Zdravím, chci se zeptat, zda někdo nemá zkušenosti s psími důchodci, kteří začínají trpět pro nedostatek lepších názvů senilitou. Máme jedenáctiletou malinu, ale chvílema už je na ní vidět, že se zapomíná. Už se mi stalo, že mě venku nemohla najít, když stála na dva metry ode mně (prostě nevěděla, nepoznala, nevím jak to přesně vyjádřit, ale snad chápete, co chci říct), a samozřejmě mě pak celý zbytek vycházky hlídala, jak oko v hlavě a moc se nevzdalovala, co kdybych totiž znovu záhadně zmizela. A teď k hlavnímu dotazu, existuje i pro psy něco čím by se dala podpořit mozková funkce, abychom tyhle projevy senility třeba minimalizovali? Nás napadlo jen ginko, jako se dává lidem na podporu paměti. Až půjdeme k veterináři na přeočkování tak to s ním sdamozřejmě proberu, ale zajímají mě i zkušenosti ostatních pejskařů.
scylla
napsal(a):
Můžete dávat vit. skupiny B a jistit pejska stopovačkou, aby se vám neztratil. Nejstarší pes, kterého jsme měli, se dožil 16 let, ke konci neviděl, neslyšel, takže jsme ho vodili a všechno pomalu, tak, aby se stihl zorientovat ve známém prostředí.
Stopovačka už mě taky napadla, ale bohužel žijerme v Praze a je tady spouuuusta psů na volno a páníček někde daleko a předaleko a naše čuba prostě jiné psy nesnáší (není v tom nedostatečná socializace, ale spíše to, že byla opakovaně napadena členkou tehdy vlastní smečky a od té doby psy krom pár jedinců fakt nesnáší) a na stopce se bojím, že bych ji nezabrzdila dřív, než by se k pesovi dostala a bylo by zle. Jakmile se více rozvine slepota, která už u nás taky začíná vystrkovat drápky, tak jsem přemýšlela, že do známého prostředí bysme pořídili jojo šňuru (flexi), kterou sice nesnáším, ale přece jen bych ji na tom zabrzdila spíš a rychleji, než na stopce. Ale s tím béčkem mě to ani nenapadlo a to sem přemýšlela o všem možném i nemožném, díky za tip.
Měla jsem psa slepého, pokud vám to hrozí doporučuji mít stabilní okruhy. Možná je to spíše tím slepnutím, u nás to tak začínalo. Ale celou dobu jsme mohli navolno, jen jsme měli novou sadu povelů - nahoru, dolů, pozor schod.... Bohužel si budete muset zvyknout na to, že mu nahrazujete oči, mě dvakrát málem někam spadnul, je to hned.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Karsivan
Santinan, jenom k té stopce - ta se nepoužívá tak, že držíš konec a někde taháš zbytečné metry, ale navíjíš a popouštíš (taková ruční flexina), necháváš prokluzovat v ruce...takže pes nemá na nějaký rozběh x metrů...

Dávala jsem svému psovi Karsivan. Nevím, jestli to pomáhalo, mělo by. Neznáte něco podobného pro lidi ?

Hmn...byla rychlejší.
Jinak k té stopovačce - vymoženost Flexi je podle mne lepší. I když chápu, BOM na flexině - jaké ponížení.

Měli jsme několik psích seniorů, někteří dřív ohluchli jiní oslepli, nechtěli pak už ani chodit ven a venku se drželi stále těsně u nás.Myslím, že s prevencí by se mělo začít ještě před nástupem těchto záležitostí, základ je co má pes v genech a pak to co celý život dělal a jedl, takže teď se sice dá sehnat nějaká bylinka nebo vitamíny, to ale spíš už jen zpomalí proces.Nevím jestli by pes mohl bylinky co lidi, psům jsem nic takového nikdy nedávala, sama ale teď beru třeba Korolen nebo Stimaral, jen samé bylinky a pomáhají, jsem vitálnější a i paměť slouží líp.Škoda, že pro psy není takový výběr možností co pro lidi.

napsal(a):
Měli jsme několik psích seniorů, někteří dřív ohluchli jiní oslepli, nechtěli pak už ani chodit ven a venku se drželi stále těsně u nás.Myslím, že s prevencí by se mělo začít ještě před nástupem těchto záležitostí, základ je co má pes v genech a pak to co celý život dělal a jedl, takže teď se sice dá sehnat nějaká bylinka nebo vitamíny, to ale spíš už jen zpomalí proces.Nevím jestli by pes mohl bylinky co lidi, psům jsem nic takového nikdy nedávala, sama ale teď beru třeba Korolen nebo Stimaral, jen samé bylinky a pomáhají, jsem vitálnější a i paměť slouží líp.Škoda, že pro psy není takový výběr možností co pro lidi.
A já bych zase brala Karsivan - pro lidi .

