Je to mimo téma, jedná se o chirurgii lidskou, ale tak možná v tom ani nebude rozdíl. Je tu i nějaká lékařka? Nemůžu to nikde najít: existují i nějaké samovstřebávací šrouby? Nikdy jsem o podobném neslyšela a teď mi sestřenka tvrdila, že je spolupracovnice má. Prostě mne to zajímá, z čeho by to mělo být...?
lesnížínka
napsal(a):
Je to mimo téma, jedná se o chirurgii lidskou, ale tak možná v tom ani nebude rozdíl. Je tu i nějaká lékařka? Nemůžu to nikde najít: existují i nějaké samovstřebávací šrouby? Nikdy jsem o podobném neslyšela a teď mi sestřenka tvrdila, že je spolupracovnice má. Prostě mne to zajímá, z čeho by to mělo být...?
Některé se nevyndavají, i když jsou kovové (krom chir. oceli se používají i titanové slitiny), jde spíš o lokalitu než materiál; jsou i resorbovatelné materiály. Jsou to myslím polylaktidy, podobně jako jiné vstřebatelné materiály pro vnitřní použití.
lesnížínka
napsal(a):
Jasně, že se někdy nevyndávají vím, ale ona právě, že se vstřebají. To jsem netušila, že už je, kouknu, nastuduju, díky
Ono to už je celkem dlouho (80,90 léta, dýl?), akorát strašně drahé + nějaké další nevýhody. Nově teď to má takový trochu jiný rozměr s těmi 3D tiskárnami. To už teda nejsou úplně šrouby...
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S101051821000003X.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Snad nějaké typy kostních cementů, ale šroub ve smyslu kov či plast se nevstřebají nikdy.
napsal(a):
Snad nějaké typy kostních cementů, ale šroub ve smyslu kov či plast se nevstřebají nikdy.
Děkuju. Ač jsem hledala, jak jsem hledala, také jsem nic nenašla. Nevím, myslím, že to pomotala. Kůň jí přerazil kopem ruku(pažní kost, otevřená zlomenina) a tam má mít ty vstřebatelné šrouby.
napsal(a):
Ta PLA se postupně enzymatický degraduje a odbourá, je to jak "vnitřní" vstřebatelné stehy, stejný materiál.
Třeba PLGA tam jsou takové zvláštnosti s tou degradací, v těle jakoby částečně degraduje a částečně se regenerují ty vazby, tohle třeba není úplně resorbovatelné, za určitých podmínek. To se používá asi častěji, máte pravdu.
PLA není to úplně běžný materiál pro osteosyntézu, ale používá se, jak tam máte třeba v tom odkazu. Ne, že bych se s Vámi chtěla hádat, to ne. Nově taky dost pokročilé, individuální (asi zatím převážně experimentálně) trámce pro osteokondukční metody. Teď o tom pořád někdo píše, poslední 2 3 roky je toho mraky.
To je jedno, hlavně přeju brzké uzdravení.