Vaše debaty na téma osrstěný peruánec mě nadzvedla. Jestli si někdo zakládá chov, tak ať to řeší s papírem o OP.To je v pořádku.Toho dotyčného nebo ji, upozorňuju, že jsou také lidé, kteří si pořizují psí pro lásku k nim a tak mi není lhostejné, jak může na těchto stránkách psát o utracení.., nebo o podřadné rase.Tomu člověku bych nesvěřila ani psa plyšového, ten nemá mezi pejskaři místo.Mám tříletou fenečku osrtěného peruánce, a je to nejúžasňějši pes co jsme měli.Je chytrá, rychlá, hodná a miluje všechny co patří k rodině.Když je s námi venku, tak nás zastavují a ptají se na ni, tak jsme na ni pyšní. Myslím, že všichni psí, ať jsou s OP nebo křížeci si zaslouží naší pozornost a lásku, protože nám ji mnohonásobně vrací.
Ať čtu jak čtu, Váš příspěvek nedává ani v nejmenším smysl. Proč by měl někdo nabádat k utrácení osrstěných peruánských psů?
Po genetické stránce je každý peruánský naháč heterozygot - tj. je vybaven jedním genem pro bezsrstost a jedním genem pro normálně utvářenou srst. Pokud jsou totiž přítomné dva bezsrsté geny, plod je neživotaschopný a umírá ještě v rámci nitroděložního vývoje.
Tudíž v každém vrhu - včetně vrhu ze spojení dvou nahých jedinců; se narodí jak nahatá, tak osrstěná štěňata (zhruba v poměru 2:1)!
Peruánský naháč osrstěný je od roku 2013 FCI plně uznanou varietou, dostává plnohodnotné PP a lze ho vystavovat na CACIB výstavách. V chovu hraje nezastupitelnou roli, jelikož připařování osrstěných jedinců jednak zajišťuje heterozygotnost a tedy i životaschopnost vrhu a také zlepšuje stav chrupu (nahý gen se váže s tzv. CED - ektodermální dysplazii ovlivňující kvalitu utváření chrupu).
Osrstěné peruány nikdo neutrácí, akorát se prodávají poměrně levně, jelikož nejsou tolik atraktivní jako nahatí jedinci.
Takže prosím NEPLÁCEJTE HLOUPOSTI!