napsal(a):
A já bych zase brala Karsivan - pro lidi .
Tak to jsem nevěděla a řada dalších asi taky ne, poslední pes nám umřel před 12ti lety a to jsem ještě neměla ani internet Teď už vím co časem koupím
Hmn_, vím jak funguje stopovačka, chodili jsme na ní, ale v tomhle ohledu mi přijde lepší flexi, prostě je to rychlejší a nemusím tolik řešit, aby se mi někde nezamotala stopovačka nebo její kousek.. To naše tele je totiž švadlenka madlenka, všechno musí vidět, všechno musí očuchat a nejlépe tak, že to vezme kolem dokokla keře..
inusanka, na náhradu očí už si zvykáme. I na schodech v baráku už si zvykla, že večer si počká, než na chodbě rozsvítím, protože by jinak minula schod. Stálé okruhy máme, takže to relativně v tomhle ohledu jde. Nejhorší je, že i ta začínající slepota se projevila tak nějak dost rychle, že nebyl žádný náznak, a pak najednou neviděla schody, minula hračku apod..
orionka, já mám k flexi odpor spíše z důvodu, že ji lidé používají pro to, aby ty malé krysetky nemuseli nijak vychovávat.. ehm.. Jinak podle mě BOM na flexině není ponížení, ale pro nás budoucí nutnost. Tak či tak když už bych pořizovala flexi, tak to bude ta pro obříky pro jistotu, nerada bych aby se strhnul ten navíjecí mechanizmus, kdyby náhodou hodně trhla...
Jinak velmi všem děkuji, vaše zkušenosti z většiny potvrdili to, co jsem si myslela, že nás do budoucna čeká. A na ten Karsivan mrknu. Díky lidi, přece jen tahle podpora od ostatních je příjemná a milá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Hmn...byla rychlejší.
Jinak k té stopovačce - vymoženost Flexi je podle mne lepší. I když chápu, BOM na flexině - jaké ponížení.
Malina na flexině není žádné ponížení - ta doba už je pryč, a na flexinách chodí na nástup a vyhlášení i psi na Mistrovství světa, nebo se venčí policejní psi. Je to vymoženost, díky které můžeme psovi dopřát víc volnosti, i na místech kde to bez vodítka nejde (hlavně ve městě), a nemusíme s sebou tahat zaprasenou nechutnou stopovačku
Jinak taky doporučuju Karsivan!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Santinan
napsal(a):
Hmn_, vím jak funguje stopovačka, chodili jsme na ní, ale v tomhle ohledu mi přijde lepší flexi, prostě je to rychlejší a nemusím tolik řešit, aby se mi někde nezamotala stopovačka nebo její kousek.. To naše tele je totiž švadlenka madlenka, všechno musí vidět, všechno musí očuchat a nejlépe tak, že to vezme kolem dokokla keře..
inusanka, na náhradu očí už si zvykáme. I na schodech v baráku už si zvykla, že večer si počká, než na chodbě rozsvítím, protože by jinak minula schod. Stálé okruhy máme, takže to relativně v tomhle ohledu jde. Nejhorší je, že i ta začínající slepota se projevila tak nějak dost rychle, že nebyl žádný náznak, a pak najednou neviděla schody, minula hračku apod..
orionka, já mám k flexi odpor spíše z důvodu, že ji lidé používají pro to, aby ty malé krysetky nemuseli nijak vychovávat.. ehm.. Jinak podle mě BOM na flexině není ponížení, ale pro nás budoucí nutnost. Tak či tak když už bych pořizovala flexi, tak to bude ta pro obříky pro jistotu, nerada bych aby se strhnul ten navíjecí mechanizmus, kdyby náhodou hodně trhla...
Jinak velmi všem děkuji, vaše zkušenosti z většiny potvrdili to, co jsem si myslela, že nás do budoucna čeká. A na ten Karsivan mrknu. Díky lidi, přece jen tahle podpora od ostatních je příjemná a milá
To ani nemusíte mít tu flexinu pro obríky - stačí velikost L. Já používám na maliny normálně tu do 25 kg (M), a vydrží i obrany - jediný, čemu na téhle malé úplně nevěřím, je ta malá karabinka, ale zatím i po několika letech drží
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Malina na flexině není žádné ponížení - ta doba už je pryč, a na flexinách chodí na nástup a vyhlášení i psi na Mistrovství světa, nebo se venčí policejní psi. Je to vymoženost, díky které můžeme psovi dopřát víc volnosti, i na místech kde to bez vodítka nejde (hlavně ve městě), a nemusíme s sebou tahat zaprasenou nechutnou stopovačku
Jinak taky doporučuju Karsivan!
Jj, úplně si neumím představit jak po tom, co se stopovačkou proběhne bahnem nebo vodou, a pak bahnem, nastoupíme do MHD.. By mě řidič vyrazil.. Já flexi beru právě jako pohodlnější stopovačku a v případě nutnosti může fungovat i jako zbraň pro sebeobranu
Někdo ještě nějaký tip na osvědčené kvalitní flexi? Mě se celkově asi nejvíc zamlouvají Flexi, co se vyrábějí v německu, ty mi zatím ze zkušeností přišli nejkvalitnější.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ani nemusíte mít tu flexinu pro obríky - stačí velikost L. Já používám na maliny normálně tu do 25 kg (M), a vydrží i obrany - jediný, čemu na téhle malé úplně nevěřím, je ta malá karabinka, ale zatím i po několika letech drží
Eeee já asi půjdu minimálně do L... Přece jen jako budoucí pes u nás asi bude bydlet vlkodávče, na kterém jsme se s partnerem shodli, a kvalitní flexi by měla tuhle naší babču přežít. Ale těm malým karabinám na tom M taky moc nevěřím, to se přiznám, vzhledem k tomu, že ta moje držka zlomila i zavrtávací úvazovej kolík Já už malinku jen tak chtít nebudu, pokud se nebudu chtít aktivně věnovat obranám a psím sportům obecně.. Přece jen k téhle jsem přišla jako slepý k houslím a jsem poučená nejspíš na dobrých pár let.. Tuším, že je z pracovního spojení a i dnes v jejím věku stále musíme vymýšlet nějaké adekvátní zaměstnání hlavy, jinak by bylo zle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Santinan
napsal(a):
Jj, úplně si neumím představit jak po tom, co se stopovačkou proběhne bahnem nebo vodou, a pak bahnem, nastoupíme do MHD.. By mě řidič vyrazil.. Já flexi beru právě jako pohodlnější stopovačku a v případě nutnosti může fungovat i jako zbraň pro sebeobranu
Někdo ještě nějaký tip na osvědčené kvalitní flexi? Mě se celkově asi nejvíc zamlouvají Flexi, co se vyrábějí v německu, ty mi zatím ze zkušeností přišli nejkvalitnější.
No, a člověk od té stopovačky pak vypadá taky jak homelesák, co se právě vyškrábal z výkopu, do kterýho s trojkou v krvi upadl (i když někteří jedinci si v téhle image docela libují) .
Myslím, že značka Flexi je záruka kvality - k takovým těm levným napodobeninám nemám moc důvěru.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, a člověk od té stopovačky pak vypadá taky jak homelesák, co se právě vyškrábal z výkopu, do kterýho s trojkou v krvi upadl (i když někteří jedinci si v téhle image docela libují) .
Myslím, že značka Flexi je záruka kvality - k takovým těm levným napodobeninám nemám moc důvěru.
Vypadá to na stejné zkušenosti se stopovačkou, jak u nás.. Jop taky myslím, že flexi Flexi je kvalita.. Já jen jestli někdo nemá ještě jiný tip, ale hádám, že už asi ne..
Puma, zkusím..

