

20.11.2017 21:35
te.peckova

XXX.XXX.36.224

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někdo může chovat psy celý život a stejně nebude schopen se psem komunikovat. O začátečnictví to až tak není. Zajeďte si na nějakou klubovou akci (radši na víc), ať ty psy vidíte v reálu, popovídejte si s chovateli, zůstaňte déle.

Aktuálně tady máme jednu menší hrůzu s borderou. Velké plány, jak s ním budou sportovat, jak bude všechno super. Věnují se mu jako průměrnému městskému psovi, jestli něco dělají o víkendech, nevím. V každém případě vidím, jak cca rok a půl starý pes neposlouchá, neumí chodit na vodítku, lítá jako magor z jedné strany ulice na druhou, když ho pustí. Páníčkovi neustále rve vodítko, ten mu vztekle cpe hlavu do chodníku, téměř ho zalehává, psovi je to šumák. Chlap pustí a pes se zase rve s vodítkem. Děs a hrůza, čekám, kdy "zmizí". Tohle opravdu nevyšlo. Je to bordera bez PP, evidentně nevěděli nic víc, než pár atraktivních info typu úžasných psů z TV soutěží, kteří se snad vycvičili sami. Takže je dobré nic nepodcenit.

Přesně tak bych právě nerada aby to skončilo, nedej bože aby pes potom nějak strádal... A když čtu články tak je to pořád samá chvála, tak se bojím, aby to nebylo překrášlené... :/.

20.11.2017 21:36
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

te.peckova napsal(a):
Právě jsem podle článků usoudila, že by nám vyhovoval, jen jsem to chtěla slyšet z druhé strany, protože články jsou někdy dost přikreslené...
Pes by měl celý den k dispozici velkou zahradu. Od nás by dopoledne niko nebyl, ale kolem 2 hodin by přišla mladší sestra, později já s mámou a tátou, takže odpoledne by se mu někdo minimálně hodinu opravdu věnoval. Jde spíš o to, jestli bychom zvládli :).

Takže by někdo byl se psem hodinu denně? Jinak by byl venku sám?
To by Vám ho nebylo líto?

20.11.2017 21:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.44

te.peckova napsal(a):

Zvláště mladý pes potřebuje hodně času (všechen),
pokud nemá být pro ostudu, pro problémy.
Když chci psa, je divné úkolovat sestru, rodiče
- "někoho".
Ti psi, kteří nás uchvátí poslušností a ochotou
se tak nenarodili.
Je to výsledek práce majitele a psa.

20.11.2017 21:47

te.peckova napsal(a):
Přesně tak bych právě nerada aby to skončilo, nedej bože aby pes potom nějak strádal... A když čtu články tak je to pořád samá chvála, tak se bojím, aby to nebylo překrášlené... :/.

Prostě se s plemenem musíte seznámit osobně a důkladně. Ne každému sedne. Co máme AUO a bordery v okolí, tak většina bez problémů. Vychované se se psy moc nebaví, nonstop věnují pozornost pánovi, co jako bude. Mně osobně by z toho kleplo, ale někomu to vyhovuje. Pár nevychovaných neposlouchá a snaží se pást ostatní psy, z toho by zase kleplo mého psa. Holky dává, ale z pasení kluků ho bere amok. Nechápe to chování. Na druhou stranu většina psů nechápe toho mého, že když psovi jednu flákne tlapkou, že málem upadne (taky typické chování plemene), tak je to projev přátelské hry a ne útok.

21.11.2017 07:01

"A když čtu články tak je to pořád samá chvála, tak se bojím, aby to nebylo překrášlené... "

tak ono ani tak nepůjde o psa (ty články přikrášlené nebudou), ale o lidi, zda ti jsou k tomu plemeni vhodní. AUO je aktivní pracovní plemeno, tak by si ho měli pořizovat aktivní lidé, aktivní směrem k tomu psu, lidé, kteří jsou ochotni a schopni mu dát dostatek svého času a dostatek přiměřeného zaměstnání. Takoví lidé jsou pak s takovým psem spokojeni a šťastni a naopak.

"Je to výsledek práce majitele a psa. "

Jste takoví?!

