Ahoj,
jsem tu na fóru nový a chystám se položit dotaz, kterých je tu nejspíš plno, ale na který jsem zatím nenašel přesnou odpověď tak, jak bych si ji představoval. Tak mě prosím neukamenujte
Před několika dny jsme si domů přivezli štěňátko Čivavy (8 týdnů) - nádhernou fenečku. Momentálně jsem s ní doma a snažím se ji (mimo jiné) naučit vydržet nějaký čas o samotě. Snažím se tím stylem, že po vyspinkání se dojdeme ven vyvenčit (ale umíme chodit i na plenu - přecijen je to štěně), pak si hrajeme, nakrmíme a spinkáme.
Mezitím se s ní snažím hrát hru na "zavírání dvěří", kdy odejdu do jiné místnosti a zavřu za sebou, aby za mnou nemohla. Bohužel zatím v 90% případů začne kňučet, škrábat dveře a výt, což se snažím vydržet. Jakmile přestane, vrátím se jakoby nic a když vleze do pelíšku nebo k hračce, tak si s ní teprve jdu hrát. Večer pak chodíme na delší procházky (zatím tedy vzhledem ke staří a velikosti max.10-15 minut).
Když např. do 5 minut neutichne, tak přes dveře křiknu "ticho", načež většinou opravdu zmlkne a pak se opět jakoby nic vrátím. Loužičky a bobečky (chválabohu za malého psíka s malými bobky) uklidím, když se nedívá nebo když se nějak jinak baví :)
Zajímalo by mne ale, zda je vhodné na ni křiknout "ticho", nebo zda před zavřením dveří (zavírám v klidu, jakoby to bylo normální) mám dát nějaký povel. Nerad bych výchovu v tomto směru zanedbal, neboť se bude muset brzy naučit být 7-8 hodin sama (přítelkyně má naštěstí kratší pracovní dobu).
Druhý dotaz pak směřuje na "ocáskování" a vynucování pozornosti. Nejsem si jistý, zda třeba v případě, že mi začne okusovat pantofli nebo kalhoty zavelet "fuj", nebo zda ji ignorovat. Aby si i "fuj" nevyložila jako vynucení pozornosti vlivem okusování.
Vzhledem k tomu, že mám možnost pracovat z domova, tak se ji snažím ignorovat ve chvíli, kdy pracuji, aby se dokázala zabavit i sama. Což většinou zvládne - má dost hraček a nějaké nové si šetříme i na chvíle, kdy budeme chodit do práce, aby měla něco "exkluzivního", pokud nejsme doma.
Je to zatím obrovské zlatíčko, ale myslím, že je lepší být především zkraje důsledný, abychom předešli dalším mrzutostem.
Za rady předem děkuji :).
Tak předně si lehce rýpnu, protože představit si chlapa jak mluví o své čivavě v plurálu je docela masakr. (ale nic ve zlém)
Být vámi tak na podložku se uplně vykašlu, a pouze beru štěnátko ven, máte to super, že jste s ním doma, takže pořád běhat s ním ven, po spaní, jedení, hraní. vynést ven na trávu. Na procházky jako procházky bych se teď vykašlala a byla s ní venku někde na bezpečném místě, kde si budete hrát - tahat za nějakou tkaničku, běhat atd, u čehož malou navázat co nejvíce na sebe, a taky mít ji venku aby se už socializovala a neměla pak strach ze zvuků, aut, psů. Plus postupně učit na vodítko.
Nácvik samoty by měl být takový, aby k tomu kňučení vůbec nedošlo, takže bych ty dveře nejdříve ani nedovřela, hned zpátky, pak na vteřinu zavřít, na dvě, a prostě aby nedošlo k tomu zakňučení, takže se vrátit o krok dozadu a postupně prodlužovat. povel Ticho je podle mě k ničemu, až budete pryč, taky ji to taky nebudete říkat.
Když ono mít ji na Titanicu, tak se vůbec nepotopil, protože by z ní i ten ledovec roztál, jak je roztomilá Ale chápu, že pro většinu chlapů není čivava pes Nicméně do bytu nechceme nic většího riskovat. Kor když může v blízké době přijít i malý človíček :)
Podložku máme, protože už brzy s ní doma bohužel nebudu (občas musím být přecijen fyzicky přítomen v práci) a štěňátko nám určitě nevydrží tak dlouho bez potřeby.
Na větší procházky a socializaci se zatím bojíme, protože máme zatím jen první očkování (DHPPi) a nevíme, kolik psů je v okolí plně očkovaných. Vodítko s postrojem se snažíme alespoň jednou denně na procházku nasadit. Nijak si nestěžuje, nechá se vodit a naštěstí nevidí, jak legračně v tom postroji pro koťata vypadá
Samotu tedy zkusím nacvičovat bez zavřených dvěří. Jen mám problém, že v tom případě se mě drží jako klíště a jen těžko se mi nenápadně mizí jinam. Někde jsem ale četl, že dávat psíkovi povel "místo" nebo "čekej" také není správné, protože při odchodu na 7-8 hodin by musel povel buďto neuposlechnout nebo by se utrápil. (I když si nedělám iluze o tom, že Amy by to vydržela déle jak 5 minut).
