Může ovlivnit kastrace délku života feny?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2018 20:10
lulysek

XXX.XXX.167.74

Zabývám se otázkou zda může kastrace ovlivnit délku a kvalitu života fen. Jaké máte zkušenosti vy?

Pokud si k diskuzi najdete i čas na vyplnění dotazníku, který mi s tím v mém průzkumu a následně i sepsání závěrečné práce pomůže budu skákat radostí !

https://kastrace-a-onemocneni-psu.vyplnto.cz

Samostatný dotazník pro majitele argentinské dogy:
https://doga.vyplnto.cz.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2018 06:51

Může a nemusí, negativně i pozitivně.

24.1.2018 11:05

Jedině tak, že nemůže umřít na rakovinu dělohy.

24.1.2018 11:12
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Rakovinu dělohy, mléčné lišty a zánět dělohy. Nevím, do jaké míry se u fen vyskytuje i případná rakovina vaječníků..? Další věc je cukrovka, která se, léčí" kastrací. Ale na ni asi psi v dnešní době už neumírají, podává se inzulin, jako u lidí.

24.1.2018 11:49

Mojí feně to určitě život prodloužilo. Ale, nechávala jsem ji kastrovat v osmi letech a měla zánět dělohy, pokud by problémy neměla kastrovat bych ji nenechala.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Dotazník vyplněn

24.1.2018 11:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aha, koukám, že ještě je v otázce kvalita života. Za mne ano. Fena nemusí být 14dní hlídaná a omezovaná, neotravují ji žádní psi ani měsíc před, ani měsíc po. Pro kastrované i nekastrované feny není žádná konkurence, tak si jí nevšímají. Z mého pohledu si žije spokojený život, má plno psích kamarádů a kamarádek. Nemlátí s ní hormony, její chování je pořád stejné. Její pohled na věc neznám

24.1.2018 12:52

lesnížínka napsal(a):
Rakovinu dělohy, mléčné lišty a zánět dělohy. Nevím, do jaké míry se u fen vyskytuje i případná rakovina vaječníků..? Další věc je cukrovka, která se, léčí" kastrací. Ale na ni asi psi v dnešní době už neumírají, podává se inzulin, jako u lidí.

Inzulín bez kastrace feny ale nemá celkem smysl, dávka bude obrovská a diabetes i tak velmi nestabilní. u fen to funguje tak, že pohlavní hormony způsobí rezistenci vůči inzulinu, takže se to blbě přetláčí dávkou, když prostě tkáně nechtějí reagovat.

naopak pokud se to chytne včas a fena se vykastruje, často se dá inzulín pak i postupně vysadit, slinivka si odpočine, zregeneruje a je to v cajku, zdravé zvíře.

když se nechá slinivka delší dobu tlačit proti té inzulínové rezistenci, tak prostě beta buňky umřou vyčerpáním a inzulín je doživotní.

24.1.2018 12:54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jedině tak, že nemůže umřít na rakovinu dělohy.

Za zrovna u feny moc častá není.

ale nádor mž je nejčastější nádor u fen vůbec.

a pyometra... snad 25% nekastrovaných fen si jí pořídí.

ono jsou to sice "jen dvě nemoci", ale hodně časté a obě zabíjecí.

24.1.2018 13:08

Za zrovna u feny moc častá není.

ale nádor mž je nejčastější nádor u fen vůbec.

a pyometra... snad 25% nekastrovaných fen si jí pořídí.

ono jsou to sice "jen dvě nemoci", ale hodně časté a obě zabíjecí.

Taky jsme kastrovali nafofr sedmiletou fenu s pyometrou. Ve dvanácti jsme ji museli nechat odejít - rakovina...

24.1.2018 14:33
skodovak

XXX.XXX.241.252

Moje to měla v roce a kousek, po diagnóze falešného hárání, poté léčbě léčivy pro skot již ale se zánětem jsem ji za minutu dvanáct odvezl na pohotovost na kliniku kde ji zachránili, proběhla kastrace a dlouhá léčba. Naštěstí všechno dobře dopadlo.
Neznalost neomlouvá ale... Špatná volba doktora

V sedmi letech se objevila rakovina, ne ženských věcí, odstraněno všechno co se nalezlo i s tkání okolo, v osmi letech Máme nádory znova, podle testů zatím nezhoubné

Mezi tímto ještě prodělala zauzlování žaludku.