"Pes by měl celý den k dispozici velkou zahradu. Od nás by dopoledne niko nebyl, ale kolem 2 hodin by přišla mladší sestra, později já s mámou a tátou, takže odpoledne by se mu někdo minimálně hodinu opravdu věnoval."
no, to by tak mohlo sedět mému pyrenejákovi, ale ta hoďka by musela být rychlým tempem oběhnou x km po horách + teda špacírek ráno+večer, optimálně ještě dopoledne (o víkendu)

21.11.2017 08:42
Atheira

XXX.XXX.240.44

Já bych na takovou neaktivitu viděla spíš nějakýho spíš víc medvěda než psa. Jeden starší pán z okolí má u domu nějaké bernardýno-cosi a nemůže si ho vynachválit. Času s ním tedy tráví víc než hodinu denně (To prostě není pro žádnýho psa. Jen hodina nestačí, ten pes potřebuje nějaké sociální vyžití, i kdyby měl být jen s vámi v místnosti), ale právě spíš válením v obýváku nebo se pes válí někde s vnoučaty - zkrátka ne vyloženě aktivně, ale vždy je tam, kde jsou jeho lidi. Procházkujou a výletí, ale ten pes moc o víc nestojí.
Osobně bych se k takovému režimu asi fakt přikláněla k nějakým takovým psům a ne k pracovním. Připadá mi, že právě takoví nejvíc splňují představu rodinného psa. Ale to je jenom můj pohled na věc.

21.11.2017 08:45

"To prostě není pro žádnýho psa. Jen hodina nestačí, ten pes potřebuje nějaké sociální vyžití, i kdyby měl být jen s vámi v místnosti), ale právě spíš válením v obýváku nebo se pes válí někde s vnoučaty - zkrátka ne vyloženě aktivně, ale vždy je tam, kde jsou jeho lidi"
velice správná poznámka

21.11.2017 09:44
rencamo

XXX.XXX.224.98

te.peckova napsal(a):

Hodina denně je málo pro jakéhokoliv psa. Zahrada je mu na p.r.d. Můj názor.

21.11.2017 10:02

Mám psa v bytě, je mu 9-10 let (takže řekněme před důchodem, už to není takovej blázen divokej) a denně jsme venku 2-3 hodiny (rozloženo do tří procházek).

Se štěnětem bude potřeba trávit kvanta času. Až odroste, bude to furt prdlej mlaďoch s potřebou aktivit a zábavy, jinak se bude nudit a vymýšlet blbosti (třeba jak se dostat skrz plot, jak ze zahrady udělat obří jámu, jak vám z baráku sundat omítku, atd atd).
Takže tam je určitě potřeba počítat s tím, že hodina odpoledne bude málo, že bude potřeba mnohem víc.
Rodinní příslušníci se samozřejmě mohou na času se psem podílet, pokud jsou k tomu ochotní.

21.11.2017 10:51
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Mám psa v bytě, je mu 9-10 let (takže řekněme před důchodem, už to není takovej blázen divokej) a denně jsme venku 2-3 hodiny (rozloženo do tří procházek).

Se štěnětem bude potřeba trávit kvanta času. Až odroste, bude to furt prdlej mlaďoch s potřebou aktivit a zábavy, jinak se bude nudit a vymýšlet blbosti (třeba jak se dostat skrz plot, jak ze zahrady udělat obří jámu, jak vám z baráku sundat omítku, atd atd).
Takže tam je určitě potřeba počítat s tím, že hodina odpoledne bude málo, že bude potřeba mnohem víc.
Rodinní příslušníci se samozřejmě mohou na času se psem podílet, pokud jsou k tomu ochotní.

Samozřejmě s vámi souhlasím, taky trávím několik hodin denně venku se psem, plus koloběžka, tréninky, cvičení atd...

Ale na druhou stranu, znám spousta psů, kteří žijí takový ten život, že jsou prostě na zahradě a občas se s nimi jde na procházku. A to ani ne každý den. Psi nic neničí, nevymýšlejí, jsou "v pohodě". Určitě nechci tvrdit, že je to tak správné, z mého pohledu rozhodně ne. A ani nechci tvrdit, že by si zadavatelka měla AUO nebo jiného psa pořídit a že to bude v pohodě, vůbec ne. Píšu to spíš tak pro zamyšlení. Není to prostě jen o tom, na co si ten pes zvykne? Že pokud si prostě odmala zvykne na režim - budu na zahradě a občas když se páníčkovi bude chtít tak mě vezme někam na procházku - tak mu ten režim vyhovuje, on nepoznali nic jiného, přijde mu to normální a je tak spokojený?