Nicméně naději neztrácím, protože např. při spaní jsme museli kvůli kňučení vstávat jen první večer. Tak snad si zvykne i na to, že za dveřmi nepřestáváme existovat a že až půjdeme v týdnu do práce, tak se zase určitě vrátíme :)
Každopádně za rady děkuji!
Když už se ale našel ochotný rádce - máte nějakou zkušenost s tím, za jak dlouho začne zhruba štěně reagovat a poslouchat na své jméno? Zatím mi přijde "Amy, k noze" nebo "Amy, místečko" funkční jen na principu "přiběhnu tam, odkud slyším hlas, protože pak můžu někomu vlézt do pantofle"
Uživatel s deaktivovaným účtem
Podložka je problém v tom, že učíte štěně, že doma se může. Může se vám pak stát, že budete nečistotnost řešit třeba ještě za rok, páč pes nepochopí, že najednou už se doma nemůže nebo že na tamten hadr se nemůže a na jinej jo. Je lepší se bez podložky prostě obejít. Nejlepší by bylo, kdybyste si zařídili, aby štěně někdo třeba aspoň uprostřed dne vzal ven, aby nemuselo čekat tak dlouho.
Při odcházení z místnosti můžete říct štěněti nějaký slovo, který bude vždycky stejný, třeba "já se vrátím" nebo "ty čekáš tady" a podobně. Není to povel, jen jakýsi rituál, kdy si pejsek po čase spojí, co to znamená.
Nemyslela jsem bez zavřených dveří, ale podle popisu jsem pochopila, že zavřete dveře chvíli čekáte, ono samozřejmě už pláče. Takže jste přeskočil krok, který radím a to, že nejprve dveře zavřu ani ne na vteřinu, prostě zavřu-otevřu štěně než se vzpamatuje, tak už jste zase zpátky a nezakňučelo. Tohle budu zkoušet postupně několikrát behěm dne, pokud je štěně v pohodě, přejdu na druhý krok, zavřu ale jen na dvě vteřiny, musíte to vycítit, co štěně už zvládne bez kňourání a co ne, nezvládlo dvě vteřiny? Vrátím se k jedné vteřině. Nedělejte to však moc často, ať z toho nemá štěně akorát nervy a není tím otrávené. Ale postupně byste se takhle měli dokopat k tomu, že tam štěně necháte třeba na minutu bez pískání. Určitě je super říkat ten rituál, co radila keriton, já mám "přijdu brzo", a to říkejte i u toho vteřinového odejití, aby štěně vědělo co následuje.
Nedávejte povely, to co štěně dělá komentujte povelem, takhle vám to je k prdu. Když k vám Amy běží říkám "hodná Amy ke mně", pokaždé když je mně běží. Když jde Amy na místo komentuju "Amy místo, šikovná", když jde Amy vedle nohy říkám "Amy k noze", když navedu Amy pamlskem do sedu v tý vteřině řeknu "Sedni". A až se tohle zautomatizuje, tak pak mužete říct Amy na místo a ona reflexně ví, že když se řekne na místo, tak má být na místě. A takhle to je uplně s každým povelem. Ona vám rozumí asi tak stejně jako vy rozumíte čínsky, a když vám někdo bude pokaždé když si lehnete říkat třeba "broskev" tak vy za několik opakování při slově "broskev" lehnete.
Ale teď hlavně trénujte to její jméno, na činnosti spojené s ní a pořádně si hrajte, tamto stačí později.
Máme pak ještě spíš další problém - jakmile se vrátíme z venku, kde se třeba i vyčůrá (s odměnou), tak doma se nám vyčůrá znovu. Mám trochu obavu, jestli tím jen nepřitahuje pozornost, i když to uklízíme tak, aby u toho nebyla a pak to postříkám dezinfekcí k tomu určenou. I proto ta podložka (jen nevím, co je tedy příčina a co následek - možná jsme to podcenili).
Na hlídání bohužel nikoho neseženeme - jsme relativně nově přestěhování a v okolí nikoho známého nemáme (no a svěřovat pejska - o klíčích nemluvě - sousedům, které známe jen od vidění, to si netroufáme).
Ty povely určitě zkusíme takhle - nejdřív je mít jako následek její činnosti a pak až je zkoušet jako spouštěč dané činnosti :).
