Starší fena a štěně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2018 21:31
Niky4444

XXX.XXX.63.5

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Před týdnem jsem si s přítelem pořídila devítitýdenní štěně Shiba inu, štěně je velmi hravé a snad s každým psem, kterého potkáme nemáme žádný problém. Nicméně nastal problém od starší fenky mé matky(Roxy), jedná se o křížence labradora a staforda.Je jí už 10 let. Bohužel fenku mé matky velice často hlídáme, jelikož matka má zdravotní potíže a každý měsíc musí jezdit na týden na kapačky. Seznamovali jsme je na neutrální půdě, venku vše funguje jak má. Problém nastane, když přijdeme k nám domů, malá si chce s Roxy hrát, občas na ní doráží a Roxy na ní neustále vrčí, vím, že vrčení bývá výchovné, ale Roxy mi už po štěněti dvakrát ňafla a z toho jí jednou štípla. Strašně se o to malé bojím. Roxy nijak neubližujeme, ba naopak se jí snažíme dávat najevo, že ona opravdu není ta druhá. Neustále štěně sleduje a jakmile může, vyleze si na rohovou lavici, aby za ní štěně nemohlo. Nevím co mám dělat, bojím se, že by ta starší mohla malé ublížit. Četla jsem tu už spoustu příspěvků a zatím nic nezabírá. Bojím se, že bude tak žárlit, že by mohla štěně i pokousat.

28.1.2018 22:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Nedopusťte, aby mladý pes, otravoval starého !
Nechte ji hrát se štěňaty a mladými psy.

28.1.2018 22:06
Niky4444

XXX.XXX.63.5

To dělám pořád, vždycky jí odtáhnu, někdy ta starší vrčí i když štěně jen projde, někdy ne. Venku nemáme vůbec žádný problém. Malá velkou následuje, ale velká si jí nevšímá. Jak je mám ale teda "skamarádit"..když nesmí být tedy v těsném kontaktu?

28.1.2018 22:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Doma musí mít stará klid.

28.1.2018 22:09
Mat

XXX.XXX.7.34

Starší pravděpodobně chce doma jen svůj klid a jelikož jí ho nejste schopna jí ho zařídit vy, zařizuje si ho sama. Řešení je snadné, vy unavte štěně tak, aby doma neotravovalo staršího psa.

28.1.2018 22:10
Niky4444

XXX.XXX.63.5

To je právě další mínus. Stará si myslí, že tu má doma, jelikož je tu často. Takže myslíte, že to nemáme už více zkoušet?

28.1.2018 22:16
Niky4444

XXX.XXX.63.5

Děkuji za radu, zkusím pořádně utahat mladou a uvidíme. Nerada bych je v budoucnu měla odděleně i venčení by potom bylo náročnější. Vím, že byla zlá i na sestry psa, když byl ještě štěně a teď jsou nerozlučný parťáci, jen se bojím. Stále nejsem přesvědčená, že by malé neublížila. Stará tu sice není denně, ale něco přes týden v měsíci tu je.

28.1.2018 22:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Zkoušejte, co chcete.
Zajistěte staré feně místo, kam se štěně nedostane !
- když stará nemá zájem a chce klid.

28.1.2018 22:23
zdenula

XXX.XXX.252.164

Pořídila jsem před lety ke starší, bohužel nemocné fence další fenku-štěně. Prožívala jsem to samé co popisujete. Od prvního dne starší fenka na štěně vrčela, žárlila, nechtěla ji přijmout. V té době jsem ještě nevěděla, jak moc je vlastně nemocná, samozřejmě chtěla klid, protože každé štěně toho druhého psa otravuje. Bylo to velmi náročné období, kdy jsem ty dvě musela od sebe oddělovat, když nebylo zbytí byla malá ve skládací postýlce po vnučkách. Ve všem jsem starší fenku upřednostňovala, aby věděla, že je pro mě první. Je ale pravda, že nikdy na štěně nevyjela, jenom neustále vrčela. Trvalo opravdu hodně dlouho než starší fenka mladou přijala. Bohužel až se to konečně podařilo musela být uspána, poněvadž měla plíce plné metastáz a dusila se. Přeji Vám ať toto náročné období úspěšně zvládnete.