Mám třeba srovnání mého psa s jeho bráchou. Oba byli hodně aktivní štěnda, po aktivních rodičích. Můj pes semnou byl od štěněte skoro pořád, kromě práce - a v tu dobu to bylo jen 6 hodin. Chodili jsme hodně ven, cvičili, měl prostě hodně fyzického i psychického zaměstnání. Druhé štěně byl právě ten příklad, že byl na zahradě, občas šel domů a na procházku fakt občas, nijak pravidelně. Můj pes by se nyní zbláznil kdyby nic nedělal, nebo měl být sám na zahradě nějak dlouho. Druhý pes je naprosto v pohodě sám na zahradě. Jo, že občas něco zničil to jo, ale nic hrozného. Můj pes si prostě zvyknul na ten režim, že se pořád něco dělá a tak to vyžaduje. Druhý pes si zvyknul na režim, že je na zahradě a občas se mu někdo věnuje a tak to tak bere.

Nebo třeba kamarádka, má 40 kg křížence bígl x berňák. Je to takový ten vesnický pes. Prostě je na zahradě a občas když se kámošce chce, tak ho vezme na procházku. Pes mi připadá spokojený.

Opravdu tím nechci tvrdit, že by si psa na zahradu měl pořizovat každý, abychom se špatně nepochopili. Ale když se zamyslím, znám opravdu hodně lidí, kteří takto psa (především na vesnicích) mají a nepřijde mi, že by pes nějak strádal. Já bych psa takhle nechtěla, mě by ho bylo líto. Ale není to fakt jen o tom, na co si ten pes zvykne? Co bere jako samozřejmost?

21.11.2017 10:55
Vernypes

XXX.XXX.161.139

Dobrý den, ať se již pro pejska rozhodnete, doporučujeme také využít rad odborných cvičitelů. Sestavili jsme seznam psích cvičáků z celé ČR, řazený podle krajů, podívejte se na https://vernypes.cz/psi-cvicaky/.

21.11.2017 11:03

marcelaamax napsal(a):
Samozřejmě s vámi souhlasím, taky trávím několik hodin denně venku se psem, plus koloběžka, tréninky, cvičení atd...

Ale na druhou stranu, znám spousta psů, kteří žijí takový ten život, že jsou prostě na zahradě a občas se s nimi jde na procházku. A to ani ne každý den. Psi nic neničí, nevymýšlejí, jsou "v pohodě". Určitě nechci tvrdit, že je to tak správné, z mého pohledu rozhodně ne. A ani nechci tvrdit, že by si zadavatelka měla AUO nebo jiného psa pořídit a že to bude v pohodě, vůbec ne. Píšu to spíš tak pro zamyšlení. Není to prostě jen o tom, na co si ten pes zvykne? Že pokud si prostě odmala zvykne na režim - budu na zahradě a občas když se páníčkovi bude chtít tak mě vezme někam na procházku - tak mu ten režim vyhovuje, on nepoznali nic jiného, přijde mu to normální a je tak spokojený?

Mám třeba srovnání mého psa s jeho bráchou. Oba byli hodně aktivní štěnda, po aktivních rodičích. Můj pes semnou byl od štěněte skoro pořád, kromě práce - a v tu dobu to bylo jen 6 hodin. Chodili jsme hodně ven, cvičili, měl prostě hodně fyzického i psychického zaměstnání. Druhé štěně byl právě ten příklad, že byl na zahradě, občas šel domů a na procházku fakt občas, nijak pravidelně. Můj pes by se nyní zbláznil kdyby nic nedělal, nebo měl být sám na zahradě nějak dlouho. Druhý pes je naprosto v pohodě sám na zahradě. Jo, že občas něco zničil to jo, ale nic hrozného. Můj pes si prostě zvyknul na ten režim, že se pořád něco dělá a tak to vyžaduje. Druhý pes si zvyknul na režim, že je na zahradě a občas se mu někdo věnuje a tak to tak bere.