Je maličká, to čůrání je ještě prostě normální. Chvíli trvá, než začne tyhle věci ovládat. Je důležitý být venku tak dlouho, dokud se opravdu nevyčůrá. Osobně bych neodměňovala, přijde mi, že to musí toho psa znervózňovat a třeba si to pak spíš nechá na doma, kde na to má klid...
U uklízení klidně může být, to je jedno. Když u toho zvládnete být bez emocí a nekomentovat to, nemělo by to ničemu vadit.
Přiznám se, že bych si asi štěně nepořídila, pokud bych věděla, že bude muset být takhle malé 7-8 hodin bez venčení. Ale dneska je jiná doba, tak třeba to je normální, nevím. Tak třeba to může být i impuls, abyste se spřátelili se sousedy.
Plánujete mimčo, takže trochu víte co a jak. Štěníkovi jsou 2 měsíce? Takže vůbec neřeště, že se vyčůral ještě tak 5krát po procházce - je to miminko ! A prostě jen co nejčastěji berte ven, my jsme kvůli podložce (novinám) protáhli dobu učení na 8 měsíců u velkého psa a teď bych si za to namlátila. Je to fakt mrně a dítě taky nedělá naschvál, že čůrá do plenek. Ono mu to v tý hlavě musí nejprve dozrát.
Nejlépe uděláte, když budete brát každý 1,5h-3h. ven na trávu, když se vyčůrá venku v klidu řeknu hodná, při čůrání řeknu povel (čůráme/vyčůrat), což se může později hodit. Podložku bych dala pryč uplně, ať v tom nemá bordel - ono neví, že teda proč může na podložku, ale nemůže na koberec. Nejlepší je učit prostě jenom ven, a když to udělá doma, tak nekomentovat prostě to uklidím a pokračuju. Nejefektivnější je vyhlídnout, když se štěně na to chystá, lapit ho a běžet ven (nepočůrá vás, fakt ne) a tam pochválit. A když to takhle zvládnete tak ve 4 měsících máte čistotného psa.
"Ty povely určitě zkusíme takhle - nejdřív je mít jako následek její činnosti a pak až je zkoušet jako spouštěč dané činnosti :). "
to jsi definoval velice hezky (zachycení chování se tomu říká)
Jinak můžeš samozřejmě i navádět (to je tohle : když navedu Amy pamlskem do sedu v tý vteřině řeknu "Sedni")
Nebo můžeš tvarovat (třeba tady : http://www.equichannel.cz/princip-tvarovani)
V každém případě to podstatné je, že než po psu něco chceš, tak ho to musíš NAUČIT.
Reakci na jméno můžeš naučit tak, že zavoláš jméno - ona na tebe jukne - ty jí hodíš pamlsek...a dokola dokola
a když tak hezky umíš definovat, tak si pořiď a přečti všechny 3 knihy F. Šusty, je tam vše a věřím, že to tam najdeš (http://www.treninkjerozhovor.cz/).
Všem tu moc děkuji za rady! :)
Bohužel, opravdu si bude muset zvykat na těch 7-8 hodin a popravdě se toho docela děsím, je to naše úžasná holčička. Na druhou stranu si říkám, že spousta lidí touží po pejskovi a zároveň musí pracovat (i na delší dobu) a zvládají to. Tak to nějak jít musí. Snad jsme si tedy neukousli větší díl, než dokážeme spolknout :)
Výhodou je, že bydlíme ve stařičkém bytě, který stejně plánujeme v horizontu několika málo let opustit a následně bude muset projít rekonstrukcí, takže občasný bobek tuhlec a támhle nebo škrábaneček na podlaze už nikoho neporazí. Jen bychom zatím chtěli Amy naučit, jak se chovat :)
@hmn_: Řekněme, že tíhnutí k definicím je trochu profesní deformace :).
Aralyon
napsal(a):
Všem tu moc děkuji za rady! :)
Bohužel, opravdu si bude muset zvykat na těch 7-8 hodin a popravdě se toho docela děsím, je to naše úžasná holčička. Na druhou stranu si říkám, že spousta lidí touží po pejskovi a zároveň musí pracovat (i na delší dobu) a zvládají to. Tak to nějak jít musí. Snad jsme si tedy neukousli větší díl, než dokážeme spolknout :)
Výhodou je, že bydlíme ve stařičkém bytě, který stejně plánujeme v horizontu několika málo let opustit a následně bude muset projít rekonstrukcí, takže občasný bobek tuhlec a támhle nebo škrábaneček na podlaze už nikoho neporazí. Jen bychom zatím chtěli Amy naučit, jak se chovat :)
@hmn_: Řekněme, že tíhnutí k definicím je trochu profesní deformace :).
Neděste se toho, většina psů to zvládne uplně v pohodě, pořádně učte venčení vneku a samostatnosti a pak prostě půjdete do práce, budou loužičky, budou bobky, ale časem to prtě pochopí. A bude starší, takže už i vydrží.