Trpí celý život, ale bojuje..

Nevím jak to dneska je, ale jak u mne tak u kamarádů vidím pes z tržnice za 500 je víceméně bez problémů a ti ostatní co mají ze stanic psy po Xy linii rodičů s cenou 10plus bývají jeden velký problém

Třeba je to ale jen shoda náhod a Můj hloupý výklad.

24.1.2018 19:32
Felow

XXX.XXX.211.174

Naše fena - kastrovaná v 18 měsících - celý život v pohodě, zdravá, poslední rok života -snížená funkce štítné žlázy - medikace bez problémů, zemřela letos v září v 15 letech - (černá labradorka křížená s pointrem)Dostala se k nám jako jediné zachráněné štěně po masakru, kterým řešil myslivec nechtěné nakrytí lovecké feny - vystřílel celý vrh, psala jsem o tom v jiném vlákně zhruba před rokem.

25.1.2018 06:25
scylla

XXX.XXX.150.32

Fena RR kastrovaná ze zdravotních důvodů, do 1,5 roku úhyn a osteosarkom. Fena z útulku kastrovaná záchranáři ve špatném psychickém a zdravotním stavu - do 8 měsíců úhyn na rakovinu slinivky. Fena kastrovaná ze zdravotních důvodů - několik týdnů po kastraci úhyn na selhání ledvin. Pes xRR kastrovaný na doporučení veterináře z důvodů nezvládnuté výchovy - inkontinence a do roka utracen svými majiteli. Pes apenzel - chemická kastrace několikrát po sobě - úhyn na selhání orgánů. Fena kastrovaná po prvním hárání - doživotní podávání léků na sníženou funkci štítné žlázy. Fena kastrovaná po prvním hárání - ztráta drive a chuti pracova, majitelka se jí zbavila, hledala jsem jí nový domov. Fena kastrovaná po prvním hárání - inkontinence, hledala jsem jí nový domov. Fena salašníka kastrovaná po prvním hárání - silná inkontinence.
Feny moje a mých známých a přátel - nekastrované - nikdy problémy typu záněty dělohy, nádory nebo falešky. Jedná se přibližně o více než 50 fen. Poznámka - jedná se o feny s dostatkem zábavy, pohybu a hlavně - krmené normální stravou, ne granulemi. Jsou to feny NO, BOM, dobrman, chodský pes, čsv, bšo, apenzel, salašník, naháč, šarpík, čivava, barzoj, pitbul, bulík, český fousek, boxer, RR, kříženky.

25.1.2018 11:08

Scyllo, kastrace po prvním hárání je podle mého názoru prasárna a nikdy bych to své feně neudělala. Ale že by ten výčet nemocí, který uvádíte v prvním odstavci, byl pouze následek kastrace, je jen zbožné přání a vlhký sen odpůrce kastrace.

O jedné naší feně jsem psala výše - v sedmi letech pyometra, akutní kastrace a dožití do 12 let, kdy byla uspána kvůli rakovině. Do kastrace pravidelně každé hárání faleška s laktací.
Další fena, nekastrovaná, v necelých devíti letech diagnostikována rakovina sleziny v pokročilém stadiu, nenechali jsme operovat, fena byla uspána cca 1 týden po diagnóze, protože začala mít bolesti.
Další fena nekastrovaná, dnes skoro osm a půl roku, každé hárání faleška s laktací.

Asi jste měla a máte mimořádné štěstí.

25.1.2018 11:17
zdenula

XXX.XXX.252.164

Napíši Vám svůj příběh. Fena velššpringršpaněla s PP, kastrace v 6 letech. Poté ihned se úplně metabolicky rozjela, únava, skleslost, diagnostikován Cushingův syndrom. Do půl roku po kastraci jí vyrostl obrovský nádor na mléčné žláze, který byl operován. Do kastrace byla úplně bez problémů. Uspána v necelých 8 letech kvůli metastázám na plicích. Moje nejhorší rozhodnutí v životě - kastrace !