Nebo třeba kamarádka, má 40 kg křížence bígl x berňák. Je to takový ten vesnický pes. Prostě je na zahradě a občas když se kámošce chce, tak ho vezme na procházku. Pes mi připadá spokojený.

Opravdu tím nechci tvrdit, že by si psa na zahradu měl pořizovat každý, abychom se špatně nepochopili. Ale když se zamyslím, znám opravdu hodně lidí, kteří takto psa (především na vesnicích) mají a nepřijde mi, že by pes nějak strádal. Já bych psa takhle nechtěla, mě by ho bylo líto. Ale není to fakt jen o tom, na co si ten pes zvykne? Co bere jako samozřejmost?

Asi hodně je.
Ale asi bych se obávala, že ne každej pes s tím bude ok. Co když natrefí na jedince, kterej z tý nečinnosti prostě bude vymejšlet blbosti?
Nebo třeba během prvního půlroku zjistěj, že mu prostě musej a chtěj věnovat víc času, ale zároveň ten čas mít nebudou... a už tu bude další případ "věnujeme 10měsíčního psa"?

Mnohem lepší mi přijde si ty náklady spočítat dopředu a počítat spíš s tím, že pes bude potřebovat spíš víc pozornosti a aktivit, než míň.
Dneska je snadný pořídit si psa, já od toho radši lidi odrazuju než naopak. V reálu ten každodenní život se psem prostě bývá o dost náročnější, než si většina lidí (včetně mě před pořízením psa) představuje.

21.11.2017 11:14
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Asi hodně je.
Ale asi bych se obávala, že ne každej pes s tím bude ok. Co když natrefí na jedince, kterej z tý nečinnosti prostě bude vymejšlet blbosti?
Nebo třeba během prvního půlroku zjistěj, že mu prostě musej a chtěj věnovat víc času, ale zároveň ten čas mít nebudou... a už tu bude další případ "věnujeme 10měsíčního psa"?

Mnohem lepší mi přijde si ty náklady spočítat dopředu a počítat spíš s tím, že pes bude potřebovat spíš víc pozornosti a aktivit, než míň.
Dneska je snadný pořídit si psa, já od toho radši lidi odrazuju než naopak. V reálu ten každodenní život se psem prostě bývá o dost náročnější, než si většina lidí (včetně mě před pořízením psa) představuje.

Ale jo však píšu, že souhlasím s Vámi...

A taky píšu, že nejsem proto, aby si toho psa zadavatelka pořídila.

Jen jsem se prostě zamyslela kolik v okolí takových psů znám, a naopak neznám osobně asi nikoho, kdo by si pořídil psa na zahradu a pak se ho zbavoval s tím, že psovi to prostě nestačí a hledá si vlastní zábavu.

Většina těch co znám jsou kříženci, nebo psi bez PP, po rodičích, kteří na tom byli asi úplně stejně. Problém by to byl asi v případě psa, po pracovních rodičích.

Ale neberte to prosím tak, že bych psala, že je to tak pro psa dobře

Edit: Já jsem pro lidi z vesnice exot, který má psa 30 kg doma v baráku a spí s ním v posteli - i přesto, že máme zahradu. Takhle velkej pes přece patří na zahradu, a vůbec, celkově pes patří ven a má hlídat. K čemu já vlastně toho psa mám, když ani nemůže venku hlídat? Každý den s ním chodím na procházky - proč když ho můžu pustit na zahradu? Jezdíme na cvičák, výlety... beru ho do restaurací...Kupuju mu drahý žrádlo... Pro většinu lidí tady z vesnice je ten náš režim nepochopitelný, stejně jako pro mě je nepochopitelné to, že si někdo pořídí psa jen na zahradu.