lesnížínka
napsal(a):
Léčiva s piracetamem jsou volně prodejná a vím, že to lidi psům dávají i po lehčích mozkových příhodách. Babča z tohoto důvodu užívala Geratam, po nějaké mozkové atace byla vždycky pár dní mimoň, ale pak se to zlepšilo.
"Babča" psí, nebo lidská ?
My kupovali tuhle http://m.zoohit.cz/shop/psi/voditka_obojky/flexi/classic/296068
sice je na 50 kg a psina má jen 20, ale sichr je sichr už ji máme pár let a super, všechno drží a to jsem se i párkrát proletěla.

napsal(a):
Dávala jsem svému psovi Karsivan. Nevím, jestli to pomáhalo, mělo by. Neznáte něco podobného pro lidi ?
Piracetam-pirabene.

Nejde mi editovat...tak už to psali výše...
Iliena
napsal(a):
My kupovali tuhle http://m.zoohit.cz/shop/psi/voditka_obojky/flexi/classic/296068
sice je na 50 kg a psina má jen 20, ale sichr je sichr už ji máme pár let a super, všechno drží a to jsem se i párkrát proletěla.
Tak přesně ta se mi taky hrozně zalíbila.. A přesně sichr je sichr... :D Tak u veta jsme ještě dostali senior aid, kterej by měl pomoct na ten náš mozeček.. Uvidíme, vyzkoušíme.. Karsivan se taky probral, ale ten zas funguje jinak, než tohle, tak to kdyžtak odzkoušíme, kdyby tohle nepomáhalo.. :) Všem děkuji za rady a názory. :) Kdyby něco, tak se tu zas objevím
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Flexi kupovana u nas pravidelne rupla - snura, velikost M. Kupovana na zoohitu drzi jiz nekolik let a jeste byla levnejsi.