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

bodlinka jééé to jste vy?na té profilovce? tak to jste mě překvapila! vždycky jsem si myslela, že jste nějaká starší veterinářka "před důchodem" omlouvám se, jestli jsem Vás urzaila...ale vždy dle vašich názorů a celkem zaměření na hospodářská zvířata a ne jen mazlíčkáře, jak je to teď v dnešní době, jsem byla přesvědčená, že je Vám minimálně 50

25.1.2018 11:53

zdenula napsal(a):
Napíši Vám svůj příběh. Fena velššpringršpaněla s PP, kastrace v 6 letech. Poté ihned se úplně metabolicky rozjela, únava, skleslost, diagnostikován Cushingův syndrom. Do půl roku po kastraci jí vyrostl obrovský nádor na mléčné žláze, který byl operován. Do kastrace byla úplně bez problémů. Uspána v necelých 8 letech kvůli metastázám na plicích. Moje nejhorší rozhodnutí v životě - kastrace !

Cushing jako následek kastrace? Stejně tak nádor mléčné žlázy?
Zdá se mi, že na kastraci se svaluje vina za kdeco...

Abych nebyla špatně pochopená - nejsem fanatická zastánkyně kastrací vždy a všude a všeho.

25.1.2018 11:59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
bodlinka jééé to jste vy?na té profilovce? tak to jste mě překvapila! vždycky jsem si myslela, že jste nějaká starší veterinářka "před důchodem" omlouvám se, jestli jsem Vás urzaila...ale vždy dle vašich názorů a celkem zaměření na hospodářská zvířata a ne jen mazlíčkáře, jak je to teď v dnešní době, jsem byla přesvědčená, že je Vám minimálně 50

LOL... třeba je to opravdu staré foto, nebo foto nějaké příbuzné, co vy víte.

25.1.2018 12:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

zdenula napsal(a):

Nechci polemizovat, nevím ani, proč byla vaše fena kastrovaná. Jen si myslím, že ten nádor na mléčné žláze byl už před kastrací, jen možná tak malý, že si ho nikdo nevšimnul. Každá narkóza zvyšuje riziko, že se něco rozjede. To máte ovšem, i když dáte psu čistit zuby, či zrentgenovat kyčle. Já jsem naopak pokud, tak pro kastrování mladých fen. Neříkám, že hned po prvním hárání, ale pokud má po každém hárání pořádnou falešku, tak bych neváhala. Mladý organismus se s tak velkou operací, jako kastrace bezesporu je, srovná snáz, než fenka v, důchodovém" věku.

25.1.2018 12:24
dadu

XXX.XXX.61.94

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Též jsem si to myslela, omlouvám se smajlík

Všichni moji psi měli PP.3x šarplaninec - fena + pes původní linie se dožili 13,5 a 14 roků, pes "medové" linie se dožil 9 let. Čivavy se dožily též 14 let, kromě jedné - byl to takový "vejškrabek" u mě narozená fenečka, kterou jsem si nechala. Měla jen 1,4 kg. Rok a půl měla léky na zavodnění plic, dožila se 6,5 roků. Jedinou fenku čivavy jsem měla vykastrovanou v pěti letech - dožila se pouhých 8 let. Veterinu jsme potřebovali pouze na očkování a odčervení. Takže za mě kastrace opravdu ne e (pokud nejde o opravdu vážný zdravotní problém).

25.1.2018 20:24

Psala jsem to tady několikrát...po špatnych zkušenostech s nekastrovanymi fenami (holt asi smůla) mám nyní první kastrovanou fenu a kastrovanou hodně brzo...dle vás prasárna, já si za tím stojím, musím zaklepat na něco tvrdého, momentálně osm let a k vetovi chodíme pouze očkovat, jinak ho nepotřebujem (asi štígro)...raději nechám řezat do mladé zdravé silné feny, než operace staršího, starého zvířete oslabeného nemocí...takže další fena bude také kastrovaná...tím toto nechci nikomu vnucovat, ale pro mě po těch hrozných zkušenostech je to jasná volba...

25.1.2018 20:42
saola

XXX.XXX.198.136

Obávám se, že na otázku zadavatele nelze absolutně odpovědět, jediné, co se dozví, jsou osobní zkušenosti anonymních majitelů psů. A vzhledem k tomu, že k tomu danému kastrovanému psovi nikdy neexistuje srovnatelné nekastrované dvojče, tak to nemá žádnou výpovědní hodnotu. Nemáte srovnatelný kontrolní soubor. To jde udělat na laboratorních zvířatech, ale nikoliv na anonymních psech v anonymním zájmovém chovu.