28.1.2018 22:28
Niky4444

XXX.XXX.63.5

To si nedokážu ani představit, to je mi líto. Kdyby jen vrčela, byla bych v klidu, ale už po ní dvakrát chňapla a cení na ní zuby. Uvidíme co ukáže čas. Pokud jí stará nebude chtít přijmout, budu to respektovat.

28.1.2018 22:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Niky4444 napsal(a):
To si nedokážu ani představit, to je mi líto. Kdyby jen vrčela, byla bych v klidu, ale už po ní dvakrát chňapla a cení na ní zuby. Uvidíme co ukáže čas. Pokud jí stará nebude chtít přijmout, budu to respektovat.

Buďte rádi, že venku ji toleruje a dopřejte jí trochu klidu. Má nemocnou paničku, sama je starší, kočuje a do toho otravné štěně. Nezdá se vám to na jednoho psa moc? Nedá mi se nezeptat: máte nemocnou maminku, musíte se jí starat o psa, možná i o ni, proč jste si do této situace pořizovali štěně, nepočkalo by to?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2018 23:01

Je to těžké odhadnout, ale zas, když budete štěně pořád oddělovat, nenaučí se starou fenu respektovat. Třeba ho nechce zrovna pokousat, jen umravnit. Když ho párkrát umravní, štěně pochopí, kdy už je toho dost a samo se včas stáhne. Psi se spolu většinou domluví. Nejvíc nervozní bývají majitelé a bohužel na psy se to přenáší.

28.1.2018 23:03
Niky4444

XXX.XXX.63.5

To máte pravdu..asi doslova neví čí je Matka na tom není zas tak zle, nemá žádná pohybová omezení, má částečný důchod a ještě si do toho přivydělává. Tudíž hlídáme když jezdí na kapačky a když je v práci. Že si chci pořídit psa matka věděla, naopak mě v tom podporovala. S Roxy nebyl nikdy problém, co se týkalo štěńátek, sice vrčela i na sestry psa, když mu byly dva měsíce, také se mu vyhýbala, také po něm "ňafla"... ale teď jsou opravdu parťáci. Snesla i další štěně, od babičky a to je krysařík, zrovnatak tam byly problémy, ale ne takové, že by štípla. Dnes nebyl problém, když jsme se "sbližovali" pomocí pamlsků. Dokonce už i vedle sebe seděli, myslím, že opravdu bude problém v malé, že je moc hrrrr.

28.1.2018 23:05
Niky4444

XXX.XXX.63.5

To ano, musím s Vámi jen souhlasit. Nervozita je u mě velká, ale protože vím, že by stačilo jen jedno kousnutí

28.1.2018 23:11
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to těžké odhadnout, ale zas, když budete štěně pořád oddělovat, nenaučí se starou fenu respektovat. Třeba ho nechce zrovna pokousat, jen umravnit. Když ho párkrát umravní, štěně pochopí, kdy už je toho dost a samo se včas stáhne. Psi se spolu většinou domluví. Nejvíc nervozní bývají majitelé a bohužel na psy se to přenáší.

Je to tak, mám doma štěně, pes na něj vrčí a když mocotravuje ňafne ho. Štěně se už naučilo psa respektovat.

28.1.2018 23:15
Niky4444

XXX.XXX.63.5

Také stále doufám, že je to jen výchovné, budu zkoušet dál, nevzdám to...pokud bude chtít starší fena klid, má spoustu míst kam může zalézt.

28.1.2018 23:29

Měli jsme to podobně, jen s tím rozdílem, že velká dospělá fena je moje a štěně malého plemene chodilo na návštěvu. ( Teď už je i malá fenka dospělá, chodí na návštěvu dál - i na týden ). Štěně na fenu útočilo, ta se chvíli nechala mordovat, chvíli si hrály a pak se ohradila jednou, podruhé a když štěně nedalo pokoj, oddělila jsem je, dokud se štěně neuklidnilo, aby dospělá fena "nebrala spravedlnost do vlastních zubů". Ale zpravidla se štěně po druhém "napomenutí" od feny stáhlo - aspoň na chvíli.
Když jim dávám odměnu, sedí vedle sebe a já jmenuji, která dostane. Jsou obě pažravé, tak aby se nechytly kvůli pamlsku.
Z misek krmím odděleně, po jídle misky uklidím, aby zbytečně nedošlo ke konfliktu - i když to už je možná přehnaná opatrnost.
Nejhorší situace byla, když se pod stolem srazily u drobku, který upadl a obě si na něj dělaly nárok. To malá dostala fest výstrahu připlácnutá tlapou a s velkým vrčením. Že to bylo dost na vážno jsem poznala podle toho, jak se jí pak malá fena vyhýbala a radši posedala dost stranou. Ale ani tehdy neměla ani kousaneček a fungují spolu dál. Když si malá fena z velké dělá "škodnou", vypadá to hrůzostrašně, ale je to hra.

28.1.2018 23:34

Ještě dodám : Když u toho drobku byla malá fena připlácnutá a velká na ni s ohrnutým nosem vrčela, držela jsem se, abych do konfliktu nezasáhla, jak bych na velkou fenu šáhla, mohlo by právě to vyvolat pokousání. Stejně, jako můj řev.

28.1.2018 23:37
Niky4444

XXX.XXX.63.5

Také krmím odděleně, nic jiného mi ani nezbývá. Dnes to bylo opravdu lepší, když stará zavrčela, tak se malá také na chvíli stáhla. A pořád dokola. Malá nechodila až úplně k ní, spíš na ní z dálky natahovala jen packu. Potom si ale stará lehla do pelechu a malá přišla k pelechu, to už se stará ohnala. Nekousla, opravdu se jen ohnala, asi kdyby stará chtěla ublížit, už by to udělala, ale ostražitosti není nikdy dost.

28.1.2018 23:47

Na první fotce je vidět, jak malá "rve" mou fenu za čenich a pysky, na druhé jak jí velká ukusuje nohu, když malá ji zakusuje pod krkem.

28.1.2018 23:49
Niky4444

XXX.XXX.63.5

Tak to asi ještě zbytečně přeháním

29.1.2018 05:42

Já bych teda asi víc zajišťovala starý feně klid. Třeba když si lehne do pelechu, štěně k ní prostě nesmí chodit. Pelech je hájený území, kam se pes nechodí otravovat za žádných okolností.
Myslím, že se to zlepší, až štěně povyroste a už nebude tak otravné, řekněme za čtyři pět měsíců.
Teď to není o tom, "aby ho přijala". Malý štěňata jsou prostě "otravný" a staršímu psovi to fakt nemusí být příjemné. Až s tím malým bude rozumnější řeč, fena se trochu uvolní. Do tý doby musíte hlídat, aby to mrně nepřehnalo a fena měla klid. Dokud štěně reaguje dobře na vrčení a nedotírá příliš, je to ok. Na vás je hlídat, když to začne být přes čáru, což se řídí vždy tím, jak se tváří stará fena.

Můj pes (10 let) si se štěňaty rád pohraje, ale když jsme byli pár dní ve společnosti tříměsíční magorky (ohařka), musela jsem taky hlídat, protože pro štěně byl pes dobrej a snadnej cíl a nedala si pokoj ani venku, nejradši by na něm pořád visela, a on na to zvědavej fakt nebyl. Teď, když je ohařka starší, můžou se proběhnout a skákat po sobě, a malá už není taková piraňa, takže to jde.

29.1.2018 06:26

"malá si chce s Roxy hrát, občas na ní doráží "
vždy si přetáhni štěně na sebe a hrej si s ní ty a přiřaď tomu "povel" (třeba "nechroxy" a hrou jí od ní odveď)...je to tvoje štěně tak buď aktivní.

29.1.2018 08:06
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě dodám : Když u toho drobku byla malá fena připlácnutá a velká na ni s ohrnutým nosem vrčela, držela jsem se, abych do konfliktu nezasáhla, jak bych na velkou fenu šáhla, mohlo by právě to vyvolat pokousání. Stejně, jako můj řev.

Ano, naprosto souhlasím, štěndo potřebuje naučit chování hlavně od psa, my jen korigujem. Já jsem ta, která to prosazuje především. Ale když vidím, že pes začíná být nervozní, štěndo převedu na sebe a hraju si s ním sama. Většina mladých psů, kteří vyrostli vedle svého staršího kamaráda, nemá s chováním k ostatním psům pak žádný problém, ví co se může a co ne. Máme kamarádku huskynu, kterou ke psům nepouštěli, jen k mým a ti jí všechno tolerovali. Bohužel z ní vyrostl asociál, který napadá všechny psy co potká(i štěňata!) Je schopná zle vyrazit i na mého psa, který ji ukliňuje. On je splachovací, od ní si nechá všechno, ale posledně jsem si už říkala, že feňule by potřebovala rázně srovnat od velkého silného psa. Doufám, že na takového brzy narazí, než jinému malému ublíží, protože starý pán ji neudrží.

29.1.2018 08:29

"že feňule by potřebovala rázně srovnat od velkého silného psa."
ano, a od té doby bude útočit na vše okolo ještě s větší vervou, protože bude ujištěna, že jsou opravdu hrozba a ona se musí preventivně bránit...

29.1.2018 08:43

"štěndo potřebuje naučit chování hlavně od psa, my jen korigujem"
Kromě toho, co podotkla hmn_, bych dodala, že štěně se může učit od dospěláka hlavně v případě, že dospělák je v pohodě. To v tomto případě rozhodně neplatí! Tady je navíc velikostní a váhový nepoměr.
Je fajn, když se štěně potká s moudrým klidným dospělákem, kterej se nenechá rozházet a štěně umravní právě tolik, aby to nebylo málo ani příliš. To je pak opravdu radost pohledět. Takových psů ale zase tolik není, a zde je evidentní, že fena na štěně zvědavá není a snaží se před jeho aktivitou chránit.

7.8.2019 12:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Máte někdo zkušenosti s tím, že fena "plive" pamlsky štěněti (ne svému)? Vím, že je to vzhledem k tomu jak feny krmí štěnda asi normální, jen jsem to vůbec nečekala u mé feny - nenažraná popelnice, která by se pro jídlo přerazila . A včera jsme byli seznamovat se štěňátkem a ona pokaždé když dostala piškot v přítomnosti štěnda, tak mu ho celý vyplivla, pokud byla dál a štěně stihlo přijít, tak mu vyplivla alespoň kousek, co ještě nesnědla. Když ale zůstal dál a nedíval se, tak piškot sežrala celý .

7.8.2019 12:12

Neni si jista a nechce jit do sporu zadneho. Je tam dost konejsivych signalu...

7.8.2019 12:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No vidím, že se olizuje, odvrací hlavu.... Ale na druhou stranu spolu úplně v pohodě lítali a když na ní začal skákat (naskakovat), tak si ho srovnala, v tom mi zase nejistá nepřišla.

Jinak je zvyklá normálně dostávat v přítomnosti psů pamlsky a nijak to neřeší, nebrání si to, není kvůli tomu vzteklá, ale taky jim pamlsek nedá. Tady u toho štěnda to dělala poprvé....

7.8.2019 12:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Přidejte reakci

Přidat smajlík