21.11.2017 16:28
aneleh

XXX.XXX.128.24

Mám osm aussíků, zkusím odpovědět :D
Aussík je pes pro začátečníka, ale jen za určitých podmínek - tedy spíše pro určitý typ začátečníka... Pokud si myslíte, že psa necháte na zahradě a na hodinu denně ho vezmete ven, zaděláte si na totálního neuvěřitelně chytrého a vynalézavého zdrhače, bez přivolání, bez možnosti ovladatelnosti, neuvěřitelně tahajícího... Protože ten pes je tak chytrý, že chápe, že všechno venku je zajímavější, než vy a nějaká vaše zahrada... Zejména aussíkovi je třeba se v době růstu a dospívání extrémně věnovat - mám ve smečce psa s podělanou socializací a věřte mi, že to není legrace dávat do kupy. Takže malé aussíče je třeba brát stále mezi lidi, psy a do nového prostředí, aby pro něj bylo všechno normální a samozřejmé.
Dál - aussík má svá obrovská specifika, která neznalí lidé považují za povahové vady. Jednak aussík (správný, typický představitel plemene) má silný pastevecký pud - to obnáší shánění rodiny do kupy, nahánění kol, aut, zvěře, atd... to všechno je potřeba od malička korigovat, usměrňovat, hlídat a upravovat chování štěněte ke svému obrazu. Třeba takové kousání do lýtek od čtyřměsíčního klacka - nic moc :D U staršího psa si to už neumím radši ani představit.
Další typicky aussí problém - hlídací instinkt... To by byla kapitola sama pro sebe... Aussík v době dospívání (puberty) začne brát některé věci nebo některá místa za svoje a začne si je hlídat. To znamená, že třeba denně chodíte s ročním aussíkem do krámu, před krámem ho uvážete a jdete v klidu dovnitř. Vaši milí sousedé jsou zvyklí chodit kolem, občas psa pohladit, atd... A jednoho krásného dne na ně to sladké merlaté štěňátko vystartuje, protože právě usoudilo, že to zábradlí je sakra jeho a ten tupej soused se k němu nemá co přibližovat ! To samé, když necháte psa v autě, nebo třeba na zastávce k němu položíte tašku, atd... To je potřeba okamžitě usměrňovat a dát pozor, aby se psovi správně vysvětlilo, kde a jakým způsobem smí hlídat. Naši psi hlídají pouze a výhradně svůj pozemek (náš dvůr) a auto. Jinde hlídat nesmějí. Na druhou stranu jsem si taky vyzkoušela, že dokážou zasáhnout a to dost radikálně a kdybych se o vteřinu zpozdila s vyběhnutím z baráku, mohlo být zle. Přesto, pokud přivedu návštěvu domů já, vítají se a mazlí.
Dál? Aussík je tak chytrý, že vás občas bude mrzet, že ho máte :D vymyslí tisíc a milion způsobů, jak vás naštvat, vytočit, rozhodit... Ale stejně ho budete neuvěřitelně milovat, protože jsou úžasní, skvělí a báječní. Svoji smečku bych nikdy nevyměnila - i když ani omylem nejsou dokonale vychovaní, precizně poslušní a špičkově vycvičení... Ale nikdy neutečou, vždycky přijdou, jsou odvolatelní od zvěře i od dětí, pokaždé mě rozesmějí a milují všechno živé...
Aussík je pes pro začátečníka, ale musíte vědět, do čeho jdete a musíte se mu přizpůsobit... Navíc - dávejte si extra pozor na to, z jakého spojení si štěně vezmete... dejte pozor nejen na povahy, ale hlavně na zdraví...

21.11.2017 17:08
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

Tak to si vôbec neviem predstaviť, ako by toto všetko dokázal niekto, kto ešte vôbec nemal psa

21.11.2017 18:39
aneleh

XXX.XXX.128.24

mamkamaria napsal(a):
Tak to si vôbec neviem predstaviť, ako by toto všetko dokázal niekto, kto ešte vôbec nemal psa

Mám svoje odchovy u lidí, kteří psa nikdy neměli... Ale jsou to lidi, kteří si nechají poradit a vysvětlit, co a kdy mají dělat. Psům se věnují a zbožňují je... Taky je hodně potřeba koukat na povahy rodičů a samozřejmě i štěněte. Nedala bych to nejaktivnější štěně jen tak jako mazlíka a stejně tak největšího troubu z vrhu někomu na sporty. Mám fenu, jejíž štěňata bych nikdy začátečníkovi nedala - protože by byli jak zbraň hromadného ničení A taky fenu, kterou zvládá v pohodě můj šestiletý syn a její děti, co jsem si nechala taktéž.