25.1.2018 21:44
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak asi i proto vznikají ty dotazníky. Co nejvíc majitelů s co nejvíce rozličných zkušeností. Když tady hodí dotaz váhající páníček, dostane tu samou porci a je stejně jen na něm, co u něj převáží.
Fenu bych kastrovala z fleku, to nepopírám, neměla bych na to, ji někam 14 dní zavírat, ploty už máme zničené od sousedovic háravky Psa jsem byla srab kastrovat, bála jsem se, aby mi nezačaly haprovat vztahy(hierarchie mezi samci) do té doby tak skvěle fungující. Ačkoliv se neví, na jakovou chorobu pes zemřel, za možného viníka byly označené i neustále vybujené hormony(byl to rok, kdy se hárání kamarádek nějak blbě sešlo, jedna za druhou ) a kastrace mi byla půl roku před vypuknutím choroby doporučena, protože pes evidentně strádal

25.1.2018 22:35
zdenula

XXX.XXX.252.164

Cushing jako následek kastrace? Stejně tak nádor mléčné žlázy?
Zdá se mi, že na kastraci se svaluje vina za kdeco...

Abych nebyla špatně pochopená - nejsem fanatická zastánkyně kastrací vždy a všude a všeho.

Ano, souhlasím, že Cushingův syndrom nevznikl jako následek kastrace, spíš si myslím, že se ta nemoc "chystala" a oslabením organizmu po prodělané kastraci možná propukla dříve než kdyby na tu kastraci nešla. Ale pokud jde o nádor na mléčné žláze tak tam je to jiné. Před kastrací měla prsní žlázy naprosto v pořádku.

25.1.2018 22:39

lesnížínka napsal(a):
Tak asi i proto vznikají ty dotazníky. Co nejvíc majitelů s co nejvíce rozličných zkušeností. Když tady hodí dotaz váhající páníček, dostane tu samou porci a je stejně jen na něm, co u něj převáží.
Fenu bych kastrovala z fleku, to nepopírám, neměla bych na to, ji někam 14 dní zavírat, ploty už máme zničené od sousedovic háravky Psa jsem byla srab kastrovat, bála jsem se, aby mi nezačaly haprovat vztahy(hierarchie mezi samci) do té doby tak skvěle fungující. Ačkoliv se neví, na jakovou chorobu pes zemřel, za možného viníka byly označené i neustále vybujené hormony(byl to rok, kdy se hárání kamarádek nějak blbě sešlo, jedna za druhou ) a kastrace mi byla půl roku před vypuknutím choroby doporučena, protože pes evidentně strádal

U té hierarchie musím souhlasit,
kámoška měla od útulku povinné do roka vykastrovat kříženku špicla (od té doby se chova jako štěňátko a taky je zní prasátko(spek s nozickama)předtím byla nádherná teď bohužel ne), mají ještě ovcandu a už několikrát od té doby hrozí ze ji zardousí.

25.1.2018 22:46

zdenula napsal(a):
Ano, souhlasím, že Cushingův syndrom nevznikl jako následek kastrace, spíš si myslím, že se ta nemoc "chystala" a oslabením organizmu po prodělané kastraci možná propukla dříve než kdyby na tu kastraci nešla. Ale pokud jde o nádor na mléčné žláze tak tam je to jiné. Před kastrací měla prsní žlázy naprosto v pořádku.

Což nic neznamená. jednu nádorovou buňku nevidíte a deset taky ne. a právě oslabením těla se tyhle buňky rády začnou množit, nebo je možná už nedrží v šachu imunita.

koneckonců na tomhle je postavená celá ta pověra o tom, že na nádory nesmí vzduch. prostě je to tak, že anestezie, zákrok a následné hojení může spotřebovat tolik tělesných zdrojů, že na hlídání minimetastáz už nejsou prostředky a hup, už rostou a jsou vidět.

26.1.2018 05:52

lulysek napsal(a):
Zabývám se otázkou zda může kastrace ovlivnit délku a kvalitu života fen. Jaké máte zkušenosti vy?