21.11.2017 22:13
te.peckova

XXX.XXX.36.224

Děkuji moc za odpovědi, ještě vás uklidním, že tohle byl jen takový první nápad, k pořizování to má ještě daleko, a než vybereme na 100% konkrétní plemeno, představu budeme mít jasnou
Já jen, že se rodiče vždycky přemlouvají líp, když za nimi přijdu s návrhem a vím všechno :D Upřímně, moje představa rozhodně je, že bych měla psa doma, ale táta je typický "pes patří na zahradu"... Takže to spíš ještě záleží jak se domluvíme -mě by se líbilo, kdyby právě třeba dopoledne, když nebude nikdo doma mohl být na zahradě a potom s námi uvnitř (s tím jak jsem psala, že by se mu hodinu někdo věnoval, jsem myslela, jakože by měl tak hoďku buď nějaký intenzivní trénink nebo by jsme šli běhat).
Mámy návrh byl chodský pes a o tom se přiznám nevím skoro nic (zatím jsem si zajišťovala jen svého favorita) a bráchův Moskevský strážný, ale na to nikdo ostatní nechce přistoupit... Prý je taky k rodině, když se dobře vychová, strašně ochranářský, ale já bych z něj asi vždycky měla respekt a brácha by byl doma max. přes víkend :/.

21.11.2017 22:47

To te.peckova

V každém případě, až půjdete s výběrem do finále a budete chtít konkrétní plemeno, aniž byste měli výstavní nebo sportovní ambice, tak doporučuji se předtím důkladně seznámit minimálně s matkou a zjistit alespoň něco o otci ohledně povahy. Ideálně zahrnout i prarodiče. U spousty plemen je v povahách celkem slušný rozptyl, i když pak samozřejmě hraje roli i výchova. Já si vyhledala fenku s ne úplně standardním chováním v rámci plemene, které jsem si přála (mamánek a nezdrhač), a zadařilo se, synátor je po mamince. Při výběru jsem si určila priority, nic jsem nepodcenila a mám ze svého pohledu téměř dokonalého parťáka.

Nikoli

30.10.2022 23:54
Nikoli

XXX.XXX.65.182

Dobrý den, s dcerou si chcem koupit australského ovčáka a budem mit pro neho obri zahradu,kde bude dcera bude mít ve škole mac 6 hodim (ale ja jsem uz doma)a hned co dcera přijde ze školy tak si ihned udela ukoly a jde s psem na 3-4hodinovou prochazku do parku a budem ho brat na vylety do prirody atd…. A dcera ho bude trenovat, chodit s nim ven pred skolou myslite ze to stavi nebo mame jeste pridat nebo ubrat u neceho jinak dekuji za odpoved

31.10.2022 07:56

Nikoli napsal(a):
Dobrý den, s dcerou si chcem koupit australského ovčáka a budem mit pro neho obri zahradu,kde bude dcera bude mít ve škole mac 6 hodim (ale ja jsem uz doma)a hned co dcera přijde ze školy tak si ihned udela ukoly a jde s psem na 3-4hodinovou prochazku do parku a budem ho brat na vylety do prirody atd…. A dcera ho bude trenovat, chodit s nim ven pred skolou myslite ze to stavi nebo mame jeste pridat nebo ubrat u neceho jinak dekuji za odpoved

Přidejte v češtině!

Vůbec nezáleží na tom, jak velkou zahradu bude mít pes k dispozici, ale na tom, jak se mu budete věnovat.
Dcera bude chodit do školy jen na šest hodin? Takové školy existují? Bude ji bavit být 7 v týdnu, 365 dnů v roce, každý den 3 - 4 hodiny se psem venku? Celých 15 let? Ona nemá jiné zájmy (a nebude mít?)? A co bude se psem každý den v parku ty 3 - 4 hodiny dělat?

31.10.2022 08:31
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Budou se procházet do zblbnutí, furt dokola ...
Připadá mi, že dotaz dala ta dcera - 12 let?

Přidejte reakci

Přidat smajlík