Pokud si k diskuzi najdete i čas na vyplnění dotazníku, který mi s tím v mém průzkumu a následně i sepsání závěrečné práce pomůže budu skákat radostí !

https://kastrace-a-onemocneni-psu.vyplnto.cz

Samostatný dotazník pro majitele argentinské dogy:
https://doga.vyplnto.cz.

Nevím do jaké závěrečné práce to má být, ale z tohoto dotazníku chcete zjistit VLIV kastrace?
Kastrovaná - ano. Kožní potíže - ano, hotspoty, demodex. Na nic víc jste se neptala. Co jste vlastně zjistila? Kastrace zvyšuje výskyt hotspotů? Kastrací se dají potíže s hotspoty odstranit? Lidi kastrují častěji feny s kožními problémy? To poslední se možná dá očekávat, u těch prvních dvou si hoďte korunou. smajlík

(vyplnila jsem vám to pro všechny moje psiska krom jedné).

28.1.2018 23:09

Jistě že může kastrace ovlivnit délku života feny. Když budete mít fenu s pyometrou a nenecháte ji vykastrovat měsíce nedožije. Zatímco po kastraci bude žít ještě několik let - třeba. Ale takhle jste to asi nemyslela.
Takže fena byla na osmi letech kastrovaná z důvodu pyometry a to jí prodloužilo život o dalších 7 let.

28.1.2018 23:11

Může i nemusí klidně přijde kvuli tomu o život.

28.1.2018 23:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Může i nemusí klidně přijde kvuli tomu o život.

Kvůli čemu, kvůli kastraci? Nechci to zlehčovat, protože při operacích se opravdu umírá ale: znáte byť jen jednu jedinou fenku, která při ní umřela? Mám x známých a většina má feny kastrované. Ani jedna z nich, neměla byť jen komplikace, natož aby umřela. Po kastraci musel být uspaný jen kamarádky kocourek Bohužel mu pan doktor říznul močovod, aniž by si všimnul a i tak to prý už nejde nijak řešit #.

28.1.2018 23:37

lesnížínka napsal(a):
Kvůli čemu, kvůli kastraci? Nechci to zlehčovat, protože při operacích se opravdu umírá ale: znáte byť jen jednu jedinou fenku, která při ní umřela? Mám x známých a většina má feny kastrované. Ani jedna z nich, neměla byť jen komplikace, natož aby umřela. Po kastraci musel být uspaný jen kamarádky kocourek Bohužel mu pan doktor říznul močovod, aniž by si všimnul a i tak to prý už nejde nijak řešit #.

Ano znám, chudák labradorka...

29.1.2018 14:42
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ano znám, chudák labradorka...

Můžete to rozepsat? Víte podrobnosti? Důvod? Narkóza,...?

31.1.2018 15:31
whasabi

XXX.XXX.2.9

No já nevím, jak tady někdo píše ty desítky psů s problémy po kastraci, tak já jsem asi měla štěstí, nebo co...
První pes, kříženec, kastrován v pěti letech, celoživotně zdravý, dožil se 16 let.
Druhá fena, BO, kastrovaná v 11 letech, pyometra, dožila se 14 let, zemřela na mrtvici.
Třetí pes, BO, nekastrovaný, od roku problémy se slinivkou (možná boreliéza), dožil se 13 let, zemřel na rakovinu
Čtvrtá fena, kastrovaná v 9 letech, pyometra, nyní 11 let, zatím zdravá, vitální, bez problémů
Pátá fena, BO, kastrovaná v 8 letech, zvětšená děloha, cysty, nyní 10 let, zatím zdravá, na jaře ještě plánujeme nějaké závody, temperament rozhodně neztratila smajlík.
Šestý pes, kříženec,9 let, nekastrovaný, zdravý
Sedmý pes, kříženec,8 let, nekastrovaný, šelest na srdci.

18.7.2018 23:15
donlabuznik

XXX.XXX.135.164

Ono dost záleží na situaci, pokud kastraci provádíme kvůli zdravotním rizikům, určitě fence život prodloužíme. Ta naše měla na vaječníku cistu, proto muselu u https://www.metropolevet.cz/kastrace-feny-praha/ kastraci podstoupit, díky čemuž je nyní zcela zdravá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík